Ciobanesc australian: istorie, caracter, conținut și reguli pentru alegerea puilor

Una dintre cele mai dorite și populare rase din lume, s-ar putea spune, un câine exemplar pentru familie și acasă, este Ciobanescul australian. Rasa a fost crescută în mod intenționat, câinele a trebuit să devină un excelent păstor și însoțitor. Declarăm cu încredere - obiectivul a fost atins!

Notă! Ciobanescul australian se numește australian sau australian. Uneori, puteți auzi nume învechite derivate de la indieni - Ghost Dog sau ghost-eyes.

Referință istorică

Versiunea oficială a originii rasei spune că păstorul australian a fost crescut traversând Collie, Câine de munte Bernez și câinele ciobanesc iberic. Teoria a fost pusă la îndoială de mai multe ori, iar experții competenți vor prefera să admită că istoria rasei este necunoscută.

Puțini oameni știu că peste 50 de ani au fost dedicați investigării originii australiene. Timp de trei generații, familia Hartnagle, pășunând și crescând animale și în căutarea câinelui ciobanesc perfect, și după achiziționarea primului cioban australian, au decis să popularizeze rasa și să continue familia animalelor lor de companie. Primul pas a fost definirea istoriei Ausia și sarcina sa dovedit a fi extrem de dificilă.

Mult a devenit clar când Jeanne Joy Hartnagle a fost invitată să judece câinii pastori continentali care lucrează în Germania. Călătorind în jurul Europei și intervievând ciobani activi, femeia a descoperit Tigrii care păstoresc câini, numiți acum Altdeutscher Schaferhund sau Vechiul Ciobănesc German..

Mai multe căutări au condus familia la evidența lui Juanita Eli, primul crescător oficial de păstori australieni. Pe baza înregistrărilor, Juanita a crescut primii australieni, care au fost recunoscuți oficial ca o rasă. În general, este acceptat faptul că rasa Ciobanesc australian a fost crescută în Statele Unite, cu toate acestea, acest lucru nu este în totalitate corect. Câinii au fost aduși în America din Australia împreună cu turme de oi, dar crescătorii americani au adus și ei o contribuție uriașă la dezvoltarea rasei..

Este interesant! Există o versiune confirmată care explică modul în care strămoșii australienilor au ajuns în Australia. Eliza Forlong, renumită ca pionieră a lânii de oaie de calitate în Australia. Femeia și-a început călătoria în Germania, de unde a cumpărat oi, iar mai târziu și-a mutat familia și ferma în New South Wales (Australia). În 1825, Eliza a angajat un îngrijitor de renume, Joseph Pabts, care a ajuns în Australia cu câinii săi, probabil Tigri..

Feo - o cățea a Ciobanului australian, care a devenit unul dintre principalii „strămoși” ai rasei, a fost adusă de la fermele de oi din munții Pirinei. Feo a fost unul dintre câinii care au fost transportați pentru a ajuta agricultura americană în creștere. Istoria acestor câini nu a putut fi urmărită, deoarece bascii (oamenii din Pirinei) nu știau scrisul.

Este interesant! Recunoașterea inițială a australianului a venit în 1957 după înregistrarea unui câine numit Panda la Registrul național al câinilor de bovine (NSDR).

Următorul strămoș „confirmat” al Aussie este australianul Coolie, o rasă adusă în Australia de coloniști. Coolii erau puțini la număr, dar se distingeau prin calități de păstor de invidiat. Apropo, „versiunea finală” a lui Cooley, care s-a împerecheat și cu vechii păstori germani, australieni Kelpies și primii reprezentanți ai Border Collie, era mai asemănătoare cu australianul modern decât cu toți strămoșii. Crescătorii au urmărit să obțină un câine rezistent, independent, puternic, tolerant la animale și, în același timp, un câine în miniatură, cu un strat scurt, dar dublu și impermeabil..

Este incredibil! Unul dintre faimoșii crescători australieni a intrat în probleme după ce a căzut cu calul pe fundul unui canion. Evenimentele au avut loc la câteva zeci de kilometri de așezare. Streak câinele a fugit fără oprire, dar a adus ajutor proprietarului timp de câteva ore. Stria a devenit unul dintre principalii producători de rase din SUA.

 • 1962- Clubul păstor american australian (ASCA) înregistrat a existat de fapt din 1957.
 • 1966- Australian Shepherd, Samantha, moștenitoarea bazei genetice Strick, certificată de Organizația Ortopedică a Americii (OFA).
 • 1970 - au fost înregistrate primele canise Aussi, Las Rocosa și Maywood. În 1972, existau deja 26 de creșe.
 • 1977 - Înregistrat standard de rasă Shepherd australian.

Notă! Un australian a primit o recunoaștere nestingherită din partea Cynological Federation International (FCI).

Aspect

Numeroasele fotografii ale Ciobanescului australian în aspectul său modern, un câine cu ochi albaștri, cu culoarea pestrițului, este meritul crescătorilor americani. În popularizarea rasei, participarea australianului la spectacolele de expoziție a jucat un rol important. Trebuie remarcat faptul că „boom-ul popularității” a început după filmarea păstorilor australieni în filmele Walt Disney Productions.

Descriind pe scurt rasa, trebuie remarcat faptul că australianul este un câine puternic, musculos, rezistent, activ, construit proporțional, de dimensiuni mici, cu o culoare individuală, păr semi-lung, ancorat, cu coada scurtă sau lungă în mod natural. Este de remarcat faptul că păstorul australian are o agilitate excelentă și poate schimba direcția cu ușurință chiar și atunci când aleargă rapid. Pas și fugi târâtor.

Corpul câinelui este ușor alungit, femelele arată mai grațioase decât masculii, dar scheletul nu trebuie rafinat. Înălțimea unui bărbat adult este de 51-58 centimetri, cățelele - 46-53, greutatea câinelui variază de la 16 la 32 de kilograme, în funcție de proporții.

 • Cap - proporțional cu corpul, pielea este strânsă. Fruntea este plată sau rotunjită, un tubercul mic este permis în partea din spate a capului. Fruntea și nasul sunt separate printr-o curbă bine definită, puntea nasului este uniformă, paralelă cu linia frunții. Fața se diminuează ușor de la obraji până la nas. Dinți puternici, mușcătură de foarfecă, drepți.
 • Ochi - expresiv, în formă de migdale, pleoapele sunt pigmentate în armonie cu culoarea. Aspectul este atent, alert, dar în același timp prietenos.
 • Urechi - de mărime și grosime medie, setate la înălțime și nu prea departe. Când lucrați sau așteptați o comandă, urechile sunt ridicate. Este permisă amplasarea urechilor pe părțile laterale ale capului, cu condiția ca vârful să fie „refractat” și să privească înainte.
 • Gât - puternic, musculos, suficient de larg cu o ușoară îndoire.
 • Corp - spatele este lat, drept, puternic. Bazinul este proporțional și moderat înclinat. Cutia toracică este adâncă, moderat largă. Burta este ascunsă cu o curbă netedă. Umerii și bazinul au lățimea egală.
 • Labe - proporțional, puternic, oval în circumferință. Periile sunt puternice, nu lăsate, strânse, rotunjite. Degetele de la picioare sunt ușor alungite, tampoanele sunt acoperite cu pielea groasă. Îndepărtarea celui de-al cincilea deget de la picioare pe labele din față este permisă.
 • Coadă - natural lung, scurtat în mod natural (cățelușul se naște cu o coadă scurtă) sau ancorat, dacă nu este interzis în țara în care sa născut cățelul.

„Culorile de bază” ale irisului sunt albastru, maro și chihlimbar. Orice combinație, pată sau model pe iris, precum și ochi de culori diferite, sunt permise. În ciuda individualității modelului hainei, standardul permite doar 4 culori:

 • Albastru sau roșu merle - culorile cele mai recunoscute. De obicei, australianul este asociat cu o culoare numită popular marmură albastră. Modelul este numit după gena Merle, care prezintă culoarea de bază a stratului..
 • Negru sau roșu - culoare solidă, solidă combinată cu alb.

Important! Culoarea albă nu trebuie să fie dominantă, ci permisă pe guler sau parțial pe piept și gât, partea inferioară a corpului, picioarele și botul.

Sfaturi pentru alegerea unui catelus

Cumpărarea unui cățeluș australian nu este o sarcină ușoară. Există doar câteva creșe dovedite, iar „etichetele de preț” neplăcut „vă gâdilă nervii”. Dacă cumpărați un câine ca prieten și nu vizați cariera de spectacol „vârful Olimpului”, nu ezitați să luați în considerare căsătoria într-o așternut, cel mai adesea, abaterile privesc culoarea.

Important! Un crescător adevărat cu reputație nu va vinde niciodată un câine cu o „căsătorie” fără un acord de castrare.

Pentru a selecta un cățeluș de clasă de spectacol, vă recomandăm să vă familiarizați cu standardul rasei și cu lista de vicii care descalifică câinele de la reproducere. Nu este de prisos să profitați de sfaturile unui crescător de câini, deoarece Ausii este considerat o rasă rară și chiar și un „proprietar de câine cu 40 de ani de experiență” poate pierde puncte importante.

Orice crescător decent va furniza implicit viitorului cumpărător pedigree-urile ambilor părinți, fotografiile și videoclipurile lor din expoziții. Dacă vi se spune o poveste că puii sunt fără documente, deoarece „un cățeluș costă mulți bani”, puteți întrerupe în siguranță dialogul fără a vă lua la revedere - sunteți înșelați!

Puii Ciobanesc australian au o culoare strălucitoare, modelul se poate schimba ușor, dar „culoarea” este clară de la naștere. Mama bebelușilor ar trebui să fie alertă, nu timidă sau timidă. Bebelușii sunt foarte activi, mobili și jucăuși, dacă puii sunt treji, sunt întotdeauna ocupați cu ceva.

Caracter și antrenament

Potențialul fizic imens, mintea plină de viață și nevoia de muncă a câinelui creează o serie de argumente pro și contra dacă animalul dvs. de companie este ținut într-un apartament. Locuiești într-o casă lângă pajiști și turme de oi? - Nu există dezavantaje în situația ta. Având în vedere că efectivele mari de animale sunt mai puțin frecvente, ne vom uita la nevoile păstorului australian urban.

Important! Contrar credinței populare, Aussie are un caracter complex și necesită un stres constant. Rasa este un companion excelent, dar va prefera întotdeauna munca.

Principalele abilități de rasă ale australienilor sunt pășunatul, patrularea unei zone întinse, paza, salvarea oamenilor, căutarea de droguri cu pregătire adecvată. La fel ca toți câinii ciobănești, câinele ar trebui să poată învăța cu ușurință o varietate de comenzi și să poată lua decizii independente. Puii Ciobanesc australian ar trebui să fie instruiți intens din prima zi de viață într-o casă nouă și, după cum vă puteți imagina, până la prima sau a 2-a aniversare, vor fi studiate toate comenzile standard. Cu toate acestea, încărcăturile nu pot fi oprite și acest lucru explică participarea păstorilor australieni la toate tipurile de sporturi canine. Aussies arată rezultate excelente în agilitate, flyball, scufundări, frisbee, freestyle și chiar cursă. Animalul de companie va alerga cu bucurie lângă bicicletă (bikejoring), va căuta obiecte ascunse, de fapt, este greu de spus că păstorul australian este dincolo de putere.

Important! Formarea australiană utilizează o abordare exclusiv plină de satisfacții și motivație. Pedepsele pot face câinele timid, ceea ce este contrar abilităților sale de bază de lucru.

Cursul general al păstorului australian este de obicei antrenat dintr-o singură dată. Dacă câinele este angajat nu numai pe site, ci și în timpul plimbărilor normale, potențialul său de antrenament crește semnificativ. Se crede că memorarea completă a comenzii are loc în 25-40 de repetări, dar potrivit proprietarilor Aussies, câinii stăpânesc „știința OKD” mai repede. Pentru a îmbunătăți ascultarea, multe gazde folosesc instruirea clickerului.

Notă! Chiar și în cea mai grea zi, când ești obligat să te refugiezi în casă, câinele trebuie să lucreze! Aleargă după minge, poartă papucii sau lăută cu jucăriile. Ignorarea „adormirii de muncă” a animalului dvs. de companie va duce la sabotaj.

Se crede că păstorul australian are o natură docilă și prietenoasă și, în parte, acest lucru este adevărat. Prietenia nemărginită se referă la familie, în special la copii. Aussies se înțelege bine cu alte animale de diferite dimensiuni. Cu toate acestea, un străin sau „dușman” va fi perceput precaut, Ciobanescul australian este tolerant cu pășunatul de animale, nu cu oamenii care reprezintă o amenințare. Este demn de remarcat faptul că nu este obișnuit să instruiți rasa în funcție de cursul ZKS (serviciul de pază de protecție). În primul rând, aruncările demonstrative pe mâneca ajutătorului și „atmosfera tensionată” nu aduc bucurie câinelui, australianul este mult mai drăguț decât alungarea unei farfurii zburătoare și a unui proprietar cu minte pozitivă.

Întreținere și îngrijire

Ciobanescul australian are un strat semi-lung de duritate medie și pufuri bine dezvoltate. În timpul năpârlirii, pieptănatul trebuie făcut zilnic, altfel nu poate fi evitat dermatită sau alte boli de piele. Ca îngrijire obișnuită, haina este periată de 2-3 ori pe săptămână cu o perie cu dinți lungi. Nu vă lăsați dus cu scăldatul frecvent, desigur, câinele trebuie spălat, dar nu mai des de o dată în 2-3 luni. Asigurați-vă că obțineți un tăietor de unghii și urmăriți lungimea „manichiurii” animalului dvs. de companie. Ghearele prea lungi strică postura și mersul câinelui.

Important! Dacă întâmpinați un miros neplăcut de pe pielea sau părul câinelui, soluția la problema nu constă în scăldat, ci în ajustarea dietei animalului de companie..

Ochii sunt frecați zilnic sau după cum este necesar. fi atent la urechi curate. Pentru a curăța urechile, folosiți bureți (nu bețișoare!) Umezite cu ulei pentru bebeluși. Conform standardului rasei, australienii ar trebui să aibă dinți perfect albi. La fel de ingrijire dentara toate metodele tradiționale sunt bune - hrănirea cartilajului moale, jucării cu protecție, bastoane de igienă, curățenie acasă sau într-o clinică veterinară.

Hrănirea păstorului australian este o afacere pur „de maestru”. Câinii se vor adapta perfect la o dietă naturală dacă dieta este formulată corect și echilibrat. Nu fiți prea încrezători în convingerea că știți totul despre hrănire și asigurați-vă că citiți materialele despre cum să formulați hrana potrivită pentru câini. Câinele pastor nu ar trebui să mănânce „de pe masă”, deși australianul nu este considerat alergic, cu ouă de pui, fructe de mare și alte produse potențial periculoase, trebuie să fii atent.

Important! Cu hrănirea naturală, nu uitați cursuri de vitamine și aditivi furajeri, în special în perioada toamnă-primăvară.

Mâncarea uscată este o alternativă excelentă la pregătirea minuțioasă și la ajustarea dietei în funcție de sezonul anului, cu toate acestea, nu toate uscările sunt utile. Majoritatea alimentelor uscate din clasa economică sunt fabricate din fasole, contraindicată oricărui câine.

Important! Persoanele australiene cu culoare roșie se supraîncălzesc rapid la lumina directă a soarelui, fiți vigilenți și atenți, mai ales în timpul sezonului cald!

Sănătate

Bolile genetice australiene includ epilepsie și displazie articulatia soldului. Atunci când cumpără un cățeluș, crescătorul este obligat să furnizeze un document despre sănătatea părinților și examinarea așternutului. Ca profilaxie pentru displazie, radiografia secțiunii șoldului ar trebui să fie efectuată o dată la șase luni.

Păstorii australieni sunt predispuși la probleme de auz și vedere, inclusiv cataracta. Nu există garanții că animalul dvs. de companie va fi sănătos până la bătrânețe, cu toate acestea, trebuie să fiți deosebit de vigilent pentru a monitoriza „punctele slabe” ale câinelui.

Fotografii

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Ciobanesc australian: istorie, caracter, conținut și reguli pentru alegerea puilor