Bernese mountain dog (foto): un câine care zâmbește

Câine de munte Bernez

Clasificare

Origine: Elveţia

Clasă: FCI Grupa 2. Pinscher și schnauzerii, molossii și câinii elvețieni. Secțiunea 3. Câini elvețieni de bovine. Fără teste de lucru. Secțiunea 3. Câini elvețieni de bovine.

Culoare: culoare de bază neagră lucioasă, marcaje roșiatice - maronii strălucitoare pe obraji, sprâncene, labe și piept. Marcaje simetrice albe ca zăpada pe cap: banda care se lărgește spre nas pe ambele părți ale botului nu trebuie să atingă marcajele roșii de deasupra ochilor și să se extindă dincolo de colțurile gurii. Marcaje albe moderat de largi pe gât și piept fără pauze. Picioarele albe și vârful alb al cozii sunt de dorit. Sunt permise mici pete albe sub coadă și pe ceafă.

dimensiuni: Înălțimea la greabăn la bărbați 64 - 70 cm, cățele 58 - 66 cm. În mod ideal, bărbații 66 - 68 cm, cățelele 60 - 63 cm.

Speranța de viață: în medie 10 - 13 ani.

Câinele de munte Bernez este un companion versatil. Natura docilă și aspectul luxos fac această rasă unică..

Câinele de munte Bernez este un excelent câine de familie care este capabil să „găsească o limbă comună” cu toți membrii gospodăriei. Mulți crescători cred sincer că animalele lor de companie pot zâmbi..

Amabilitatea rasei le permite să găsească înțelegere reciprocă cu orice alte animale de companie.

Sunt foarte amabili cu copiii, devenind prieteni adevărați pentru ei. Având în vedere acest lucru, rasa este foarte populară, iar amatorilor nu le este deloc frică de prețul destul de ridicat al cățelușului..

Mai multe despre cele mai amabile rase de câini: https://rum.animalefans.com/câini/4114-top-10-cele-mai-amabile-rase-de-câini.html

Istoria rasei

Câine de munte Bernez

Mulți ani de selecție naturală și munca crescătorilor au dus la crearea unuia dintre cei mai frumoși câini de pe planetă..

Există două versiuni principale cu privire la originea rasei..

Potrivit primului dintre ei, rasa este cunoscută încă din vremea Imperiului Roman Antic, menționarea acestui câine țărănesc datează din secolul I î.Hr. e. și aparține vechiului autor roman Columellas.

Descrierea rasei este aproape complet compatibilă cu standardele moderne ale rasei. La acea vreme, câinii de munte bernezi pășunau vite, ajutau la vânătoare și își protejau proprietarii și casele..

Alte surse istorice spun că strămoșii rasei au fost aduși de romani după victoria lui Cezar și anunțarea Elveției (pe atunci Helvetia) a unei provincii romane..

Până în prezent, conform versiunii oficiale a originii rasei, înregistrată în literatura cinologică, linia este considerată: Marele Danez tibetan - Molosul roman - Câinele de tip Mastiff din Europa Centrală - Câinele de munte.

În Evul Mediu, în urma legionarilor romani, locuitorii Elveției au folosit câinii de munte în lupte.

La mijlocul secolului al XV-lea, această rasă era expusă riscului de distrugere completă..

Acest lucru a fost direct legat de decretul burgomasterului din Zürich privind exterminarea completă a tuturor câinilor țărani mari care distrug viile aristocrației..

Țăranii nu puteau rămâne fără ajutoarele lor de neînlocuit, care lucrau în fabricile de brânzeturi (câinii transportau lapte pentru producerea brânzeturilor), păzindu-și casele și pășunând turmele. A avut loc o răscoală - burgomasterul a fost decapitat și rasa a fost salvată.

În secolul al XIX-lea, numărul brânzeturilor a crescut, iar câinii au continuat să transporte produse. Aproape întotdeauna erau însoțiți de copiii țăranilor, motiv pentru care, în această perioadă, a existat o selecție de animale echilibrate.

Pentru a doua oară, rasa era pe cale de dispariție la sfârșitul secolului al XIX-lea. În mod ciudat, motivul pentru aceasta a fost enorma popularitate a Sfântului Bernard..

Reprezentanții în două culori ai strămoșilor Sennenhund au fost vânduți sub masca Sfântului Bernard, al cărui preț a fost foarte mare, în timp ce tricolorii au rămas ca forță de lucru pentru țăranii săraci care trăiau în zone îndepărtate din Elveția (de exemplu, Schwarzenburg).

Sătenii au venit cu mai multe nume pentru câinii lor, în conformitate cu culoarea lor:

 • Inele - câini cu „guler” din lână albă
 • Blessie - pe cap avea o dungă albă longitudinală
 • Barry - câini fără o bandă longitudinală sau cu un semn subțire
 • Gelbuckler - prin asociere cu obraji galbeni
 • Fyuraugen - „cu patru ochi”, numele vorbește despre sprâncene galbene

Câine de munte Bernez

Unii proprietari își scot pe scurt animalele de companie în căruțe pentru a călări copiii

Rasa își datorează recunoașterea oficială vinificatorului și proprietarului hotelului F. Schertenleib, care locuiește în Burgdorf..

Îi plăceau foarte mult câinii țărani tricolori și, călătorind prin țară, a început să cumpere cei mai tipici reprezentanți ai lor..

Primul pas către legalizarea rasei a fost participarea a șase bărbați și o femeie la spectacolul de la Berna.

Ulterior, profesorul Heim a adus o contribuție uriașă la standardizarea rasei, care a studiat patru soiuri de câini de munte în Elveția.

Formarea tipului modern, numele și descrierea rasei îi aparțin. Astfel, s-au distins patru soiuri principale ale rasei:

 • Câine de munte Bernez;
 • Câine de munte Entlebucher;
 • Câine de munte Appenzeller;
 • Câine de munte gros (mare elvetian).

1907 a fost anul nașterii rasei: a fost adoptat un standard, a fost publicată o descriere a rasei și a fost înființat „Clubul Dyurbach”, în 1912 a fost redenumit „Clubul câinelui de munte Bernez”.

Standardul a fost revizuit în 1951 și 1973. În 1993 a fost adoptat standardul modern (FCI nr. 45).

La expoziția din Basel din 1947, au fost prezentate șase generații de câini de munte. La mijlocul secolului XX, rasa, pierzându-și temperamentul și tipul caracteristic, avea nevoie de un aflux de „sânge proaspăt”.

Sânge Newfoundlands a apărut inițial destul de accidental - o împerechere neplanificată a unui mascul Pluto von Erlengut și a unei femele de câine de munte bernez.

Strănepotul perechii, pictat perfect pe Alex von Angetdorf, a devenit campion mondial din 1956. El a fost cel care a influențat rasa, devenind tatăl a 51 de pradă.

Anii 80 ai secolului XX, rasa a atins apogeul popularității în aproape toate țările lumii. În consecință, prețul puilor a crescut imediat..

Psihologie

Un câine cu un psihic stabil, calm și discret în casă. Mândria reprezentanților rasei nu permite câinilor de munte bernezi să ceară afecțiunea și atenția stăpânului.

Ei absolut nu percep pedeapsa fizică. Un câine poate fi controlat numai cu ajutorul autorității stabilite a proprietarului..

Atitudinea față de animale și copii se dezvoltă cu o notă de condescendență. Acești câini, cum ar fi boxeri germani, înțelege-te bine cu alte animale de companie.

În ciuda tuturor celor de mai sus, o berea calmă, fără cea mai mică întârziere, este capabilă, cum ar fi câine de luptă, deveniți un protector neînfricat și feroce dacă proprietarul, familia sau bunurile sale sunt în pericol.

Cerere

Câine de munte Bernez

Câinele de munte Bernez (în imagine) are mai mult de o viață umană salvată

În ciuda utilizării inițiale a acestor câini pentru turma turmelor, păzirea și lucrul în sanii, astăzi este în primul rând un câine de companie..

Cu toate acestea, rasa este utilizată pe scară largă în operațiuni de salvare montană sau în locuri de dezastru. Genele Newfoundland par a fi declanșate.

Câinii lucrează și în poliție, cum ar fi Hovawartam și Groenendael. Instinctul lor excelent îi face să caute excelent. Perfect perceput agilitate, obține succes în serviciul de pază și în formarea de protecție.

Important! Câinele de munte Bernez este un câine excelent pentru familiile cu copii mici. Un prieten curajos, inteligent și inteligent își va înlocui cu plăcere spatele puternic cu un copil care tocmai învață să meargă.

Datorită versatilității lor, rasa a devenit adevărate vedete de film, jucând în multe lungmetraje și reclame.

Cum să alegi un câine

Principalele criterii de alegere Catelus Bernese Mountain Dog servește culoarea, structura și caracterul unui mic reprezentant al rasei.

Lățimea marcajelor ar trebui să se apropie de „media aurie”, cu toate acestea, nici o dungă albă subțire pe bot, nici o mască mare, în principiu, nu este considerată un defect.

Nu același lucru se poate spune și pentru albul înălțat de pe picioare sau ochii albaștri. „Șosete albe”, precum și vârful alb al cozii sunt de dorit, dar nu sunt necesare.

Descrierea rasei permite o mică pată albă pe partea din spate a capului, dar acest lucru nu este de dorit. Tanul castaniu ar trebui să creeze o graniță între alb și negru. Cățelușul perfect este prezentat în următoarea fotografie..

Câine de munte Bernez

Principalul criteriu de selecție ar trebui să fie aspectul general sănătos al cățelușului.

După ce ne-am ocupat de culoare, trecem la mușcătura cățelușului. Ar trebui să fie normal - scaderea și, invers, „depășirea” sunt inacceptabile.

De asemenea, ar trebui să fiți atenți la botul complet, picioarele groase și spatele larg - toate acestea împreună vă garantează ulterior un câine mare care îndeplinește standardele de rasă..

Un indicator în acest caz este și urechile cățelușului, cu cât sunt mai mari, cu atât vor crește.

Asigurați-vă că acordați atenție caracterului micului beren. Un cățeluș timid și laș nu va schimba nimic. Un câine adult cu astfel de trăsături va fi descalificat la spectacol și nu va avea voie să se reproducă..

Cățelușul ar trebui să se comporte în largul său, se apropie cu îndrăzneală și inocență de un străin, permițându-se să fie mângâiat.

După ce a auzit un sunet destul de dur, un berbec mic nu ar trebui să fugă laș, ci, dimpotrivă, să arate curiozitate și să studieze un subiect zgomotos. Pentru acest test, cel mai adesea se folosește o grămadă de chei, care este aruncată lângă cățeluș..

Răspunsul excesiv al cățelușului este, de asemenea, inacceptabil. Arătând agresivitate la o vârstă fragedă, un cățeluș se poate transforma într-un câine vicios și nesupus..

Observând un cățeluș, din nou, ar trebui să urmați regula „mijlocului de aur” și să o alegeți pe cea care nu prezintă nici lașitate excesivă, nici agresiune.

Prețul unui cățeluș depinde direct de scopul pe care îl planificați pentru el. Un animal de companie vă va costa mai puțin decât un viitor câștigător de spectacol.

Caracteristici de îngrijire

Având în vedere originile rasei, câinii sunt poziționați pentru a mulțumi proprietarul. În consecință, necesită multă atenție din partea proprietarului. În lipsa acesteia, arsurile pot chiar dezvolta depresie..

În mod ciudat, aceștia sunt câini destul de leneși. Sunt gata să joace activ, dar nu pentru mult timp. Având în vedere acest lucru, câinii sunt perfecti pentru persoanele inactive care preferă un ritm de viață moderat..

Urmărind instinctele lor de câini de păstor, câinii de munte bernezi vor monitoriza constant situația, considerându-se responsabili de tot ceea ce se întâmplă..

Aceste caracteristici trebuie luate în considerare atunci când aveți grijă de câinele dvs..

Monitorizați alimentația corectă a câinelui, care este direct legată de bunăstarea și conformația sa bună. Ar trebui respectate regulile de igienă, pe lângă pieptănare, păstrați-vă ochii și urechile curate.

Cum să curățați corect urechile unui câine, articolul va spune https://kot-pes.com/kak-chistit-ushi-sobake/

Acordați atenție unghiilor câinelui dvs. și evitați creșterea excesivă. Periodic, poate fi necesar să le tăiați într-un salon veterinar sau, având astfel de abilități, pe cont propriu.

Câine de munte Bernez

Dacă aveți grijă corectă, vă veți asigura că câinele dvs. are o viață lungă

Pieptănare

Reprezentanții acestei rase aruncă destul de puternic. Pentru a împiedica lâna să zboare prin casă, trebuie să-l speli regulat pe câine.

Vara, este recomandabil să efectuați procedura zilnic. În restul timpului, când moltul este moderat, puteți pieptana câinele furminator o dată pe săptămână, sau chiar o dată la două săptămâni.

Este important să evitați aglomerarea părului mat. Acestea vor trebui tăiate, dar este întotdeauna nedorit să faceți acest lucru..

Important! Având în vedere haina luxoasă și groasă, câinii sunt predispuși la supraîncălzire. Protejați-vă animalul de companie.

Mersul pe jos

O atenție deosebită trebuie acordată activității fizice. Spre deosebire de rase de câini similare, Berna nu are nevoie de multe dintre ele..

Poți să te plimbi cu animalul tău de companie mult timp, din când în când să faci alergări ușoare, să te joci cu el.

Important! Pentru câinele de munte Bernez, principalul lucru este compania proprietarului și atenția acestuia. Indiferent cât de energice sunt plimbările tale, principalul lucru este că ești aproape..

Câine de munte Bernez

Jocul cu bastoane prezentat în fotografie este unul dintre favoritele acestei rase.

Alimente

Atât un cățeluș, cât și un câine de munte adult au nevoie de o dietă completă și echilibrată. Hrănirea este cheia sănătății și longevității animalului dvs. de companie..

Vitaminele din diferite grupuri sunt de o importanță deosebită pentru reprezentanții rasei. Pe baza celor de mai sus, alimentele proteice ar trebui să fie prezente în dieta unui bebeluș de o lună..

Nu depășiți conținutul lor în alimente peste 18 - 26%, deoarece câinii inactivi sunt predispuși la obezitate. De asemenea, puteți adăuga cu moderare mâncare uscată.

Asigurați-vă că adăugați brânză de vaci, ouă, lapte și pește în dietă. Terciul nu ar trebui să ia mai mult de 1/3 din alimentele primite. De la cinci luni, legumele și fructele sunt adăugate la alimente.

Articolul va spune despre ce cereale li se pot da câinilor. https://rum.animalefans.com/câini/6398-ce-cereale-se-pot-da-câinilor.html

Pentru ca nutriția să fie cât mai completă, trebuie pregătit așa-numitul amestec de carne - tripă mixtă, diafragmă, kaltyk, inimă, mamă, ficat, pulpe de pui și stomac (acestea din urmă joacă un rol important în digestie).

În ceea ce privește dieta, trebuie să respectați următorul program:

 • 1-2 luni - de 5-6 ori pe zi
 • 2-4 luni - 4-5
 • 4-6 luni - 3-4
 • 7-12 luni - 2-3
 • De la 1 an - 2 mese pe zi

În primele zile de ședere a bebelușului în casa ta, nu trebuie să-i schimbi drastic dieta, urmată de proprietarii anteriori. Acest lucru va evita o posibilă supărare a stomacului..

Important! Mâncarea trebuie așezată pe un raft. Acest lucru evită curbura creastei fragile a catelului..

Sănătate

Sănătatea câinelui de munte bernez depinde în mod direct de proprietarul său.

Plimbările lungi în aer curat, comunicarea cu animalul de companie, alimentația adecvată și absența stresului contribuie la bunăstarea excelentă a arsurilor timp de mulți ani.

Câine de munte Bernez

Dacă câinele se comportă în mod nenatural, este urgent să îl duceți la medicul veterinar. Un diagnostic în timp util crește șansele de recuperare.

Boli tipice

Principalele boli cu care se pot confrunta proprietarii de câini de munte bernezi sunt:

 • Displazia articulară - frecventă la toți câinii mari
 • Histeocitoza malignă
 • Boala renală congenitală
 • Eczeme plângătoare
 • Oncologie
 • Răsucirea pleoapelor

Important! Majoritatea acestui lucru pot fi evitate urmând dieta corectă a câinelui și oferindu-i câinelui exerciții moderate..

Vaccinări

Câine de munte Bernez

Sănătatea și chiar viața animalului dvs. de companie depind de vaccinarea în timp util.

Primul vaccinare catelul este petrecut la vârsta de 1,5 - 2 luni. De regulă, se utilizează un medicament polivalent care protejează împotriva hepatitei, leptospirozei, enteritei parovirale.

La vârsta de șase luni, se efectuează o vaccinare cuprinzătoare și vaccinarea împotriva rabiei. Proceduri similare sunt efectuate pentru un câine de un an..

Ulterior, vaccinările trebuie făcute anual. Nu uitați de tratamentul periodic, de obicei sezonier, al arsurilor de la purici și căpușe..

Prețul medicamentelor este în continuă schimbare, dar vaccinarea vă poate salva animalele de companie de boli grave.

Tricotare

Câine de munte Bernez

Ar trebui să alegeți o pereche pentru tricotat în vrac, ținând cont de simpatia animalelor unul pentru celălalt. Câinii din fotografie sunt în mod clar prietenoși unul cu celălalt.

Primul estru pentru rasă apare la vârsta de un an. Un ciclu de 6-7 luni este considerat normal. Prima tricotare este recomandată a fi efectuată cu un specialist cu experiență, care vă va spune toate subtilitățile acestei chestiuni..

Cel mai bine este să tricotezi 10-13 zile de la început. estru. În această perioadă, descărcarea din bucla cățelei devine roz deschis și, când se mângâie pe spate, își ia coada deoparte, ceea ce indică disponibilitatea pentru împerechere..

Important! Atât un câine de sex masculin, cât și un câine de munte bernez trebuie să fie tricotate până la vârsta de trei ani, deoarece ulterior un bărbat care este deja inactiv în acest sens poate pierde complet interesul pentru împerechere.

Câine de munte Bernez: Câinele care zâmbește

Câinele de munte Bernez este un companion versatil. Natura docilă și aspectul luxos fac această rasă unică..

Igor Bazhyn6 Rezumat general Caracteristică 6 Rezumatul editoruluiAgresiune2Adaptism8Activitate8 Greutate8 Formare6Prietenire10Jucere8Inteligență8 Zgomot406Totale ale utilizatorilor: Agresiune1
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Bernese mountain dog (foto): un câine care zâmbește