Aspergiloză - micoza sinusurilor la pisici și câini

Lista bolilor fungice care pot afecta animalele de companie poate dura mai mult de o pagină. Toate aceste patologii sunt foarte periculoase, deoarece epuizează foarte mult apărarea corpului animalelor de companie, există cazuri de deces. Una dintre cele mai frecvente boli este aspergiloza.

Informații de bază despre boală

Aspergiloza este micoză (adică o infecție fungică) în curs de dezvoltare în nas și sinusuri pisici și câini. În unele zone ale țării, această patologie poate fi destul de frecventă. Boala se caracterizează prin dezvoltarea rapidă a semnelor clinice, inclusiv nazal gros expirare. Această patologie poate fi dificil de diagnosticat și tratat. Cu cât proprietarul sau medicul veterinar suspectează mai repede că ceva nu este în regulă, cu atât este mai probabil un tratament de succes..

Cum se infectează animalele cu infecții fungice? Agentul cauzal (adică ciupercile din genul Aspergillus) se află aproape peste tot în mediul extern. Atât oamenii, cât și animalele sunt expuse în mod constant la aceste ciuperci, dar numai în câteva sunt capabile să provoace boli..

De obicei, aspergiloza la animale se dezvoltă numai la acei indivizi, al cărui sistem imunitar este inițial „incompetent” sau este grav slăbit ca urmare a unor boli, animale de companie cu un existent sinuzită (adică suferă de inflamație sinusală). În plus, ciupercile se simt deosebit de confortabile în corpul animalelor care au primit puternic antibiotice sau antiinflamatoare nesteroidiene.

În cele din urmă, animalele de companie care transportă chimioterapie sau având un stadiu preclinic al unui fel de boală (deosebit de periculoasă în acest sens Diabet) sunt mai susceptibile la aspergiloză. Cu toate acestea, toate cele de mai sus nu înseamnă că ciuperca nu poate infecta animale sănătoase cu un sistem imunitar normal. Rețineți că mai mult de 73% din boală apare la câini; pentru pisici, acest tip de patologie este relativ rar..

Când un animal de companie inhalează spori fungici (și aceștia, așa cum am spus deja, sunt peste tot), ciuperca se așează în pasajele nazale. Există mai multe forme ale bolii, variind de la o infecție ușoară la suprafața membranelor mucoase până la procese severe atunci când miceliul ciupercii pătrunde și distruge baza osoasă a sinusurilor intracraniene.

Simptomatologie și diagnostic

Care sunt simptomele aspergilozei? Există trei semne clinice care sunt caracteristice acestei boli:

  • Profund „împletit”, iar la început exsudatul este clar, dar mai târziu devine foarte tulbure. Din când în când din nas se poate du-te sânge.
  • Pe partea „frontală” a nasului, destul de profundă, dureroasă și aproape nevindecătoare ulcere.
  • Durere sau disconfort la nivelul nasului sau al zonei faciale. Este ușor să stabiliți dacă încercați să „simțiți” fața unui animal bolnav: cu siguranță nu va fi încântat.

Cu aspergiloză, unul și, mai des, toate cele trei simptome enumerate vor fi neapărat prezente. Cu toate acestea, întrucât este ușor de înțeles, este oarecum presumptuos să vorbim despre prezența unei infecții fungice complexe numai pe baza semnelor clinice ... Cum se poate atunci diagnosticul??

Există mai multe modalități de a obține date exacte. În cel mai simplu caz, se ia un tampon de bumbac, umezit cu soluție salină caldă, iar apoi cu ajutorul acestuia se iau spălări de pe suprafața mucoasei nazale. Diagnosticul se face prin examinarea microscopică a tamponului folosit. Din păcate, acest lucru este departe de a fi o garanție a diagnosticului corect, deoarece chiar și la un animal de companie complet sănătos, se pot găsi adesea unii dintre reprezentanții genului Aspergillus în nas..

Acest lucru complică foarte mult procesul de diagnosticare. Prin urmare, utilizarea acestei metode în detectarea aspergilozei nu este de obicei recomandată.. Radiografii sinusurile și zonele nazale prezintă adesea distrugerea oaselor sinusurilor, dar aceasta este deja o „ultimă șansă”, întrucât în ​​astfel de etape procesul a mers atât de departe încât manifestările sale (inclusiv eliberarea bucăților de oase și membrane mucoase distruse) sunt evidente.

Afișat folosind un mic flexibil bronhoscop (off-label, dar totuși) pentru a examina sinusurile și a lua biopsie tisulară dintr-o zonă infectată la granița zonelor sănătoase și afectate. Aceasta este o metodă de diagnostic foarte eficientă..

În plus, în prezent, diagnosticul serologic a fost deja dezvoltat și aproape adus la perfecțiune, deoarece ciuperca patogenă descrisă de noi formează un aspect destul de clar răspuns imun. Dificultățile pot fi doar în cazul animalelor, al căror sistem de apărare a corpului este deja atât de „plantat” încât în ​​mod normal nu poate rezista parazitului.

Terapie și prevenire

Care este tratamentul pentru aspergiloză la animale? Există două forme: locală și sistemică. Pentru tratament sistemic, frecvent utilizat medicamente antifungice orale, precum itraconazol sau fluconazol. Dar rata de succes a terapiei în acest caz rareori depășește 70%..

O abordare alternativă implică perfuzii periodice (direct în cavitatea nazală și sinusuri) medicament antifungic enilconazol. Mai mult, în acest caz, este necesară introducerea chirurgicală a drenajului de spălare. Operația este destul de dificilă, dar merită, deoarece rata de succes a tratamentului se apropie de 90%. Această metodă poate fi laborioasă, dezordonată și nu toate animalele o tolerează bine. O abordare mai blândă a tratamentului local a fost stăpânită de medicii veterinari germani nu mai mult de cinci ani în urmă.

Animalul de companie este dat anestezie locală sau generală (în funcție de mărimea și agresivitatea sa), după care agentul antifungic, care este clotrimazol (un medicament pe baza acestuia - Lotrimin), este turnat sub presiune direct în sinusuri. Rata de succes a tratamentului depășește 94%, ceea ce este un succes fără îndoială. În ciuda faptului că această metodă a fost testată pe câini, nimic nu împiedică aplicarea acesteia pe pisici. Indiferent de metoda de tratament, cei mai importanți factori într-o victorie completă asupra ciupercii sunt depistarea precoce și terapia în timp util. Aceasta este singura modalitate de a învinge aspergiloza la câini și alte animale de companie..

În ceea ce privește cazurile în care miceliul parazitului a început deja să distrugă țesutul osos al sinusurilor. În principiu, din păcate, nu este nevoie să vorbim despre o vindecare reușită a acestei forme (din motive evidente). Pentru pisici și câini mici într-o astfel de situație, poate fi recomandat eutanasie, întrerupând chinul unui animal.

Pentru câinii mari, metodele au fost deja dezvoltate și aplicate în practică. tratament chirurgical, dar chiar și în acest caz vorbim doar despre îndepărtarea oaselor puternic consumate de „coroziune”. Zonele îndepărtate pot fi înlocuite cu inserții sintetice. După operație, este recomandabil să clătiți cavitățile cu acei compuși pe care i-am menționat deja mai sus..

Cum poate fi prevenită aspergiloza? Aspergillus nu poate fi transmis între animale sau oameni - infecția apare doar la indivizii sensibili, prin inhalarea sporilor fungici (răspândit în mediul extern). Deci, nu există recomandări preventive specifice sau generale..

Dar este în puterea voastră să vă asigurați animalele de companie. calitate alimente, pe parcursul inocula le de boli infecțioase periculoase și să efectueze un tratament în timp util împotriva helminti. Acest lucru vă va ajuta să vă mențineți o sănătate bună. sistem imunitar animal. În plus, nu vă angajați în auto-prescriere și administrarea de medicamente: unele dintre ele pot „planta” puternic sistemul imunitar, ceea ce contribuie la apariția și dezvoltarea unei largi varietăți de boli fungice..

Dar! Acest lucru nu înseamnă că nu vă puteți face griji nici măcar pentru cele mai de bază precauții și igiena personală. Proprietarii unui animal de companie infectat care poartă lentile de contact ar trebui să știe că aspergiloza poate provoca boli oculare grave. Dacă observați răni pe sau în interiorul nasului animalului dvs. de companie sau sunteți alarmat de fluxuri continue de muci din pasajele nazale, contactați imediat medicul veterinar. Animalul tău de companie nu se va înrăutăți cu siguranță din acest lucru și poți salva atât sănătatea lui, cât și a ta. Amintiți-vă că aspergiloza la pisici și câini este o boală periculoasă.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Aspergiloză - micoza sinusurilor la pisici și câini