Dermatita bacteriană la câini: cauze și metode de tratament

Care este cel mai mare organ din corpul animalelor și al oamenilor? Cu siguranță mulți vor crede că acesta este un ficat și ... vor greși, deoarece acest titlu poate fi rezervat pe bună dreptate piele

. Unii oameni cred că ea este doar o „învelitoare” a corpului, protejându-l de stresul mecanic, dar acest lucru este departe de a fi cazul. Pielea este un organ complex care ocupă o zonă imensă. Prin urmare, toate bolile ei au un efect puternic asupra sănătății ei. Un bun exemplu este dermatita bacteriană la câini.

Informatii generale

Dermatită - inflamația pielii. În acest caz, patologiile sunt de natură bacteriană, dezvoltându-se pe fondul însămânțării leziunilor mici ale epidermei cu microflora patogenă și patogenă condiționată. Care sunt principalele cauze și factori predispozanți?

Numărul agenților patogeni care pot provoca o astfel de patologie este enorm. Cel mai frecvent streptococ auriu și Pseudomonas aeruginosa. În unele cazuri, s-au înregistrat reacții inflamatorii cauzate de tulpini patogene de E. coli.

În plus, dermatita bacteriană este adesea un proces combinat. Inflamația este cauzată nu numai de bacterii, ci și de ciuperci (pe care îl vom menționa mai târziu).

O mulțime de factori predispozanți. Cel mai important - rău nutrițiee. S-a dovedit în mod repetat că animalele a căror dietă nu are vitaminele A și E sunt mult mai susceptibile de a suferi de dermatită și eczemă. Răspunsul este simplu - aceste substanțe sunt extrem de importante pentru regenerarea corectă a straturilor epiteliale și epidermice. Desigur, câinii „uscați”, care nu au mâncat niciodată altceva decât mâncare uscată, se îmbolnăvesc și mai des.

Nu există o predispoziție specială de rasă (teoretic), dar în practică se dovedește că bulldogii, sharpeii (foto de mai jos) și alții sunt cel mai adesea bolnavi soiuri de câini cu pielea "lăsată" și o abundență de pliuri. Dacă astfel de animale de companie nu sunt curățate în mod regulat, spațiul „căptușelii” începe rapid să se lase, să se frece și apare inflamația..

În mod ciudat, igiena precară este rareori cauza inflamației (cu excepția cazurilor descrise mai sus). Câinii au un strat protector de sebum bine dezvoltat și, prin urmare, pielea este izolată în mod fiabil de mediul extern. Excepție fac rănile, abraziunile, tăieturile și alte leziuni, însoțite de o încălcare a integrității pielii. În aceste cazuri, este mult mai ușor pentru bacterii să depășească mecanismele de apărare ale organismului..

Tablou clinic, diagnostic

Ce simptome puteți vedea la un câine dacă suferă de dermatită bacteriană? Totul începe mic roșeață pe piele. Pata este sensibil mai fierbinte (comparativ cu temperatura din restul corpului). Apoi, în acest loc apare ulcerația, se udă, pielea și părul sunt expuse macerare (a se uda). De la animal începe să emane miros neplăcut, putrid.

Obișnuit, lână în zonele afectate în totalitate sau parțial cade. Rămășițele liniei părului nu sunt cele mai apetisante priveliști, deoarece lâna se dovedește a fi lipită împreună de exsudat eliberat din focul inflamației. De regulă, în cazurile ușoare, starea generală a animalului rămâne neschimbată, în cazurile severe crește temperatura corp, animalul devine letargic, apatic, refuză hrana.

Pentru un diagnostic precis, o combinație de semne clinice și test de sange. Pentru a identifica un anumit tip de agent patogen, un medic veterinar poate prelua o răzuire din zona afectată a corpului pentru examinarea sa microscopică ulterioară..

Tehnici terapeutice

Una dintre cele mai simple și mai eficiente metode de tratament - spălare regulată animal bolnav în baie cu adăugarea de antiseptice și șampoane speciale. În plus, spălarea este extrem de benefică pentru câinii care sunt inițial predispuși la reacții alergice, deoarece elimină alergenii potențial dăunători din blană..

Tine minte! Este imperativ să se utilizeze numai acele produse, a căror utilizare a fost recomandată de un medic veterinar: șampoanele speciale pentru animale nu usucă pielea și nu distrug apărările sale naturale.

De asemenea, trebuie remarcat faptul că, după utilizarea produselor „de curățare”, este imperativ să clătiți haina animalului cu apă curată.

Antihistaminice trebuie utilizat în tratamentul dermatitei la câini. Acest lucru se datorează caracteristicilor specifice ale sistemului lor imunitar. La aproximativ 1/3 din câinii cu dermatită bacteriană, adăugarea de antihistaminice ajută la oprirea rapidă a procesului patologic și accelerarea recuperării. De asemenea, ele ameliorează semnificativ efectele secundare ale agenților antibacterieni puternici, ceea ce este, de asemenea, important..

Corticosteroizi antiinflamatori. Acestea sunt adesea prescrise pentru tratamentul dermatitei de orice etiologie, nu doar bacteriene. Medicamentele opresc bine procesul inflamator, dar atunci când sunt prescrise există un „dar” - medicamentele de acest tip nu pot fi prescrise prea mult timp, deoarece pot „planta” puternic sistemul imunitar, pot apărea alte efecte secundare.

Antibiotice și medicamente antifungice. Baza tratamentului. Medicamentele antimicrobiene sunt prescrise nu „oricum”, ci după pre-însămânțare pe medii nutritive. După ce colonia agentului patogen crește, se determină sensibilitatea la microorganisme la unul sau alt tip de antibiotice.

Rețineți că, în tratamentul dermatitei bacteriene, nu este recomandabil să utilizați medicamente exclusiv în formă orală. S-a dovedit că, în acest caz, nu mai mult de 15-20% din medicament ajunge direct în zonele afectate, ceea ce este prea puțin pentru o vindecare de încredere. Din acest motiv, terapia este adesea folosită unguente cu antibiotice (tetraciclină, precum și linimentul de sintomicină).

Pentru ce sunt? medicamente antifungice, la urma urmei, vorbim despre dermatită bacteriană? Lucrul este că ciupercile patogene „stau” pe pielea afectată și inflamată mult mai repede. În plus, imunitatea animalului este deja grav slăbită de boală și, prin urmare, nu poate oferi o respingere normală noilor invadatori. Este deosebit de important să se prescrie aceste medicamente în cazul în care au fost utilizate medicamente antiinflamatoare nesteroidiene în timpul tratamentului..

Îndepărtarea puricilor. Acest lucru este adesea uitat, dar ectoparaziții în tratamentul bolilor inflamatorii ale pielii trebuie combătute cu toată puterea noastră. Puricii nu numai că irită zonele deja inflamate ale corpului, dar sunt și purtători suplimentari de microflora patogenă și paraziți, în urma cărora tratamentul poate fi ineficient..

Suplimente nutritive. Acizii grași nesaturați (Omega-3) sunt foarte utili în bolile inflamatorii ale pielii de orice etiologie. Acestea sunt agenți antiinflamatori și antioxidanți naturali. La cel puțin 20% dintre câinii afectați, adăugare simplă la mâncare ulei de pește a accelerat semnificativ procesul de vindecare. Acizii grași polinesaturați sunt extrem de benefici pentru corpul câinelui și nu au efecte secundare. Rețineți că numai peștii de mare îi conțin în cantitate adecvată.!

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Dermatita bacteriană la câini: cauze și metode de tratament