Agilitate - un sport pentru câinii activi

Britanicii, care se disting prin abordarea creativă a expozițiilor și onorarea animalelor de companie, printr-o coincidență fericită, au devenit creatorii unui nou sport - agilitatea pentru câini. Acum vor fi numiți specialiști în PR, dar la acel moment, organizatorii expoziției au decis să introducă ceva nou în procesul obișnuit de prezentare a câinilor. După ce am plasat obstacole în inelul central, asemănător cu cele din săriturile cu cai și am adăugat câteva „plimbări cu câini”, am invitat antrenorii dispuși să demonstreze publicului calitatea animalelor de companie de antrenament. Succesul evenimentului a fost atât de copleșitor încât au început să apară cursuri de obstacole în multe expoziții din întreaga lume, iar spectacolul în sine a fost numit „Agilitate”.

Reguli fundamentale

Agilitatea este probabil una dintre puținele activități cu un câine la care poate participa un animal de companie fără documente și abilități speciale. Există excepții - competițiile certificate pentru agilitatea câinilor se desfășoară ca de obicei, dar în combinație cu un spectacol de rasă. Cu toate acestea, în cele mai multe evenimente cu premii în bani, pot participa atât câini de rasă pură, cât și mongreli. Principala cerință este viteza și precizia, nu exteriorul.

Este interesant! Sportul este dublu, echipa include un handler (atlet, antrenor, ghid) și un câine.

La trecerea cursului de obstacole, judecătorii iau în considerare „punctele slabe” ale fiecărei perechi în mod individual, ceea ce poate oferi echipei o mică creștere a timpului maxim la distanță.

Reguli de bază ale agilității:

 • Toți câinii sunt admiși la antrenamente și competiții (cu excepția certificării), indiferent de sex, vârstă, constituția corpului și rasă.
 • Manipulatorul „conduce” câinele numai prin voce, gesturi sau posturi. Orice atingere (cu excepția involuntară), încurajarea cu delicatese sau jucării este interzisă.
 • În funcție de selecția participanților, judecătorii alcătuiesc o pistă individuală și numără obstacolele. Banda este trasată în așa fel încât câinele să nu o poată trece singură..
 • Echipa trece pe bandă o singură dată, după care, ținând cont de caracteristicile câinelui, primește o evaluare sub formă de puncte.
 • Regulile de agilitate pentru câini permit conducătorului să parcurgă singura dată pista (fără câine), acest lucru se face astfel încât gestionarul să poată calcula tactica cât mai clar posibil și să reducă timpul de trecere.
 • Pentru pedepsirea fizică a unui câine, echipa va fi descalificată categoric.

În funcție de nivelul de dificultate al competiției și de valoarea materială a premiilor, regulile pot deveni mai stricte sau mai simple. De exemplu, în competițiile fără premii în bani sau organizate în scopuri caritabile, mai multe perechi sunt reunite într-o singură echipă (cursă de ștafetă), pui, câini cu dizabilități, manipulatori cu dizabilități congenitale etc..

Coji de agilitate

Există un set „standard” de obstacole care pot fi parcurse în timpul orelor și competițiilor, înălțimea, dimensiunile și distanțele dintre punctele de control variază. Barierele de agilitate se disting prin tipul de performanță și tip.

De obicei, pentru a egaliza șansele câinilor de toate psihotipurile, împreună cu obstacolele pentru „colerici”, se creează obstacole care necesită autocontrol și ascultare clară:

 • Slalom - 12 stâlpi flexibili fixați vertical, pe care câinele trebuie să-i alerge „șarpe”.
 • Platformă - un podium cu bară de intrare și ieșire înclinată. Câinele trebuie să rămână pe platformă în poziția necesară (așezat sau culcat) pentru o perioadă de timp specificată de judecători.
 • Zonă sau pătrat - o secțiune a pistei, împrejmuită cu o bandă, care curge în care câinele trebuie să se oprească, să se așeze sau să se întindă pentru o anumită perioadă de timp.

a lua legatura

 • Boom - un obstacol format din trei scânduri sub forma unei punți de 20-30 cm lățime. Părțile înclinate sunt echipate cu bare transversale pentru o mai bună aderență a câinelui la obstacol și respectarea măsurilor de siguranță. Partea principală a podului se află la o înălțime de 1 m față de sol sau mai sus. Manipulatorul trebuie să se deplaseze de-a lungul brațului în paralel cu câinele și să-l prindă în caz de cădere. Zona de contact este viu colorată și se află la baza pieselor de ridicare, câinele ar trebui să alerge pe braț, nu să sară pe el.
 • Slide - două scânduri largi, de 80-100 cm, conectate prin capetele lor pentru a forma un triunghi isoscel, al cărui vârf este la 2,5-3 metri deasupra solului. Zona de contact este la vârful triunghiului. Câinele intră într-un obstacol și trebuie să atingă laba cu zona de contact pe o parte sau pe alta.
 • Leagăn - designul seamănă cu atracția copiilor, vezi fotografia. Scândura are 2-3 metri lungime și 30-40 cm lățime, fixată pe o bază triunghiulară. Partea de intrare este echipată cu o sarcină și se află la sol. Câinele aleargă în bara de deasupra mijlocului, așteaptă scăderea scândurii și aleargă la sol, atingând ambele zone de contact de pe laturile de intrare și ieșire. Greutatea și dimensiunile mecanismului trebuie calculate astfel încât greutatea unui câine mic să fie suficientă pentru a coborâ bara timp de 2-3 secunde.
 • Trompeta - o structură goală din plastic cu diametru mare, care poate fi îndoită, în funcție de complexitatea pistei. Înălțimea obstacolului poate varia pentru alergare sau târâtoare.
 • Tunel - este un coridor realizat din țesătură ușoară și durabilă, echipat cu o intrare rigidă sub forma unei țevi de plastic cu diametru mare. Câinele dă peste un obstacol și se mișcă orbește, îndrumat de vocea dresorului. Obstacolul este considerat trecut dacă câinele a trecut pe coridor fără oprire.
 • Tranziție - o platformă cu mai multe coborâri, dintre care două sunt marcate cu zone de contact, câinele, ghidat de instrucțiunile vocale ale antrenorului, trebuie să urce și să coboare de-a lungul anumitor bare înclinate.

Obstacole fără contact pentru sărituri

 • Jumping - obstacole împrumutate de la săriturile cu spectacole de cai O traversă este atașată la două lamele verticale, pe care câinele trebuie să le sară fără să lovească. Obstacolele pot fi stabilite la distanță mică și denumite salt dublu sau triplu..
 • Gard - același salt, dar înălțimea barierei este creată mai degrabă cu ajutorul unor scuturi sau „garduri vii” decât cu bare transversale subțiri.
 • Obosi - într-o carcasă pătrată, pe cabluri se fixează o barieră în formă de cerc, de obicei „cauciucată” pentru o roată de mașină, înfășurată în plastic sau bandă.
 • Saritura lunga - mai multe platforme strânse, cu înălțime și lățime mici, pe care câinele trebuie să le sară fără să le agațe cu labele. Uneori, un șanț cu apă este folosit ca obstacol.

Notă! Pistele constând în principal din obstacole fără contact sunt clasificate ca sărituri de agilitate.

Creșterea popularității și masa oamenilor care doresc să se angajeze în sporturi noi au dus la faptul că agilitatea a fost împărțită în mai multe tipuri, în funcție de rasa câinilor și de abilitățile naturale. Agilitatea pentru câinii de rasă mică include de obicei mai multe tipuri de obstacole de contact, câinii de talie medie sunt versatili și trec cu succes pe piste mixte, pentru câinii mari cu patru picioare pista este realizată din motive de comoditate (câinele ar trebui să se potrivească pe scoici și să nu se blocheze în ele).

Sport pentru toată lumea sau există excepții?

Și acum despre cel mai plăcut lucru, fiecare proprietar poate învăța un câine agilitate. Chiar dacă nu veți atinge un nivel înalt și nu veți participa la campionate, agilitatea este un adevărat sport care este util atât pentru animale de companie, cât și pentru proprietari. Firește, există rase care sunt mai adaptate la astfel de „divertisment”, liderii sunt Border Collie, australian și cioban belgian.

Chiar dacă cel mai ursuz pekinesc din lume doarme în poală și vrei să încerci să faci agilitate, nu ezita. Începeți cu antrenamentul acasă, complexul de joc și antrenament va atrage orice câine. Dacă animalul dvs. de companie este începător, dar vedeți talent în ea, ar trebui să vă înscrieți într-un grup de agilitate sau să vă creați propriile scoici. Pentru un site cu drepturi depline, veți avea nevoie de:

 • Deschideți poiana plată cu 30 sau 30 de metri sau mai mult.
 • Schemele pentru realizarea obuzelor nu sunt un „secret militar”.
 • Consumabile și puțină răbdare.

Doar lipsa de timp sau dorința poate împiedica. Nu contează dacă animalul dvs. de companie a trecut prin OKD sau alte tipuri de antrenament, cursurile de agilitate pot și ar trebui începute în orice moment. În afară de plăcerea reciprocă, iată doar câteva dintre beneficiile practicării:

 • Practicarea ascultării fără influență fizică într-un mod ludic. Poate că niciun alt tip de ocupație în afară de agilitate nu dă rezultate atât de ridicate ale ascultării, acest lucru se aplică și raselor „botezate” pe cât de greu de antrenat.
 • Regularitate - orice cursuri de formare sunt bune, dar se termină și „devin plictisitoare”. Există mai multe tipuri de dificultăți în agilitate, ceea ce înseamnă că vor exista întotdeauna vârfuri noi și necucerite.
 • Înţelegere - coexistența armonioasă a câinelui și a proprietarului este un indicator important al confortului. Agilitatea este recomandată pentru animalele de companie care necesită adaptare și socializare, cum ar fi câinii luați din adăposturi sau șocurile supraviețuitoare.
 • Fără restricții de manipulare - vârsta, sexul, indicațiile medicale nu sunt un obstacol pentru cursuri. Dimpotrivă, agilitatea vă permite să vă mențineți capacitatea fizică, din motive întemeiate, conform standardelor internaționale, ghidul este numit „sportiv”.
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Agilitate - un sport pentru câinii activi