5 Cele mai bune rase de câini pentru nevăzători

Câinii ghizi

În acest articol, voi prezenta cele mai bune rase de câini ghid. În câteva cuvinte, voi descrie trăsăturile și avantajele lor distinctive, precum și atingerea principalelor puncte de antrenament și transferul câinelui către un nou proprietar..

Cele mai bune rase de câini ghid

Potrivit manipulatorilor de câini, doar câinii deștepți pretind a fi un ghid pentru nevăzători. Pentru muncă, selectați reprezentanți ai rasei similari în parametri. Optimale sunt animalele cu dimensiuni de până la 70 de centimetri, vedere ascuțită și auz..

Colii, Labradorii, Ciobanii germani, Schnauzerii uriași, Rottweilerii, australienii sunt cei mai potriviți pentru acest rol..

Collie

Collie - un câine protector. Prin urmare, în rolul unui ghid pentru nevăzători, ea nu numai că conduce, ci și își protejează stăpânul. Combinat cu o dispoziție bună, acest lucru face ca rasa să fie cea mai bună pentru a lucra cu copii și adolescenți..

Collies se adaptează cu ușurință la noile condiții și devin rapid impregnate de loialitatea față de un nou proprietar. Ei ascultă cu ușurință și învață să se deplaseze pe trasee noi. Avantajul colie-ului față de alte rase este neînfricarea și orientarea rapidă pe teren.

Câinii nu se tem de zgomotul orașului, tolerează cu ușurință călătoriile de transport. Astfel de animale vor deveni ajutoare indispensabile pentru persoanele care duc un stil de viață activ și sunt adesea în locuri publice sau în compania altor persoane..

Colii sunt capabili să-și conducă și să-și protejeze stăpânul.
Colii sunt capabili să-și conducă și să-și protejeze stăpânul.

Labrador

Labradorii sunt favoritele ghidului.

Ei fac o treabă excelentă cu îndatoririle lor și practic nu au defecte. Câinii se disting prin energie irepresionabilă, rezistență, un nivel ridicat de inteligență și învățare ușoară. Datorită dispoziției lor amabile, se înțeleg ușor cu copiii orbi sau cu vârstnicii..

Labradorii sunt bine conștienți de starea de spirit a proprietarului, îl ajută să navigheze în situații dificile. Neînfricarea animalelor și reacțiile rapide sunt indispensabile atunci când vă deplasați pe străzile aglomerate ale orașului.

Singura cerință pe care o impun proprietarului și mediului său este o nutriție adecvată și plimbări active. Câinii sunt predispuși la creșterea ușoară în greutate.

Rottweiler

Rottweilers din exterior pot arăta câini agresivi. Dar, în realitate, acest lucru este departe de a fi cazul. Cu pregătirea potrivită, aceștia arată o inteligență remarcabilă, discreție și dăruire nemărginită..

Acești câini își dau dragostea unui proprietar până la capăt și îi cer reciprocitate..

Nu este neobișnuit ca Rottweilers să fie geloși pe proprietarul lor pentru ceilalți membri ai familiei..

Cinologii recomandă utilizarea unui Rottweiler ca ghid pentru persoanele nevăzătoare de vârstă mijlocie cu un caracter puternic. Când lucrează cu un câine, proprietarul trebuie să poată demonstra fermitate fără agresiune.

Rottweiler
Rottweiler

Cu o îngrijire adecvată, câinele va deveni un excelent însoțitor care nu numai că poate conduce, ci și proteja în caz de urgență.

Schnauzer uriaș

Schnauzers uriași, ca și câinii ciobănești, sunt deseori antrenați pentru a fi un ghid pentru nevăzători. Câinii se disting prin sociabilitate, inteligență, bunăvoință.

Astfel de câini se adaptează cu ușurință companiilor aglomerate și locurilor noi. Ei se înțeleg repede cu noul proprietar și se impregnează de el cu un devotament nemărginit..

Câinii sunt mai mari decât alte rase ca mărime. Acest lucru le face mai potrivite pentru lucrul cu persoane înalte. O trăsătură distinctivă a schnauzerilor uriași este echilibrul, memoria bună, forța, curajul, dăruirea.

Ciobănesc german

Câinii de pastor sunt rase versatile care s-au arătat bine ca salvatori, paznici, paznici. O caracteristică distinctivă a câinilor este mintea remarcabilă, reacția rapidă, echilibrul și învățarea..

Pentru proprietar, astfel de câini devin ajutoare de neînlocuit. Conduc, păzesc și ajută în viața de zi cu zi. Câinii de oaie iau puțin mai mult timp pentru a construi o conexiune master-ghid. Prin urmare, proprietarul trebuie să arate mai multă răbdare în timpul transferului animalului..

Păstorii germani posedă curaj, atenție, rezistență la situații stresante. Se adaptează cu ușurință la noile condiții.

Experții recomandă utilizarea câinilor ciobănești ca ghid pentru adulți.
Se recomandă utilizarea câinilor de oaie ca ghid pentru adulți.
Se recomandă utilizarea câinilor de oaie ca ghid pentru adulți.

Caracteristicile antrenamentului

Învățarea începe cu alegerea cățelușului potrivit.

Nu toți câinii pot fi antrenați și transferați în familie. Selecția candidaților se face încă din vârsta de 2 luni. În această etapă, abilitățile lor de viață, rezistența, prietenia, răbdarea sunt testate.

Pregătirea tradițională a ghidului este împărțită în 2 etape:

 • general (curs de ascultare);
 • special (conducere).

Cursul de audiție începe după selectarea puilor. Constă în reședința candidaților cu familii voluntare. În această etapă, au loc întâlniri regulate cu persoanele care manipulează câinii.

Sarcina familiei este de a socializa câinele, de a aduce imunitatea la factori externi și sunete puternice. Câinii cu caracteristici inadecvate sunt respinși.

Nu se aplică nici o pedeapsă violentă în timpul instruirii ghidului. Poate favoriza agresivitatea candidatului..

Antrenamentul general durează în primul an de viață al câinelui. Apoi începe o pregătire specială.

Instruirea specială se desfășoară pe baza unor manipulatori de câini cu excursii în oraș. Acest lucru permite ghidului să se familiarizeze cu mediul real..

În această etapă, animalele se familiarizează cu rutele de mișcare ale viitorului proprietar. Ei învață să facă față stimulilor și obstacolelor naturale. Durata instruirii speciale este de șase luni.

Antrenamentul general durează în primul an de viață al câinelui.
Antrenamentul general durează în primul an de viață al câinelui.

În funcție de dorințele proprietarului, instruirea poate fi completată cu elemente individuale.

Cursul special se încheie cu un examen. Trece înaintea comisiei. Scopul principal este de a convinge examinatorii că câinele este gata să devină ochii orbilor..

Examenul se desfășoară în două etape:

 • verificarea cursului general;
 • trecând traseul.

Examinatorul și panoul verifică:

 • trafic în același ritm cu proprietarul;
 • trafic pe planuri înclinate, scări;
 • trecere între obiectele care se apropie;
 • Stop înainte de obstacole sau pericole;
 • trecere trasee prestabilite.

Un ghid instruit cunoaște până la 40 de trasee și se deplasează armonios în tandem. Finalizarea examenului este un certificat care dă câinelui dreptul de a acționa ca ghid și de a fi în locuri publice.

Cerințe de bază pentru un ghid

Câinii călăuzi trebuie să aibă o sănătate excelentă
Câinii ghizi trebuie să aibă o sănătate excelentă

Câinii călăuzi au cerințe generale legate de sănătatea fizică și psihologică.

Ghidul trebuie:

 • avea sănătate fizică excelentă (se acordă atenție vederii, auzului și mirosului);
 • avea psihic stabil și rezistență la stres;
 • nu au anomalii genetice;
 • fii prietenos;
 • au un tip sanguin de temperament;
 • transportul de transport în transport.
Câinele ar trebui să poată însoți proprietarul orb, fără a arăta agresivitate față de ceilalți.

Din acest motiv, pe lângă verificarea sănătății fizice și psihologice, instructorul identifică caracteristicile comportamentului candidatului în diferite situații..

Viitorul ghid este verificat pentru:

 • imunitate la sunete puternice;
 • capacitatea de concentrare;
 • capacitatea de a memora noi rute;
 • lipsa de răspuns la stimuli externi.

O cerință importantă pentru un candidat este răbdarea. Câinele trebuie să poată aștepta stăpânul și să se miște numai după comanda corespunzătoare.

Caracteristici dependență

Examenele sunt etapa finală a antrenamentului. Dar nu înseamnă sfârșitul lucrului cu câinele. După antrenament, vine un moment crucial - formarea unei perechi „orb - ghid”.

Înainte de a se întâlni cu ghidul, viitorul proprietar urmează și un curs de cursuri. El face cunoștință cu informații despre îngrijirea unui animal, obiceiurile de hrănire, stilul de viață, obiceiurile individuale. Cursul durează de la una până la două săptămâni.

Întâlnirea cu animalul are loc în etapa finală a antrenamentului
Întâlnirea cu animalul are loc în etapa finală a antrenamentului

Întâlnirea cu animalul are loc în etapa finală a antrenamentului. Locul este baza de antrenament a centrului. În medie, dependența durează până la 2 săptămâni.

Adaptarea este necesară pentru ca câinele să se obișnuiască cu proprietarul, să învețe vocea și să accepte ca un lider necontestat..

Sarcina nevăzătorilor este să învețe să înțeleagă și să controleze ghidul. Traseele de călătorie de bază sunt studiate și elaborate în două săptămâni. Mediul imediat al unei persoane cu dizabilități face cunoștință cu informații despre cum să ajute un cuplu să exploreze o nouă rută, să facă față dificultăților neașteptate.

Câinii dresați și dresați corespunzător sunt mai mult decât animale de companie. Ele formează o legătură fiabilă între orbi și ghid, unde persoana rămâne întotdeauna la cap. Astfel de animale se disting prin devotament fără margini și se poate avea încredere în viață fără teamă..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » 5 Cele mai bune rase de câini pentru nevăzători