Basenji - un câine care nu știe să latre

Însoțitori 13.02.2018 4,8 mii 3,2 mii 6 minute.

Popoarele din Africa Centrală au un mit curios care spune despre timpurile străvechi când animalele știau să vorbească. Potrivit acestuia, liderul unei haite de câini sălbatici a auzit accidental un anumit secret al unui trib de oameni. Pentru a nu o trăda din greșeală, el și întreaga sa turmă au făcut un jurământ de tăcere.

Descendenții acestor animale au devenit ulterior reprezentanți ai rasei Basenji sau Congo Terrier. Un alt nume pentru ei este câinele african care latră. După cum ați putea ghici, una dintre caracteristicile acestor animale este că nu latră. Dar fac sunete specifice, asemănătoare cu bubuiturile unei pisici și, de asemenea, pufnesc și mârâie.

1 Istoria rasei

Terrierul Congo este considerat una dintre cele mai vechi rase de câini. Nu a existat practic nicio participare umană la reproducerea ei. Patria acestor animale este Africa, mai exact, teritoriul Sudanului modern. Clima și relieful acestei zone au influențat foarte mult formarea Basenji, dimensiunea și constituția acestora. Acest lucru explică, de asemenea, incapacitatea câinilor africani de a latra: în deșert, ei nu trebuiau să alunge victima în aer liber, ci să se strecoare pe ea cât mai liniștit și imperceptibil posibil. Lătratul puternic a interferat doar cu acest lucru. Prin urmare, conform unei versiuni, a fost pierdută în timp, în conformitate cu cealaltă, nu a fost dezvoltată inițial.

Se crede că Basenji practic în forma lor modernă a existat chiar și într-un moment în care nu exista civilizație pe continentul african. Turme de bunăvoință de câini sălbatici au intrat de bunăvoie în contact cu omul primitiv, încălzindu-se lângă focul său și ajutându-l la vânătoare. Cu toate acestea, ele nu au fost îmblânzite în sensul complet al cuvântului. Relații similare cu Basenji semi-sălbatici sunt observate în rândul triburilor africane moderne..

În Egiptul antic, câinii din această rasă erau venerați, dovadă fiind picturile murale din acea vreme. Terrierii Congo erau favoritele faraonilor, rămășițele lor au fost găsite în unele morminte.

În ciuda istoriei antice, câinii africani nu au venit în Europa decât la începutul secolului al XX-lea. Și pentru prima dată - în 1905 - în grădina zoologică din Berlin ca animale sălbatice. În anii 30 ai aceluiași secol, au fost aduși de pe continentul lor natal în Marea Britanie, deja ca animale de companie. Aproape imediat rasa a fost recunoscută și a fost întocmit un standard pentru aceasta..

În anii patruzeci, Congo Terriers au venit în Statele Unite. Sub acest nume au fost prezentate la una dintre expoziții. Aceasta a atras atenția întregii lumi asupra Basenji și din America au început să se răspândească în mod activ în întreaga lume..

2 Aspect

Basenji - animalele sunt rafinate și grațioase, mișcările lor sunt ușoare și grațioase. Dimensiunile corpului sunt medii, masculii sunt ceva mai mari decât femelele. Alte caracteristici ale rasei sunt prezentate în tabel.

SemnDescriere
Greutate9,5-11 kg
Înălțimea la greabăn40-45 cm
Tipul corpuluiPlămân. Oasele sunt subțiri. Corpul este mic, dar musculos. Spatele este scurt, pieptul este adânc
MembreLung și subțire, dar bine musculos
CoadăScurt, aproape de corp. Răsucite în unul sau două inele
CapBotul este scurt, cu un craniu plat. Fălcile sunt puternice, mușcătura este corectă. O caracteristică distinctivă a rasei este considerată a fi cutele cutanate pe frunte, deosebit de pronunțate la pui.
UrechiErect, arătat la capete, ușor înclinat înainte
OchiOblic, în formă de migdale
LânăScurt, subțire, neted. Fără pardoseală

Standardul rasei permite patru opțiuni de culoare pentru câinele care latră african. În ambele cazuri, pieptul, tampoanele labei și vârful cozii vor fi albe. Labe întregi, guler și urme de bot pot fi, de asemenea, albe, dar nu sunt necesare. Culoarea principală ar trebui să prevaleze asupra albului. Elementele de culori diferite (cum ar fi dungile în culoarea tigrată) ar trebui să fie bogate și luminoase, iar marginea dintre ele și fundal ar trebui să fie clar vizibilă.

NumeDescriereFotografie
TricolorCuloarea principală este negru, cu pete roșii separate
roșuCuloarea principală este roșu
TigruDungi negre pe fundal de ciocolată sau castaniu
NegrulCuloare principală - negru

Din cauza lipsei de substrat, Basenji practic nu se varsă. În plus, acești câini nu au aproape alergii..

3 Caracter și obiceiuri

Basenji este o rasă calmă și echilibrată, dar care are nevoie de activitate fizică regulată. Terrierii Congo sunt curioși, curioși, inteligenți și foarte activi. Au un instinct de vânător bine dezvoltat..

Acești câini sunt independenți, mândri și încrezători în sine. Cu toate acestea, ei nu manifestă niciodată agresivitate față de o persoană. Într-o situație de conflict, câinele nici măcar nu va mârâi - va încerca pur și simplu să plece. Câinii africani sunt precauți și neîncrezători față de străini. Poate dura mult până când un animal acceptă un om. Dar dacă îi câștigi încrederea, Basenji va deveni un prieten și un partener cu adevărat loial pentru stăpânul său..

Terrierii Congo sunt animale gregare și, prin urmare, au nevoie de comunicare. Singurătatea nu este bine tolerată. Le poți ține împreună cu alte animale, dar reține că Basenji va încerca să le domine. Copiii sunt tolerați și niciodată răniți, dar nu prea iubiți.

Dintre avantajele rasei, proprietarii remarcă curățenia și absența unui miros neplăcut caracteristic multor alți câini.. Basenji au un obicei amuzant de a-și spăla fețele ca pisicile, de a-și freca labele peste fețe. Dar acestor animale nu le place apa, încercând în orice mod posibil să evite orice contact cu ea.

Oamenii de știință explică antipatia câinilor africani pentru apă prin frica de dușmanii naturali ai acestor animale - crocodili.

4 Îngrijire și

Îngrijirea pentru Basenji include procedurile obișnuite pentru câini, cum ar fi curățarea urechilor și a dinților, tăierea ghearelor. În timpul perioadei de vărsare, lâna ar trebui să fie pieptănată cu un pieptene special din cauciuc. Nu poți scălda Congo Terrier, cu atât mai puțin îi forțezi să înoate. Acest lucru va fi foarte stresant pentru câine. Dacă haina câinelui este foarte murdară, atunci o puteți șterge cu un prosop umed.

Cea mai importantă parte a îngrijirii unui câine lătrat din Africa este mersul pe jos. Ar trebui să fie lungi și intense. Basenji este vital pentru a alerga și a învăța lucruri noi. Puteți să vă eliberați câinele din lesă doar într-un loc sigur, departe de mașini și animale necunoscute. În caz contrar, s-ar putea să se piardă, alergând după ceva care o va interesa sau să fie lovită de o mașină..

Unii experți consideră că, pentru a evita problemele, nu ar trebui deloc să lăsați Basenji din lesă. În astfel de condiții, animalul se poate juca și poate fugi de proprietar fără niciun motiv. Cu toate acestea, în acest caz, persoana va trebui în continuare să satisfacă nevoia animalului de companie pentru alergări lungi zilnice..

Nu este necesară o dietă specială Basenji. Când vă hrăniți, ar trebui să începeți de la recomandările standard pentru toate rasele. Dar terrierii din Congo sunt deosebit de importanți pentru a nu supraalimenta..

4.1 Sănătate

Durata de viață a Basenji este relativ scurtă - 12 ani. Sănătatea acestor câini este puternică, datorită originii lor. Dar există mai multe boli la care sunt predispuse:

  • cataractă;
  • atrofie progresivă a retinei;
  • Sindromul Fanconi;
  • boala urolitiaza.

Primele două boli pot, dacă nu sunt detectate la timp, să conducă la orbirea completă a animalului. Sindromul Fanconi este o boală renală care, atunci când este neglijată, se dezvoltă în insuficiență renală. Este important să vă duceți regulat animalul de companie la medicul veterinar pentru a identifica problema la timp și a o remedia..

4.2 Instruire

Datorită naturii capricioase a Basenji, este destul de dificil să-i instruiți. Trebuie să te descurci cu ele mult și des. Metodele negative de întărire nu trebuie folosite niciodată cu acești câini. În caz contrar, puteți pierde definitiv încrederea animalului de companie și puteți obține o fiară complet incontrolabilă..

Repetarea frecventă a acelorași comenzi nu va fi bună pentru Congo Terrier. Aceleași acțiuni îl vor plictisi repede. Și datorită memoriei sale excelente, va învăța de ce are nevoie destul de repede. În timpul antrenamentului, cel mai bine este să înveți orice trucuri noi, inclusiv cele dificile. Este posibil și chiar de dorit să exersezi cu Agenția Basenji. Acest sport va satisface perfect nevoia câinelui de activitate fizică și va consolida înțelegerea reciprocă a animalului de companie și a proprietarului acestuia..

Agilitate

Menținerea unui Basenji nu este o sarcină ușoară. Când o crești, este necesar să arăți răbdare, perseverență și simț al tactului. Congo Terrier nu este potrivit pentru crescătorii de câini începători și pentru persoanele cărora nu le place activitatea fizică. Pentru familiile cu copii, de asemenea, nu va fi cea mai bună opțiune..

Dar va deveni un companion excelent pentru o persoană activă care iubește câinii și știe cum să se descurce cu ei. Mai ales dacă, la fel ca Basenji, prețuiește puritatea și tăcerea.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Basenji - un câine care nu știe să latre