Alaskan klee kai sau mini husky: caracteristici și descriere a rasei

Alaskan Klee Kai, alias Mini Husky, este o rasă tânără care câștigă încă inimile crescătorilor de câini.

Comparativ cu prototipul, Kli Kai are multe avantaje și este potrivit pentru păstrarea într-un apartament.. 

Istoria rasei

Kli Kai din Alaska a apărut datorită Linda Spurlin, ea a devenit un entuziast care a dorit să scoată o copie mai mică a husky-ului siberian. Reproducerea a început în 1970, iar în 1988 Linda a introdus o nouă specie în lume. De-a lungul anilor de muncă minuțioasă, crescătorul inspirat a traversat cel mai compact Siberian Husky cu Schipperke, Eskimo Laika și alte mici variante ale primitivului Spitz.

Referinţă: Noua rasă nu a fost încă recunoscută de Federațiile Cinologice Internaționale și Ruse.

Micul Kli Kai
Micul Kli Kai

Oficial, rasa este recunoscută doar de două organizații canine - American Rare Breeds Association (adoptată în 1995) și American United Kennel Club (recunoscută în 1997). În ciuda acestui fapt, pe teritoriul Federației Ruse există deja trei pepiniere înregistrate oficial care practică creșterea Klikai din Alaska.

Astăzi, un reprezentant al rasei este aproape imposibil de întâlnit pe stradă. Cea mai mare șeptel este patria speciei - Alaska. Conform datelor neoficiale, primii indivizi au fost aduși în Rusia în 2013, iar numărul lor este încă neglijabil din cauza costului ridicat al câinelui..

Descriere și standard de rasă

Mini Husky sau Alaskan Klee Kai este împărțit în 3 tipuri în funcție de mărimea și greutatea unui adult:

 1. Standard - înălțime 38 - 43 cm, greutate de până la 10 kg;
 2. Mini - înălțime 34 - 38 cm, greutate 4,6 - 9 kg;
 3. Jucărie - înălțime de până la 33 cm, greutate de la 4,1 la 4,6 kg.

Descrierea rasei standard din Alaska Klee Kai:

 • Forma generală. Un câine compact, dar puternic, cu un format ușor alungit. Cu strat abundent și substrat gros. Îndrăzneț, dar nu agresiv, cu un aspect inteligent plin de viață.
 • Cap. În formă de pană, protuberanța occipitală este moderat pronunțată. Urechile sunt erecte, strâns distanțate, de formă triunghiulară, mari față de cap. Ochii sunt rotunzi, ușor proeminenți. Culoarea ochilor - maro, chihlimbar, albastru, culoare diferită (maro + albastru).
 • Bot. Drept, ușor conic spre nas, nasul este mare în raport cu botul - negru, maro sau cu o canelură roz. Set complet de dinți - 42 de dinți, fălci puternice, mușcături de foarfecă, o mușcătură dreaptă este considerată nedorită.
 • Gât. Lungime medie, fără pălărie, ușor curbată, care conferă câinelui un aspect aristocratic, se lărgește la bază și trece lin în greabăn.
 • Locuințe. Greierul este deasupra nivelului coapsei, spatele este fără a se lăsa, coapsul este moderat arcuit, crupul este ușor coborât cu unghiuri de articulație bine dezvoltate, spatele înalt este inacceptabil. Pieptul este moderat lat și adânc, coastele sunt moderat proeminente, abdomenul este înfipt. Lungimea corpului este puțin mai mare decât înălțimea la greabăn.
 • Coadă. Aruncat peste spate sau lateral cu un inel, abundent pubescent.
 • Membre. Picioarele sunt rotunde, drepte și puternice, paralele între ele, degetele de la picioare strâns închise într-o minge. Picioarele posterioare puternice, musculare, cu o angulație pronunțată.
 • Dimorfism sexual. Exprimat moderat, atunci când este judecat după exterior este binevenit.
- Ce frumos sunt! ..
Mini husky

O caracteristică distinctivă a Kli Kai este haina arctică - groasă, cu un strat dens. Rasa este prezentată în două variante - cu părul lung și cu părul scurt.

Opțiuni de culoare:

 1. Alb-negru;
 2. Gri-alb;
 3. Roșu și alb (toate nuanțele de roșu - ciocolată, ficat, maro roșcat, scorțișoară).

Rareori se găsesc indivizi complet albi, dar acești câini nu au voie să se reproducă, deși nu sunt descalificați din expoziții.

Caracteristicile rasei și trăsăturile de caracter

Husky „pitic”, spre deosebire de progenitorul său, are un caracter mult mai docil, este mai atașat de familia sa (rădăcinile lui Schipperke sunt reflectate). Kli Kai este un câine care este complet potrivit pentru viața de oraș, ascultător de oameni, blând cu copii, dar precaut cu ceilalți. Are o minte plină de viață, inteligență dezvoltată, poate fi ușor și rapid antrenat.

Referinţă: Rasa, deși prezintă neîncredere față de străini, nu este potrivită pentru serviciul de securitate datorită dimensiunii sale compacte.

Este foarte atașată de familie, fiind singură multă vreme, arată un comportament distructiv. Izbucnirea emoțiilor unui Kli Kai plictisit nu este inferioară în putere distructivă față de un Malamute sau Husky. Nu ar trebui să primești un animal de companie atât de activ pentru persoanele ocupate în mod constant. În ciuda faptului că „mini husky” nu este la fel de activ ca și „fratele mai mare” - are nevoie și de o plimbare bună. 

O caracteristică distinctivă a rasei este curățenia sa excepțională. Kli kai, ca un adevărat aristocrat, va ocoli bălțile la o plimbare. Și acasă, după ce ați mâncat sau ați mers, spălați-vă bine fața ca o pisică, frecându-vă botul cu laba. Rasa nu are un miros specific de câine, în ciuda hainei groase.

Îngrijire și

Huskii mici sunt rase fără pretenții în îngrijire și întreținere. Pot trăi atât într-o clădire tipică mică, cât și într-o casă de țară cu un teren mare, principalul lucru este mai aproape de persoană. Numai atunci când țineți într-un apartament este necesar să asigurați animalului de companie o plimbare adecvată, iar în casă este necesar să aveți un gard bun pe care câinele să nu-l poată sări sau săpa înăuntru - curiozitatea naturală a Kli Kai a dat naștere tendinței de a fugi în rasă.

Jocuri
Jocuri

Pentru a avea grijă de un câine în miniatură nu este nevoie de abilități speciale. Este suficient de 3-4 ori pe săptămână pentru a pieptăna substratul gros cu un șlefuitor sau furminator. În perioada de năpârlire, va trebui să piepteneți câinele în fiecare zi. Datorită curățeniei sale "feline" a procedurilor de baie, animalul de companie nu are nevoie de mai mult de 2-3 ori pe an. Pe vreme umedă sau noroioasă, după ce te-ai plimbat pe ploaie, poți folosi șampon uscat.

Avantaje și dezavantaje

Principalele avantaje ale rasei Klee Kai din Alaska sunt:

 • Îngrijire și întreținere fără pretenții;
 • Inteligență și ingeniozitate;
 • Caracter conform;
 • Atașamentul familial;
 • Neîncredere în exterior, dar fără atacuri agresive;
 • Fără miros specific;
 • Curăţenie;
 • Prietenie pentru copii și alte animale;
 • Calități bune de securitate;
 • Nu există boli genetice identificate.

Un alt avantaj evident pentru apartament este tăcerea speciei, practic nu latră. Calmul vecinilor este un plus incontestabil.

Câini deștepți
Câini deștepți

Fiecare medalie are două laturi, în ciuda tuturor meritelor. Husky-ul miniatural are, de asemenea, dezavantaje:

 • Tendința de a săpa și a scăpa;
 • Nevoia de mers zilnic activ;
 • Neîncredere în exterior;
 • Nevoia de pieptănare zilnică în perioada de năpârlire sezonieră.

De asemenea, nu trebuie să uităm că câinii dezvoltati intelectual au nevoie de antrenament la comandă. În caz contrar, animalul de companie va căuta ceva de făcut de unul singur, ceea ce, de regulă, duce la distrugerea aspectului estetic al site-ului sau casei..

Cât trăiește Kli Kai??

Este dificil să răspunzi fără echivoc la întrebarea cât timp trăiesc Kli Kai acasă - totul depinde de nutriție, condițiile de viață și moștenirea genetică. Dar, la fel ca majoritatea raselor miniaturale, mini huskii pot fi numiți centenari ai lumii canine. Cu îngrijirea adecvată, unii indivizi trăiesc până la 17-18 ani, speranța medie de viață este de 14-15 ani.

Atenţie! Până în prezent, rasa nu a arătat o tendință spre boli genetice, o tendință spre manifestări alergice și alte afecțiuni pe care alte rase le suferă adesea (inclusiv prototipuri).

Cât costă un câine și cum să alegi un cățeluș?

Fanii câinilor compacti ar trebui să știe cu siguranță - puii din Alaska Klee Kai sunt foarte scumpi. Nu puteți cumpăra un reprezentant al rasei la un preț rezonabil, chiar și câinii care au defecte la exterior (cu defecte descalificatoare) vor costa o „sumă ordonată”.

Cățeluș
Cățeluș

Persoanele cu abateri de rasă, supuse castrării obligatorii și fără admitere la expoziții, costă de la 50.000 de ruble. În plus, cel mai probabil, va trebui să stați la coadă pentru un animal de companie - cererea depășește oferta. Prețul pentru un câine cu o valoare de reproducere variază în jur de 400.000 de ruble și mai mult.

Important! Achiziționarea ar trebui să înceapă cu alegerea unei canise și deciderea pentru ce este un câine - costul unui cățeluș depinde direct de acest lucru..

Trebuie să alegeți un animal de companie numai într-o pisică dovedită, care are recenzii pozitive. Crescătorul trebuie să furnizeze toată documentația genealogică și să demonstreze ambii părinți ai cățelușului. În caz contrar, există riscul de a da peste escroci.

Până în a opta săptămână, întreaga așternut ar trebui să fie prevenită de două ori de la helminți, până la a zecea - prima vaccinare ar trebui să fie. Toți puii ar trebui să fie activi, curați, cu pofta de mâncare bună și o haină strălucitoare. Semnele herniei, paraziții pielii, dermatita sunt inacceptabile pe abdomen. Burtica trebuie sa fie ferma, dar nu umflata (semn de rahitism). Descărcarea de orice fel din ochi, nas este inacceptabilă.

Concluzie

Alaskan Klee Kai este un partener excelent pentru familiile cu copii sau persoanele care preferă un stil de viață activ. Prețul unui câine, desigur, mușcă, dar acesta este doar un preț mic de plătit pentru dragostea și devotamentul nemărginit pe care bebelușul îi va oferi proprietarului de-a lungul vieții sale. 

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Alaskan klee kai sau mini husky: caracteristici și descriere a rasei