Bartoneloza la câini: caracteristici ale bolii și tratament

Bolile infecțioase găsite la animalele domestice sunt extrem de diverse. Unii dintre ei sunt atât de insidioși, încât nu este întotdeauna posibil să aflăm despre prezența lor „la un moment dat” chiar și într-o clinică veterinară bine echipată. Acestea includ bartoneloza la câini.

Numărul speciilor de Bartonella identificate ca agenți infecțioși zoonotici a crescut semnificativ în ultimele decenii. În special, a devenit cunoscut faptul că B. henselae, B. clarridgeiae și B. Koehlerae sunt capabile să provoace infecții nu numai la animale, ci și la oameni. Aceste tipuri de bacterii sunt cele care provoacă limfadenită „virală” benignă și febră de tranșee.

Câinii infectați cu serotipuri specifice Bartonella prezintă semne clinice similare cu infecția umană. Cu toate acestea, bartoneloza canină este un fenomen slab înțeles în comparație cu felina. Deci, încă nu se știe cu siguranță ce rol joacă câinii infectați într-o posibilă infecție umană..

Agent infecțios

Agentul cauzal este o bacterie mică, nu colorată cu Gram. În mod corect, este demn de remarcat faptul că unele serotipuri pot fi încă colorate - sunt gram-negative (adică, după colorare, devin roșii). O trăsătură caracteristică a acestor bacterii este „aderența” lor la eritrocite: agentul patogen provoacă aglutinarea, adică lipirea, a acestuia din urmă (din nou, nu toate soiurile „păcătuiesc” cu aceasta). O altă caracteristică importantă este dorința lui Bartonell pentru un fel de „simbioză” cu organismul gazdei: în ciuda infecției, animalul poate să nu prezinte deloc semne clinice..

În timp ce pisicile s-au dovedit mult timp a fi gazdele naturale primare ale speciilor zoonotice de Bartonella (B. henselae, B. clarridgeiae și B. koehlerae), rolul câinilor este mult mai puțin bine înțeles. Studiile arată că câinii, lupii și vulpile pot purta B. vinsonii subsp. berkhoffii. În plus, prezența B. rochalimae (descrisă anterior ca asemănătoare cu B. clarridgeiae) la câini, vulpi gri și roșii, ratoni și lupi, precum și purici colectați pe vulpi gri, indică faptul că carnivorele sălbatice sunt într-adevăr principalele rezervoare naturale ale agentului patogen.

Răspândirea agentului patogen în mediul extern

Astăzi situația este astfel încât Bartonella poate fi găsită la mamifere de pe toate continentele, cu excepția Antarcticii. Cu toate acestea, chiar și ultima afirmație este controversată - este foarte posibil ca unele specii ale acestui microorganism să paraziteze în corpul focilor și al focilor. Doar serotipurile și procentul distribuției lor într-o anumită zonă diferă.

Se pare că numai B. vinsonii subsp. berkhoffii, deoarece această specie se găsește peste tot în lume. Unii medici veterinari sugerează că în regiunile sudice (inclusiv în sudul Rusiei) prevalența B. vinsonii subsp. Berkhoffii este de așa natură încât poate fi găsit la fiecare al doilea câine. Cu cât este mai mult spre nord, cu atât mai puține animale infectate se găsesc, ceea ce este asociat cu mai puțini paraziți care suge sânge.

Puricii joacă rolul transmisiei lui Bartonella, dar mai mult privește pisicile. În plus, valoarea căpușe și zboară. Datorită faptului că câinii seropozitivi pentru B. vinsonii subsp. berkhoffii, adesea seropozitive atât pentru Ehrlichia, cât și pentru Babesia în același timp, se presupune că principalul factor de transmitere la câini este căpușele care suge sângele. În plus, este posibilă infecția prin mușcături de pisică. puricii (Ctenocephalides felis), care este tipic pentru B. henselae, B. Clarridgeiae și B. koehlerae, țânțari (Lutzomyia verrucarum) pentru B. bacilliformis, păduchi (Pediculus humanus humanus) pentru B. Quintana și purici de șobolan (Xenopsylla cheopis) pentru B. elizabethae.

Important! Se știe că serotipurile feline ale Bartonella pot fi transmise prin zgârieturi și mușcături de pisică. Nu se știe dacă speciile canine pot fi transmise în acest mod.

După intrarea în corpul purtătorului, începe introducerea în masă a acestuia din urmă în eritrocite. Paraziții fac acest lucru pentru a se proteja de efectele celulelor albe din sânge. Din această cauză, se întâmplă adesea ca anticorpii împotriva Bartonella să se găsească în serul sanguin al animalului, în timp ce agentul patogen în sine nu poate fi izolat. Infecție cu B. vinsonii subsp. berkhoffii cauzează adesea imunodeficiență cronică, ceea ce duce adesea la dezvoltarea infecțiilor secundare. Din nou, pe fondul lor, vinovatul direct este cumva „uitat”, drept urmare nu putem ghici decât adevărata prevalență a bartonelozei în zona noastră.

Diagnostic

Diagnosticul este destul de dificil, deoarece simptomele bartonelozei la câini sunt extrem de subtile. Agentul patogen poate fi detectat prin reacții serologice, examinarea probelor obținute cu ajutorul unei biopsii. Dar cea mai fiabilă metodă de diagnostic este reacția în lanț a polimerazei, precum și creșterea agentului patogen pe medii nutritive.

Cea mai comună metodă de diagnostic este ELISA, adică reacția imunofluorescenței. Din păcate, această tehnică de multe ori nu are sens, deoarece mulți câini infectați au rezultate negative. Este interesant faptul că, în cazul concomitentei cu chlamidie și alte infecții, se poate observa o situație curioasă atunci când numărul anticorpilor care indică infecția este redus brusc. Cu toate acestea, ELISA și alte teste serologice sunt un test de screening excelent care vă permite să trageți primele concluzii despre sănătatea animalului de companie..

S-ar părea că metoda ideală de diagnostic este cultivarea unui agent patogen pe un mediu nutritiv, dar există doi factori care complică: în primul rând, microbii acestei specii cresc pe agar de sânge pentru o lungă perioadă de timp. În al doilea rând, datorită numărului mic de bacterii din afara corpului celulelor roșii din sânge, nu este ușor să obțineți o colonie din ele. În plus, serotipuri precum B. vinsoniii subsp. Berkhoffii sunt, în general, greu de „cultivat”. Examinarea microscopică a frotiurilor de sânge este eficientă numai pentru vizualizarea B. bacilliformis, iar această specie nu apare deloc la câini. Sub formă de colonii, Bartonella, indiferent de serotip, prezintă pete alb-argintii pe agar, consistență „aspră” sau slabă.

Prezentare clinică și terapie

Manifestările clinice depind atât de tipul direct de agent patogen, cât și de starea fizică a animalului gazdă. În general, bartoneloza se desfășoară foarte des sub forma unei infecții asimptomatice, dar nu ar trebui să vă lăsați înșelați: se poate termina cu moartea subită a animalului. În mai mult de 90% din cazuri, boala este cronică. Bartoneloza acută este extrem de rară, iar în medicina veterinară astfel de episoade pot fi numărate pe de o parte.

La câini B. vinsonii subsp. berkhoffii este considerat una dintre cauzele endocarditei acute. În plus, agentul patogen este asociat cu aritmii, miocardită, rinită granulomatoasă, precum și uveită și corioretinită. Prin aceasta, apropo, agentul cauzal al bolii la câini diferă de microbii care parazitează în corpul pisicilor: relația acestora din urmă cu bolile inimii și ale organelor respiratorii nu a fost dovedită. Astfel, următoarele simptome sunt cele mai tipice:

  • Endocardită.
  • Miocardita.
  • Anemie.
  • Hepatita.
  • Poliartrita.
  • Uveită, coroidita.
  • Pierdere în greutate.
  • Nasul sângerează.

Pur și simplu nu există un tratament specific.. Se prescrie terapia cu antibiotice. Ar trebui să alegeți medicamentele cu înțelepciune: fondurile trebuie să distrugă membrana celulară a Bartonella. Foarte bune: azitromicină, doxiciclină și enrofloxacină. Cu toate acestea, azitromicina este departe de a fi întotdeauna eficientă, deoarece B. henselae dezvoltă rapid rezistență la acțiunea sa. În ciuda acestui fapt, este încă prescris ca parte a terapiei complexe, deoarece este destul de eficient împotriva altor agenți patogeni ai infecției mixte. Tratamentul trebuie continuat cel puțin două până la trei săptămâni.

Important! Singura prevenire fiabilă este gulerele și repelenții pentru căpușe. Nu există vaccinuri.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Bartoneloza la câini: caracteristici ale bolii și tratament