Câine de munte appenzeller (câine de păstor appenzell)

Câinele de munte Appenzeller este o rasă de câini de păstor originari din Elveția, unul dintre cei patru din familia numeroasă de câini de munte. Appenzeller este un câine de dimensiuni medii, energic, puternic, cu un instinct de gardian bine definit. Recent, este rar folosit pentru scopul propus, dar s-a dovedit a fi un companion, o familie și un câine sportiv.

rasa de câine Appenzeller Mountain Dog

Numele rasei provine de la elvețianul "Zenn" - așa-numiții păstori și "Hund" - un câine. Appenzell - o regiune istorică din nord-estul Elveției.

Puțin mai târziu, un pădurar elvețian, iubitor de câini de munte, Max Weber s-a adresat comunității cinologice elvețiene cu o cerere de asistență în dezvoltarea rasei, la care a primit un răspuns pozitiv și 400 de franci. Primii Appenzellers au început să apară la expoziții. În 1906, li s-a păstrat un registru genealogic, iar primul club de rase a fost creat sub conducerea profesorului dr. Albert Chaim, care a adus o contribuție semnificativă la dezvoltarea câinilor de pășunat de munte și, în special, a apenzerilor. În 1916, a fost dezvoltat primul standard pentru rasa Appenzeller sennenhund. Rasele înrudite includ: câine de munte bernez, mare câine de munte elvețian și Câine de munte Entlebucher.

Video despre rasa de câine Appenzeller Mountain Dog:

Aspect

Câinii de munte Appenzeller sunt câini de dimensiuni medii de format aproape pătrat, subțiri și musculoși, foarte agili, agili și inteligenți. În același timp, acestea ar trebui să fie groase și compacte. Dimorfismul sexual este moderat. Înălțimea la greabăn la bărbați - 52-56 cm, cățele - 50-54 cm.

Capul ar trebui să fie în proporție bună cu corpul într-o formă de pană. Craniul este plat și se îngustează ușor spre bot. Puntea nasului este dreaptă, lobul, în funcție de culoare, poate fi negru sau maro. Buzele sunt uscate și strânse. Mușcătura este corectă, mușcătura de foarfecă. Obrajii sunt slab exprimați. Ochii relativ mici sunt destul de apropiați de nas, în formă de migdale. Culoarea irisului trebuie să fie cât mai închisă. Câinii căprui sunt întotdeauna mai deschisi la culoare decât câinii negri. Urechile sunt căzute, așezate la o distanță mare una de cealaltă. Auricul are o formă triunghiulară cu capete rotunjite lin. Când câinele este alert, urechile sunt ridicate și îndreptate înainte.

Gâtul este uscat, relativ scurt. Corpul este robust, compact, puternic, cu format aproape pătrat. Raportul înălțime / lungime - 9:10. Appenzellers nu sunt la fel de întinși ca Entlebuchers, cu care sunt adesea confundați. În plus, vârfurile urechilor sunt mai rotunjite, iar botul pare să fie mai ferm. În ciuda acestui fapt, în multe fotografii poate fi dificil să se distingă cele două rase. Lomul este moderat lung, crupul este relativ scurt. Coada este puternică, de lungime medie, ridicată. În timpul mișcării, coada se curbează pe spate sau lateral, în repaus cade în orice poziție. Pieptul este adânc, lat, ajungând până la coate. Cutia toracică este proeminentă, merge mult înapoi. Membrele sunt puternice, uscate și puternice. Văzut din față și din spate, drept, paralel.

Clasa de spectacol Appenzeller Mountain Dog

Haina este dublă, formată dintr-un fir de păr gros, strălucitor și un substrat maro, negru sau gri care nu ar trebui să fie vizibil prin stratul superior. Părul pe greabăn și pe spate poate fi ușor ondulat. Tricolor. Culoarea principală este negru sau maro. Există marcaje maro pe piept, obraji, deasupra ochilor, pe picioare, în anus și pe partea inferioară a cozii. Albul este prezentat ca o dungă pe frunte, care poate acoperi parțial botul, pe piept, pe toate cele patru picioare.

Caracter

Câinele de munte Appenzeller este un câine activ, încrezător în sine și temperamental. Energic, jucăuș și vesel. În raport cu străinii, suspiciuni și incoruptibili. Este foarte afectuoasă, veselă și educabilă cu familia.. Trăsături precum încăpățânarea, independența și temperamentul fierbinte sunt deosebit de pronunțate de la 7 la 18 luni. Dispare odată cu vârsta. Socializarea și relația cu câinele familiei sunt de o mare importanță în formarea caracterului.

Appenzellers sunt foarte temperamentali, păzesc dezinteresat teritoriul și îl împărtășesc emoțional cu alți bărbați. În circumstanțe normale, ei nu sunt înclinați să manifeste agresivitate față de oameni. Străinii și străinii sunt tratați întotdeauna cu precauție, neîncredere și nu caută să ia contact, pentru care sunt cunoscuți ca paznici incoruptibili. Appenzeller consideră că paza casei și a tuturor membrilor familiei este principalul său loc de muncă.. Un câine vigilent ridică un zgomot la cel mai mic foșnet. În general, câinele este foarte zgomotos, va latra doar pentru afaceri sau doar depinde de educație.

Appenzeller se înțelege bine cu alte animale de companie, în special cu cele cu care a crescut. La maturitate, pot exista conflicte minore cu câinii de același sex. Alte animale, inclusiv cele agricole, sunt de obicei protejate și protejate, dar datorită energiei lor, uneori pot conduce. În majoritatea cazurilor, se înțelege bine cu copiii mici, arată abilități de tutore și permite multe în raport cu el însuși. Cu toate acestea, comunicarea dintre un copil mic și un câine nu poate fi lăsată necontrolată. Este foarte rar să găsești recenzii ale proprietarilor despre comportamentul neadecvat și agresiv al Appenzellers. Aceasta este mai degrabă o excepție de la regulă, o consecință a răsfățării și a lipsei de educație..

Appenzeller este foarte inteligent, stăpânește cu ușurință în condiții noi și se adaptează ritmului vieții de familie. În timpul comunicării cu o persoană, el învață să-și citească gesturile, expresiile faciale și timbrul vocii. Se pare că un câine adult poate citi mințile, înțelege atât de bine rudele. Lipsa de acțiune determină zennul de lucru în depresie. Ei dezvoltă obiceiuri proaste, devin distructivi și neascultători..

educatie si antrenament

Calitățile remarcabile ale rasei se manifestă pe deplin numai cu o educație potrivită. Appenzellerii încăpățânați și încrezători în sine, care sunt obișnuiți să ia decizii pe cont propriu, ar trebui să înțeleagă că un adult le este superior rangului. În plus, este important să se țină seama de excitabilitatea și energia ridicate ale tânărului Appenzeller. Nu se va adânci în esența antrenamentului până nu va satisface nevoia de a alerga și nu-și va face toată „afacerea”. Appenzeller se pretează foarte bine antrenamentului dacă este folosit prin joc.. Este ușor să lucrați cu un câine adult care a primit abilitățile fundamentale și de ascultare necesare.

În timpul antrenamentului de apențiere, este important să învățați să comunicați cu câinele fără utilizarea forței fizice și a țipătelor. În plus, câinii de munte emoționali și energici încearcă adesea să trișeze. proprietarul trebuie să-și apere poziția și să nu cedeze cerințelor, atunci câinele va fi ascultător și confortabil pentru viața în oraș.

Socializarea timpurie și antrenamentul sunt de o mare importanță pentru un câine de pază. Appenzeller trebuie să explice imediat ce este interzis și ce este permis și să nu schimbe starea de fapt. În caz contrar, el va scăpa rapid de influența umană și se va transforma într-un câine descurajat, incontrolabil.. Muncă grea pe termen lung, dacă nu imediat, dar va da roade.

Caracteristicile conținutului

Appenzeller Mountain Dog este potrivit pentru a locui într-un apartament, cu condiția să i se ofere o plimbare obișnuită, bogată în jocuri. Cu toate acestea, o opțiune mai potrivită pentru un câine ar fi să locuiască într-o casă privată cu o zonă împrejmuită, unde să poată merge și, desigur, să lucreze - să păzească. Păstrarea volierelor este exclusă, având în vedere faptul că câinele are nevoie de un contact strâns cu oamenii. Iarna, Appenzeller este acoperit cu un substrat gros și cald, deci nu are nevoie de izolație suplimentară.

Appenzeller are nevoie de o activitate fizică bună. Nu se va putea mulțumi cu două plimbări scurte, are nevoie de jogging, jocuri, iar în sezonul cald - înot. Stresul mental nu este mai puțin important - învățarea de noi echipe, jocuri active de căutare și ingeniozitate.

Câinele de munte Appenzeller a trecut mult timp în categoria câinilor însoțitori și este rar folosit pentru scopul propus, ca câine de turmă. Unii proprietari pentru dezvoltarea generală a animalului de companie și propriul interes îl învață acest meșteșug. Exercițiile fizice vor contribui, de asemenea, la eliberarea energiei într-un mod pozitiv.. Appenzellers arată rezultate bune în competițiile de frisbee, canicross, agilitate și altele.

Îngrijire

Îngrijirea unui câine cu părul scurt este ușoară. Lana este periată de 1-2 ori pe săptămână și, uneori, mai rar. În perioada de năpârlire, poți zilnic. Acestea monitorizează starea ochilor și a urechilor, care sunt curățate la nevoie. Ghearele, dacă nu macină pe o plimbare, sunt tăiate pe măsură ce cresc. Frecvența de scăldat poate varia în funcție de mediul câinelui și de tipul de piele. Detergentul este selectat individual. Este util să-l învățați pe Appenzeller să se spele în mod regulat pe dinți, ceea ce va fi o bună prevenire a problemelor dentare la vârsta adultă..

Puii de câine de munte Appenzeller

Alimente

Nu există cerințe speciale în ceea ce privește hrănirea câinelui de munte Appenzeller. Majoritatea crescătorilor și proprietarilor preferă să-și hrănească câinii cu alimente industriale uscate peste super premium. Este mult mai ușor să oferiți o dietă completă. Dacă doriți, vă puteți învăța animalul de companie mâncarea naturală. În același timp, cel puțin 50% din meniu ar trebui să fie dedicat cărnii și organelor, restul include cereale, produse lactate fermentate, legume și fructe. Dieta zilnică este completată cu ulei vegetal și câteva tărâțe. O dată sau de două ori pe săptămână, dau un ou și un pește de mare non-gras. Alimentele naturale implică introducerea suplimentelor de vitamine și minerale în cursuri scurte în perioada de creștere activă și în afara sezonului. În ceea ce privește hrana, Appenzeller este potrivit pentru dietele destinate câinilor activi de rasă mică. Indiferent de tipul de alimente, apa potabilă curată ar trebui să fie întotdeauna disponibilă gratuit.

Cei mai mulți Appenzellers sunt mari iubitori de mâncare și gustări, deci este important ca proprietarii să monitorizeze dimensiunile porțiilor și conținutul lor de calorii. În absența unei activități fizice bune, câinii câștigă rapid excesul de greutate..

Sănătate și longevitate

Câinele de munte Appenzeller este un câine dur, rezistent, care rareori se îmbolnăvește și este considerat sigur genetic. O serie de boli ereditare se disting în rasă, dar sunt destul de rare:

  • Probleme cu rinichii, sistemul genito-urinar (mai des urolitiaza);
  • Insuficienta cardiaca;
  • Displazia articulației șoldului și cotului;
  • Elasticitate scăzută a ligamentelor genunchiului;
  • Atrofia progresivă a retinei;
  • Tipsie;
  • Ectopia ureterului;

Cățelele se confruntă uneori cu diverse probleme de reproducere: sarcini ectopice și false, maturarea târzie și scăderea precoce a fertilității.. Este demn de remarcat faptul că majoritatea bolilor sunt cauzate de îngrijirea sau nutriția necorespunzătoare. De asemenea, nu uitați de măsurile preventive veterinare importante: vaccinarea anuală și tratamentul împotriva paraziților externi și interni. Speranța de viață este de obicei de 12-14 ani.

Alegerea și prețul unui cățeluș de rasă Appenzeller Mountain Dog

În Rusia și țările CSI, câinele de munte Appenzeller nu este cel mai frecvent tip de câini de pășunat de munte. Canisele singure din orașele mari sunt angajate în reproducerea lor, așa că uneori trebuie să rezervați puii în avans și să așteptați. În acest moment, nu există încă un club național de rasă, prin urmare, doar proprietarii adevărați pe forumuri sau expoziții mari pot ajuta la găsirea unui cățeluș.. Este mai bine să acordați preferință crescătorilor care țin câini într-o casă privată. În curte, copiii fac suficientă activitate fizică. În apartament, nu se pot mișca atât cât este necesar, ceea ce este plin de probleme cu sistemul musculo-scheletic.

Merită să decideți în prealabil sexul și culoarea câinelui. Un cățeluș mic ar trebui deja să corespundă în mare măsură standardului, să fie puternic, îndesat. Culoarea trebuie să fie cât mai simetrică, saturată, mai ales când vine vorba de maro, care este adesea decolorat și se luminează doar odată cu înaintarea în vârstă. Caracterul lui Appenzeller este important, el nu ar trebui să fie agresiv, chiar dacă în viitor câinelui i se vor atribui responsabilități pentru protejarea întregului teritoriu și cu atât mai laș. Puii mai calmi sunt mai potriviți pentru a trăi într-un apartament, în timp ce cei activi sunt mai buni pentru a lua o casă privată. Și, desigur, bebelușii ar trebui să fie sănătoși, fără indicii externe de stare generală de rău sau boală.. Este recomandabil să ridicați un cățeluș nu mai devreme de 2,5-3 luni, vaccinat împotriva bolilor infecțioase majore.

Appenzellers pot transporta gena recesivă pentru părul lung. Nu este obișnuit să testați câinii pentru această genă în Rusia. Bebelușii care se nasc cu părul lung sunt căsătorii tribale. Însă aspectul lor este atât de interesant și atrăgător, încât uneori bebelușii cu părul lung sunt căutați în mod intenționat de oameni care nu sunt interesați de expoziții și de reproducere în continuare. Copilul pufos nu poate fi identificat imediat. La aproximativ o lună și jumătate, începe să se deosebească de semenii săi într-o haină mai moale și mai densă, care este puțin mai lungă pe piept și ondulată pe urechi.

Un cățeluș Appenzeller Mountain Dog costă în medie 30.000-35.000 de ruble. Prețul copiilor de la creșă poate fi mai mare. Puii de mână fără documente costă rareori mai mult de 10.000 de ruble, dar se poate îndoi de originea lor. Sub masca de pui de rase scumpe, escrocii vând adesea mestizuri similare.

Fotografii

Galeria conține fotografii de pui și câini adulți din rasa Appenzeller Mountain Dog.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Câine de munte appenzeller (câine de păstor appenzell)