Balanopostita - diagnosticul și tratamentul unei boli delicate la câini

Puțini proprietari de câini știu că animalele lor de companie pot suferi de boli foarte delicate, iar acestea sunt adesea suficient de grave și duc la consecințe neplăcute. De exemplu, un câine herghelie trebuie să fie eliminat din procesul de reproducere. Una dintre aceste afecțiuni este balanopostita la câini..

Important! Dacă vedeți o descărcare gălbuie sau verzuie pe sacul prepuțial al animalului dvs. de companie, duceți-l imediat la veterinar..

Ce este?

Balanopostita este o inflamație a sacului preputial și a penisului glandului. Organele se umflă (în imagine), devin foarte inflamate, câinele suferă de durere. Rețineți că la bărbații maturi, formele ușoare de balanopostite apar adesea spontan, nu prezintă un pericol special pentru sănătatea și viața câinelui și sunt predispuse la vindecare spontană. Dar, în cazul în care microflora patogenă interferează, totul se poate termina foarte prost..

Dacă boala este neglijată, animalul dvs. de companie poate pierde toate „avantajele” sale. În plus, formele severe de infecție se răspândesc adesea la testicule, care este deja plină de orhite severe și, ulterior, poate duce la peritonită. Există o concepție greșită obișnuită că această boală afectează doar câinii mai în vârstă, dar acest lucru este departe de a fi cazul. Se întâmplă ca balanopostita să fie înregistrată chiar și la pui. Desigur, acest lucru este rar, dar extrem de neplăcut..

Ce cauzează boala?

De obicei, însămânțarea preputului cu microflora patogenă duce la acest rezultat. Acest lucru se întâmplă pe fondul unui fel de traume (zgârieturi, lacrimi). În unele cazuri, chiar și o tumoare poate deveni un factor predispozant. Dar și mai des balanopostita se dezvoltă pe fondul unei alte patologii neplăcute, fimoza. Aceasta este o afecțiune în care preputul se micșorează, se îngustează și, prin urmare, capul penisului pur și simplu nu poate reveni la poziția sa inițială. Se umflă și se inflamează, membrana mucoasă a organului se usucă, devenind o pradă ușoară pentru microorganisme dăunătoare.

La unele rase, această patologie este congenitală, datorită unui fel de defecte genetice. Această situație apare în caz ciobănesc german și golden retrievers. Uneori, cauza fimozei și a balanopostitei ulterioare poate fi edemul țesuturilor sacului prepuțial. Ca și în cazurile descrise mai sus, acest lucru se întâmplă atunci când zonele deteriorate sunt infectate cu microflora patogenă sau patogenă condiționată..

Simptome

În principiu, simptomele acestei boli sunt destul de tipice și, prin urmare, identificarea acesteia nu este deosebit de dificilă. Am spus deja că unul dintre cele mai caracteristice semne este apariția puroiului verzui sau gălbui la vârful cavității preputiale. În mai puțin de 50% din cazuri, este detectată și descărcarea sângeroasă din penis.

Pentru mulți câini, motivul unei vizite imediate la medicul veterinar este linsul constant al „regiunilor inferioare”. Scrotul este uneori udat în mod constant de salivă. Deci animalul încearcă să amelioreze durerea și alte senzații neplăcute din procesul inflamator în curs de dezvoltare. Desigur, bărbații bolnavi (din motive evidente) nu prezintă niciun interes în împerechere. Chiar dacă câinele este încă capabil să se împerecheze, în niciun caz nu ar trebui permis, pentru că altfel microflora piogenă este destul de capabilă să infecteze cățeaua cu ceva neplăcut.

Diagnostic

Diagnosticul este suficient de simplu. În multe cazuri, este suficientă o simplă examinare vizuală a preputului inflamat. Este important să aflăm care a fost exact cauza patologiei: dacă microflora a fost patogenă sau dacă obiectele străine au intrat în preput au condus la un astfel de rezultat. De asemenea, este necesar să se excludă probabilitatea bolilor tumorale, deoarece regimul de tratament pentru acestea este complet diferit..

În cazuri mai complexe, probabil că veți avea nevoie (cel puțin) de anestezie locală, sau chiar de anestezie generală, deoarece altfel va fi pur și simplu imposibil să examinați zonele afectate din cauza celei mai puternice reacții dureroase. Veterinarul va face toate testele necesare în astfel de cazuri, iar spălările și frotiurile sunt deosebit de valoroase. Materialul prelevat este semănat pe medii nutritive. Acest lucru vă va permite să aflați relativ rapid și cu exactitate ce microorganism a cauzat procese negative..

Terapie

În mod ciudat, dar formele ușoare pot fi înfrânte chiar și acasă. Procesul terapeutic în sine, în acest caz, este destul de simplu și nepretențios: va trebui pur și simplu să spălați cavitatea preputială a câinelui dvs. timp de câteva zile. Ai grija! Deoarece 1-3% peroxid de hidrogen este utilizat pentru aceasta, animalul dvs. de companie nu va fi în mod clar încântat de senzațiile care apar. Este foarte bine să folosiți o seringă mică din cauciuc moale pentru această operație. Desigur, soluția de clătire trebuie luată proaspătă și caldă. De asemenea, este permisă prelucrarea cavității preputiale cu furacilină.

Indiferent de modul de tratare a bolii, acest lucru trebuie făcut cât mai atent și cu atenție posibil. Evitați să atingeți vârful seringii de capul penisului, deoarece acest lucru poate provoca durere severă și frustrare pentru animal. Apoi preputul este masat ușor pentru a elimina excesul de lichid. De asemenea, este recomandabil să tratați această zonă cu un fel de liniment care are un efect de vindecare și antimicrobian..

Este foarte important să preveniți câinele să lingă perineul pe toată durata tratamentului. Poate că gulerul chirurgical („elizabetan”) este singurul mod sigur de a face acest lucru. Dacă boala începe, transformată într-o formă cronică, tratamentul balanopostitei la câini trebuie efectuat numai de către un medic veterinar cu experiență.

În primul rând, este necesar să se găsească și să se elimine cauza principală a dezvoltării bolii. Este deosebit de important să găsiți și să eliminați aderențele, tumorile și cicatricile care ar putea duce la fimoză și balanopostită. Ca și în cazul formelor ușoare, câinele suferă irigarea zilnică a sacului preputial, dar în același timp este necesară utilizarea soluțiilor antiseptice în concentrații mari, iar substanțele active din ele sunt utilizate mai eficient. Dacă starea animalului se agravează, se începe tratamentul cu antibiotice.

O mare importanță este utilizarea linimentului antiseptic, care este pompat în cavitatea prepuțială cu o seringă. Dacă, dintr-un anumit motiv, boala nu a putut fi învinsă, atunci va trebui să recurgeți la castrare..

Prognoză și recomandări generale

Din păcate, recidivele acestei boli sunt extrem de frecvente. Acest lucru este valabil mai ales pentru acele cazuri în care nu a fost posibil să se afle cauza principală. În plus, balanopostita foliculară la câini devine foarte adesea cronică. Microflora patogenă condiționată, cu fiecare ocazie, va provoca formarea de pustule pe preput.

Cel mai probabil, o dată la două-trei luni, va trebui să monitorizați nu numai starea prepuce câinele dvs., dar și din când în când clătiți cavitatea cu o soluție slabă de peroxid de hidrogen. În principiu, prognosticul în cazurile ne neglijate este întotdeauna favorabil, altfel - de la prudent la nefavorabil. Deci, la primele semne ale acestei patologii, solicitați imediat ajutorul unei clinici veterinare.!

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Balanopostita - diagnosticul și tratamentul unei boli delicate la câini