Alabai (câine ciobanesc din asia centrală): o recenzie amplă și completă a rasei (+ fotografie și video)

Nu este un secret faptul că Alabai este unul dintre cei mai numeroși molossieni din Europa și din lume. Câinii de lucru și-au câștigat o reputație excelentă, exportul și creșterea lor în Rusia au început cu un proiect la nivel de stat, dar mai întâi lucrurile în primul rând. Pentru început, istoria rasei și dezbaterea teoriilor despre „multilateralitatea” câinilor ciobănesc din Asia Centrală.

Referință istorică

Molosienii sunt cel mai vechi grup de canini, locuind cu oameni mai mult de 6 mii de ani. În unele surse există dovezi că grupul are 10 mii de ani, dar se poate argumenta despre autenticitatea lor, câinii antici difereau prea mult de tetrapodele moderne. Asemănarea rămășițelor găsite cu grupurile canine moderne se bazează pe forma craniului. Dacă plecăm de la parametrii scheletului, atunci câinele ciobanesc din Asia Centrală s-a format ca rasă aborigenă cu mai mult de 4 mii de ani în urmă.

Este interesant! Se crede că șerpii și scorpionii nu vor îndrăzni să se stabilească în zona pe care o păzesc Alabai..

Adevărații fani ai rasei spun o legendă amuzantă despre originea favoritelor lor. În antichitate, o fiară ciudată trăia în stepele Turkmenistanului - Syrtlon. Creatura mitică avea aspectul unui câine de hienă, ataca turme de vite și ciobani. Reputația de neinvidiat a fiarei era „aromată” cu viclenie, răutate, viclenie și dispoziție răzbunătoare.

În plus, acest monstru avea un ego foarte de invidiat. Când a vrut să se reproducă, a sedus câinii ciobanului. După aceea, câinele a dispărut și „moștenitorii” Syrtlon au apărut în stepă - câini formidabili, strămoșii modernului Alabaev.

Revenind la realitate, observăm că locul de naștere al rasei este Turkestan, situat în Asia Centrală. Timp de secole, popoarele care trăiau pe ținuturile Afganistanului modern, Uzbekistanului, Kazahstanului, Tadjikistanului și Kârgâzstanului, s-au angajat în creșterea vitelor și au condus un stil de viață „mobil”. Strămoșii rasei sunt Ciobanesc mongol, obișnuit (pe vremea aceea) pe teritoriul Turkestanului, ciobanilor molosiți și mastinilor tibetani.

Este interesant! Astăzi toți câinii ciobănesc din Asia Centrală se numesc Alabai. De fapt, termenul caracterizează doar varietatea de câini turkmeni cu anumite tipuri de culoare..

Turmele uriașe de rumegătoare mari și mici, într-un timp scurt, „au curățat” literalmente pășunile, care l-au condus pe cioban peste imensitatea Asiei. În călătorii lungi, turmele și ciobanii au fost atacate de lupii de stepă. Este ușor de ghicit că primii câini ciobănesc din Asia Centrală au servit ca singurii protectori și asistenți..

Puternică, loială, echilibrată, economică, rasa de câini Alabai a atras rapid atenția comercianților care se temeau pentru siguranța caravanelor lor. Într-un mod atât de simplu, Câinii Ciobănesc din Asia Centrală au adăugat serviciul de pază și convoi la „CV-ul” lor.

După ce s-a răspândit în toată Asia, Alabai a atras atenția manipulatorilor de câini din URSS. Din ordinul „vârfului”, câinii au început să fie importați în masă pe teritoriul URSS. Cinologii sperau să „recalifice” patrupedele ca personal militar, dar inexactitățile caracteristicilor disponibile ale rasei au devenit decisive. Deja în procesul de adaptare, s-a dovedit că câinii ciobănesc din Asia Centrală sunt descurajați și în comparație cu limba germana și Câinii Ciobănesc din Europa de Est doar incontrolabil.

Este interesant! În anii în care lupta cu câini era la modă, Câinii Ciobănesc din Asia Centrală au evoluat și în „inelele sângeroase”. Nu meritau o popularitate strălucită, deoarece, chiar și după ce au învins un concurent, nu l-au „terminat”. De îndată ce adversarul s-a predat, Alabai și-a pierdut interesul pentru luptă. Acest fapt vorbește despre echilibrul titanic al rasei..

În ultima încercare eșuată, crescătorii URSS au încercat să „corecteze” caracterul lui Alabaev prin împerecherea încrucișată. Bineînțeles, nimic bun nu a ieșit din acest lucru, semi-rasa nou-coaptă s-a dovedit a fi instabilă. De fapt, personajul câinelui ciobanesc din Asia Centrală este punctul culminant al acestuia, iar îmbunătățirile în canise au distrus calitățile necesare, înlocuindu-le cu abilități mediocre..

În ciuda eșecului în zootehnie, Turkmen Alabai a fost recunoscut în descrierea „aborigenă” a rasei.Acasă a fost numit câinele de lup. Numele popular nu a fost acceptat de FCI, deoarece rasa s-a născut și s-a îmbunătățit nu numai în Turkmenistan. Conform regulilor Federației Internaționale a Caniselor, numele unei rase noi trebuie să fie unic și să indice abilitățile sale de bază și / sau țara de origine..

După unele controverse, câinii de lup începători au fost supranumiți Câinele Ciobanesc din Asia Centrală (1993). După 8 ani, experți internaționali, împreună cu RKF (Federația Rusă de Canis), au revizuit standardul rasei și au adus modificări la acesta.

Este interesant! Alabai tradus din Turkmen înseamnă multicolor. Acest fapt a jucat, de asemenea, un rol în atribuirea FCI a unui nou nume rasei..

Aspect

Câinele Ciobănesc din Asia Centrală este un câine mare, musculos, înalt, cu proporții armonioase, cu un format moderat alungit (nu pătrat). Diferențele vizuale ale câinilor heterosexuali sunt destul de contrastante, cățelele sunt mai mici atât în ​​înălțime, cât și în construcție. Bărbații sunt mult mai masivi, cu o centură de umăr mai pronunțată și o regiune lombară.

Dimensiunile câinelui ciobanesc din Asia Centrală sunt indicate în cadrul minim. Pentru un bărbat, înălțimea minimă este de 70 cm, greutatea este de 50 kg, pentru o femeie - 65 cm și 40 kg. Pentru fiecare reprezentant al rasei, este încurajată creșterea maximă, cu condițiile de menținere a proporțiilor globale în raport cu mărimea corpului.

Ar trebui să se înțeleagă că greutatea „corectă” a unui câine adult implică absența excesului de țesut adipos și respectarea deplină a cerințelor standardului de rasă. Mai jos, în fotografie, cel mai mare asiatic din lume, locuiește pe teritoriul Stavropol, iar greutatea sa este de 125 kg.

Este interesant! Câinele Ciobănesc din Asia Centrală este una dintre cele mai mari rase ale planetei și ocupă locul 8.

Toți reprezentanții rasei au un temperament similar: instinct foarte dezvoltat protecția teritoriului și proprietar, neînfricare în fața animalelor mari, echilibru, comportament mândru și independent. Nervozitate, caracter coleric și pronunțat agresiune aspru pedepsit.

Rasa standard

 • Cap - este aproape de un format dreptunghiular, botul nu ar trebui să se înfășoare într-un triunghi. Ceafa este mare, proeminentă, dar ascunsă de mușchii voluminoși ai gâtului. Fruntea este largă și profundă, plată, împărțită de o brazdă de adâncime medie. Orificiile sunt dezvoltate, dar nu grele, pomeții sunt plătiți și arcuți, zona de sub ochi nu este scufundată. Trecerea de la frunte la partea din față este pronunțată, dar lină. Puntea nasului este dreaptă (de preferință) sau moderat înclinată. Partea din față se îngustează ușor spre nas, capătul botului este vertical (tăiat). Lungimea botului este (în mod ideal) 50% din lungimea capului sau puțin mai scurtă. Buzele sunt ferme, de preferință complet negre, bine dezvoltate, dar nu largi. Buza superioară ascunde complet bărbia inferioară, dar nu puternică.
 • Dinții - rasa este indigenă, prin urmare, standardul prevede o împușcare subțire fără un gol, o mușcătură corectă (de preferință) și dreaptă. Dentiția completă este o necesitate. Extracția dinților (din motive medicale) sau a dinților rupți este permisă dacă defectul nu denaturează mușcătura. Incisivii inferior și superior sunt mari, chiar, în același rând. Dinți canini puternici, separați.
 • Nas - „cărnos”, mare, dar se potrivește exact în silueta botului și arată îngrijit. Culoarea depinde de culoare, este preferat negrul, dar sunt permise maro închis și deschis.
 • Ochi - set armonios, de dimensiuni medii, de formă ovală, nu convex, cu o strălucire naturală și o expresie a demnității depline. Pleoapele sunt strânse (de dorit), groase, complet pigmentate, negre. Conjunctiva a fost ascunsă de secole. Ochii căprui, de preferință întunecați, dar la câinii cu haine deschise, alunul este acceptabil.
 • Urechi - În mod natural triunghiular, căzut pe părțile laterale ale capului, de dimensiuni medii. Cartilajul urechii este gros, elastic și mobil la bază. Linia exterioară a urechilor este la nivel cu colțurile exterioare ale ochilor, sau ușor mai joasă, dar nu mai înaltă. Acasă și în țările în care legea permite acest lucru, Alabaev este supus culturilor tradiționale.
 • Corp - format dreptunghiular, dar nu alungit. Gâtul este de lungime proporțională, cu o curbă bine vizibilă și o pălărie dezvoltată (pliuri ale pielii). Greierul este înalt și larg (mai ales la bărbați), trecerea spre spate este pronunțată. Spatele este bine musculos, înclinat până la crupă, drept, niciodată lăsat sau cocos. Lungimea spatelui este 1/2 din lungimea corpului. Lomul este pronunțat, arcuit armonios, crupul este foarte puternic, înclinat. Cușca toracică este voluminoasă, adâncă, cu coaste puternice, elastice, coastele false sunt lungi, forbrustul este moderat dezvoltat. Inghinala este moderat ascunsă, fără o "rupere" ascuțită.
 • Membre - lungimea membrelor anterioare de la mâini la coate ar trebui să fie de 50–52% din înălțimea la greabul unui câine adult (la pui și adolescenți, este permisă o ușoară distorsiune a proporției). Picioarele din față sunt drepte, așezate destul de aproape, dar nu sub corp. Omoplații sunt bine mușcați și înclinați la 100 ° în raport cu umerii. Umerii sunt înclinați, coatele sunt puternice și mari, aproape de piept, antebrațele sunt drepte, jantele sunt erecte, foarte puternice. Picioarele din spate sunt așezate mai late decât cele din față, coapsele sunt largi și nu foarte lungi, genunchii sunt la un unghi ușor, netezit, picioarele sunt scurte, articulațiile hock sunt mari, puternice, metatarsul este vertical. Racemele sunt rotunjite cu parade mari, arcuite, comprimate. Tampoane dezvoltate, gheare îndoite, foarte puternice.
 • Coadă - groasă, ridicată, purtată liber în jos sau ridicată spre / deasupra spatelui. Forma este în formă de seceră, este permis să se transforme într-un inel sau o jumătate de inel în ultima treime a cozii. Tradiţional andocarea cozii produs în țări în care procedura nu este interzisă de lege.

Notă! Câinii Ciobănesc din Asia Centrală cu cozi și urechi ancorate, atunci când sunt evaluați, nu au niciun avantaj față de câini în starea lor naturală.

Tipul și culoarea stratului

Câinii Ciobănesc din Asia Centrală au pielea groasă, elastică, relativ slăbită. Această structură este un mecanism natural de apărare pentru combaterea unui prădător. Chiar dacă câinele este rănit pe piele, mușchii rămân intacti..

Husă din lână cu trei straturi: substrat dens, strat superior și păr de protecție. Structura părului este rigidă, verticală sau densă (în funcție de lungime). Cu o lungime medie a stratului de 3-5 cm, capacul este uniform pe tot corpul, scurtat pe părțile frontale ale picioarelor și ușor alungit la greabăn. În versiunea cu păr lung (7-10 cm), câinii au o coamă bine dezvoltată, care împodobește părul pe greabăn, în spatele urechilor, în pantaloni și pe spatele cozii..

În ciuda numărului predominant de indivizi ușori și chiar albi, standard de rasă permis orice culoare. În timpul formării rasei, tigrul și culorile pestrițe au fost foarte populare. Munca de reproducere, inclusiv împerecherea neplanificată, a dus la degenerarea grupelor de specii. Descrierea rasei exclude doar trei opțiuni de culoare:

 • Albastru și maro.
 • O culoare de impermeabil cu o culoare de bază roșu-maro (cerb).

Tipuri de câini ciobănesc din Asia Centrală

Este ușor de ghicit că încercările de îmbunătățire a rasei în URSS și dincolo de granițele sale au dat naștere mai multor soiuri intraspecifice ale câinilor ciobănesc din Asia Centrală. Speciile timpurii, native au variat în funcție de nevoile zonei. Soiurile târzii sunt hibrizi creați de voința umană.

Astăzi, spre deliciul crescătorilor necinstiți, există cel puțin patru specii teritoriale și două tipice ale câinelui ciobanesc din Asia Centrală:

 • Turkmen sau Alabai din Asia Centrală, câine ciobanesc din Asia Centrală, asiatic - specia primară a rasei, care a fost inițial împărțită în încă două tipuri:
 • Coplon Baruri - grele, de tip aborigen. Un câine foarte capricios, greu de dresat, destul de agresiv, cu o abilitate de pază foarte dezvoltată. Răspândit în fermele zootehnice din Asia Centrală.
 • Alabai - familiar unui locuitor al orașului, unui câine slab, cu un cap relativ mic și cu un caracter familial. Alabai este considerat cel mai atractiv reprezentativ exterior al grupei de rase..
 • Alabai tibetan - rezultatul împerecherii încrucișate cu Mastiff tibetan. Număr foarte mic de animale, nerecunoscute ca rasă.
 • Alabai caucazian - prin analogie, tipul care a apărut din împerecherea încrucișată cu ciobănesc caucazian.
 • Notă! Uneori, tipul caucazian sau european înseamnă forma urechile tăiate.

  Alabai turcesc - o varietate a rasei recent publicată, care nu este inclusă în mod deliberat în lista noastră. Pe ce bază, câinele a fost numit „turc” rămâne un mister. Populația câinilor ciobănesc din Asia Centrală din Turcia este destul de mediocră și nu s-a vorbit niciodată despre creșterea unui „tip propriu” de rasă. Mai mult decât atât, Turcia are propriul său câine de pază și păstor care poate da cote Alabaiului „urban”.

  Este interesant! În Turkmenistan există un tip asiatic cu părul lung, dar ca rasă nu este recunoscut. Oficial, câinii sunt „enumerați” ca colegi de casă, adică mongrels.

  Sfaturi pentru alegerea unui catelus

  Revenind la tipurile de rase, puteți auzi o duzină de „regalia” mai atractive, în special contrastul lor este izbitor pe site-urile de pe piață. Ce tipuri de Alabaev nu au fost inventate de „oamenii de afaceri ingenioși”. Cu toate acestea, merită să ne amintim acest lucru în spatele fiecărui nume la modă (cel mai probabil) există o împerechere încrucișată, adică nu vorbim despre câinele ciobanesc din Asia Centrală, ci (în cel mai bun caz) despre un mestizaj drăguț cu un tip misterios de psihic.

  Indiferent cât de minunată este reputația crescătoriei, înainte de a cumpăra un nou membru al familiei, trebuie să țineți cont de toate caracteristicile rasei.. Puii Alabai crește și se dezvoltă până la 3 ani și dacă acesta este primul tău câine rasa serioasa, discutați în prealabil cu crescătorul posibilitatea consultărilor periodice.

  Alegerea unui cățeluș se reduce la alegerea unei canise cu o bună reputație și căutarea unor tatăluri excepțional de sănătoase. Majoritatea afecțiunilor rasei sunt moștenite. Dezavantajul este că un crescător (în special unul neexperimentat) ar putea să nu știe despre „capcanele” din genele producătorilor lor. Cu toate acestea, un vânzător decent nu ascunde niciodată date despre așternuturile deja vândute și problemele apărute, deoarece potențialul proprietar trebuie să fie pe deplin conștient de responsabilitate.

  În ceea ce privește plasa de siguranță, puteți contacta un club de canis sau un crescător expert de rasă care, pentru o anumită taxă, vă va ajuta să alegeți un cățeluș. Dacă decideți să faceți singur „castingul”, iată câteva sfaturi:

 • Cereți să vedeți mama și tatăl puilor. Curva trebuie să arate o puternică neîncredere față de străini, dar să rămână rezervată. Dacă câinele locuiește într-o altă țară (oraș), crescătorul trebuie să dețină documente privind examinările veterinare și o copie (certificată) a pedigree-ului.
 • Nu cumpărați cel mai mare cățeluș (este mai dificil să-l crești), de regulă, colegii de gunoi se ridică în înălțime până la vârsta de 2-3 ani.
 • Observați îndeaproape mersul și poziția bebelușului - Pastele și metatarsul ar trebui să fie verticale, mâinile să fie colectate la maximum. Degetele prea slăbite indică slăbiciune articulară..
 • În momentul vânzării, urechile și cozile ar trebui să fie andocate, complet vindecat.
 • Cățelușul ar trebui să aibă o frunte plată. Prea des, crescătorii de câini neexperimentați sunt „conduși de fabule” că puiul „va depăși defectele” - nu va depăși, dacă nu vorbim despre pigmentarea nasului sau alte abateri minore.

Ultimul și cel mai important, chiar dacă îți place foarte mult cățelușul, fă „întrebarea” crescătorului. Toate prioritățile ar trebui reduse la sănătatea câinilor și nu la frumusețea, mărimea și cu atât mai mult nu la mânie.

Caracter și antrenament

După ce ați cumpărat un ursuleț de pluș drăguț, aveți o responsabilitate imensă. Va trebui să-l educați pe Alabai până la 3 ani și apoi să-i controlați temperamentul. În multe atlase cinologice, este clar indicat faptul că rasa greu de antrenat, dar dacă descifrați această „comandă rapidă” în detaliu, atunci ar trebui să fiți pregătiți pentru:

 • Nesupunere și revolte la vârsta de 8-12 luni și recidivă la 2-2,5 ani. Acest lucru se datorează creșterilor hormonale în timpul pubertății..
 • Încearcă să ocupe un loc „de frunte” în pachet, de aceea Cainii Ciobănesc din Asia Centrală nu sunt recomandați crescătorilor de câini fără experiență în creșterea raselor de serviciu.
 • Agresiunea alimentară la o vârstă fragedă, mai ales în raport cu alte animale. Această nuanță trebuie lucrată din greu mult timp. Câinele tău trebuie să înțeleagă că mâncarea „vine” de la tine, nu de la tine boluri sau frigider.
 • Reticența de a executa o serie de comenzi. Alabai au abilitatea de a „economisi energie”, adică nu efectuează acțiuni inutile pentru a nu obosi. Patrupedele nu se vor purta aport, joacă activ (cu excepția păcălirii ca un cățel), efectuând acțiuni monotone, ciclice („sta, intinde-te, a sta„Și așa mai departe de trei ori).

Din punctele de mai sus, se poate trage o singură concluzie - Instruire Alabai ar trebui să conste dintr-o varietate de exerciții care nu se repetă și sunt interesante pentru câine. Cursul serviciului de protecție și pază este o risipă de energie, bani și timp (dacă nu este recomandat de către manipulatorul câinilor), deoarece câinele poate paznic și fără cursuri și nu va dori să lucreze pentru "vitrina".

Câinele ciobanesc din Asia Centrală este o rasă autosuficientă, dar are nevoie de un contact constant cu oamenii. Fiarele cu coadă sunt foarte loiale proprietarului și sunt literalmente gata să-și dea viața pentru el. Alabai poate fi început de familiile care au copii peste 6 ani.

Cel mai tânăr membru din șapte ar trebui să-și dea seama de seriozitatea rasei și să ia temperamentul animalului de companie în mod responsabil. Părinții ar trebui să înțeleagă asta Alabai distinge perfect un adult de un copil și nu se va supune celui din urmă. Este mai probabil ca câinele să-și asculte propria intuiție, mai ales dacă „clientul” este speriat sau confuz.

Important! În raport cu alte animale (câini, pisici, păsări), Alabai este tolerant, dar această afirmație este adevărată doar pentru acei câini care au suferit o socializare activă și primesc suficientă atenție de la proprietar.

Întreținere și îngrijire

Principalul factor pe care să te bazezi atunci când alegi un animal de companie sunt condițiile de viață. Să nu contestăm faptul că unii fani ai rasei reușesc să obțină azite în clădirile de apartamente. Trebuie înțeles că păstrarea într-un apartament este cea mai proastă opțiune. Chiar și pe tot parcursul anului trăind pe stradă fără voliera iar canisele nu vor fi atât de rele pentru sănătatea câinelui.

Câinii Ciobănesc din Asia Centrală tolerează perfect înghețurile și, ipotetic, pot dormi în zăpadă, dar un proprietar responsabil nu va duce niciodată situația la astfel de extreme. Adesea, proprietarii nou-născuți se confruntă cu faptul că patrupedele ignoră canisa. Secretul se află în locația corectă a adăpostului - câinele trebuie să aibă o vedere bună asupra zonei.

Important! Chiar și atunci când este ținut într-o casă cu un complot, Alabai trebuie a merge zilnic sau în fiecare zi.

Rasa a fost crescută pentru a trăi în aer liber, așa că grija pentru Alabai se reduce la curățarea lânii după cum este necesar, baie De 1-2 ori pe an și pieptănând substratul în timpul sezonului multe. O examinare regulată a ochilor pentru subiect este, de asemenea, necesară inflamația celei de-a treia pleoape și alte afecțiuni.

Unii Alabai au o pasiune pentru săpat, în special cățelele nesterilizate și dezlegate. Aranjând un bârlog, un animal de companie poate câștiga cu ușurință conjunctivită (praful intră în ochii câinelui în timp ce sapă).

Urechile tăiate sunt întotdeauna vizibile pentru purtător și sunt ușor de monitorizat. Dacă urechile sunt aproape de cap sau tăiate prea scurt, riscul de otită medie crește.. Curățarea urechilor efectuat de 1-2 ori pe săptămână, cu un burete înmuiat în ulei pentru bebeluși. LA gheară animalul de companie trebuie să fie învățat încă din copilărie, mai ales dacă câinele are unghii de rouă.

Important! Nu treceți cu vederea măsurile de prevenire puricii, căpușe și viermi. Câinii cu urechile legate sunt mai predispuși la atacuri acarienii urechii.

O atenție deosebită trebuie acordată și sanatate dentara, mai ales în timpul erupției incisivilor molari. În această perioadă, încercați să excludeți din dieta câinelui oase, în timp ce îi roade, cățelul poate slăbi incisivii, ceea ce va duce la curbura lor. După erupția molarilor, este necesar să se monitorizeze starea de sănătate a cavității bucale și curat le atunci când apare placa primară. Câinii cu o mușcătură neregulată sunt predispuși la educație calcul dentar, iar această problemă ar trebui rezolvată de medicul veterinar.

Hrănire

Câinii Ciobănesc din Asia Centrală nu mănâncă atât de mult cât ar părea. Hrănirea unui animal de companie se reduce la a face o dietă „în funcție de nevoi”. Este important să înțelegem că, cu un nivel ridicat de energie, alimentele nu ar trebui să conțină mulți carbohidrați (în special pentru câinii tineri). Reglajele dietei se fac urmărind creșterea în greutate, obezitate afecțiune extrem de nedorită care afectează negativ articulații și inima câini.

Hrănirea naturală este considerată cea mai bună opțiune., adică carne, cereale, legume și fructe. De obicei, asiaticilor li se mai dau moslak-uri, dar nu ca hrană, ci ca jucărie. Peștele nu este atât de important, dar soiurile oceanice sunt bogate în oligoelemente și aminoacizi esențiali. Lactat produsele sunt utile, cu condiția ca câinele să vrea să le mănânce și să nu fie observate după stomac deranjat.

Important! Într-o dietă naturală, trebuie să includeți în mod regulat vitamina groundbait.

rautacios poate fi considerat ca o alternativă. În mod natural, produsele ar trebui să fie concepute pentru rase mari și cu creștere rapidă. Până la vârsta de 3 ani, animalul de companie ar trebui să primească furaje cu o compoziție întărită. Clasa de produs nu este mai mică decât premium, pentru pui și câini bătrâni, nu mai mică decât super-premium.

Sănătate

Speranța de viață a câinelui ciobanesc din Asia Centrală variază în în termen de 12-15 ani. Când vine vorba de indivizi fără rasă sau prea „rafinați”, durata de viață este redusă la 8-10 ani. Bolile rasei, mai exact, o tendință spre ele, este un concept foarte flexibil și individual. Câinii aborigeni care trăiesc în condiții aparent dure sunt predispuși doar la displazii articulațiilor și apoi numai în adâncime in varsta. Tipul „îmbunătățit” al rasei, și în special mestizo, au predispoziție la:

 • Aproape toate afecțiunile articulare și osoase - displazia articulației cotului și șoldului, artrită, artroză, miozita, tendinită. Motivele dezechilibrului dietei, mobilitate redusă, lipsa de vitamine și minerale.
 • Câinii care trăiesc în apartamente sau în lanțuri sunt inactivi, ceea ce duce la aritmii cardiace, iar la bătrânețe, să infarct miocardic. Cea de-a doua cauză de atac de cord și nu mai puțin frecventă este obezitatea..

Riscul de anomalii genetice, adică ereditare, este de asemenea important. Următoarele afecțiuni apar într-o familie cu sânge mixt:

 • Întreruperea sistemului endocrin - hipotiroidism, haina prea scurtă sau slabă, diverse deformări ale constituției (creștere excesivă, indivizi prea mici, bărbați într-o ramură).
 • Dinti incompleti.
 • Ochii prea ușori și probleme oftalmice, în special cataractă și glaucom.
 • Criptorhidism.

O abatere insidioasă greu de observat este infertilitate sau lipsa activității sexuale efective la cățele. Câinele, după modelul standard, începe estru, dar în timpul perioadei de burtă acută, cățeaua nu permite câinelui să se apropie de ea. Situația se repetă de la an la an, deși în exterior, cățeaua arată absolut sănătoasă.

Dacă proprietarul nu și-a găsit drumul în timp și sterilizat animal de companie, amenințarea crește brusc pirometre - inflamație purulentă a uterului. Patologia necesită tratament serios (într-un stadiu incipient) sau intervenție chirurgicală. Dacă această situație este ratată, câinele moare..

Puii sub vârsta de 3 luni sunt protejați de sistemul imunitar al mamei și, după aceea, devin foarte vulnerabili la bolile virale. Situația este complicată de faptul că Alabai crește până la 2-3 ani. În ciuda noilor opinii și a presupusei inutilități a vaccinărilor, câinele are nevoie vaccina, și strict în termen.

În plus față de setul standard (rabie, ciuma carnivorelor, leptospiroza, hepatita virala), se recomandă vaccinarea câinelui împotriva piroplasmoza și infecții cu adenovirus (infecțioase traheobronșită și parainfluenza).

Fotografie

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Alabai (câine ciobanesc din asia centrală): o recenzie amplă și completă a rasei (+ fotografie și video)