Abcesul labei la câine: cauză și tratament

Un abces pe laba unui câine este un fenomen destul de comun, indiferent de rasă, vârstă și alte caracteristici fiziologice ale animalului. În termeni simpli, acesta este un abces format în nivelurile profunde sau superficiale ale țesutului pielii.

Ca dimensiune, poate fi atât foarte mică, cât și „să crească” până la dimensiunea unui ou de pui. Abcesul este separat de pielea sănătoasă de așa-numita linie de demarcație - un halou roșu aprins care delimitează în mod clar limitele inflamației. Un abces se poate forma nu numai pe membre, ci și pe alte părți ale corpului - spate, cap, abdomen, precum și pe organele interne.

Câinele doarme

 • Benign. De obicei, rezultatul vaccinărilor, injecțiilor, șocurilor și leziunilor nereușite. Are aspectul unei umflături de o nuanță roșiatică, a cărei cavitate este umplută cu un fluid purulent gros.
 • Malign. Arată ca niște umflături roșii apoase care nu sunt elastice la atingere, în interiorul cărora există puroi lichid.
 • Rece. Conul se coace încet, aproape niciodată nu se deschide spontan. De regulă, acesta este un „diagnostic” al câinilor mai în vârstă cu imunitate slabă..
 • Fierbinte. Se formează rapid, însoțit de o creștere a temperaturii corpului. Umflarea este dureroasă, de multe ori se deschide.

Cauzele apariției

Principalul provocator al formării abcesului sunt rănile și rănile. Câinele se poate ciocni sau zgâria împotriva unui copac, a unui stâlp de beton, a colțului metalic și a altor obiecte în timp ce merge, ca urmare a cărui proces inflamator începe la locul leziunii și se formează un abces. Adesea labele și capul sunt lovite.

Abces pe laba unui câine

De asemenea, problema poate apărea din următoarele motive:

 • Nu au fost respectate toate regulile igienice pentru îngrijirea animalelor. Câinele intră în contact cu obiecte ascuțite și poate provoca leziuni involuntare. În timp ce merge, scotoceste în coșurile de gunoi, ridică lucruri murdare și le gustă. Câinii de stradă prezintă un risc deosebit de mare de a obține un abces..
 • Animalul are un caracter cocoșat și se luptă adesea cu semenii săi. Există, de asemenea, conflicte bazate pe interese sexuale în lupta pentru femeie. La bărbații necastrați, probabilitatea apariției bolilor de prostată crește odată cu vârsta, ceea ce poate duce la dezvoltarea unui abces. La cățele, sânii sunt vulnerabili.
 • Păr încorporat. Un factor aparent inofensiv poate provoca formarea unei capsule purulente la locul blocajului.
 • Condiții insuficient sterile în clinica în care s-a administrat injecția sau alte manipulări medicale.
 • Accidente. Câinele a fost lovit puternic sau grav rănit. Un obiect străin (șlefuire, ghimpe, sticlă) poate rămâne într-o rană deschisă, ceea ce va provoca procesul de descompunere.
 • Tratament uman crud. Nu numai câinii de stradă sunt expuși riscului, ci și un procent mic de animale de companie..
 • Lins și trăgând diferite obiecte în gură. Tipic pentru pui, ajungând astfel să cunoască lumea din jurul lor. De obicei, este vorba de inflamația gingiilor, membranelor mucoase ale cavității bucale..

Important: unele rase au o predispoziție naturală la dezvoltarea abceselor. De exemplu, Labradors, Shar Pei, Bulldogs englezi.

Abcesele interne apar ca urmare a rănilor netratate sau a corpurilor străine rămase în corp. Relativ vorbind, gunoiul este rămășițele scoarței, a microparticulelor de țesut, a sticlei și a altor obiecte care nu au fost îndepărtate anterior din rană..

Cățelușul zace în iarbă

Simptome

Găsirea unui abces superficial este suficient de ușoară. Din punct de vedere vizual, arată ca o mică umflătură densă la atingere. Când atinge locul inflamat, câinele poate să se plângă și să dea semne de anxietate. Pielea peste abces se umflă și are o nuanță roșiatică.

Conul crește rapid și poate crește în mărime de 2-3 ori în câteva zile. În etapa finală de maturare a abcesului, există sentimentul că este pe cale să explodeze. Sub presiunea unei cantități mari de puroi, este posibil ca țesuturile să nu reziste la stres și să se producă o disecție arbitrară.

Un abces profund nu este diagnosticat cu ochiul liber. Poate fi detectat numai prin semne secundare, cum ar fi:

 • Letargia animalului;
 • Lipsa poftei de mâncare;
 • Creșterea temperaturii corpului;
 • Somnolenţă.

Câinele este somnoros și letargic

La cea mai mică suspiciune a unei astfel de reacții, este necesar să îi arătați câinele medicului veterinar, să efectuați o radiografie sau o ultrasunete. Deoarece simptomatologia este similară cu formarea de hematoame și hernii, testele de sânge și puncțiile pot fi luate suplimentar pentru cercetarea de laborator.

Tratament

Conform statisticilor, aproape fiecare al doilea câine din viața sa a suferit un abces. Cu un tratament adecvat și în timp util, nu există niciun pericol în această problemă. De regulă, vorbim despre supurația superficială a țesuturilor subcutanate. Cazurile de abces intern și, în special, de abces spontan, sunt foarte rare. Terapia se face de obicei cu antibiotice.

Abcesul poate fi tratat permanent sau acasă.

 • Metoda chirurgicală. Abcesul se deschide cu bisturiul după maturarea completă, rana este bine curățată de resturile de puroi și tratată cu un antiseptic. Dacă este necesar, drenajul este plasat timp de 3-4 zile, iar câinele este adus zilnic pentru a se îmbrăca. Pentru administrarea orală, este prescris un curs de antibiotice, deși nu este necesar. În unele cazuri, este suficient să se efectueze profilaxia cu preparate homeopate..

Important: pentru ca câinele să nu lingă rana și să o lase să se usuce, se recomandă să puneți un guler special pe față.

Câine în guler de protecție

Dacă nodul s-a dovedit a fi malign, atunci îndepărtarea se efectuează numai prin intervenție chirurgicală sub anestezie locală sau generală.

 • Remediile populare. Adesea abcesul se deschide singur, dar nu există nicio modalitate de a arăta câinele medicului. În astfel de cazuri, nu vă panicați - corpul este capabil să facă față vindecării de unul singur, indiferent de dimensiunea găurii deschise și de cantitatea de puroi eliberat.

Compresele calde pe bază de infuzii de plante pot fi folosite pentru dezinfectarea și ameliorarea durerii. De exemplu, din celidină, patlagină, mușețel farmaceutic. O bandă sau o cârpă de bumbac îndoită de mai multe ori este umezită în bulion și aplicată pe zona cu probleme timp de 10-15 minute. Procedura trebuie repetată de 3-4 ori pe zi la intervale regulate..

Pentru spălarea plăgii, soluțiile din calendula și sunătoare sunt, de asemenea, bine utilizate. Pentru 1 pahar de apă fiartă adăugați 10 picături de tinctură alcoolică de plante, plus un sfert de linguriță de sare de masă. Amestecul este bine amestecat, tras într-o seringă și rana este tratată. Curs - 4-7 zile, în funcție de viteza de vindecare.

Tinctura de echinaceea este utilizată pentru a crește imunitatea. Poate fi cumpărat de la farmacie și luat conform adnotării sau îl puteți pregăti singur și dați câinelui 5 picături de 3 ori pe zi..

Prevenirea

Desigur, este imposibil să vă protejați animalul de companie de toate bolile și daunele fizice. Nu putem vorbi decât despre minimizarea riscurilor de a contracta una sau alta boală sau de a vă răni. Pentru a reduce șansele de a „câștiga” un abces, se recomandă să respectați o serie de reguli:

 • Evitați luptele cu alte animale, chiar și într-un mod jucăuș.
 • Faceți periodic examinări veterinare pentru prezența infecțiilor purulente.
 • Respectați regulile de igienă de bază.
 • Asigurați-vă că injecțiile se administrează numai cu seringi noi de unică folosință și că locurile de injectare sunt complet dezinfectate.
 • Asigurați-vă că nu apar fisuri, zgârieturi sau tăieturi pe labe.
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Abcesul labei la câine: cauză și tratament