Alopekis (câine grec mic)

Acești câini greci mici pot fi numiți cu greu reprezentanți ai unei rase separate, deși au propriul lor nume - alopekis. Acesta este un grup de câini de lucru universali de tip primitiv, asemănători ca aspect și caracter. De la începutul secolului 21, alopekii au fost amenințați cu dispariția completă. În prezent nu este recunoscută de nicio organizație canină la nivel național sau internațional.

Câine universal grecesc Alopekis

Alopekis (gr. Αλωπεκίς) în traducere din limba greacă înseamnă „vulpe mică”, dar câinii mici anteriori, cu fețe cu față de vulpe, erau cunoscuți sub diferite nume. De exemplu, în Sere au fost numiți „câine de zahăr”, cel mai probabil pentru culoarea albă larg răspândită și dispoziția blândă..

Câinii greci învechiți, care au fost numiți alopekis și meliteo kinidio, până în anii 70 și 80 ai secolului XX, au constituit partea predominantă a întregii populații canine din Grecia, atât urbană, cât și rurală. Importul câinilor de alte rase, dificultățile economice din țară, lipsa muncii de reproducere și sterilizarea pe scară largă a câinilor fără valoare reproductivă le-a afectat foarte mult populația și puritatea. Din anii 90, alopekii se află în stadiul de dispariție. La conferința Zootechnia 2013, care a avut loc la Salonic, Grecia, au fost reprezentați doar 58 de câini de rasă pură. Situația cu Meliteo kinidio este oarecum mai bună. Pe baza lor, a fost crescută o rasă decorativă de câini - coconi (câine mic grecesc). Este recunoscut de Kennel Clubul Grecesc, dar este încă foarte mic ca număr..

Rasa de câine Alopekis

Programare

Alopekis combină talentele de vânătoare, santinelă și turmă. Aspectul și comportamentul lor sunt tipice raselor primitive. În toată Grecia, au fost folosiți pentru exterminarea șobolanilor și a altor rozătoare mici, au protejat păsările de curte de la vulpi și au interacționat bine cu câinii mari de lupi de păstor care păzeau animalele la fermă și în pășune. În nordul țării, până de curând, aceștia erau însoțiți la pășuni de bivoli. Utilizat în toate regiunile până în prezent pentru pășunatul caprelor, ovinelor și bovinelor.

Aspect

Alopekis este un câine mic, puternic și musculos de tip primitiv. Corpul este alungit, dimorfismul sexual este foarte bine exprimat. Înălțimea la greabăn variază între 20-30 cm, greutatea - 3,5-7,5 kg. Mărimea mică a câinilor se datorează probabil nanismului insulei și nu selecției..

Capul de alopekis seamănă cu o vulpe. Lungimea botului este egală cu lungimea craniului. Oprirea este superficială, dar pronunțată. Forma capului este în formă de pană. Craniul este lat, cu o brazdă mediană proeminentă. Fălcile sunt puternice. Buzele se potrivesc strâns. Ochii sunt în formă de migdale, mari, cu pleoape întunecate. Urechile sunt relativ mari, erecte, de formă triunghiulară, foarte mobile.

Pentru dimensiunea sa, alopekis este foarte puternic, agil și dur..

Corpul este puternic și proporțional. Picioare de dimensiuni medii, nici scurte, nici lungi, foarte puternice. Labe sunt ovale. Coada este în formă de sabie, purtată destul de sus, dar nu atinge spatele.

Conform hainei, alopekii sunt împărțiți în trei soiuri:

  • Păr scurt - haina este scurtă, strânsă, densă;
  • Semi-cu păr lung - haina este de lungime medie, grosieră, groasă;
  • Sârmă - haina este semi-lungă, dură, formează mustață și barbă pe față, această opțiune este extrem de rară.

Indiferent de tipul hainei, alopekis are un substrat bine dezvoltat.

Standardul preliminar al rasei permite doar câinii cu un strat dublu, neted, cu o lungime a acoperișului de maximum 5 cm.

Alopekis sau coconi

În Grecia, populația câinilor mici este foarte diversă. Singura rasă recunoscută care a fost crescută de la ei este coconiul sau câinele grec mic. Având în vedere numărul redus al rasei, Clubul Grădinesc Kennel emite zero pedigree pentru câinii care îndeplinesc standardul. Dacă câinele arată mai mult ca alopeki, i se atribuie un nume, dar nu sunt eliberate documente, deoarece rasa nu este recunoscută.

Alopekii posedă o inteligență remarcabilă și calități de lucru, sunt aproape universali în ceea ce privește aplicarea, puternici și rezistenți. Coconii sunt decorativi. Au fost crescuți în principal de la câini însoțitori urbani. Chiar și numele lor este κοκόνα kokona înseamnă „câine pentru fiică” sau „câine pentru casă” în greaca modernă. Părul coconului este mătăsos, lung, mai ales pe urechi, gât, coadă, partea din spate a membrelor, poate fi drept sau ondulat. Urechile sunt adesea pe jumătate erecte. Înălțimea la greabăn nu mai mare de 28 cm.

cum arată Alopekis

Caracter și comportament

Alopekis este de încredere, energic, vesel și devotat familiei sale. Nu este agresiv și nu este predispus la lătrat excesiv, încrezător, sociabil, cu un caracter echilibrat. Este foarte sârguincios, ușor de antrenat și are o minte remarcabilă. Suntem intoleranți la rozătoarele mici, dar tratează alte animale de companie cu grijă, le protejează și le păstrează. Alopekis este un excelent paznic, alert, curajos și atent. Foarte rezistent fizic și mental.

Instinctele de vânătoare ale alopekilor nu sunt prea pronunțate. Cu toate acestea, uneori sunt folosite pentru a găsi și servi joc..

Până la bătrânețe, alopekii rămân foarte activi și jucăuși. Înțelegeți-vă bine cu copiii de orice vârstă. Copiii foarte mici pot fi răpiți în timpul jocului, astfel încât comunicarea dintre câine și bebeluș trebuie întotdeauna controlată..

Alopekis este foarte inteligent și încearcă să-i mulțumească proprietarului în toate, dar nu uită de nevoile sale. Dacă este necesar, el va recurge la viclenie pentru a realiza ceea ce își dorește, prețuiește libertatea și încearcă constant să se țină ocupat. Este mai bine dacă proprietarul știe din timp ce va face cu câinele în viitor (pășunat, vânătoare, sport) și va începe să lucreze cu el în această direcție de la cățeluș

Caracteristicile conținutului

Alopekii nu sunt absolut exigenți cu privire la condițiile de detenție, se adaptează proprietarului oricărei vârste și stil de viață. În Grecia, aceștia sunt poziționați ca câini de lucru, bine adaptați pentru viața de pe stradă.

Îngrijire

Alopekii nu necesită nicio îngrijire specială. Este suficient să spălați și să scăldați câinii în mod regulat pentru a păstra aspectul îngrijit. Dacă este necesar, ghearele sunt tăiate și auriculul este curățat. În general, alopekii sunt foarte curați și își îngrijesc singuri igiena. Membrii Societății pentru Conservarea și Protecția Alopekis observă că diverși paraziți se agață de acești câini mai puțin decât alții..

pui cu mama de rasă Alopekis

Sănătate și longevitate

Alopekis are o bună sănătate și imunitate. Cățelele sunt gata să se reproducă o dată pe an, la fel ca alte rase primitive. De obicei, naște ușor, așternuturile nu sunt multiple, maximum cinci pui. Speranța medie de viață este de 12-15 ani. Nu există date despre bolile genetice.

Alegerea unei rase de pui Alopekis

Cei care doresc să cumpere un cățeluș din rasa Alopekis nu ar trebui să se deranjeze cu găsirea unui crescător. Nu există pepiniere nici la Moscova, nici la Sankt Petersburg, precum și în alte țări, inclusiv Grecia. În acest moment, există doar comunitatea greacă pentru mântuirea și renașterea Alopekilor (Κοινοτητα διασωσης & αναβιωσης αλωπεκιδας), precum și un grup Facebook închis care unește proprietarii și iubitorii de câini de lucru mici.

A fost elaborat un standard preliminar pentru alopeki, dar din moment ce rasa nu este recunoscută nici măcar de organizațiile canine la nivel național, nu este necesar să se vorbească despre eliberarea documentelor.

Găsirea unui câine similar în aparență și caracter în Grecia sau cumpărarea unui cățeluș de la proprietarii de alopeki „recunoscuți” prin comunitate sau grupul FB este singura modalitate de a găsi un prieten loial în persoana alopekilor. Cu alte cuvinte, va fi o mongrel obișnuită, dar va fi posibil să spunem despre asta: alopekis este una dintre cele mai vechi rase de câini.!

Preț

Pentru a păstra câinii indigeni în Grecia, organizația menționată mai sus oferă adesea puii gratuit sau la un preț pur simbolic. Nu există date privind vânzările în străinătate. Potrivit reclamei de pe internet, sub numele sonor Alopekis, uneori se vând pui de la micii mongreli.

Fotografii

Galeria conține fotografii ale câinilor, care în Grecia sunt cunoscuți sub numele de alopekis (vulpe mică). Una dintre figuri prezintă o reprezentare schematică a alopekilor "ideali", așa cum este văzut de standard. Penultima fotografie prezintă Alopekii unui fermier grec din anii 60 ai secolului XX.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Alopekis (câine grec mic)