Dogo argentino: descriere, preț, îngrijire

Câini mari întotdeauna popular pentru întreținerea locuințelor.

Recent, un animal de companie a fost ales nu numai pentru caracteristicile unui paznic, însoțitor, prieten pentru copii, ci și pentru unicitatea rasei.

Dogo Argentino este pe deplin inerent tuturor acestor calități, așa că haideți să facem cunoștință cu descrierea acestei rase interesante în detaliu..

Descriere

  • O tara: Argentina. Dogo Argentino este cazul atunci când numele descrie rasa și originea ei. A fost crescut în țara cu același nume la începutul secolului trecut și este simbolul său. Standardul rasei este recunoscut de Federațiile Cinologice Argentine și Internaționale și a fost actualizat ultima dată în 2012.
  • Un fel: câine de companie.
  • Greutate si inaltime: câine mare, dar nu uriaș. Mărimea masculului la greabăn este de la 60 la 68 de centimetri, iar greutatea este de la 40 la 50 de kilograme. Cățelele, conform standardului mastinului argentinian, proporțional cu 3 centimetri mai jos și cu 5 kilograme mai ușoare.
  • Speranța de viață: sub șaisprezece ani.
  • Culoare: numai alb. Doar pe botul din zona ochilor sunt posibile incluziuni de culoare neagră, cu condiția ca acestea să nu depășească zece procente din suprafață. Câinii nu se potrivesc standardului dacă există pete de orice culoare pe haina corpului, iar pe bot sunt mai multe decât se aștepta.
  • Descrierea rasei: la prima vedere este clar că câinele este musculos, atletic, cu proporții armonioase de corp și cap. Înălțimea la greabăn este aceeași cu crupul, jumătate din care este adâncimea pieptului. Și dacă adăugați zece la sută la înălțimea la greabăn, obțineți lungimea câinelui.
Șeful argentinianului este, de asemenea, proporțional. Botul are o lungime egală cu craniul și, conform standardului, ar trebui să se încadreze în cub.

În același mod, craniul ar trebui să se încadreze în cub, numai de dimensiuni mari. Profilul său este convex datorită mușchilor masticatori dezvoltați..

Ochii sunt îndepărtați, în formă de migdale, de culoare maro închis sau de culoare alun.

Dacă culoarea ochilor este deschisă, este considerată o căsătorie a rasei. Globul ocular acoperă pleoapa, ale cărei margini ar trebui să fie de preferință negre.

Ar trebui să existe o expresie plină de viață și inteligentă în privință, cu o notă de rigiditate, care este deosebit de caracteristică masculilor..

În funcție de scopul câinelui, urechile pot fi atârnate sau ridicate. În acest din urmă caz, acestea trebuie să fie andocate sub forma unui triunghi regulat. Lățimea craniului presupune un set mare și larg de urechi.Nasul ușor răsturnat trebuie să fie de culoare neagră pură, cu nări largi. Altă pigmentare este inacceptabilă.

Conform standardului din 1999, Marele Danez ar trebui să aibă toți dinții, care formează în mod prioritar o mușcătură de foarfecă, deși este permisă și o mușcătură de căpușă. Buzele sunt scurte și netede, ușor groase, marginile lor libere sunt de dorit cu pigmentare neagră..

Verificați rasele de câini, cum ar fi Chinez Crested, mittel schnauzer, pudel în miniatură, Stafforshire bull terrier, Caine de pază din Moscova, buldog american, weimaraner, maltipu, Ciobanesc din Europa de Est, dogue de bordeaux, Câine german, Welsh Corgi, basenji, Border Collie, Labrador, Newfoundland, setter irlandez, câine de munte bernez, kern terrier, pointer englez, pinscher miniatural, indicator cu păr scurt, jagdterrier, Sfântul Bernard, Fox Terrier, mastin, pomeranian, spaniel, teckel, Shar Pei, îi place, shiba inu, samoyed, Husky siberian, Alaska Malamute, akita inu, Mastiff tibetan, beagle.
Rasa Dogo Argentino are un gât arcuit masiv acoperit cu piele elastică, care intră într-un piept larg și voluminos. Acesta din urmă coboară la nivelul coatelor din față și lateral sub nivelul lor.

În mijlocul spatelui câinelui, distincția dintre stern și crupă este clar vizibilă. Crupul lor este lat și muscular, de lungime medie și cu un unghi orizontal de înclinare de treizeci de grade. Se termină cu o coadă groasă și lungă care se învârte de la bază..Umerii atletici ai Marelui Danez se contopesc în membrele anterioare drepte, terminându-se în labele rotunde cu degetele strâns lipite între ele.Musculatura este vizibilă clar pe picioarele din spate, sunt paralele când sunt privite din spate.

Structura liniei părului este netedă și scurtă, în lungime - nu mai mult de doi centimetri. Mastifii argentinieni, când aleargă la galop, își arată toată energia și puterea de eliberare, iar cursa lor de trot este largă, cu o oscilare mare a membrelor anterioare și o împingere puternică a posteriorului. paisprezece pui.

Știați? În total există peste șapte sute de rase de câini de rasă pură.

Istoria rasei

În anii ’20 ai secolului trecut, doi vânători avizi Antonio și Agustin Nores Martinez s-au gândit la creșterea unui câine de vânătoare special pentru condițiile Argentinei. Ei credeau că nicio rasă europeană de vânătoare nu poate face față vânătorii în această țară din cauza peisajului specific, a vicleniei și a jocului agresiv..Această țară este plină de câmpii nesfârșite și păduri dense, mlaștini și munți greu accesibile. Pumele și mistreții sunt principalul subiect de vânătoare acolo. Prin urmare, pentru condiții speciale, este nevoie de un câine de vânătoare special și nu era nimeni care să le convină în acel moment..

Ei au atras atenția asupra rasei originale argentiniene Perro de Pelea Cordobes, care este cea mai adaptată condițiilor naturale și climatului țării. Dar asta - rasă de luptă, caracterizată printr-o agresivitate excepțională și un caracter neînfrânat.

Chiar și numele său se traduce literalmente ca „câine pentru lupta din Cordoba”. Împreună cu calitățile excelente de luptător și rezistența la condițiile naturale, acestui câine îi lipsește complet instinctele de vânătoare și nu poate fi îmblânzit.

Pentru ca viitoarea rasă să aibă calitățile necesare, frații decid să folosească alți câini pentru a o crea. Antonio, de profesie chirurg, este foarte versat în genetică, așa că într-un timp destul de scurt apare câinele argentinian.Câinii precum Bull Terrier, Bulldog englez, Great Dane, Boxer, Mastino Pirineu, Irish Wolfhound, Pointer, Dogue de Bordeaux și Mastiff spaniol devin progenitori..

De la fiecare dintre ei, Dogo Argentino moștenește calitățile dominante care sunt prezente în caracteristicile rasei. De exemplu, de la un boxer, ia moliciune și veselie, de la un pointer - instincte de vânătoare, de la un mastin spaniol - carismă și demnitate..

La puțin mai mult de douăzeci de ani de la începutul selecției, și anume în 1947, genotipul și fenotipul rasei sunt stabilizate, iar frații reprezintă standardul la Clubul de vânătoare din Buenos Aires.

În 1956, Antonio Norres Martinez, considerat a fi creatorul rasei, este ucis și jefuit în timp ce vânează. Fratele său continuă cauza comună, iar în 1964 rasa este recunoscută de Federația Kennel din Argentina și este numită Dogo Argentino.Unsprezece ani mai târziu, datorită marii pasiuni, muncii unice și eforturilor doctorului Agustin Norez Martinez, rasa primește recunoaștere internațională și, în consecință, standardului FCI.

Până la moartea sa, în 1978, Agustin crește pui într-un club pe care îl numește după fratele său Antonio. El reușește să ofere lumii mai mult de o mie de strămoși ai argentinienilor de astăzi.

Dogo Argentino este unic prin faptul că a fost crescut folosind un număr mare de rase de câini și acest lucru nu a putut decât să lase o amprentă asupra caracterului său.

În primul rând, este un mare vânător. Poate vâna singur sau într-o turmă și o face cu mare plăcere. Europenii tind să-l folosească rar în acest scop. În afara patriei sale, este mai bine cunoscut ca un excelent agent de pază sau bodyguard..Argentinianul simte intuitiv amenințarea și o oprește. Este un companion minunat și se simte minunat în familiile cu copii. Potrivit proprietarilor, nu există un prieten mai bun decât Dogo Argentino.

În ciuda dimensiunilor sale impresionante, le permite copiilor să facă orice își doresc și doar le evită pe cele mai în vârstă.

Știați? În Argentina, Marii Danezi sunt folosiți ca ghizi pentru nevăzătoriX și pentru munca în poliție.

Alegerea unui catelus

Dacă decideți să luați un cățeluș argentinian, trebuie să fiți conștient de gradul de responsabilitate pe care îl încredințați. Copilul va trebui să aloce mult timp, să studieze serios Instruire. În plus, argentinienii sunt o rasă destul de scumpă..

Cât costă un Dogo Argentino depinde în mod direct de locul de cumpărare și de puritatea sângelui. Ordinea prețurilor începe de la 500 USD și se termină în medie în câteva mii. Puii importați din Europa, unde rasa a fost crescută de mult timp, sunt mai scumpi..Un câine bun, care își va arăta ulterior toate calitățile pozitive, ar trebui luat într-o canisă specializată de la crescători experimentați. Dacă totul merge bine și ați decis locul de cumpărare, nu va fi inutil să vă uitați la câinii adulți care locuiesc acolo.

De regulă, proprietarii argentinienilor sunt de contact și vor fi încântați să le arate animalelor de companie. Dacă sunt copii acasă, atunci este mai bine să obțineți o cățea, deoarece sunt mai docili și cu un instinct matern dezvoltat.

Trebuie să alegeți un viitor animal de companie după ce împlinește trei luni sau este pe cale să împlinească trei ani. În acest moment, cățelușul va fi primit toate vaccinările necesare și se va putea muta într-un loc nou, fără riscuri pentru sănătate..

Evaluează locul de reședință al câinilor, condițiile în care sunt păstrați. Habitatul ar trebui să fie lipsit de mirosuri neplăcute, așternutul și alte atribute ale vieții animale ar trebui să fie păstrate curate. Dacă este posibil, vezi dacă puii mănâncă bine..Desigur, trebuie să fii atent la aspectul mamei și al descendenților. Acestea trebuie să fie curate, fără paraziți și alergii ale pielii. Puii ar trebui să fie o copie mai mică a părinților lor și să fie pliați proporțional deja la această vârstă.

Cereți crescătorului să vă demonstreze acest lucru. Copilul ar trebui să fie sănătos din punct de vedere vizual și să fie jucăuș. Micii argentinieni nu se caracterizează prin izolare și lașitate.

Atunci când cumpărați un cățeluș, ar trebui să vi se arate genealogiile originale ale părinților și să vi se ofere un card de cățeluș, care ulterior trebuie înlocuit cu un pedigree. Cățelușul trebuie să dețină și un pașaport medical care să indice vaccinările pe care le-a primit..

Întrebați crescătorii ce medicament au fost gravate helmintele cu bebelușul, pentru a-l utiliza și în continuare.

Cazări

Dogo argentino poate trăi ca în oraș apartament, și într-o casă de țară. Acesta din urmă este mai acceptabil, deoarece un câine mare are nevoie de mult spațiu..

Câinele trebuie să-și aibă locul. Când îl alegeți, trebuie să vă amintiți că mastinii argentinieni se tem de curenți. Copiii se obișnuiesc repede cu locul și îl adoră foarte mult.

Jucăriile necesare trebuie să fie în stoc, obiecte mici pe care argentinienii curioși le pot sufoca.

Este necesar să eliminați toate firele și obiectele de valoare, deoarece copiii jucăuși și curioși vor găsi rapid o utilizare pentru ei. De fapt, marii danezi nu sunt pretențioși la condițiile de viață, vor avea suficientă dragoste și grijă.

Îngrijire

Rasa nu are nevoie de îngrijiri speciale, trebuie doar să respectați igiena de bază.

Lână

Paltonul argentinianului este scurt, deci nu trebuie să fie pieptănat. Poate că în timpul perioadei de vărsare, va fi necesar să îndepărtați pardoseala cu un pieptene special sau cu o pisică. Trebuie să monitorizați starea lână din punct de vedere al aspectului.

Dacă se estompează sau apar pete chele, aceasta indică o alimentație necorespunzătoare..

Urechi, ochi, dinți, gheare

Este necesar să se monitorizeze starea urechilor animalului de companie, mai ales dacă acestea sunt decupate. Excesul de sulf și murdărie se îndepărtează cu o cârpă înmuiată în apă caldă. Dacă câinele dvs. clătină din cap și îi atinge frecvent urechea, arătați-l medicului veterinar..De obicei, ochii nu necesită îngrijire suplimentară. Ar trebui să aibă aspect umed și moderat apoase. Dacă ochii tăi se înrăutățesc, poți îndepărta murdăria cu apă caldă. Nu sunt necesare instrumente speciale. În caz de exces de mucus, arătați animalul de companie medicului.

Dinții argentinianului nu necesită curățare. Pentru prevenire, le puteți curăța cu pulbere dentară inodoră sau pur și simplu cu o perie înmuiată în apă. O atenție specială trebuie acordată atunci când le schimbați la un cățeluș..

Acest lucru trebuie monitorizat și hrănit corespunzător, deoarece, conform standardului, un argentinian adult ar trebui să aibă absolut toți dinții..

Baie

Cu ajutorul șampoanelor speciale argentiniene, nu puteți spăla mai mult de două ori pe an. Dacă haina este puternic murdară, pur și simplu îndepărtați murdăria cu o cârpă înmuiată în apă. În general, acești câini adoră apa..Dacă este posibil, acestea pot și ar trebui să fie scăldate în rezervoare. Pe lângă plăcerea în timp ce se scaldă, consumă energie, pe care o au în exces.

Important! Datorită tendinței argentiniene către alergii, scăldatul cu șampon este posibil doar dacă haina și pielea sunt foarte puternic contaminate, iar acest lucru nu se poate face fără.

Mersul pe jos

Dacă există o decizie de a cumpăra un cățeluș argentinian, atunci primul lucru pentru care ar trebui să fii pregătit este plimbările frecvente și lungi. Din punct de vedere genetic, câinele este foarte mobil și rezistent, prin urmare, este vital ca acesta să facă mișcare.

Este recomandat să vă plimbați animalul de companie cel puțin de două ori pe zi timp de o oră și jumătate. Când mergeți, trebuie să vă țineți animalul de companie ocupat cu jocuri, astfel încât acesta să nu meargă doar, ci să ruleze bine. Dogo Argentino vă va fi însoțitor dacă alergați sau mergeți cu bicicleta.

După o astfel de plimbare, va primi o adevărată plăcere. Crescătorii recomandă angajarea argentinienilor în sporturi pentru câini, cum ar fi agilitatea sau tragerea greutății.

Alimente

Potrivit crescătorilor și proprietarilor Marelui Danez, nutriția optimă pentru acesta este mâncarea uscată de înaltă clasă, cu adăugarea de carne crudă în dietă. Până la șase luni, câinele ar trebui să mănânce de patru ori pe zi, după - de două ori.

Dacă vă decideți să vă gătiți propria mâncare, atunci ar trebui să fie echilibrată. Din carnea crudă din dietă ar trebui să fie doar carne de vită sau de vițel slab. Fierbe măruntaiele și peștele.

Important! Carnea de pui este alergică la Marele Danez. Nu ar trebui să fie hrănit crud, nu ar trebui să fie inclus în furaje.
Alimentele ar trebui să includă cereale și legume, produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi. Nu dați mâncare gătită și mâncare uscată împreună, acest lucru poate provoca probleme de stomac. Pancreasul la câini este foarte slab și alimentele grase ar trebui evitate. Nu puteți da sărat, picant, dulce.

educatie si antrenament

Educația unui argentinian trebuie să înceapă de la o vârstă fragedă. Acești câini sunt foarte inteligenți și bine antrenați. Dar metodele dure în acest caz nu sunt potrivite, deoarece pot provoca agresivitatea animalului de companie..

Și atunci va trebui să lupți cu ea mult timp și încăpățânat, pentru că mastifenii argentinieni sunt obișnuiți genetic să domine. Practica arată că o bună învățare necesită iubire, afecțiune și persistență. Acesta din urmă este foarte important pentru ca câinele să se simtă stăpân în tine..

Dacă se realizează acest lucru, nu va exista nicio problemă cu antrenamentul. Nu va fi de prisos să luați mai multe lecții de specialitate, unde vă vor indica posibilele greșeli și direcția corectă de atenție..

Strămoșul principal al Marelui Danez a fost un luptător și nu și-a recunoscut genul. Prin urmare, catelul trebuie să fie socializat cât mai mult posibil. De la o vârstă fragedă, trebuie să comunice cu câinii, alte animale și oameni.La cea mai mică agresiune, câinele nu are nevoie să fie depășit, dar precizează că acest lucru este inacceptabil. Un argentinian ar trebui să-ți simtă fermitatea și perseverența tot timpul. Dacă dai slăbiciune, necazurile nu vor dura mult..

Sănătate și boli caracteristice

Marii danezi sunt înzestrați genetic cu o sănătate excelentă. Cu o alimentație adecvată și o activitate suficientă, practic nu se îmbolnăvesc. Mancarea dezechilibrata poate provoca o reactie alergica la pielea animalului tau de companie si la tractul gastrointestinal deranjat.

Activitatea scăzută poate duce la displazie de șold. Dacă observați că un câine activ anterior vrea să meargă mai puțin, obosește mai mult sau îi este greu să se ridice, trebuie să contactați imediat un specialist.

Această boală este rareori congenitală și este vindecabilă prin medicina modernă..

Unele boli se pot dezvolta datorită caracteristicilor care sunt inacceptabile în standard. Deci, ochii strălucitori și prezența petelor pe corpul argentinianului sunt considerate un dezavantaj semnificativ. Este foarte probabil ca acești câini să aibă orbire sau surditate congenitală..După patru ani, glanda tiroidă a animalului de companie poate începe să producă enzime insuficiente, din acest motiv se dezvoltă hipotiroidismul. Se manifestă prin letargie, stare generală necaracteristică a animalului de companie..

Pentru a preveni această boală, este recomandat să vizitați un medic veterinar o dată pe an și să faceți testele necesare..

Bolile oculare, cum ar fi epifora sau glaucomul, apar în majoritatea cazurilor la argentinienii mai în vârstă. Orice afecțiune atipică a pleoapelor sau globului ocular vă obligă să consultați un medic.

Există dovezi că în unele țări Marele Danez este considerat foarte agresiv și comparat cu un criminal. Cu toate acestea, experții spun că acest lucru este posibil numai atunci când puterea și puterea animalului sunt utilizate în mod deliberat și intenționat în scopuri criminale..

Cu o educație adecvată, argentinianul este un prieten minunat, protector și bona pentru copii. Iubește foarte mult atenția și afecțiunea și le va răspunde întotdeauna..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Dogo argentino: descriere, preț, îngrijire