Anemia la câini: cauze, simptome și prevenire

De mult timp se știe că sângele este „recipientul” forțelor vitale ale corpului. Nu întâmplător se spune că o persoană slăbită este sângerată. Nu este surprinzător faptul că bolile sistemului hematopoietic sunt atât de periculoase. Mai mult, vorbim nu numai despre o persoană, ci și despre frații noștri mai mici. În special, anemia la câini este deosebit de periculoasă. Ce este și cum poate această patologie să-l amenință pe prietenul tău cu coadă? Răspunsul la această întrebare este în articolul nostru.!

Definiția boală

Dacă traduceți acest termen într-un mod simplificat, atunci puteți da din nou peste expresia „fără sânge”. Desigur, cu această boală câinele dvs. nu va arăta ca un fruct care a fost într-un storcător, iar sângele din vene nu va înceta să curgă, dar calitatea acestuia va scădea semnificativ. Îndepărtându-vă de versuri și trecând la cunoștințele științifice, puteți afla că „anemia” este o afecțiune patologică gravă în care cantitatea ambelor hemoglobină, și eritrocite în care se află.

Dacă nu ați dormit la lecțiile de biologie școlară, probabil că vă veți aminti fără prea multe dificultăți că tocmai această hemoglobină este responsabilă pentru transferul de oxigen în țesuturile și organele corpului și evacuarea dioxidului de carbon. În consecință, nu este nevoie să aveți o imaginație profundă pentru a vă imagina consecințele absenței sau chiar o cantitate mică de substanță atât de utilă în corp. Cu toate acestea, despre totul în ordine.

Clasificare

Deci, care sunt tipurile de anemie în „sălbăticie”? Vai, dar tipurile sale abundă. Să oferim cea mai simplă clasificare, care este utilizată de aproape toți medicii veterinari practicanți:

  • Posthemoragic. „Post” - după și medicii „hemoragici” numesc sângerări. Este simplu - dacă câinele tău a fost rănit și a pierdut mult sânge, atunci numărul de celule roșii din sânge din corpul său va fi mult mai mic decât în ​​mod normal pentru o perioadă de timp..
  • Hemolitic. „Heme” - sânge, „lisio” - distrugere, descompunere. Acesta este numele anemiei cauzate de un factor patogen (substanță, microorganism) care contribuie la distrugerea globulelor roșii din fluxul sanguin al animalului.
  • Anemie hipo- și aplastică la câini. Uneori sunt numite trofice. Ideea este că organismul pur și simplu nu are resurse suficiente pentru a construi celule roșii din sânge. Desigur, câinii sunt rareori aduși în starea de prizonier din lagărul de concentrare, dar, odată cu confluența unor factori, este posibilă și această formă a acestei stări patologice..
  • Există, de asemenea, anemie regenerativă la câini și non-regenerativă. În primul caz, organismul poate compensa pierderea globulelor roșii producând altele noi, în timp ce în celălalt acest lucru nu se întâmplă..

Trebuie remarcat faptul că o imagine a ultimului tip de anemie poate fi obținută chiar și cu pierderi severe de sânge, atunci când corpul câinelui este obligat să cheltuiască resurse și substanțe nutritive atât pentru vindecarea rănilor, cât și pentru completarea rezervelor de celule roșii din sânge din corp. Situația este complicată și mai mult de faptul că în această stare câinele nu este adesea foarte interesat de mâncare. Proprietarii uneori fug din picioare, pentru că pur și simplu nu știu ce să-și hrănească animalul bolnav. Prin urmare, furnizarea cantității necesare de nutrienți și proteine ​​pur și simplu nu poate avea loc în mod regulat. De multe ori așa se dezvoltă tipul hipocrom de anemie..

Dacă traduceți acest termen dintr-o latină necunoscută, veți obține ceva de genul „culoare scăzută”. Acest cuvânt înseamnă că organismul pur și simplu nu are fier pentru a construi hemoglobina și celulele roșii din sânge. Se găsește la câini, ai căror stăpâni sunt absolut indiferenți față de nutriția animalelor de companie. În ceea ce privește evoluția bolii, aceasta este cronică și acută..

Pe scurt despre motive

Există o mulțime de factori care pot provoca anemie, dar vom încerca să vă spunem despre motivele care sunt cele mai frecvente în practica veterinară.. asa de, viermi. Da, da, aceste creaturi „cele mai drăguțe” nu numai că mănâncă câinele, furând literalmente substanțe nutritive din corpul său, dar îl otrăvesc în cel mai nemilos mod. Dar acestea sunt doar „flori”. Toxinele de la unele specii de viermi paraziți provoacă liza (descompunerea) celulelor roșii din sânge, rezultând anemie cronică severă.

În cele din urmă, mulți viermi nu sunt mulțumiți de simpla absorbție a substanțelor nutritive din tractul digestiv al gazdei, ci se hrănesc literalmente cu el, apucând bucăți mici din mucoasa intestinală (ce trebuie făcut, toată lumea are nevoie de proteine). Desigur, pierderea locală de sânge în acest caz este slabă, dar dacă există o mulțime de viermi ... Aceasta poate deveni o problemă mortală.

A doua cauză cea mai frecventă este boli parazitare ale sângelui., purtat masiv de „adorați” toate căpușele ixodide din pădure (cu piroplasmoza, în special). Multe microorganisme care colonizează fericit corpul unui câine în cazul unei mușcături nu sunt deloc contrare consumului de hemoglobină proaspătă a eritrocitelor. La început, consecințele unei astfel de „sărbători” nu sunt foarte vizibile, dar atunci când numărul paraziților depășește o anumită barieră critică (și se înmulțesc foarte repede), anemia se transformă într-o formă pronunțată.

Motivul numărul trei - otrăvuri. Mai ales cele dintre ele care vizează combaterea rozătoarelor. Nu este necesar să se spună mult timp câți câini care nu au fost antrenați de stăpânii lor și au fost suficienți pentru o plimbare cu tot felul de lucruri urâte, au căzut victima vicleniei lor. Poate că acesta este cel mai periculos soi, deoarece boala în acest caz se dezvoltă rapid și, uneori, chiar cu viteza fulgerului. De multe ori nu există antidoturi normale și este nevoie de mult timp pentru a determina adevăratul „erou al ocaziei”. Pur și simplu, otrăvirea hemolitică este mortală, iar cel mai mare procent de decese apare în astfel de cazuri..

În cazuri rare, la câini apare anemia hemolitică autoimună. Apare dacă, cu unele boli genetice „rafinate”, sistemul imunitar al corpului primește brusc un „ordin” de a elimina ... propriile sale eritrocite!

Tablou clinic (semne)

În general, este extrem de divers și poate fi mascat de semne ale altor boli, dar simptomele generale pot fi încă distinse. Pentru început, animalul devine letargic și pasiv, nu este interesat de mâncare. Câinele încearcă să petreacă mai mult timp culcat, ridicându-se doar pentru a goli vezica și intestinele. În același timp, membranele mucoase vizibile devin foarte palide, cu o nuanță albăstruie, reci la atingere. Dacă motivele nu constau în pierderea de sânge în masă, ci în acțiunea unei otravă sau a unui vierme parazit, atunci aceleași semne se dezvoltă foarte încet - uneori proprietarii animalului pentru o lungă perioadă de timp nu observă nimic.

Activități terapeutice

Și care este tratamentul pentru o astfel de boală? Este mai bine să contactați medicul veterinar pentru răspunsul la această întrebare. Ideea este că pentru terapie este necesară eliminarea cauzei care a cauzat dezvoltarea bolii, fie că este vorba de acțiunea otrăvii și a helmintilor din intestine. Pentru a elimina fiecare dintre aceste cauze, sunt necesare medicamente specifice, sau chiar un set întreg de ele. Evident, nu veți putea identifica principalul factor acasă și cu siguranță pot apărea probleme considerabile cu numirea unui tratament adecvat. Într-un cuvânt, întrebarea cum să tratezi anemia este cel mai bine lăsată unui profesionist.

Dacă observați oricare dintre semnele descrise în acest articol la câinele dvs., duceți-l urgent la clinica veterinară, deoarece întârzierea poate duce la consecințe extrem de neplăcute.!

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Anemia la câini: cauze, simptome și prevenire