8 Motive pentru care câinele tău sângerează

Toată lumea știe că nasul umed și rece al unui câine este o „carte de vizită” a sănătății sale. În consecință, dacă ceva nu este în regulă cu nasul, este mai bine să consultați imediat un specialist. Și merită și mai mult să faceți acest lucru dacă câinele sângerează din nas: acest simptom poate indica patologii grave.

Principalele cauze ale sângerărilor nazale

În practica lor, medicii veterinari se ocupă de obicei de următoarele cauze ale sângerărilor nazale la câini:

 • Leziuni ale nasului sau ale întregului cap. Acest lucru se întâmplă în cazul luptelor, căderilor de la o înălțime decentă, coliziunilor vehiculelor sau bicicletelor. Rețineți că, în astfel de cazuri, nu va fi dificil să ghiciți cauza sângerării, deoarece aspectul animalului va fi neapărat „ponosit”.
 • Căldură, înfundare, soc termic. Acești factori sunt o cauză foarte frecventă a sângerărilor nazale la buldogi și rase similare de câini care sunt extrem de intoleranți la căldură. În ciuda prevalenței, atacul de căldură este o afecțiune patologică periculoasă, plină de moarte pe fondul edemului pulmonar și chiar al hemoragiei cerebrale..

 • Factori de vârstă. Veterinarii și crescătorii de câini experimentați știu de mult că câinii sunt foarte sensibili la „fragilitatea vasculară” legată de vârstă. Aceasta înseamnă că odată cu vârsta la câini, vasele de sânge își pierd elasticitatea, devin extrem de sensibile la modificările de presiune..
 • Hipertensiune. Și la câini, contrar credinței populare, hipertensiunea arterială este departe de a fi neobișnuită! Ca și în cazul oamenilor, hipertensiunea arterială apare cel mai adesea la animalele în vârstă.

Primul ajutor

 • În caz de rănire, vă sfătuim să aplicați frig în zona afectată. În acest scop, sunt adesea folosite prosoape umede sau pachete de tifon cu gheață încorporată în interior. În plus, dacă suspectați răni grave (care includ căderi și întâlniri cu vehicule), ar trebui să țineți câinele în repaus și să vă adresați medicului veterinar cât mai curând posibil. Există riscul de deteriorare a organelor interne, care deseori se termină fatal.
 • Cu lovituri de căldură și înfundare în cameră, ar trebui să folosiți și frigul. În plus, este necesar să se asigure o aerisire completă a camerei în care se află animalul rănit..
 • Din păcate, în cazul câinilor bătrâni, nu se poate face nimic. Un astfel de animal de companie trebuie protejat de stres și este atent la dieta sa: acesta din urmă ar trebui să fie pe deplin echilibrat în vitamine, micro și macroelemente.
 • Cu hipertensiune arterială, câinele trebuie ținut în repaus și consultă imediat un specialist. Astăzi, există deja medicamente veterinare eficiente pentru controlul tensiunii arteriale, cu care puteți îmbunătăți semnificativ calitatea vieții unui animal de companie bolnav..
  Alți factori predispozanți

Pe lângă cele de mai sus, există și alte cauze posibile ale sângerării nazale. Acestea includ:

 • Otrăvire. Intoxicația cu săruri de metale grele este deosebit de periculoasă, precum și otrăvuri pentru șobolani și șoareci. Acestea din urmă conțin substanțe care blochează coagularea sângelui, astfel încât sângerările din ochi și nas apar frecvent..
 • Proiecte de iarbă care lovesc nasul. Aceasta poate fi clasificată ca un tip de leziune, dar această categorie este cea mai tipică pentru câini. Mai precis, pentru vânătoare și animale de serviciu. Frunzele subțiri și ascuțite din semințe și tulpini de iarbă pot tăia literalmente prin membranele mucoase delicate, în urma cărora câinele începe să aibă sângerări nasale grave. Și mai rău, iarba conține adesea numeroși spori de ciuperci, motiv pentru care animalul afectat poate dezvolta ulterior o infecție fungică a cavității nazale..
 • Alte corpuri străine care intră în nas. Câinii care locuiesc în apartamente sunt ca niște copii mici: nu sunt dispuși să se joace cu toate „lucrurile mici” care se întâmplă să cadă adânc în pasajele nazale ale animalelor de companie. În consecință, dacă aceste corpuri străine au margini inegale sau / ascuțite, membranele mucoase sunt deteriorate, apare sângerări severe..
 • Variat boli infecțioase, manifestări ale cărora într-un fel sau altul afectează membranele mucoase ale cavității nazale.

Dacă suspectați otrăvirea și pătrunderea unui corp străin, câinele trebuie dus imediat la medic. Auto-ajutorarea va înrăutăți starea animalului de companie. Același lucru se aplică patologiilor infecțioase..

Caracteristicile individuale ale câinilor

În plus față de toate cele de mai sus, sângerările nasale pot fi cauzate de:

 • Mulți buldogi au o structură atât de „specifică” a cavității nazale (datorită deformării sale „naturale”) încât sângerările minore îi urmează toată viața..
 • Unii câini sunt foarte pasionați de săpat, pe parcurs ajutându-se cu botul lor. Deoarece nasul este slab adaptat la rolul unei lopate, mucoasele sunt deseori deteriorate și sângerează..
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » 8 Motive pentru care câinele tău sângerează