Anorexia la câini: simptome și tratament

Fără mâncare, o persoană sau un animal nu poate trăi mult. În consecință, nu este dificil să ne imaginăm consecințele bolilor digestive severe. Dar dacă animalul de companie nu mănâncă deloc nimic? Așa apare anorexia la câini..

Ce este anorexia, tipurile de anorexie

Anorexia este o afecțiune patologică în care animalul refuză să se hrănească.

Din motive, medicii veterinari identifică trei tipuri de anorexie la câini:

 • Primar (este adevărată sau nervoasă). Dezvoltă pe fundalul constantă, severă influențe stresante, care atrag schimbări în activitatea sistemului nervos. În plus, acest tip de anorexie poate apărea cu hidrocefalie la câinii de rasă mică din cauza meningita, toxice sau parazit afectarea creierului etc. În plus, unii cercetători atribuie cazuri anorexiei primare refuzul hranei pentru animale pe fondul dezechilibrului hormonal. În practică, acest tip de boală este destul de rar..
 • Anorexia secundară. În acest caz, totul este în regulă cu sistemul nervos central, dar câinele refuză mâncarea pe fondul unor boli.
 • Pseudoanorexia. Câinele este flămând, totul este în regulă cu sistemul nervos central și cu hormoni, dar fizic este incapabil să ridice și să mestece mâncare. Se întâmplă în cazurile în care animalul de companie este epuizat la limită de boală și este foarte epuizat fizic. Aceeași formă se dezvoltă cu unele otrăvire (când animalul vomită tot timpul). Se întâmplă ca mâncarea să fie refuzată câini bătrâni.

Motive pentru refuzul hranei

Câinii sunt diagnosticați cel mai adesea cu anorexie secundară, atunci când refuzul alimentar este o consecință a unor boli sau stări patologice. În consecință, de obicei cauzele anorexiei sunt:

 • Infecții virale. Refuzul alimentelor este favorizat de o creștere bruscă a temperaturii, febră de diferite tipuri etc..
 • Prezența corpurilor străine în tractul digestiv. Acestea perturbă permeabilitatea tractului digestiv, slăbind peristaltismul intestinelor.
 • Toti ceilalti patologia stomacului și a intestinelor.
 • Boli ale dinților, gingiilor, parodonțiu (câinele suferă, vrea să mănânce, dar nu poate).
 • Un motiv comun pentru refuzul alimentelor este la câini - piroplasmoza și alte infecții parazitare ale sângelui.
 • Orice inflamație purulentă în organism.
 • Durerea oricărei etiologii.
 • Diabet.
 • Boală de rinichi.
 • Neoplasme benigne sau maligne.
 • Boli ale sistemului nervos central.

Simptome tipice și asociate

Desigur, cel mai evident și tipic simptom este refuzul de a se hrăni. Dar, în același timp, este necesar să se acorde atenție simptomelor concomitente, deoarece poate fi util nu numai pentru diagnostic în general, ci și pentru determinarea formei de anorexie în sine.

Tipul primar se caracterizează prin următoarele semne:

 • Posibil mers "marinar", "beat", câinele se scutură literalmente din senin.
 • Există crize neurologice, animalul se comportă extrem de inadecvat (semn al deteriorării SNC).
 • Rețineți că, cu hidrocefalie (caracteristică, așa cum am spus deja, pentru „lucruri mărunte”), animalul de companie se comportă adesea foarte prost.

Forma secundară se manifestă mai ușor: puteți vedea că câinele suferă, puteți vedea semnele intoxicaţie (pielea se usucă, starea stratului se înrăutățește etc.). Câinele încearcă să se târască până în cel mai îndepărtat colț, deseori se plânge, se dezvoltă apatie. Într-un cuvânt, apar semne ale bolii, care au cauzat refuzul de a mânca.

Cu pseudo-anorexia, puteți observa apariția următoarelor semne: inflamația gingiilor (se înroșesc și se umflă), miros urât din gură și cu paralizia maxilarului, câinele nu poate deschide deloc gura, plângând și plângând constant în același timp.

Diagnostic și metode de tratament al anorexiei

Mai întâi trebuie să înțelegeți ce este: anorexia sau pseudoanorexia. Pentru a face acest lucru, trebuie să vedeți cum reacționează câinele la mâncare.. Dacă câinele privește mâncarea apatică și nu încearcă să o adulmece sau să o mănânce, atunci aceasta este anorexia tipică.. În cazurile în care câinele încearcă să mestece și este clar vizibil cum îi este foame animalului, probabil că vorbim despre pseudoanorexie (adică animalul de companie dorește, dar nu poate mânca).

Pe baza acestor date, se ia o decizie cu privire la direcția ulterioară a diagnosticării și numirea unui tratament special. Dar primul pas este să faci ceva în legătură cu deshidratarea. Pentru aceasta, soluția fiziologică este injectată intravenos și numai atunci - glucoza, care satură animalul de companie flămând..

Tratamentul suplimentar depinde în totalitate de cauzele care stau la baza refuzului de a mânca. Acestea. pentru probleme de natură infecțioasă, sunt prescrise antibiotice sau alți agenți antimicrobieni, pentru leziuni și tumori, se efectuează operații adecvate etc..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Anorexia la câini: simptome și tratament