Câine ciobanesc belgian și soiurile sale: malinois, groenendael, laquenois, tervuren

Ciobanescul belgian este o rasă de câine ciobanesc. Este împărțit în 4 tipuri: Groenendael, Laquenois, Malinois și Tervueren, dar în unele țări fiecare dintre ele este considerat o rasă separată. Astfel de animale sunt foarte inteligente și foarte antrenabile, ceea ce le permite să lucreze în poliție și securitate. Combină neînfricarea și absența unei agresiuni nerezonabile, prin urmare, sunt capabili să se înțeleagă chiar și cu copii mici. Ai nevoie de socializare de la o vârstă fragedă.

1 Istoria rasei

Selecția câinelui ciobanesc belgian a început la sfârșitul secolului al XIX-lea de către un medic veterinar belgian, profesorul Riyul, care și-a propus să crească un câine ciobanesc național. Pentru a face acest lucru, el a selectat câini cu urechi erecte, de aspect similar, de culori diferite și diferite de tipul hainei..

La începutul secolului XX, 4 soiuri de câine ciobanesc belgian au fost prezentate publicului: Groenendael, Tervuren, Laquenois și Malinois. Dintre acestea, doar primul a fost recunoscut la nivel mondial, deoarece Ciobanescul Belgian, Tervuren și Malinois au fost selectate în unele țări ca rase separate, iar Laekenois, cea mai rară specie, nu a fost deloc recunoscută ca rasă în SUA..

2 Tipuri de ciobanesc belgian

Numele speciilor noii rase primite de la denumirile geografice ale zonelor în care.

Numele specieiStandarde și caracteristiciImagini cu animale
GroenendaelCâinele are o culoare neagră pură. O pată albă este permisă pe piept și puțin albă pe degetele de la picioare. Un strat gros cu un strat dens protejează împotriva intemperiilor. Conform standardului, nu puteți tăia Groenendael; doar părul dintre degetele de la picioare este tăiat. Pigmentarea nasului, a pleoapelor, a buzelor este întotdeauna neagră. Înălțimea medie a unui câine adult este de aproximativ 62 cm, greutatea este de până la 30 kg. Temperamentul este foarte energic și activ, în mișcări impetuos și rapid. Adesea, în timp ce aleargă, el se mișcă în cerc, ca și cum ea ar conduce oile într-o grămadă. Datorită hainei dense și groase, animalul poate fi ținut în aer liber într-o volieră. Dar, datorită naturii sale energetice, câinele necesită zilnic un efort fizic mare sub formă de jogging, și nu pe asfalt sau beton, ci pe sol
TervurenCel mai mare reprezentant al rasei Ciobănescului Belgian este Tervuren cu părul lung. Înălțimea este de aproximativ 66 cm, greutatea este de până la 35 kg. Culoarea este roșie cu o ceață neagră datorită decolorării neuniforme a fiecărui păr. Părul roșu cald are culori negre la capete. Culoarea este caracterizată ca un cerb, pe bot este necesară o mască neagră cărbune și pigmentare neagră a nasului, ghearelor, pleoapelor și buzelor. Necesită activitate fizică semnificativă, la fel ca toți păstorii belgieni. Are inteligență ridicată, este bine instruit și instruit, dar necesită un caracter ferm și o manevrare blândă de la proprietar. Câinii încearcă întotdeauna să domine și să ia decizii pe cont propriu, așa că au nevoie de un antrenament persistent pentru un comportament familial bun și o ascultare necondiționată. În unele țări, Tervuren este considerat o rasă separată.
MalinoisTervurenul cu părul scurt este considerat cel mai versatil câine de lucru din toți cei patru câini de ciobănesc belgian. Are un caracter afectuos și ascultător, o mare dorință de a face pe plac proprietarului, ceea ce o face indispensabilă în lucrul cu turma ca gardieni și paznici. În plus, vizează comunicarea cu o persoană, străduindu-se să fie în prezența proprietarului și să îndeplinească cerințele sale. În același timp, este neîncrezătoare față de străini și observă întotdeauna cu atenție acțiunile lor, ceea ce a recomandat rasa pentru munca poliției. Câinele de lucru versatil înlocuiește ciobanii germani chiar și în Germania. Greutatea câinelui este de aproximativ 28 kg, înălțimea este de 66 cm. Reprezentanții speciilor câinilor ciobănesc belgian din SUA se disting într-o rasă separată
LaquenoisSingurul câine ciobanesc belgian cu o haină grosieră, care nu ar trebui să fie cret. Este, de asemenea, cel mai rar. Culoarea hainei este roșie în diferite nuanțe, cu o mască neagră pe față. Greutate medie de până la 30 kg, înălțime 62 cm. Astfel de câini sunt apărători înnăscuti cu un caracter puternic: calm, rezistent, oarecum încăpățânat. În unele țări, Laenois nu este recunoscut ca o specie de ciobanesc belgian

3 Caracteristicile fizice și psihologice ale rasei

Câinii cu aspect diferit aparțin aceleiași rase și, prin urmare, sunt similari ca descriere:

 • Să ai o sănătate excelentă.
 • Combinați neînfricarea și absența completă a agresivității nerezonabile.
 • Speranța de viață a belgienilor este de 12-14 ani. Indivizii care locuiesc în zonele rurale și care pot alerga liber în jurul curții sau pot pășuna oile trăiesc mai mult decât colegii lor din oraș.
 • Recomandat în curte într-o volieră. Lana cu un strat gros asigură o protecție fiabilă împotriva intemperiilor.
 • Câinii de lucru foarte activi se străduiesc să fie mereu ocupați cu ceva, să lucreze din greu și să vă mulțumească proprietarul.
 • Pe lângă exercițiile fizice, câinii ciobănești belgieni au nevoie de exerciții mentale. Prin urmare, sunt clase foarte arătate cu manipulatori de câini sau antrenamente individuale cu proprietarul. Lipsa sarcinii necesare distruge psihicul animalelor.
 • Foarte inteligent și inteligent. Bine instruit și instruit.
 • Sensibil la atitudinea proprietarului. Ei nu acceptă grosolănie sau chiar nemulțumire pronunțată în tratamentul lor. Acest lucru va distruge caracterul animalelor de companie și le va face nervoase sau agresive..
 • Capabil să ia decizii independente la locul de muncă, fără să aștepte porunca păstorului.
 • Au un puternic instinct defensiv, așa că ar trebui să le prezinți cu atenție străinilor.
 • Pentru ca belgienii să se înțeleagă bine cu alte animale din familie, au nevoie de socializare de la o vârstă fragedă..
 • Înțelegeți-vă bine cu copiii, deși nu foarte jucăuși.

4 Îngrijirea câinilor ciobănesc belgian și caracteristicile întreținerii acestora

Părul, dinții, ochii, labele animalului necesită o îngrijire specială. Sunt necesare proceduri regulate:

 • Examinarea și curățarea urechilor cel puțin o dată la zece zile.
 • Îngrijirea ochilor: instilați în caz de descărcare sau roșeață, după consultarea unui medic veterinar.
 • Învelișul grosier cu un strat gros și moale ar trebui să fie pieptănat mai ales în timpul nămolii, care are loc de două ori pe an. În perioadele dintre multe, pieptănați-l de 3-4 ori pe lună cu un pieptene rar.
 • Părul dintre degetele de la picioare trebuie tăiat pentru a evita încurcăturile. Această manipulare se efectuează după cum este necesar..
 • Pentru a preveni apariția tartrului, animalele ar trebui să primească hrană solidă sub formă de oase crude..
 • Ghearele sunt tăiate cu gheare de 2 ori pe lună.

Când este ținut într-un mediu urban, câinele trebuie să fie plimbat cel puțin de două ori pe zi timp de 2-3 ore. Dacă animalul de companie nu aruncă energie în timpul unei plimbări, antrenamente și jocuri active, acesta va viza distrugerea mobilierului și a obiectelor de uz casnic. Și în acest caz este imposibil să pedepsești animalul..

5 Boli ale belgienilor

În general, rasa reprezintă animale foarte sănătoase. Dar, în cazuri rare, câinii pot fi bolnavi de boli tipice păstorului belgian:

 • Epilepsie.
 • Cataractă.
 • Atrofia retinei.
 • Alergie.
 • Hipodinamica.
 • Displazia articulațiilor șoldului.
 • Volvulus.

6 Ce să hrănească animalele de companie

Alegeți alimente de bună calitate între alimentele uscate din comerț și alimentele organice. Dacă alegerea este oprită pentru alimentele uscate, atunci numai cele în care proporția de proteine ​​este de cel puțin 80%. Acesta este un aliment premium.

6.1 Alimente sănătoase

Din produsele naturale din dieta câinelui ar trebui să fie:

 • Carne slabă crudă sau gătită, tăiată în bucăți mici ca sursă de proteine ​​animale (organe).
 • Oase crude de vita.
 • Lapte acru și zer.
 • Ouă fierte de 1-2 ori pe săptămână ca supliment la dieta generală.
 • Fructe și legume de sezon, crude și fierte, tocate și adăugate la masă: dovleac, morcovi, varză, sfeclă, mere, pepeni, castraveți. Cantități limitate de fructe dulci.
 • Verzii: pătrunjel tocat, păpădie, urzică ca sursă de vitamine vii.
 • Cereale: mei, orz, grâu, porumb.
 • Fructe dulci în cantități limitate ca o delicatese.

Câinii ciobănești belgieni trebuie hrăniți cu porții mici și mai des decât alte rase. Evitați mișcările violente și jocurile active după ce mâncați pentru a preveni volvulusul.

Vitaminele și mineralele sunt adăugate zilnic în dieta principală, adecvată vârstei și tipului de blană al câinelui.

6.2 Produse dăunătoare

Acestea includ toate acele alimente care nu ar trebui administrate niciunei rase:

 • Oase tubulare de pasăre.
 • Carne grasă.
 • Pâine albă proaspătă și produse de patiserie.
 • Cofetărie.
 • Condimente.
 • Carne afumată și cârnați.
 • Murături și marinate.

7 Caracteristici ale instruirii

Pentru un antrenament adecvat al câinilor, experții împart timpul de antrenament în 3 etape: cățeluș, adolescent, adult.

La cățeluș, începând cu 2-3 luni, este necesară instruirea și educarea animalului de companie, care se reduce la cele mai simple comenzi: "A te intinde pe jos", "Sta", "Din apropiere", "Un loc". De asemenea, catelul este socializat, în care învață să nu fie distras de oameni și animale de pe stradă, să nu se teamă de locurile zgomotoase. Toate acestea se efectuează în timpul comunicării cățelușului cu proprietarul sub forma unui joc.

În adolescență, începând de la 6 luni, puteți participa la cursuri cu un manipulator de câini cu un câine ciobanesc și puteți urma un antrenament special pentru câinii de patrulare de serviciu, care vor continua și vor deveni mai dificili la o vârstă mai matură.

Ciobanii belgieni instruiți sunt folosiți de poliție, vamă, polițiști de frontieră, turmând turme de animale și salvând oameni în situații extreme.

Pentru a achiziționa un cățeluș ciobanesc belgian de rasa înaltă, este mai bine să contactați canisa pentru a vă asigura că câinele nu este un mestiză.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Câine ciobanesc belgian și soiurile sale: malinois, groenendael, laquenois, tervuren