Al treilea adenom al pleoapelor la câini

Adenomul celei de-a treia pleoape la un câine este o creștere benignă a țesuturilor epiteliului glandular. O predispoziție la această boală există la reprezentanții raselor brahiocefalice și de vânătoare. Ca tratament, în majoritatea cazurilor, se utilizează excizia chirurgicală a neoplasmului, care previne dezvoltarea sa ulterioară, afectarea funcției vizuale și apariția complicațiilor.

De ce are nevoie un câine de a treia pleoapă

În procesul de evoluție, a treia pleoapă la om s-a atrofiat aproape complet, dar la câini continuă să îndeplinească funcții importante care asigură funcționarea deplină a organelor vizuale..

Puteți înțelege de ce un câine are nevoie de a treia pleoapă familiarizându-vă cu funcțiile sale principale..

 • Curățarea corneei de praf, scame și alți contaminanți.
 • Producția de lichid lacrimal datorită prezenței canalelor lacrimale Gardner.
 • Protecția biologică a organelor vizuale împotriva agenților infecțioși, care este asigurată de corpurile imune produse de țesutul limfoid adiacent.

Normal a treia pleoapă arată ușor doar din colțul interior al ochiului, dar cu patologie poate crește semnificativ, poate schimba culoarea, forma și structura țesuturilor.

Ce este al treilea adenom al pleoapelor la câini

Chiar dacă știm ce este un adenom din secolul al III-lea la câini, este imposibil să-l distingem de patologii precum hiperplazia și prolapsul prin semne externe.. Un diagnostic precis poate fi făcut numai după un examen histologic în condiții de laborator.

Adenomul este un neoplasm benign format din celule ale epiteliului glandular. Cel mai adesea se dezvoltă la animalele de vârstă avansată, deși o predispoziție genetică este clar urmărită la reprezentanții raselor braheocefalice..

Diferențele dintre o tumoare malignă și una benignă

Există diferențe clare între o tumoare malignă și o neoplasmă benignă..

Trăsăturile caracteristice ale creșterilor benigne sunt:

 • formarea de celule maturate diferențiate;
 • creștere lentă datorită expansiunii țesuturilor adiacente și nu germinării în acestea;
 • prezența unei capsule;
 • absența metastazelor și recidivelor după îndepărtarea de înaltă calitate.

Formarea adenomului nu este însoțită o creștere a ganglionilor limfatici regionali și deteriorarea stării generale de sănătate a animalului de companie. 

Semne ale tumorilor canceroase:

 • lipsa diferențierii celulare;
 • capacitatea de a crește în țesuturile înconjurătoare;
 • posibilitatea recidivei după excizia chirurgicală;
 • capacitate de metastazare.

Dezvoltarea tumorilor maligne este însoțită de o creștere a ganglionilor limfatici și o deteriorare treptată a bunăstării câinelui.

Cauzele celui de-al treilea adenom al pleoapelor la câini

Experții nu au stabilit cauza exactă a dezvoltării celui de-al treilea adenom al pleoapelor la câini. Predispoziția genetică are o mare importanță.

Alți factori provocatori sunt:

 • leziuni oculare;
 • inflamația glandelor lacrimale;
 • relaxare legată de vârstă a ligamentelor care țin glandele lacrimale în cadrul normelor anatomice.

Inflamarea frecventă a țesutului glandular cauzată de factori mecanici, chimici sau ușori poate duce, de asemenea, la formarea adenomului în timp..

Simptomele și primele semne ale bolii

Adenomul se poate forma în unul sau ambii ochi în același timp. Un simptom caracteristic și primul semn al bolii este apariția unei umflături pe partea laterală a colțului interior al ochiului, asemănătoare unui cap în miniatură de conopidă..

Pe măsură ce tumora crește, începe să irite corneea și să împiedice închiderea pleoapelor.. Ca urmare, următoarele semne se dezvoltă rapid:

 • roșeață a conjunctivei;
 • lacrimare;
 • fotofobie.

Deoarece câinele se confruntă cu disconfort, începe să lovească în ochi, rănind pleoapele și conjunctiva. Procesul este adesea complicat de dezvoltarea microflorei patogene, ducând la inflamații purulente..

Tratamente non-chirurgicale pentru adenom

Chiar și într-un stadiu incipient al dezvoltării bolii, metodele non-chirurgicale de tratare a adenomului nu sunt capabile să oprească creșterea țesuturilor patologice. Prin urmare, scopul terapiei conservatoare este ameliorarea inflamației.. Pentru aceasta, se folosesc antibiotice și picături oftalmice antiinflamatoare..

În cazul acumulării de exsudat purulent, este necesar să spălați ochii cu unul dintre următoarele mijloace:

 • Soluție de clorură de sodiu 0,9%;
 • soluție de furacilină, preparată cu o doză de 1 comprimat la 0,1 l dist. apă;
 • soluție slabă de permanganat de potasiu.

Când pleoapele se lipesc, lichidul trebuie tras într-o seringă fără ac, picură câteva picături, așteaptă să se înmoaie crusta și îndepărtează-l cu un tampon sau o cârpă de tifon.

Important! Medicamentele oftalmice și antimicrobiene trebuie prescrise numai de către un medic specialist veterinar. În unele cazuri, poate fi necesară utilizarea unui agent complex care afectează nu numai bacteriile patogene, ci și microflora fungică și protozoarele.

Pentru a elimina inflamația și mâncărimea, puteți utiliza decocturi de plante medicinale, cum ar fi mușețel, salvie sau calendula. Pentru gătit, trebuie să luați 1 lingură. l. iarbă uscată tocată, se toarnă 0,2 litri de apă clocotită și se lasă 30-40 de minute. Cu soluția răcită la temperatura camerei, spălați ochii cu un tampon de tifon pe măsură ce se acumulează exsudat purulent.

Important! Înainte de utilizare, perfuzia trebuie filtrată temeinic prin mai multe straturi de țesut dens sau țesătură nețesută, deoarece chiar și cea mai mică bucată de iarbă poate răni corneea sau conjunctiva.

Intervenție chirurgicală

Singurul tratament eficient pentru a treia pleoapă este intervenția chirurgicală. După o operație efectuată în mod competent, recidivele nu se repetă, iar glandele lacrimale continuă să își îndeplinească funcția.

Tehnica de operare

Îndepărtarea adenomului celei de-a treia pleoape nu este o operație dificilă și consumatoare de timp, prin urmare poate fi efectuată sub anestezie locală. Cu toate acestea, problemele legate de reținerea animalului în cele mai multe cazuri necesită utilizarea anesteziei generale. Se face o excepție pentru animalele de companie cu patologii ale sistemului cardiovascular.

Tehnica operației este următoarea:

 • utilizarea anesteziei generale sau instilarea a 2-3 picături de 5-10% novocaină în ochi;
 •  introducere sub conjunctivă a 1-2 ml dintr-un amestec de 0,5% novocaină și 0,1% adrenalină într-un raport de 10: 1;
 • captarea tumorii cu pensă chirurgicală;
 • îndepărtarea neoplasmului cu foarfece oculare.

O caracteristică a acestei metode este faptul că injecția de adrenalină promovează manifestarea unei structuri tumorale clare. Acest lucru minimizează riscul de excizie a țesuturilor sănătoase și vă permite să eliminați complet zonele afectate.

Al doilea avantaj al utilizării adrenalinei este absența sângerărilor din cauza îngustării vaselor de sânge..

Îngrijirea câinelui dvs. după operație

Îngrijirea corespunzătoare a câinelui după intervenția chirurgicală ajută la prevenirea autolesiunii și la dezvoltarea procesului inflamator.

Pentru a face acest lucru, animalul de companie este pus pe un guler de protecție timp de 8-10 zile, este prescris un curs de antibiotice și medicamente cu corticosteroizi..

În această perioadă, nu este de dorit să scoateți animalul afară pentru a evita înfundarea ochilor, lumina directă a soarelui sau expunerea la temperaturi scăzute.
Din dietă ar trebui excluse furajele care pot provoca alergii. Cel mai bine este să vă transferați animalul de companie într-o dietă ușor digerabilă, îmbogățită cu un complex de vitamine și minerale.

Consecințele înlăturării secolului al III-lea

Keratoconjunctivita, care se dezvoltă ca urmare a umezirii insuficiente a corneei cu o lacrimă, poate deveni o consecință negativă a îndepărtării celei de-a treia pleoape. Acest lucru poate fi prevenit cu picături oftalmice hidratante, care trebuie aplicate de mai multe ori pe zi..

Prevenirea și îngrijirea ochilor câinilor

Atunci când achiziționați un cățeluș de rasă braheocefalică sau de vânătoare, ar trebui să acordați atenție din primele zile la prevenirea și îngrijirea ochilor câinelui. Pachetul de măsuri ar trebui să includă următoarele puncte:

 • menținerea constantă a igienei organelor vizuale;
 • prevenirea leziunilor conjunctivei și a secolului al III-lea;
 • evitarea contactului vizual cu detergenții în timpul scăldatului;
 • prevenirea expunerii ochilor la substanțe chimice;
 • la timp vaccinare animal de companie de la ciuma carnivorelor și adenovirus, ceea ce poate provoca conjunctivită;
 • apel imediat la un specialist veterinar în caz de patologii oftalmologice;
 • tăierea părului care depășește la reprezentanții raselor cu păr lung.

O atenție deosebită trebuie acordată locului în care animalul de companie doarme. Camera trebuie să fie liberă de curenți, acumulări de praf și substanțe iritante, care includ aerosoli de uz casnic, lacuri și vopsele.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Al treilea adenom al pleoapelor la câini