Câine ciobanesc belgian: istorie, standard, caracter și caracteristici (+ fotografie)

Primii câini îmblânziți de om au servit ca paznici. Odată cu dezvoltarea abilităților industriale, oamenii aveau nevoie de vânători cu patru picioare și ciobani. După secole, toate rasele cu patru picioare care ajută la menținerea ordinii într-o turmă de animale au fost numite Câine de oaie - un câine de oaie, ulterior un câine ciobanesc. Câinele ciobănesc belgian s-a născut în secolul al XVII-lea, cel puțin acest lucru este dovedit de referințe istorice. De fapt, cuvântul inițiat înseamnă o serie de împerechere necontrolată și deliberată a câinilor cu calități bune de lucru. Astăzi rasa este împărțită în 4 linii.

 • Groenendael - câini negri cu părul lung, numiți după un oraș mic și un pub deținut de fondatorul liniei de rasă. Printre puii pe care i-a născut câinele turcesc, a fost găsit un bebeluș negru de cărbune. Bărbatul adult a fost asortat - o cățea neagră cu un exterior similar și din „unirea” lor a apărut primul câine herghelie Grunendaal.
 • Tervuren - cu părul lung, ca Groenendael, dar culoarea trebuie să fie diferită de negru, este necesară și pigmentarea întunecată a vârfurilor stratului. Soiul a fost crescut în mod deliberat de belgianul F. Korbel, care a numit linia după orașul său natal, Tervuren. Cei mai buni reprezentanți ai câinilor ciobănești belgieni au participat la lucrările de reproducere, fără a fi tăiate după culoare. Sistemul de selecție tolerant i-a permis lui Tervuren să ia cele mai bune trăsături din fiecare linie de rasă.
 • Laquenois - un câine semilung cu părul de gardă foarte grosier. Părul animalului de companie este aproape vertical față de corp. Numele este dat în cinstea castelului Laken din Bruxelles. Datorită restricțiilor de culoare (gri sau maro), reproducerea a fost foarte lentă. Împerecherea conexă a stricat semnificativ sănătatea și chiar calitățile de lucru ale liniei, astfel încât Lakenois nu a primit aceeași recunoaștere ca și frații săi.
 • Malinois - câine cu părul neted, cu părul de gardă scurt, culoare maro și mască de cărbune pe bot. Rasa poartă numele micului oraș Mechelen.

Referință istorică

Belgia a fost implicată în creșterea bovinelor din timpuri imemoriale. Nu este un secret faptul că, din secolele al XVI-lea până în al XVIII-lea, industria lânii a înflorit pe teritoriul statului, ceea ce înseamnă că erau oi și păstorii lor. Ideea fondării rasei naționale belgiene aparține fanilor câinilor și medicului veterinar Adolph Riyulu. Datorită zelului unei persoane și sprijinului crescătorilor amatori, au fost selectați câinii ciobănești de același exterior, care au devenit la originile păstorului belgian modern..

Până în 1891, iubitorii de câini de serviciu au organizat Clubul Belgian Sheepdog. La prima inspecție, ușile clubului erau deschise pentru toată lumea și mai mult de o sută de animale cu patru picioare au apărut în fața manipulatorilor de câini și a medicilor veterinari. Doar 40 de câini au trecut printr-o selecție strictă, dar au fost împărțiți în trei grupe: câini ciobănesc belgian cu părul lung și scurt. Pe lângă tipul de haină, selecția a inclus culoarea câinilor, descrierea rasei a inclus maro, negru și gri.

Notă! Cluburile de canis americane nu recunosc linia Laquenois și doar câinii negri sunt considerați păstorul belgian - o varietate de Grunendael.

Crescătorii „lipsiți” și-au creat propriul club, ale cărui reguli au permis să reproducă câini de toate culorile. Ca urmare, linia Tervuren a fost primită și aprobată. Odată cu creșterea numărului de câini Ciobănesc belgian, cluburile au fuzionat și au revizuit standardul rasei, care, de fapt, a aprobat linia Tervuren.

Este interesant! Fondatorul oficial al rasei, profesorul Riyulu, a fost împotriva utilizării câinilor cenușii în activitatea de reproducere. Disputele cu privire la corectitudinea eliminării indivizilor „de referință” din cauza „culorii greșite” au crescut în adevărate războaie între crescători.

Primul Război Mondial a luat viața multor oameni și nimeni nu a numărat câți câini au rămas pe câmpurile de luptă. Câinii Ciobănesc Belgian au fost folosiți pe scară largă în serviciul militar. Câinii au salvat soldații răniți, au ajutat la localizarea minelor și a vergeturilor, au purtat informații importante, au mers sub tancuri și au murit, după ce și-au adus ultimul omagiu. După sfârșitul bătăliei, rasa din descrierea sa inițială era pe cale de dispariție. De dragul conservării bazei genetice, câinii cu o culoare gri au fost introduși oficial în reproducere.

Războiul crescătorilor s-a stins exact în perioada necesară pentru a restabili animalele, iar câinii ciobani belgieni gri au căzut din nou din favoare. Un val de controverse a izbucnit cu vigoare reînnoită după o serie de victorii încântătoare ale câinilor cenușii la expozițiile internaționale. Apropo, inițial un bărbat „mestiz cenușiu al păstorului belgian”, numit Winner, a luat titlul mondial de trei ori și a devenit strămoșul mai multor linii de rase existente până acum. Câinii deprivați pe nedrept au fost admiși la munca de reproducere în 1989, cu condiția ca aceștia să fi primit un rating de cel puțin „foarte bun” la spectacolul de reproducere.

Este interesant! Disputa cu privire la culoarea „corectă” este încă menținută, astfel încât Păstorul belgian de culoare gri poate fi evaluat radical opus, în funcție de judecători și țara în care se desfășoară expoziția..

Aspect

Rasa de câine Ciobanesc belgian este un cioban clasic, cu o constituție puternică și o minte plină de viață. Clima locurilor native a creat un câine care nu este pretențios la adversitățile meteorologice și la schimbările de temperatură, în plus, pășunatul necesită multe ore de mișcare pe teren dificil, ceea ce a făcut ca câinele păstor modern să fie rezistent. Selecția versatilă a creat un câine atletic și elegant, care își ține mereu capul cu mândrie. După examinarea fotografiilor celor patru linii ale rasei, puteți vedea că câinii diferă numai prin culoare și textura hainei. Înălțimea și greutatea medie oferite de standard:

 • Bărbați: 60-66 cm - 25-30 kg.
 • Cățelele: 56-62 cm - 20-25 kg.

Descrierea rasei prevede diferența de mărime a câinilor în funcție de sex. Trebuie remarcat faptul că, pe lângă diferența de mărime, sexul este vizibil vizibil, bărbații sunt mai atenți, mai serioși și mai decisivi.

Rasa standard

 • Cap - puternic, proporțional. Fruntea este moderat largă, înclinată, trece lin în partea din spate a capului și puntea nasului. Puntea nasului este uniformă, gura este adâncă, îngustându-se spre final. Dacă trageți linii drepte care continuă fruntea și puntea nasului, acestea vor fi paralele. Pomeții și orificiile ochilor sunt moderat pronunțate, nu uscate. Obrajii și buzele sunt ascunse, pomeții sunt musculari. Botul este puțin mai lung decât fruntea când este privit de sus.
 • Dinții - mușcătură de foarfecă, dinții strânși, mari. Fălcile sunt bine dezvoltate, aderența este puternică, buzele sunt strânse, marginile sunt pigmentate cu negru (pigmentare roz sau pete care nu sunt standard).
 • Nas - formă largă, clasică, cu nări bine deschise. Pigmentarea nasului este excepțional de neagră.
 • Ochi - rotunjit (aproape migdalat), pigmentarea irisului este maro, cu cât este mai închisă și mai bogată, cu atât mai bine. Pleoapele sunt dense și negre. Când evaluează un câine, expertul acordă atenție strălucirii și expresiei pline de viață, întrebător și inteligent.
 • Urechi - bine proporționat, mare, triunghiular, setat înalt și moderat larg. Cartilajul urechii este puternic, elastic, urechile sunt strict erecte. În partea de sus, urechea este rotunjită. Pe partea din spate, auriculă este acoperită cu păr strâns.
 • Corp - format dreptunghiular corect, cățelele pot fi ușor alungite. Gâtul este de lungime medie, musculatura este pronunțată, se observă o curbă elegantă în poziție. Corpul este puternic, larg, cu mușchi pronunțați. Cutia toracică este moderat largă, dar adâncă. Coaste sunt rotunjite în partea de sus și alungite în partea de jos. Spatele este lat, puternic și drept. Greierul este pronunțat, dar nu este încrețit. Crupul este moderat înclinat. Linia abdomenului și a inghinei este ascunsă, dar nu „uscată”. Pielea care acoperă corpul este strânsă, dar fără pliuri sau pălărie pe gât.
 • Membre - netedă, cu mușchi proeminenți, puternici din punct de vedere vizual. Omoplații sunt înclinați înainte, greabanul este pronunțat, mișcările sunt libere, coatele sunt stabilite paralel cu corpul. Picioarele din spate sunt puternice, coapsele sunt foarte musculare, crupul este proeminent. Articulațiile picioarelor din spate converg în unghiuri proporționale, dând impresia de „elasticitate”. Racemele sunt ovale, degetele anterioare ușor mai lungi decât cele posterioare. Unghiile sunt puternice, înguste, întunecate. Degetele de la picioare a cincea sunt nedorite, cel mai adesea amputate la vârstă mică.
 • Coadă - puternic, ridicat. Într-o stare calmă, se grăbește jos, vârful cozii este ridicat și se află la nivelul cârligelor. În timpul muncii sau al jocului, coada este ridicată la nivelul coloanei vertebrale.

Tipul și culoarea stratului

Structura hainei depinde de linia rasei, dar, în orice caz, sunt necesare un substrat bine dezvoltat și un fir de păr dens, care protejează câinele de frig, vânt, precipitații, lumina directă a soarelui.

Culoarea depinde și de linie:

 • Groenendael - chiar și culoarea neagră fără model. Standardul permite o cantitate mică de lână albă pe labe sau o cravată.
 • Tervuren - culoare de bază roșie intensă, moale, bogată, cu un bronz negru cărbune. Culoarea ar trebui să arate natural.
 • Laquenois - culoarea principală din paleta roșie, nuanță gri este permisă. Părul alb pe vârfurile labelor și pieptului este permis, dar descurajat.
 • Malinois - culoarea este similară cu Tervuren, dar zonele negre nu sunt întunecate intens. Se pare că părțile laterale ale câinelui sunt unse cu cărbune. Este obligatorie o mască neagră care acoperă fața și urechile.

Caracter și antrenament

Orice câine ciobănesc ar trebui să poată lua decizii independente, aceasta este o garanție a supraviețuirii atât a patrupedului în sine, cât și a efectivului protejat de acesta. Ciobanescul belgian este un câine de lucru foarte activ și inteligent. „Belgianul” se va simți înghesuit în apartament, are nevoie de spațiu și teritoriu pentru a fi protejat. Bineînțeles, un câine de păstor se poate realiza singur la cursurile de păstorit, dacă astfel de cursuri nu sunt ținute în orașul dvs., secția ar trebui să facă sport, de exemplu, agilitatea.

Antrenarea ciobanului belgian este o sarcină fezabilă chiar și pentru începători. Câinilor le place să servească, în adevăratul sens al cuvântului. Rasa se înțelege bine într-o familie numeroasă cu copii și este destul de tolerantă față de alte animale. Merită să vă abțineți de la cumpărarea unui cățeluș dacă copilul dvs. nu este încă pe deplin conștient că câinele nu este o jucărie. „Belgienii” nu sunt foarte jucăuși nici în copilărie, așa că nu ar trebui să te aștepți ca un câine să alăpteze un copil. Chiar dacă locuiți singur, câinele trebuie socializat de la o vârstă fragedă, „izolarea” poate face din prietenul inteligent un agresor sau un laș.

Important! Păstorul belgian este foarte sensibil la resentimente și dezaprobări ale proprietarului, care pot și ar trebui să fie folosite în timpul antrenamentului.

Rasa se distinge prin abilități serioase de pază și poate prezenta un temperament ascuțit în raport cu străinii. În locurile aglomerate, este mai bine să vă țineți animalul de companie pe o lesă scurtă și într-un bot. Sosirea oaspeților ar trebui să înceapă cu o cunoaștere atentă și chiar dacă secția nu a arătat antipatie, proprietarul nu trebuie să se îndepărteze de persoana necunoscută câinelui..

Întreținere și îngrijire

Ipotetic, Ciobanescul belgian nu are nevoie de îngrijire. Gândiți-vă dacă fermierul va peria părul câinelui sau îl va scălda cu clătiri moi. Dacă nu doriți să mirosiți „mirosul de câine” sau dacă animalul dvs. de companie solicită participarea la expoziții, este necesară îngrijirea. Baie la nevoie, de preferință de cel mult 4 ori pe an. Periați haina cu un pieptene o dată pe săptămână. În timpul năbușirii, pieptănării zilnice, la un moment nepotrivit, substratul îndepărtat poate provoca boli de piele. Aveți grijă de urechi, ochi, dinți și unghii după cum este necesar, dar verificați zilnic.

Principiul principal al păstrării unui câine este hrănirea adecvată. Cel mai adesea, câinii ciobănesc belgian mănâncă produse naturale, nu uitați că carnea ar trebui să reprezinte 50% din dietă. Suplimentele nutritive sunt importante atât pentru cățeluși, cât și pentru câinii adulți, mai ales în perioada de toamnă / primăvară.

Notă! Instinctiv, câinele ciobanesc belgian mănâncă toată mâncarea pe care o dă. O dietă dezechilibrată duce la obezitate, care este plină de o deteriorare a abilităților de muncă și a calității vieții.

Câinii care locuiesc într-o casă cu o zonă îngrădită își pot compensa singuri nevoile de stres. Când locuiește într-un apartament, proprietarul ar trebui să se bazeze pe plimbări lungi și cel puțin 1,5 ore de lucru activ pe zi.

Sănătate

Selecția în mai multe etape și eliminarea strictă a producătorilor cu o stare de sănătate precară au făcut posibilă obținerea unui câine rezistent capabil să lucreze ore în șir în orice condiții meteorologice. În sens larg, rasa se caracterizează printr-o sănătate bună și o imunitate puternică. Bineînțeles, puii Ciobanesc belgian au nevoie de vaccinare de bază, iar animalele de companie adulte ar trebui să primească revaccinarea împotriva bolilor virale..

Cu toate acestea, la fel ca majoritatea câinilor care lucrează, Ciobanii belgieni sunt predispuși la o serie de așa-numitele afecțiuni profesionale:

 • Volvulusul stomacului sau intestinelor - toți câinii cu piept larg și temperament vioi pot suferi o „vătămare” similară. Ligamentele slăbite din anumite motive nu pot menține organul în poziția corectă și se rotește (se suprapune). Boala amenință cu apariția rapidă a necrozei și sepsisului, ceea ce duce la moarte. Pentru a evita bolile, câinii nu sunt hrăniți înainte de a merge. Dacă apar primele simptome (distensie abdominală), patrupedul trebuie dus la clinica veterinară.
 • Displazia articulară - în cazul câinelui ciobanesc belgian, articulațiile șoldului și cotului sunt expuse riscului. Displazia în sens larg este o dezvoltare anormală a țesuturilor, prin urmare este imposibil să se prevadă dezvoltarea bolii. În stadiul acut, boala este însoțită de durere severă, este dificil pentru câine să meargă, până la pierderea controlului asupra membrelor. Displazia nu poate fi vindecată, dar există metode pentru ameliorarea durerii și restabilirea funcționalității articulațiilor (chirurgie, terapie).
 • Epilepsie - este rar. O tulburare neurologică cu crize necontrolate.
 • Boli oculare - cel mai adesea, cataracta, însoțită de înnorarea lentilei ochiului, scăderea sau pierderea completă a vederii.
 • Alergie - reacția de respingere a oricărei substanțe pe care organismul nu o poate asimila. Reacțiile alergice la mușcăturile de purici (dermatita de purici) și alimentele care nu sunt tipice pentru hrănirea câinilor (cârnați, condimente) sunt frecvente la ciobanii belgieni.

Fotografii

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Câine ciobanesc belgian: istorie, standard, caracter și caracteristici (+ fotografie)