Ciobanesc belgian malinois: caracteristici de îngrijire și întreținere

Ciobanesc belgian malinoisPăstor belgian Este un câine de lucru de dimensiuni medii. Nu aspectul, ci calitățile de serviciu au fost lustruite de secole și au fost o prioritate în reproducere. În acest articol vă vom povesti despre istoria rasei, trăsăturile distinctive ale câinilor ciobănesc belgian, particularitățile creșterii și întreținerii și vă vom oferi sfaturi atunci când alegeți un cățeluș.

Caracteristicile vederii

Rasa de câine ciobănesc belgian combină calitățile de lucru:

Ciobanesc belgian malinois

 • un cioban;
 • asistent;
 • apărător;
 • vânător;
 • paznic;
 • câini de sânge.
Datorită acestor calități de caracter, belgienii au reușit servi în poliție și armată, caută oameni, droguri și produse chimice. Ciobanii belgieni, care posedă un psihic stabil, ascultare absolută și fler profesional, sunt adesea găsiți la locul de muncă în locuri de distrugere și alunecări de teren după dezastre naturale și dezastre naturale. În situații de urgență, își arată cele mai bune calități.

De asemenea, câinii de serviciu includ rase precum: rottweiler, Cane Corso, boxer, Newfoundland, terrier negru, Sfântul Bernard, schnauzer gigant, doberman

Această rasă de câini este extrem de rezistentă și neobosită la muncă datorită mărimii sale medii, musculaturii bine dezvoltate, flexibilității corpului și mișcării rapide. Trebuie remarcat capacitatea extremă de sărituri a câinilor din această rasă, un obstacol de trei metri nu este limita pe care un belgian o poate depăși. Calitățile enumerate, combinate cu grația, capacitatea fenomenală de a se antrena și de a antrena, fac din acești câini participanți constanți la competiții și competiții sportive..

Ciobanesc belgian malinois

Trebuie remarcat faptul că acești câini sunt atașați fără limite de proprietar. În caz de urgență, dacă proprietarul este în pericol, dintr-un paznic calm și vigilent, Ciobanul belgian se transformă instantaneu într-o fiară neînfricată, gata să-l protejeze pe proprietar cu orice preț.

Important! Păstrarea unui belgian într-un apartament obișnuit este puternic descurajată..

Excepția este atunci când proprietarul are un stil de viață activ și este capabil să ofere animalului său de companie o cantitate suficientă de stres fizic și mental, ceea ce este foarte dificil în spațiul îngust al unui apartament. Belgienii sunt recomandați persoanelor foarte active, ale căror activități profesionale sunt legate de sport, servicii în Ministerul Situațiilor de Urgență, poliție, armată sau vamă.

Patru tipuri de belgieni se disting prin caracteristicile lor externe:

 1. Malinois - haina este scurtă, galben-maroniu, roșu-maroniu sau roșu;
 2. Tervuren - haina este lungă, roșu aprins sau maro roșcat;
 3. Groenendael - haina este lungă, pufoasă, neagră;
 4. Laquenois - lână grosieră, cenușie, roșie, roșie sau maro-roșcat.
Malinois - o varietate de câine ciobanesc belgian, care este cel mai răspândit în vastitatea patriei noastre. Și acest lucru este destul de natural, deoarece din toate tipurile de câini ciobănești belgieni, Malinois este cel mai eficient și mai rezistent. Acești câini au un miros uimitor și o neînfricare absolută, protejându-și în același timp stăpânul. Fața Malinois este împodobită cu o mască neagră, parcă desenată cu cărbune.Ciobanesc belgian malinoisTervuren similar exterior cu Groenendael, cu excepția culorii hainei. Tervuren are părul lung, cerbul sau roșu aprins, cu fire negre la vârfuri. Tervuren este cel mai mare dintre toate tipurile de belgieni. Acesta este un exemplu de simetrie și grație. Câinele este foarte mobil și activ, agil și rapid, are nevoie doar de mult spațiu de locuit.Ciobanesc belgian malinoisGroenendael datorită culorii negre și a hainei lungi a dobândit un aspect nobil și misterios. O astfel de atractivitate externă a afectat negativ performanța, deoarece crescătorii au început să acorde prea multă atenție spectacolelor și expozițiilor în detrimentul dezvoltării calităților de lucru ale rasei. S-a dovedit a fi un câine de companie fidel, dar nu un câine de serviciu.Ciobanesc belgian malinoisLaquenois - cea mai puțin răspândită specie de Ciobănesc belgian din lume. Paltonul Laenois aspru, grosier combinat cu barba, mustața și sprâncenele îl fac să pară un terrier. Datorită faptului că au existat prea puțini cățeluși în puiet care au primit aspectul rasei inerente la Laekenois, s-a practicat consangvinizare frecventă. Câinele s-a dovedit a fi eficient, dar vicios. Drept urmare, Laenois au cea mai slabă sănătate a oricărui câine ciobanesc belgian.Ciobanesc belgian malinois

Fotografie și descriere

 • Tara natala - Belgia.
 • Recunoașterea rasei - FCI, UKS, AKS, KCGB, ANKS, SKS.
 • Înălțimea la greabăn la bărbați - 60-66 cm, în medie 62 cm.
 • Greutatea masculilor - 25-30 kg.
 • Înălțimea la cățelele greabanului - 60-66 cm, în medie 58 cm.
 • Greutatea cățelelor - 20-25 kg.
 • Durata de viata - 12-15 ani.
 • - casă privată.
 • Temperament - activ.
 • Culoare - de culoare închisă sau roșie, cu înnegrire pe față și urechi.
 • Lână - scurt, strâns, dens, cu un substrat pufos.
 • Corp - pătrat, muscular, puternic.
 • Postură - mândru cu umerii drepți.
 • Circulaţie - puțin tocat, rapid și ușor.
 • Cap - setat sus.
 • Ochi - aspect maro închis, inteligent.
 • Urechi - în picioare, triunghiular.
 • Nas - negrul.
 • Coadă - gros, pufos.
 • Caracter - echilibrat, foarte activ și alert. Potrivit pentru păstrarea într-o familie.
 • Instruire - plămân.
 • Vivacitate - este dificil să vă înțelegeți cu alți câini, pisici și iepuri domestici.
 • Atitudine față de copii - pozitiv dacă câinele crește odată cu copilul.

Ciobanesc belgian malinois

Personaj de companie

Malinois sunt câini foarte inteligenți, inteligenți, ușor de dresat., sunt capabili să ia decizii independente. În caracterul Malinois, este nevoie să se dezvolte aceste calități. Pacea și liniștea nu sunt caracteristice câinelui ciobanesc belgian. Această rasă este activă, energică și curioasă. Dacă nu canalizați această energie irepresionabilă într-un „canal liniștit”, sau mai bine zis în muncă utilă, atunci animalul de companie va găsi distracție pentru sine, ceea ce ar putea să nu-i placă deloc proprietarului.

Important! Dacă nu doriți să numărați daunele pe care câinele ciobanesc belgian le va provoca cu siguranță din plictiseală, luați-le cu o activitate utilă, fizică sau mentală.

Belgianului i se arată o socializare timpurie - ar trebui să vă obișnuiți animalul de companie cu societatea oamenilor cât mai devreme posibil. În caz contrar, animalul poate crește suspect, temător sau chiar agresiv. La fel se poate întâmpla și din lipsa de atenție a animalului de la proprietar..

Acești câini au un caracter încrezător, neînfricat.. Un proprietar cu un caracter la fel de puternic este potrivit pentru ei, care poate deveni o autoritate pentru animalul său de companie, altfel Malinois va prelua rolul de lider al familiei. Dar este imposibil să vă pedepsiți fizic sau să ridicați vocea la câine, deoarece această rasă are o organizare nervoasă fină. Și totuși, trebuie să crești un animal de companie în severitate, doar nu excesiv, astfel încât să nu se transforme în cruzime..

Ciobanesc belgian malinois

Malinois sunt foarte atenți, prin gesturi și expresii faciale, sunt capabili să surprindă cele mai mici modificări ale dispoziției proprietarului. Dacă proprietarul este supărat sau jignit și refuză să comunice cu animalul său de companie, aceasta va fi cea mai cumplită pedeapsă pentru un câine loial. Cel mai adesea, un belgian alege un proprietar pentru el însuși, dar se va comporta ascultător cu restul familiei. Cu copiii, Malinois este suficient de răbdător, dar cu toate acestea, ar trebui să îi explicați copilului că aceasta nu este o jucărie, nu trebuie să deranjați câinele sau să alergați în jurul valorii și să fluturați brațele, astfel încât instinctul de vânătoare, care este perfect dezvoltat la animal, să nu funcționeze..

Câinii din această rasă își iubesc și își protejează foarte mult familia.. Relația Malinois cu alte animale este foarte dificilă, acest lucru se aplică atât câinilor, cât și pisicilor. Ciobanii belgieni sunt foarte pasionați să alerge pisici, să ajungă din urmă cu bicicliștii și să treacă mașini.

În plus față de serviciile serioase și responsabile, câinele ciobănesc belgian s-a dovedit a fi un paznic al unei case sau al unei zone împrejmuite, ca însoțitor pentru alergările de dimineață, ca un câine ghid pentru nevăzători. Malinois adoră să călătorească cu o gazdă, să alerge, să se joace cu o minge și o farfurie zburătoare.

Ciobanesc belgian malinois

Este mai bine să păstrați ciobanul belgian într-o cușcă în aer liber, mai ales că reprezentanții acestei rase sunt adaptați condițiilor climatice schimbătoare și fenomenelor atmosferice nefavorabile..

Citește și, cum să faci singur un stand și voliera pentru animalul tau de companie

Istorie și înfățișare

Strămoșii ciobanului belgian sunt câini de păstorit, care a pășunat oile în Europa modernă încă din secolele XVI-XVII.

Câinii ciobănești nu erau asemănători ca mărime și culoare, dar aveau un lucru principal în comun - îngrijeau perfect turme de oi. În plus, ar putea proteja proprietarul și animalele domestice de prădători..

Ciobanesc belgian malinois

În 1650, se găsește prima descriere a câinilor care seamănă cu păstorii belgieni moderni..

Știați? Tradus în engleză, un cioban este un câine de oaie, adică un câine cu oaie, mai exact, cu o turmă de oi.

În 1891, a avut loc o expoziție în Belgia, la care au fost demonstrați pentru prima dată 117 câini din rasa Ciobanesc Belgian. Doar 40 dintre câinii prezentați au fost autorizați de judecători pentru reproducere ulterioară. Anul următor a apărut prima descriere detaliată a standardului rasei. Dar acest standard nu a primit recunoaștere oficială..

În următorii ani, s-a făcut o cantitate uriașă de muncă pentru a „corecta greșelile” făcute în descrierea originală a standardului rasei.. Și până în 1910, standardul rasei a fost complet revizuit și aprobat.. Desigur, varietatea culorilor reprezentanților rasei a provocat o mulțime de discuții și controverse (nu se opresc până astăzi), dar datele fizice, caracterul și calitățile de lucru au fost clare, de înțeles și incontestabile.

Ciobanesc belgian malinois

Doar trei specii de câini ciobănești belgieni au fost descrise de Standardul 1910.: Groenendael, Malinois și Laquenois - părul negru lung, cu părul roșu-brun, scurt și, respectiv, grosier.

Inițial, au fost chemați păstori rase de câini de păstorit, în acest moment acestea includ: briard, wolfhound irlandez, Welsh Corgi, maremma, câine de munte, Border Collie, alabai, și caucazian, limba germana și cioban est-european

Proprietarii de câini care au o culoare diferită de standardul descris au fuzionat și au continuat să reproducă câini de toate culorile, inclusiv maro și gri. În 1885, ambele cluburi au fuzionat și au creat patru tipuri de câini de ciobănesc belgian care există și astăzi: Groenendael, Malinois, Laquenois și Tervuren.

De-a lungul istoriei existenței standardelor rasei, disputele cu privire la gama de culori ale reprezentanților rasei nu au dispărut. Nu s-au oprit în timpul nostru. Au explodat cel mai puternic între Belgia și Franța.

Ciobanesc belgian malinois

Cum ar trebui să arate un cățeluș

Înainte de a obține un cățeluș Malinois, viitorul proprietar trebuie să fie sincer cu el însuși și să răspundă la câteva întrebări:

 1. Aveți suficient timp liber pe care îl puteți dedica animalului dvs. de companie?
 2. Aveți experiența necesară în creșterea câinilor??
 3. Ai un stil de viață activ?
 4. Condițiile dvs. de viață sunt potrivite pentru Malinois?

Doar dacă toate răspunsurile se dovedesc a fi pozitive, ar trebui să începeți să alegeți un cățeluș ciobanesc belgian. Recomandările generale vor fi după cum urmează.

Ciobanesc belgian malinois

 • Determinarea sexului viitorului animal de companie. Trebuie remarcat faptul că cablurile sunt mai capricioase, mai puternice și solide în exterior. Cățelele sunt mai agreabile, mai amabile și mai ascultătoare decât bărbații..
 • Varsta catelului. Este ideal să luați un cățeluș la familie la vârsta de 2-3 luni. Aceasta este vârsta în care catelul este deja suficient de inteligent pentru a începe să se antreneze și să cunoască alți oameni..

Important! Atunci când alegeți un cățeluș, este suficient de ușor ca o persoană fără experiență să devină victima unui vânzător fără scrupule. Faptul este că puii Malinois nu au trăsături caracteristice evidente ale rasei..

Este recomandabil să cunoașteți părinții animalului de companie. La o întâlnire personală, evaluați calitățile de lucru ale animalului, evaluați caracterul acestuia. Nu aveți încredere orbește în pedigree-ul cățelușului. Ar fi foarte util să obțineți sfatul unui profesionist care a petrecut mai mult de un an crescând câini din această rasă.

Puteți cumpăra un cățeluș într-o creșă specializată. Acolo i se vor administra vaccinările necesare, iar documentele relevante vor fi prezentate proprietarului. În canisele serioase, vor efectua în plus o testare specială a cățelușului, în funcție de rezultatele cărora, cu un grad ridicat de probabilitate, se poate presupune care va fi caracterul unui animal adult și calitățile sale de lucru.

Ciobanesc belgian malinois

În canisa, prețul unui cățeluș Malinois variază de la 400 la 1000 de dolari. Prețul este direct proporțional cu numărul strămoșilor eminenți din pedigree-ul cățelușului.

Există diferențe în îngrijirea Ciobanului belgian

Malinois - fără pretenții în întreținerea și îngrijirea câinelui. Au fost crescuți special pentru păstrarea în aer liber și tolerează fără probleme condițiile atmosferice nefavorabile și capriciile naturii. Lana cu un strat gros servește drept protecție fiabilă împotriva oricăror vreme rea..

Lână și scăldat

O trăsătură distinctivă a Malinois este un strat dur, mat, gros, hidrofug. Prin urmare, nu trebuie să te străduiești ca Malinois să devină moale, matasos și strălucitor. În plus, scăldarea frecventă a unui belgian care folosește detergenți poate distruge haina. Puteți face baie Malinois nu mai mult de două ori pe an cu o cantitate minimă de șampoane speciale pentru câini.

Știați? În patria câinilor ciobănești - în Belgia, câinii din această rasă nu sunt deloc scăldați.
Este interzis să scăldați puii sub vârsta de un an, astfel încât să nu răcească.

Ciobanesc belgian malinois

Dimpotrivă, lâna de curățare uscată este utilă. Este recomandabil să periați animalul de companie cu o perie tare, dar nu groasă, în direcția creșterii părului, o dată la 1-2 săptămâni. În perioada de năpârlire (vară-iarnă) este util să piepteneți părul câinelui mai des. Recomandăm pieptănarea puiilor de două ori pe săptămână. Periajul nu numai că va scăpa de firele moarte, dar va preveni și dermatita și va ajuta, de asemenea, la protejarea animalului de paraziți precum clești și puricii.

Pentru a combate puricii, medicamentele eficiente sunt: "Ipakitine", "Avocat", Front Line, "Leopard", „Cantaren”, „Bravecto”

Malinois nu au nevoie de o tunsoare, haina lor este deja suficient de scurtă.

Igiena dinților, urechilor, ochilor

Dinții, urechile și ochii animalului de companie trebuie examinați zilnic..

Ciobanesc belgian malinois

Se presupune că vă curăța urechile o dată la două săptămâni. și ștergeți-le cu un tampon de bumbac umed.

Pentru a controla căpușele la animalele de companie, utilizați „Amitrazină”, „Demonstrații”, „Cyperil”, "Otodectina", „Ivermectină”

Este bine ca dinții și gingiile să hrănească periodic cartilajul moale al tendinilor câinilor. Pentru a preveni formarea tartrului și a masa gingiile, animalul dvs. de companie ar trebui să cumpere jucării speciale formate din cauciuc sau cauciuc dens la magazinul de animale de companie. Încă din copilărie, trebuie să-l înveți pe câinele tău să se spele pe dinți cu o perie și o pastă specială..

O dată pe săptămână, trebuie să ștergeți ochii animalului cu un tampon de bumbac, înmuiată în apă caldă fiartă.

Ciobanesc belgian malinois

De asemenea, este necesar să efectuați tratamente preventive pentru viermi la fiecare trei luni, pentru purici - la fiecare două luni. Tăiați unghiile numai dacă este necesar, pe măsură ce cresc din nou.

Când aveți grijă de un animal de companie, puteți folosiți furminatorul

Activitate fizica

Malinois, ca orice belgian, are mare nevoie de activitate fizică. Plimbarea în parc de două ori pe zi nu este cu siguranță suficientă pentru ea. Ciobanul are nevoie doar de alergare și jocuri active, cursuri și antrenament. Animalul este neobosit, va fi fericit de ocazia de a îndeplini comenzi și de a-și servi stăpânul. Sheepdog iubește aerul proaspăt și spațiul, așa că va fi corect să îl păstrezi în curte, construind un adăpost împotriva vântului, ploii și zăpezii.

Ciobanesc belgian malinois

Va fi fericită să-și păzească curtea și să patruleze teritoriul care i-a fost încredințat. Malinois au nevoie să fie ocupați, să se simtă importanți..

Pentru a controla comportamentul animalului dvs. de companie în timp ce mergeți, puteți folosiți hamul și guler

Caracteristici de putere

În ciuda faptului că belgienii nu sunt pretențioși în ceea ce privește mâncarea, fără o dietă echilibrată de înaltă calitate, nu vor avea un strat gros cu un substrat pufos, un os puternic dezvoltat, iar principalele trăsături ale caracterului de lucru nu se vor dezvolta pe deplin..

Proprietarii câinilor ciobănesc belgian pot fi împărțiți în două tabere: unii sunt adepți puternici ai alimentelor uscate, în timp ce alții sunt alimente naturale.

Ciobanesc belgian malinois

DIN mâncare uscată totul este extrem de simplu și clar:

 1. Echilibru. Pachetul conține compoziția și valoarea nutritivă a furajelor. Este foarte dificil să se stabilească dacă dieta naturală a unui belgian conține suficiente macro- și microelemente necesare organismului, precum și proteine, grăsimi și carbohidrați..
 2. Alegerea hranei în funcție de nevoile unui anumit animal. Pachetul indică scopul și respectarea sexului, vârstei și gradului de activitate fizică a animalului (furajele sunt dezvoltate separat pentru bărbații adulți, cățelele care alăptează sau puii).
 3. Preț. Chiar și cea mai scumpă hrană uscată va fi mai ieftină decât hrana naturală variată de înaltă calitate, care va include cantitatea necesară de carne, pește etc..
 4. Economisind timp. Hrănirea unui animal de companie cu alimente uscate nu necesită practic proprietarului să petreacă timp și efort. Tot ce trebuie este să puneți mâncarea într-un castron și să turnați apă.

În ciuda tuturor avantajelor de mai sus ale alimentelor uscate, alimentele naturale organizate corespunzător vor fi mult mai sănătoase decât alimentele uscate. Mai mult, nu este întotdeauna posibil să aveți încredere în ceea ce este scris pe ambalajul alimentelor pentru animale de companie..

Ciobanesc belgian malinois

Dieta naturală a unui belgian ar trebui să conțină carne de calitate, pește de mare, ouă, legume, produse lactate și cereale dintr-o varietate de cereale. Cele mai preferate cereale sunt hrișca, orzul perlat, orezul, grâul. Dieta Shepherd ar trebui să conțină unt și ulei vegetal. Uneori puteți oferi animalelor de companie fructe de sezon și, dacă este necesar, adăugați vitamine în dietă..

Aflați mai multe despre soiurile de hrană pentru câini, cum ar fi: „Pronatur”, „Prima ALEGERE”, "Origine", „Grandorf”. Și, de asemenea, citiți evaluare feed super-premium și clasa premium

Dacă belgianul exercită mult, atunci ar trebui să fie hrănit de două ori pe zi în același timp..

Instruire și educație

Datorită inteligenței dezvoltate și a memoriei fenomenale, belgienii sunt foarte ușor de cedat Instruire. Este important doar, hastfel încât cursurile să fie regulate, fără a folosi grosolănie și cruzime. Păstorul belgian este atât de atent încât este capabil să observe schimbări în expresia, gesturile sau mișcările corpului proprietarului, ceea ce va însemna laudă sau dezaprobare. Uneori se pare că Malinoisul poate citi mințile..

Ciobanesc belgian malinois

Experiența comunicării cu diferite persoane îi va permite animalului să concluzioneze independent dacă o persoană este bună sau rea în fața sa. Dacă un belgian nu învață să înțeleagă străinii, va fi suspect de fiecare străin..

Important! Antrenamentul ar trebui să înceapă din copilărie, precum și cunoașterea belgianului cu un număr mare de străini.

Educația unui cioban trebuie să fie strictă, puternică și încrezătoare, deoarece animalul tinde să domine. Dacă se stabilește o relație bună între o persoană și prietenul său cu patru picioare, atunci creșterea nu va provoca dificultăți. Mai mult, câinele va fi foarte mulțumit de lecții, deoarece acest câine este extrem de concentrat pe iubitul său stăpân. Este important să alegeți momentul potrivit de încurajare și pedeapsă, altfel se poate forma un comportament greșit al animalului.

Dacă proprietarul nu are experiență în formarea animalelor, atunci este mai bine să încredințați acest lucru unui profesionist. Cu o educație neprofesionistă, animalul se poate teme de străini și locuri noi sau poate deveni agresiv.

Ciobanesc belgian malinois

Dovada faptului că Malinois sunt perfect antrenabili este faptul că această rasă de câini câștigă adesea în competiții. agilitate. Competițiile constau în depășirea unui stand cu obstacole în cel mai scurt timp posibil.

Despre bolile rasei

Câinii Ciobănesc Belgian sunt câini sănătoși și viabile pe tot parcursul vieții.. Trăi Malinois în medie 12-15 ani și chiar mai mult.

Bolile genetice sunt în principal inerente Laquenois - cea mai mică specie a Ciobanescului Belgian. Motivul este consangvinizarea frecventă la care crescătorii au recurs la reproducerea acestei specii..

Unele boli pot fi deosebite, nu de multe ori, dar care încă apar în Malinois.

 1. Boli ale tractului gastrointestinal - volvulus.
 2. Boli articulare - displazia șoldului și articulația cotului.
 3. Probleme de vedere - atrofie retiniană și cataractă.
 4. Tulburări hormonale - probleme tiroidiene.
 5. Boli ale sistemului nervos - epilepsie.

Câinii ciobănești au deseori răni datorită mobilității și activității crescute. Labele animalului sunt primele care suferă.

Ciobanesc belgian malinois

Există cazuri de reacții alergice la belgieni. Dintre produse, citricele și nucile sunt considerate potențial alergenice, sunt posibile alergii la polen și la înflorirea plantelor.

Dacă Malinois conduce un „stil de viață pe canapea”, sunt predispuși la obezitate. Excesul de greutate provoacă nu numai disconfort fizic animalului, ci afectează și sănătatea mintală.

Desigur, un câine ciobanesc nu poate crește sănătos fără respectarea strictă a programului de vaccinare..

Dacă aveți încă dubii cu privire la obținerea unui prieten belgian cu patru picioare, discutați cu proprietarii din Malinois despre asta. Ei își vor caracteriza în unanimitate animalul de companie ca fiind un membru al familiei extrem de loial și inteligent..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Ciobanesc belgian malinois: caracteristici de îngrijire și întreținere