English setter: istorie, caracter și aspect (+ fotografie)

Grupul Setter este considerat pe bună dreptate cea mai populară linie de rasă a câinilor indicatori. Odată, în 1995, un setter trist englez s-a întâlnit cu un tip irlandez la plimbare și i-a împărtășit greutățile vieții: „Proprietarul nu înțelege și se hrănește de la masă” - a fost un anunț de înaltă calitate și atent (la acea vreme) pentru mâncare uscată „Chappi”. Marketerii au făcut tot posibilul, imaginile Setterului înfometat și al fanfaronului cu părul roșu au intrat ferm în „subcortexul” spectatorilor. În 1995 toți s-au interesat de Setters, chiar și cei care nu erau „un iubitor de câini din fire”.

Referință istorică

Firește, vânătorii au apreciat abilitățile câinilor polițiști cu mult înainte de 1995. Rădăcinile setterului englez se întorc în Franța în secolele XVII și XVIII. Înainte de apariția armelor de vânătoare, sau mai bine zis, înainte de distribuirea lor în masă, oamenii extrageau carne prin prinderea păsărilor sălbatice cu plase. Găsirea unei rațe în stuf sau a unei potârnici în tufișuri este o sarcină destul de dificilă pentru oameni, cu toate acestea, câinele a făcut față acestei lucrări cu mare succes. Francezii au folosit câini mici care seamănă foarte mult cu spanielii moderni, patrupedul a urmărit pasărea și i-a dat un semn vânătorului, atunci a fost o chestiune de tehnologie.

După ce au primit arme, vânătorii au crescut volumul producției de vânat, cu toate acestea, câinii mici erau epuizați atunci când înotau după o rață ucisă, își tăiau labele pe stuf și au căzut din epuizare cu mult înainte de apusul soarelui. Oamenii aveau nevoie disperată de un partener mai mare, mai rezistent și mai rapid, și l-au înțeles. Așa cum s-a menționat mai sus, pentru reproducerea Setter, s-a luat ca bază bazele genetice ale Old Format Spaniel. Pentru a crește dimensiunea, s-au folosit indicatori importați din Spania, marii reprezentanți ai Irish Water Spaniel i-au dat lui Setter abilitățile de a lucra pe apă. Sprinterul spaniol englez a fost folosit pentru a crește rezistența și viteza. Având în vedere „abordarea amatorilor” și lipsa tehnologiei ADN, rezultatele sunt uluitoare. Selecția și testarea riguroasă prin muncă, au simplificat foarte mult screeningul celor mai buni producători ai rasei. Drept urmare, vânătorii au obținut un câine înalt, agil și neobosit, cu o atitudine frumoasă și abilități mentale excelente..

Acum câteva cuvinte despre motivul pentru care „Setterul francez” a devenit englez. Câinele englez setter este o versiune îmbunătățită a vânătorului francez, care a apărut nu cu mult timp în urmă, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Englezul Edward Laverak, care și-a dezvoltat propriul program de îmbunătățire a rasei prin consangvinizare (împerechere câini cu o relație de familie). Crescătorul și-a pus sufletul și 50 de ani din viață în îmbunătățirea rasei.

Este interesant! Câinii crescuți în cadrul programului Laverac sunt încă considerați cei mai buni reprezentanți ai rasei..

Următorul crescător care a lăsat o amprentă semnificativă în istoria dezvoltării setterului englez este Purcel Llewellyn. După ce a cumpărat câțiva câini mici de la Laverac și a turnat sânge proaspăt de la polițiști europeni ușori, Llewellyn a obținut o linie de rasă de tip câmp. Iubitorii cu patru picioare au admirat nu numai calitățile de lucru ale setarilor englezi, ci și aspectul lor. În urma popularității, până în anii 1990, Tom Steedman a prezentat lumii „propriul său tip” de setter englez, irezistibil și impunător, totuși, care își pierduse abilitățile de vânătoare..

Munca pe scară largă, lipsa unei coordonări depline și incertitudinea în obiectivul final au dus la faptul că rasa de câini Setter engleză s-a împărțit în două ramuri - animale de clasă și câini de lucru. Din păcate, confuzia nu s-a încheiat aici, s-a întâmplat că cluburile de câini din diferite țări au elaborat standarde de rasă care aveau diferențe:

 • ESAA (American English Setter Association) a devenit parte a Kennel Union of America (AKC). Ambele organizații au aprobat un standard de rasă „de bază”.
 • United Kennel Union of America (UKC) a introdus setterul englez cu un standard care diferea ușor de cel de bază, deși corespundea „canoanelor” de bază. Există una, dar o eroare foarte gravă în înregistrarea UKC - setul de coadă. În mod standard, câinii care lucrează pot ridica coada drept în sus. Bineînțeles, câinii de spectacol și clasa muncitoare sunt înregistrați ca o singură rasă, ceea ce duce la degenerarea ambelor specii cu împerechere permisă, dar analfabetă.
 • Fédération Cynologique Internationale (FCI) ajustează, de asemenea, descrierea rasei „pentru sine”, cu toate acestea, la o examinare mai atentă, standardul nu diferă în mod critic de cel „de bază”. Câinii muncitori și de clasă de spectacol sunt combinați într-o singură rasă.
 • English Setter Club of Canada (ESCC) înregistrează rasa ca o rasă pur de vânătoare. Aproape toate punctele care descriu parametrii animalului nu contrazic ESAA, cu toate acestea, poziția cozii este descrisă rigid - continuă linia coloanei vertebrale, nu este îndoită, nu ridicată.
 • Clubul Kennel norvegian și australian fac parte din FCI, dar au două standarde separate de rasă engleză Setter.
 • Standardul adoptat în Rusia după importarea primilor seteri englezi pe teritoriul URSS este foarte asemănător cu cel de bază, cu toate acestea, nu era lipsit de erori - inexactități în înălțime, formă a craniului, culoare. Potrivit cu UKC, Setterul nu are cerințe de locuri de muncă.

Concluzia este simplă - o persoană care achiziționează un cățeluș pentru o carieră de spectacol ar trebui să fie ghidată de documentele de înregistrare ale părinților, chiar dacă te uiți la fotografiile campionilor, printre aceștia există câini care nu îndeplinesc standardul ESAA. Cu toate acestea, surprize neplăcute se întâmplă, de exemplu, puii Setter englezi născuți din câini împerecheați înregistrați conform standardelor AKC și UKC își pot ridica brusc coada și își pot pierde perspectiva pentru majoritatea spectacolelor internaționale. Cea mai bună opțiune este să cumperi un cățeluș cu înregistrarea unui club AKC. Majoritatea sunt câini de dimensiuni medii, cu date de vânătoare bine dezvoltate și un set corect de coadă..

Aspect

Setterul englez este un câine de lucru foarte bine proporționat și frumos, care și-a dezvoltat abilități de vânătoare. Un cățeluș de patru luni se ridică instinctiv, văzând o vrabie sau un porumbel, încă nu știe de ce să facă acest lucru, dar nu poate rezista dorinței de a se întinde și apoi de a cădea la pământ. Câinele este acoperit cu lumină luxoasă și păr lung, care protejează pielea delicată de influențele externe. Setatorii englezi diferă semnificativ în funcție de sex, bărbații sunt mai mari și mai masculini, femelele sunt grațioase și aristocratice. Standardul definește înălțimea și greutatea permisă a câinilor:

 • Masculin: 65-68 cm - 25-36 kg.
 • Căţea: 61-65 cm - 20-32 kg.

Important! În ciuda dimensiunilor medii, câinele nu ar trebui să arate sofisticat, chiar și un tânăr Setter dă impresia unui animal puternic și rezistent..

Rasa standard

 • Cap - strict proporțional cu corpul, de la dimensiuni mici la medii. Botul este alungit, „uscat”, trecerea de la partea frontală la podul nasului cu un „stop” pronunțat. Văzute din lateral, fruntea și linia maxilarului inferior sunt paralele. Partea frontală este largă, ovală; occiputul este îngrijit, convex. Puntea nasului este uniformă, în lungime corespunde părții frontale. Gura este adâncă, dreptunghiulară. Cutia maxilarului este puțin mai îngustă decât capul. Pomeții, orificiile și obrajii sunt pronunțate, „uscate”, fără pliuri. Buzele de grosime medie, partea superioară se depășește peste partea inferioară.
 • Dinții și mușcăturile - este preferată o mușcătură de foarfecă, totuși, dacă un câine de peste 6 ani are o modificare a mușcăturii pe o linie dreaptă, acest lucru nu este considerat un defect. Dinții sunt mari și puternici, complet. Disfuncția dentiției (curbura incisivilor, lipsa dinților) este considerată un defect grav.
 • Nas - lată, colorată uniform, cu pigmentare neagră sau maro închis. Nări deschise, largi.
 • Ochi - set armonios larg și profund, formă rotundă, dimensiuni mici. Pigmentarea într-o paletă de maro, sunt preferate tonurile saturate. Aspectul este calm, gânditor, mulți experți acordă atenție sclipirii ochilor. Pleoapele sunt dense, pigmentate într-o paletă întunecată (armonios cu culoarea nasului și a hainei).
 • Urechi - Setați la același nivel cu ochii sau dedesubt. Formă rotunjită (nu triunghiulară). Cartilajul urechii este subțire și moale; vârful urechii este atașat la pomeți. Urechile care ajung prea mult la nas sunt considerate un defect. La exterior, auriculă este acoperită cu păr decorativ.
 • Corp - gâtul muscular și flexibil se îndoaie ușor spre partea din spate a capului și se îngroașă spre centura umărului. Linia din spate este puternică, cu curbe ușoare și grațioase la tranzițiile către omoplați și crestă. Cușca toracică este proporțional largă și profundă, la un câine tânăr este permisă o structură uscată, cu toate acestea, la vârsta de 3 ani, mușchii trebuie pronunțați și dezvoltați. Nervuri flexibile, de adâncime medie, considerabil alungite. Linia abdomenului și a inghinei este strânsă. Crupul este lat și aproape plat, tranziția la labă este netedă, fără teșit.
 • Membre - netedă, flexibilă, „elastică”. Mersul este lin, grațios. Coatele sunt paralele cu corpul, coapsele sunt întinse și puternice. În poziție, picioarele din spate sunt întinse înapoi. Mâna este rotunjită, colectată, arcuită. Degetele sunt rotunjite, unghiile sunt puternice și scurte. Tampoanele labei sunt moderat proeminente. Păr drept între degetele de la picioare (tăiat înainte de spectacol este permis).
 • Coadă - continuă linia spatelui, devine mai subțire de la bază la vârf. Coada căzută ar trebui să ajungă la jambe.

Tipul și culoarea stratului

Puțină lume știe că Setterul englez se poate lăuda cu o haină de blană de lux doar până la vârsta de 2-3 ani. La un câine adult, împodobirea părului ondulat crește pe urechi, coadă, chilă și de-a lungul liniei inghinale. Îngrijirea câinilor de spectacol este interzisă, cu excepția părului dintre degete (peria ar trebui să arate îngrijită).

Lana albă cu pete negre este preferată pentru colorare. Culorile ar trebui să contrasteze și să arate armonios, se acordă preferință unei culori chiar pete. În paleta de culori, este permis tricolorul sau bicolorul - alb de bază și marcaje negre, roșii sau cărămidă. La reprezentanții cu marcaje roșii, stratul principal poate fi bej sau galben..

Caracter și antrenament

Setorii sunt născuți și vânători neobosiți. Antrenarea la timp a câinilor arătători este condiția principală pentru siguranța unui animal de companie. Tinerii seteri englezi tind să se implice în joc sau să alerge prada fără să asculte poruncile proprietarului. Până la 100% stăpânind apelul și stabilind contactul interpersonal, câinele merge exclusiv pe lesă. Cu toate acestea, rasa se distinge prin inteligența sa rapidă și memoria bună, care simplifică foarte mult antrenamentul și educația secției..

Singura activitate în care rasa își poate dezvălui pe deplin caracterul și abilitățile este vânarea cu Setterul englez. Dacă achiziționați un câine ca prieten și însoțitor, merită să vă evaluați capacitățile și disponibilitatea timpului liber. Un vânător temperamental necesită eforturi foarte serioase și plimbări lungi, un câine de lucru depășește 10-15 kilometri pe teren dificil.

Întreținere și îngrijire

Întreținerea corectă și dezvoltarea fizică completă afectează speranța de viață, în medie, câinii trăiesc 10-12 ani. Setatorul englez are nevoie de îngrijirea atentă a hainei, pentru a menține curățenia în perioada de toamnă-primăvară, se recomandă utilizarea salopete impermeabile. Rasa este potrivită atât pentru un apartament, cât și pentru o casă cu o zonă îngrădită adiacentă. Cel mai important punct de întreținere este nutriția setterului englez, un câine crescut necorespunzător suferă de încălcări ale structurii scheletului, ca urmare, calitatea vieții animalului scade.

Sănătate

Un Setter bine crescut și îngrijit nu știe ce este boala. Un punct important în menținerea sănătății depline este prevenirea regulată a apariției paraziților care suge sânge și viermi, mai ales pentru câinii care lucrează.

Fotografii

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » English setter: istorie, caracter și aspect (+ fotografie)