Artrita la câini: tipuri de boli și tratamente

Un câine este un animal activ și curios, iar plimbările lungi și durerile articulare sunt lucruri incompatibile. Artrita la câini este o boală legată de vârstă, dobândită mai rar la o vârstă fragedă, care întrerupe de fapt ritmul normal de viață al unui animal de companie cu patru picioare. În mod uimitor, fiecare al patrulea câine intern și chiar mai pur, suferă de artrită la bătrânețe. Rase mari și câini cu caracteristici genetice congenitale - Chow Chow, Samoyed, dalmați

, suferiți de artrită chiar și la o vârstă fragedă.

Tipuri de artrită, cauze

Nu merită să comparați nivelurile de examinare a animalelor și a oamenilor și având în vedere că până de curând artrita la câini și pisici era „atribuită” caracteristicilor vârstei, există puține date specifice disponibile cu privire la „problema de interes”. Artrita este un termen larg pentru toate bolile articulațiilor sau ale țesuturilor cartilajului. În mod convențional, boala este împărțită în următoarele tipuri:

 • Artrita genetică - observat la rase de rasă artificială cu mutații inițiale ale cartilajului.
 • Artrita purulentă - apare ca urmare a infectării țesuturilor din jurul articulației. Cel mai adesea, artrita purulentă la câini este o consecință a traumei pătrunzătoare; la animalele mai în vârstă, un focar de inflamație poate apărea din cauza înfrângerii sistemului imunitar de către bacterii..
 • Artrita traumatică - apare din cauza impactului sau întinzându-se mușchii și ligamentele care „înfășoară” articulația. Se formează o cavitate între os și mușchii în care se acumulează lichid sau sânge - apare edem, hematom sau vânătăi. Fenomenul poate fi temporar și amovibil cu un tratament adecvat, caz în care afecțiunea este numită funcțională.
 • Artrita reumatoida - Se crede că boala apare din cauza infecției organismului cu bacterii care „arată ca” celule osoase și cartilaginoase. Imunitatea, încercând să elimine „inamicul”, atacă corpul câinelui. Artrita reumatoidă la câini este clasificată ca un subtip de boli autoimune și este dificil de diagnosticat și tratat..
 • Artrita metabolică sau distrofică- metabolismul perturbat afectează negativ procesul de reînnoire a țesuturilor cartilaginoase, în urma cărora acestea devin mai subțiri. Acest subtip include artrita de rase deosebit de mari - articulațiile unui cățeluș cu creștere rapidă sau ale unui câine adult nu își pot susține propria greutate corporală.

Mulți medici veterinari și crescători numesc boala osteoartrita, prin definiție înseamnă boli articulare dobândite ca urmare a oricăror tulburări - displazie, vânătăi, entorse. Indiferent de tipul de boală, artrita aduce disconfort și durere animalului, restricționează câinele în mișcare, ceea ce afectează negativ viața într-un sens larg..

Una dintre cele mai frecvente cauze de artrită la un câine sănătos este podeaua alunecoasă. Fiecare alunecare este o vătămare sau o entorse. Nu acoperiți podeaua cu linoleum, gresie, parchet. Aveți o renovare „proaspătă”? - Alege fie repararea, fie cățelușul!

Cum se identifică artrita la un câine

Dacă animalul dvs. de companie se încadrează într-un grup de risc pentru caracteristicile rasei sau „a sărbătorit” 6-7 ani, va trebui să vă obișnuiți să monitorizați constant și să observați schimbările în comportamentul câinelui. Următoarele simptome indică dezvoltarea artritei:

 • Activitate scăzută - câinele preferă singurătatea, refuză plimbările lungi și active. Depresia, somnolența se observă vizual.
 • Senzații de durere - este dificil ca animalul să se ridice dintr-o poziție predispusă, după somn sau odihnă, câinele șchiopătează sau încearcă să nu-și îndoaie labele, atunci când sondează articulațiile, animalul de companie strică, scâncete, mârâie sau dă alte semne de disconfort.
 • Creșterea în greutate cu o dietă neschimbată - un semn clar de activitate insuficientă.
 • Neîndemânare - câinele refuză să se joace cu „congeneri”, execută o serie de comenzi pentru care trebuie să arăți dexteritate (barieră, aducere, târâtoare).
 • Refuzând să urce scările (în special în jos) sau urcarea rapidă.
 • Deteriorare datorită „supratensiunilor” presiunii atmosferice.

Niciuna dintre bolile articulare nu se dezvoltă instantaneu, simptomele apar și se agravează treptat. Nu atribuiți activitate scăzută vârstei sau o schimbare bruscă a caracterului, un câine de 6-7 ani este activ și vesel dacă este sănătos.

Cum ajutăm un câine cu artrită

Artrita este una dintre puținele afecțiuni în care îngrijirea este mai importantă decât medicamentele. Proprietarul câinelui trebuie să creeze un mediu de viață confortabil pentru animalul de companie, pentru a elimina factorii inutili care provoacă durere.

 • Configurați un loc moale și cald - ori de câte ori este posibil, utilizați saltele umplute cu spumă (în formă de corp), tampoane de încălzire sau pături încălzite.
 • Adaptați locuința la nevoile câinelui, acoperiți toate suprafețele alunecoase (gresie, parchet, linoleum), instalați rampe.
 • Reduceți timpul de mers, dar nu uitați că lumina soarelui are un efect benefic asupra sănătății.
 • Dacă câinele este dresat - să refuze lecțiile și comenzile de grup „nu sunt esențiale”. Da, antrenamentul este o sarcină, dar animalul de companie trebuie să fie adaptat social și să asculte proprietarul, chiar dacă are boli cronice.
 • Monitorizează-ți strict greutatea, dacă este necesar, transferați animalul la o dietă ușoară.
 • Adăugați suplimente de calciu în furaje și cursuri de vitamine. Există complexe de suplimente concepute special pentru câinii cu artrită.
 • Dacă este posibil, practicați înotul cu câinele - tratamente de apă, cel mai blând și în același timp eficient mod de a întări mușchii.
 • Masaj - mângâierea mișcărilor circulare de la membre la corp ameliorează durerea, îmbunătățește fluxul sanguin, „se încălzește” și întărește mușchii.
 • Aplicați geluri încălzitoare pentru a lubrifia articulațiile. Cel mai popular medicament este gelul pentru cai, este la fel de eficient atât pentru animale, cât și pentru oameni, are un efect calmant, analgezic, de încălzire și răcire..
 • Asigurați-vă că vă vizitați medicul veterinar cel puțin o dată la șase luni. Urmărirea în avans a tendințelor negative este mult mai ușoară decât tratarea bolilor dezvoltate..

Important! Încălzirea zonelor afectate cu inflamație purulentă, cel mai adesea, este contraindicată. Dacă nu sunteți sigur cu privire la gradul de afectare a articulațiilor, consultați-vă medicul înainte de a trata animalul cu metode „agresive”..

Dacă condițiile de mai sus nu sunt îndeplinite, tratamentul medicamentos este ineficient. Cel mai adesea, îngrijirea și antiinflamatoarele complexe ajută la ameliorarea durerii și la readucerea animalului la o viață deplină..

Tratarea artritei la câini

Boala este cronică, prin urmare, terapia internată nu este posibilă. Proprietarul și medicul veterinar decid asupra unei strategii de tratament și respectă tendințele. Tratarea artritei la câini acasă necesită îndemânare de la proprietar. Rugați veterinarul să arate cum să faceți injecții, ce există modalități de a da pastilelor animalului. Există mai multe strategii eficiente de tratament:

 • În scopuri preventive și terapeutice, se utilizează o suspendare a stop-artritei pentru câini, medicamentul nu este un „panaceu”, cu toate acestea, are un preț „democratic” și o reputație pozitivă.
 • Pentru formele reumatoide și metabolice, se utilizează cursuri de steroizi anabolizanți. Medicamentele vă permit să mențineți o „formă” sănătoasă și să stimulați producția de hormoni necesari pentru a stabiliza sistemul imunitar.
 • Utilizarea complexă a analgezicelor și a antiinflamatoarelor este eficientă pentru utilizarea pe scară largă și luarea cursurilor. Tratamentul activ este utilizat până când durerea este complet ameliorată, după care medicamentele sunt utilizate simptomatic (metakam, rimadil, difenhidramină, analgin și altele).
 • Pentru ameliorarea durerii non-medicamentoase, se folosesc decocturi de urzică, lemn dulce, păducel - sunt incompatibile cu multe medicamente anestezice!
 • Pentru hematoame, sunt prescrise comprese calde cu uleiuri esențiale.
 • În formele severe și deformarea severă a membrelor, acestea recurg la intervenție chirurgicală..

Amintiți-vă, artrita nu este complet vindecată, remisiunea completă este o excepție de la regulă și este posibilă numai la pui. Un câine cu tendință de boală ar trebui să viziteze regulat clinica și să fie monitorizat. O dietă completă, respectarea normei de greutate și îngrijire va ajuta la evitarea progresiei bolii.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Artrita la câini: tipuri de boli și tratamente