Akita american (câine mare japonez)

Americanul Akita este o combinație unică de curaj, agresivitate, prietenie și loialitate fără margini. Acesta este un câine mare și serios. Cu toate meritele sale, Akita este dificil de educat și de instruit, dar cei care sunt capabili să facă față nu pot găsi un prieten și un paznic mai devotat.

personaj american akita

Akita japoneză este o rasă cu o istorie lungă. Probabil că a coborât din câini aborigeni într-o zonă din nordul țării. Inițial, Akita Inu a fost folosit pentru vânătoare, paza casei și s-a numit Matagi Akita. La începutul secolului al XX-lea, lupta cu câini a devenit foarte populară. În încercarea de a face câinii mai mari și mai puternici, aceștia au început să se încrucișeze cu rase, mastiff și ciobani importați. Acest lucru a dus la deteriorarea vederilor clasice. În 1914, la o expoziție din Tokyo, oamenii au observat daunele care au fost cauzate rasei. În curând, câinii din speciile tradiționale au fost declarate monumente naturale și orice trecere a fost interzisă. Crescătorii au făcut tot posibilul pentru a restabili caracteristicile originale ale Akaga mataga aproape pierdută.

Următoarea lovitură a fost al doilea război mondial. Guvernul a ordonat tuturor crescătorilor să-și predea câinii pentru uz militar. Multe Akita, în mare parte de tip mare, au fost scoase de soldați americani. În anii postbelici, în Japonia nu au rămas mai mult de 20 de indivizi, tradițional Akita Inu. Au devenit baza de lucru pentru renașterea rasei. În același timp, în state, rasa și-a găsit rapid admiratorul și a început să se dezvolte într-un ritm rapid sub numele de câine mare japonez.

Lucrările ulterioare privind Akita în Japonia și America au continuat în paralel. Crescătorii japonezi nu au putut fi de acord cu colegii lor americani asupra unui pedigree comun și nu au permis exportul câinilor, care sunt monumente naturale. Bineînțeles, americanul Akita a început să difere prin aspect și caracter.

Clubul de rasă a fost creat în 1956 și deja în 1972, Clubul American Kennel a recunoscut oficial rasa. Până în 1992, cluburile americane și japoneze nu s-au recunoscut; doar japonezul Akita Inu era înregistrat în FCI. Din această cauză, au apărut probleme la judecarea câinilor la spectacole internaționale. Abia în 2000 FCI a împărțit rasele și a aprobat oficial standardul pentru Akita americană..

Recenzie video a rasei de câini Akita americane:

Aspect și standarde

Americanul Akita este un câine mare, puternic, puternic, cu oase grele, bine echilibrat. Dimorfismul sexual este bine exprimat. Creșterea masculilor este de 66-71 cm, cățelele - 61-66 cm.

Standardul, care descrie rasa Akita, evidențiază proporții importante:

  • Raportul dintre înălțimea și lungimea corpului pentru un câine este de 9:10, pentru o cățea - 9:11;
  • Adâncimea pieptului este egală cu jumătate din înălțimea la greabăn;
  • Distanța de la oprire la vârful nasului, se referă la distanța de la partea din spate a capului la oprire ca 2: 3.

Capul Akitei este masiv, sub forma unui triunghi contondent, când este privit de sus. Stopul nu este prea ascuțit, dar bine marcat. Între ochi există o scobitură superficială care se extinde peste frunte. Botul este lat și bine umplut. Nasul este negru și mare. Buzele nu sunt pendulante. Fălcile sunt contondente, puternice. Set complet de dinți. Este permisă o mușcătură de nivel, dar este preferată o mușcătură de foarfecă. Ochii sunt relativ mici, de culoare maro închis, de formă triunghiulară. Urechile sunt ferme, mici, de formă triunghiulară, cu capete rotunjite. Când sunt privite din lateral, urechile sunt văzute înclinate înainte și continuă linia gâtului..

Gâtul este muscular, gros, cu pălărie minimă, lărgindu-se bine spre umeri. Pielea nu este prea strânsă, dar nu slăbită. Spatele este drept. Abdomenul este moderat ascuns. Pieptul este adânc, lat, coaste bine aruncate. Coada este mare și înălțată. Se ține la toți câinii în moduri diferite, mai des este aruncat peste spate. Membrele sunt puternice cu un os puternic. Picioarele bine tricotate, ascuțite drept, cu articulații proeminente și firimituri groase.

Învelișul este dens, foarte dens, constă dintr-un substrat moale și un strat mai lung, grosier, care este ușor ridicat de substrat. Culoarea poate fi oricare. Poate fi prezentă o aprindere sau o mască. Culoarea substratului diferă uneori de culoarea principală.

Standard ras american Akita

Personaj și portret psihologic

Akita sunt câini echilibrați, curajoși și atenți, calmi, cu simțul propriei demnități. Sunt foarte deștepți, dar în caracter există încăpățânare și independență, care sunt inerente raselor orientale. Akitas sunt dedicate proprietarului și familiei. Acasă sunt afectuoși, prietenoși și sociabili, niciodată enervanți. Înțelegeți-vă bine cu copiii dacă au crescut în compania lor. Străinii sunt tratați întotdeauna cu neîncredere, precauți. Singurul scop al Akita american este de a proteja proprietarul și proprietatea. Un Akita crescut corespunzător ar trebui să accepte oaspeții dacă membrii familiei sunt acasă. Când câinele este lăsat singur la fermă, acesta se transformă într-un paznic de încredere.

Crescând, Akitas devin serioși și autosuficienți. Apar adesea probleme de ierarhie familială. Câinele încearcă să preia o poziție de conducere, deci trebuie să vă angajați activ în antrenamentul său încă de la o vârstă fragedă.

Akita are o amintire minunată și are încredere deplină în proprietar. Este foarte important să nu pierzi această încredere și să rămâi liderul câinelui. Nu ar trebui să-l înșelați pe Akita, de exemplu, atrăgându-l în incintă cu o delicatesă, precum și dând comenzi precum „Plimbare” sau „Mănâncă” dacă nu sunt urmate de o acțiune adecvată..

Una dintre cele mai frecvente probleme de comportament este agresiunea față de alți câini. Ele sunt adesea loiale pisicilor, dar nu străinilor, nu vor fi pe teritoriul Akita. Câinii adulți, în special bărbații, acceptă rareori un alt câine „în haită”. La plimbări, ei își arată adesea caracterul nu din partea cea mai bună, provoacă certuri și lupte, așa că nu ar trebui să lăsați Akita din lesă în locurile în care câinii merg.

Americanul Akita este un câine serios care nu trebuie luat pentru un copil. Educația și formarea trebuie să fie făcute de un adult cu o mână și o experiență fermă. De asemenea, Akita nu este potrivit pentru persoanele cu voință slabă și pentru persoanele în vârstă..

american akita training

Antrenament și activitate fizică

Antrenamentul Akita este o muncă grea, dar deloc datorită prostiei acestor câini, ci dimpotrivă datorită inteligenței lor extraordinare. Akita se va gândi mai întâi dacă va urma porunca dată ei. În plus, câinele se va supune doar celui pe care îl consideră conducător..

Majoritatea Akita sunt foarte activi, învață rapid, dar se plictisesc rapid în timp ce execută aceleași comenzi. Este foarte important să motivați câinele. La început, lauda și delicatețea vor face, în viitor va trebui să arăți imaginație. Dacă cățelușul începe să fie încăpățânat și nu vrea să se supună, trebuie să i se arate „cine este șeful”, apăsat cu spatele pe podea și ținut până când încetează să reziste. De asemenea, puteți apuca cățelușul de greabăn și îl puteți apăsa pe podea. Akita trebuie să înțeleagă că proprietarul este puternic și el este liderul. În viitor, câinele va verifica de mai multe ori dacă s-a schimbat ceva și va încerca să preia conducerea.

Pentru Akitas american, o școală de formare nu este cea mai bună opțiune. Proprietarul trebuie să participe și să antreneze el însuși câinele. Lecțiile ar trebui să fie scurte, fără repetarea îndelungată a unei singure comenzi.

Majoritatea Akita sunt foarte activi, învață rapid, dar se plictisesc rapid în timp ce execută aceleași comenzi. Este foarte important să motivați câinele. La început, lauda și delicatețea vor face, în viitor va trebui să arăți imaginație. Dacă cățelușul începe să fie încăpățânat și nu vrea să se supună, trebuie să i se arate „cine este șeful”, apăsat cu spatele pe podea și ținut până nu încetează să mai reziste. De asemenea, puteți apuca cățelușul de greabăn și îl puteți apăsa pe podea. Akita trebuie să înțeleagă că proprietarul este puternic și el este liderul. În viitor, câinele va verifica de mai multe ori dacă s-a schimbat ceva și va încerca să preia conducerea.

catelus american akita

Întreținere și îngrijire

Akita este perfect adaptat pentru viața într-o volieră, destul de nepretențioasă și rezistentă. Datorită stratului gros de acoperire, tolerează bine chiar înghețurile severe, ceea ce nu se poate spune despre vremea caldă. Curtea în care americanul Akita merge liber ar trebui să fie bine împrejmuită. Acest lucru este necesar din două motive. În primul rând, o astfel de măsură va proteja persoanele care trec, pe care câinele le poate considera o amenințare pentru proprietate. În al doilea rând, Akitas sunt predispuși la evadări..

Akita poate fi păstrat într-un apartament, dar va trebui să oferiți o activitate fizică bună. Haina de pluș aruncă destul de mult, chiar dacă câinele este pieptănat în mod regulat. La o vârstă fragedă, de obicei până la 2 ani, Akitas sunt mult mai energici și deseori provoacă daune iremediabile proprietăților, roagă pantofii, plinte, uneori ascund tapetul. Akitelor le lipsește adesea frica de înălțimi. Dacă câinele consideră necesar, poate sări de pe balcon fără să se gândească la ce se va întâmpla după aterizare.

Cățelușul ar trebui învățat la toate procedurile cosmetice și igienice cât mai devreme posibil, va fi foarte dificil pentru un câine adult să facă ceva dacă nu dorește..

american akita in zapada

Îngrijirea câinilor nu este dificilă. Este suficient să pieptănăm lâna o dată pe săptămână. În timpul năbușirii sezoniere, este recomandabil să faceți acest lucru zilnic. Akita este de obicei scăldată la fiecare 3-4 luni. Dacă este necesar, curățați auriculă de sulful acumulat. Este foarte bine dacă câinele poate fi învățat de la o vârstă fragedă să se spele pe dinți și apoi să efectueze regulat această procedură..

Dietă

La început, este recomandabil să hrăniți catelul la fel ca hrănitorul crescător. Dacă este un aliment natural, compoziția și metoda de preparare sunt importante. Dacă hrana este deja pregătită, atunci ce marcă. În viitor, proprietarul însuși alege ce opțiune este mai acceptabilă pentru el. Fiecare câine este individual, mâncarea care se potrivește unuia s-ar putea să nu se potrivească deloc celuilalt. Poate că va trebui să experimentați și să selectați dieta optimă. Oprindu-ne de alimentația naturală, merită să ne amintim că mâncarea pentru un câine nu rămâne de la masa stăpânului, este carne, cereale cu legume, produse lactate, pește, ouă și fructe.

Proprietarii americani de Akita ar trebui să-și amintească că rasa este predispusă la volvulus stomacal. Aceasta înseamnă că câinele nu trebuie hrănit imediat după sau înainte de plimbare. Alimentele trebuie să aibă temperatura normală, să nu conțină produse care îmbunătățesc procesele de fermentație în tractul digestiv.

Cantitatea și calitatea alimentelor depinde de activitatea fiecărui câine. În sezonul rece, în perioadele de activitate fizică, este necesară creșterea cantității de proteine ​​din dietă. Bebelușii cu vârsta de până la un an sunt hrăniți de 3-4 ori pe zi, câinii adulți - de 2 ori pe zi. Apa potabilă curată trebuie să fie întotdeauna disponibilă gratuit.

american akita și cioban

Sănătate și longevitate

Americanul Akita se mândrește cu o sănătate bună și o imunitate bună. Puii sunt mai puțin predispuși la boli infecțioase decât alți câini de rasă pură. Dar există boli la care Akita are o predispoziție genetică:

  • Displazia articulației șoldului (câinii au predispoziție la această boală, dar se dezvoltă mai des datorită alimentației necorespunzătoare și a activității fizice în perioada de creștere);
  • Implicarea pleoapelor;
  • Epilepsie;
  • Balonare;
  • Atrofia progresivă a retinei;
  • Unii câini au infertilitate legată de hormoni.

Speranța medie de viață este de 11-12 ani.

cumpărați un akita cățeluș

Opțiuni de cățeluș și prețul Akita american

Doar cei care au nevoie de un bun Akita american cu psihicul corect și aspectul standard trebuie să adopte o abordare responsabilă în alegerea unui cățeluș. Achiziționarea emoțională a unui câine pe internet dintr-o fotografie se poate transforma în dezamăgire. În primul rând, trebuie să alegeți nu un cățeluș dintr-o așternut, ci o creșă și părinți, evaluându-le aspectul și caracterul.

Puii Akita Inu pot fi ridicați la vârsta de 2-2,5 luni. În acest moment, trebuie să treacă prin procedura de marcare și înregistrare pentru a primi o metrică (un card de cățeluș, care este apoi schimbat cu un pedigree). De asemenea, puii trebuie vaccinați. Ca dovadă a acestui fapt, este furnizat un pașaport veterinar cu autocolante și sigiliul clinicii.

Merită să decideți în prealabil sexul câinelui. Cățelele sunt mai calme, se atașează de proprietar mai repede, au calități de conducere mai puțin pronunțate, sunt mai mici. Bărbații sunt plini de demnitate, aroganță. De multe ori încearcă să domine și tind să caute dragoste pe tot parcursul anului. Creșterea și instruirea unui câine este mult mai dificilă.

Este foarte dificil pentru o persoană neexperimentată să determine caracterul unui viitor cățeluș, dar puteți avea încredere în crescător, care, din propriile sale observații, va recomanda un câine cu temperamentul dorit. În plus, cățelul trebuie să fie sănătos în exterior, puternic, bine îngrijit. Acordați atenție conformității standard.

Costul mediu al unui cățeluș american Akita este de 35.000 de ruble. Puii fără pedigree sunt vândute, de regulă, pentru 10.000-20.000 de ruble. Câinii de la producători de elită de linii americane și europene, desigur, nu pot fi ieftini, crescătorii le cer de la 50.000 de ruble. și mai mare.

Fotografii

Galeria conține fotografii cu pui și câini adulți din rasa americană Akita:

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Akita american (câine mare japonez)