Luptător sau bona pentru copii: îngrijirea dogue de bordeaux (mastin francez)

Dogue de bordeauxDin ce în ce mai des pe site-urile pe care le puteți vedea câini, despre care putem spune „teribil la față, amabil în interior”. Vorbim despre Dogue de Bordeaux, sau Mastiff francez.

Descriere și fotografie

Descrierea rasei Dogue de Bordeaux reprezintă caracteristicile standardului și indică caracteristicile animalului. Apropo, ortografia numelui rasei „Bordeaux” cu două „ss” este învechită, forma modernă - cu una.

Rasa standard

Standardul rasei este destul de dur - include totul, de la culoare la date externe.

Tara de origine: Franţa.

Recunoașterea standardului: CKC, FCI, AKC, ANKC, NKC, NZKC, APRI, ACR.

Speranța de viață: 10-14 ani.

Gunoi: 9-12 pui.

Creştere: depinde de sexul câinelui. Bărbat - la greabăn până la 65-68 cm, cățea - 55-65 cm.

Greutate: nu mai puțin de 45-50 kg. Persoanele mari individuale pot cântări până la 90 kg.

Lână: foarte scurt, neted, moale. Muta moderată.Dogue de bordeauxCuloare: toate nuanțele de maro: de la maro deschis la maro închis. Petele albe se găsesc numai pe vârfurile labelor și pe piept. Standardul nu permite pete pe vârful cozii sau pe corp.

Cap: mare, cu fruntea largă și plată, pe un gât scurt. Acoperit cu multe pliuri. Poate avea o mască neagră sau maro închis.

Buze: foarte lăsată.

Ochi: oval, larg depărtat, cu pliuri drepte ale pielii.

Urechi: coborât, dar ferm, cu vârfurile rotunjite.

Nas: rotunjit, larg.

Corp: mare, muscular, ușor disproporționat, ghemuit, acoperit cu cute de piele. Este permisă o ușoară "umflare" a bazinului. Piept larg.

Coadă: ferm, scurt, fără pete albe.

Caracteristicile conținutului: poate fi conținut în apartament cu îngrijire adecvată. Cel mai bun conținut este într-o casă cu o curte mare.Dogue de bordeaux

Personajul mastinului

Descrierea rasei Dogue de Bordeaux sau Mastiff francez include caracteristicile calităților câinelui.

Natura rasei este calmă, echilibrată, s-ar putea chiar spune, inteligentă. Acesta este un câine însoțitor și un câine bun. Deși această rasă este un câine de pază, Bordeaux nu prezintă nicio agresiune.

Va fi interesant să citiți: Top 10 cele mai mari rase de câini din lume.
Agresiv numai dacă pericolul îl amenință pe proprietar, pe animalul mic și, bineînțeles, pe el însuși. Nu latră niciodată fără niciun motiv, chiar dacă vede un străin.

Poate păzi casa pur și simplu prin aspectul său înfricoșător și dimensiunea înfricoșătoare. În ciuda aspectului său rău, câinele este de fapt foarte amabil.

Se înțelege bine cu toți membrii familiei, în special cu copiii. Bordeaux-ului nu îi plac jocurile în aer liber, dar se vor juca cu copii cu plăcere.Dogue de bordeauxPoate să se împrietenească cu alte animale de companie dacă este familiarizat cu ele de la o vârstă fragedă. Păstrarea cu roci de dimensiuni similare sau mai mari nu este permisă. Posibilă agresiune din partea lui.

Poate fi jignit dacă este pedepsit nemeritat. Dar, din moment ce își iubește foarte mult stăpânul, supărarea trece repede.

Dogue de Bordeaux este foarte sociabil. Nu este potrivit pentru proprietarul care lipsește toată ziua. Va fi foarte plictisit, poate chiar „obraznic”.

Rasa este extrem de inteligentă, dar nu este necesar să o antrenezi (în sensul „alergării”). Doar activitatea fizică moderată este tolerată, deoarece obosește rapid.

Câinele nu poate fi numit jucăuș și activ. La o vârstă fragedă, jocul mai mult de o oră pe zi este chiar contraindicat..

Citește despre soiurile rasei Mastiff.

Pedigree al rasei

Rasa a fost crescută în Franța. Strămoși - mari danezi francezi și acitanieni, alani spanioli. Acest lucru este menționat într-o sursă din secolul al XIV-lea. Descrierea istorică a rasei indică, de asemenea, că în Evul Mediu, sângele englez a fost amestecat cu mastifii francezi..Rasa a fost în cele din urmă formată de la mijloc și îmbunătățită până la sfârșitul secolului al XIX-lea. De atunci, ea a câștigat faimă și s-a răspândit pe toate continentele..

Alegerea și costul unui cățeluș

Alegerea unui cățeluș trebuie abordată cu o responsabilitate specială. În primul rând, cereți proprietarului informații despre sănătatea părinților. Un certificat de medic veterinar cu o dată recentă nu va funcționa.

Aflați detaliile: ereditar boală, reacții alergice, toleranță la medicamente, vaccinări, deplasări. Amintiți-vă că ereditatea se poate manifesta oricând..

Important! Nu aveți încredere într-un proprietar care spune că câinele său nu a fost niciodată bolnav.

Înainte de a cumpăra Bordeaux, monitorizează situația. Animalul iubește atenția, nu tolerează singurătatea. Dacă nu ai suficient timp să ai grijă de el și câinele tău va trebui să se plictisească mult timp singur, atunci este mai bine să nu cumperi.

Diferența de preț este mare: de la 150 $ la 3000 $. Cumpărați din mâini - atunci este mai ieftin, în creșă - mai scump. Respectarea standardului, culoarea, ordinea în documente etc. sunt importante..PuiiDacă aveți de gând să vă arătați câinele la spectacole, atunci verificați bine crescătorul. Dacă ai nevoie de un animal de companie - alege în funcție de inima ta.

Persoanele din rasa Bordeaux care îndeplinesc standardul sunt cel mai bine cumpărate într-o pepinieră înregistrată oficial.

Verificați nuanțele păstrării câinilor rasei Labrador, teckel, husky siberian, beagle, bull terrier, pinscher miniatural, Cane Corso, rottweiler, indicator cu păr scurt, shih tzu, doberman, Ciobănesc german, alabai, mops, Fox Terrier, chihuahua, schnauzer gigant, Shar Pei.
Prețul unui astfel de cățeluș, de regulă, este de la 1000 USD - s-ar putea dovedi a fi mai mare datorită titlului părinților. Rețineți că canisa, chiar și după cumpărare, continuă să fie responsabilă pentru respectarea documentelor standard pentru animale de companie.

Vârsta potrivită pentru cumpărare este de 8-10 săptămâni și mai mare. Luați cățelușul de acasă pentru a inspecta personal condițiile de viață, faceți cunoștință cu părinții. Deoarece părinții sănătoși, bine îngrijiți, vor avea probabil copii sănătoși..

Atunci când alegeți un cățeluș, acordați atenție capului, picioarelor, cozii, culorii, prezenței și localizării petelor albe. Cu toate acestea, cel mai important lucru este sănătatea lui.. Un bebeluș sănătos are un aspect îngrijit, un corp dens, fără burtă mare. Piele pe abdomen fără erupție cutanată, roz.PuiiExaminați urechile, nasul, ochii animalului dvs. de companie. Nu ar trebui să existe zgârieturi, descărcări și, mai mult, nici miros. Ar trebui să fie curat sub coadă, fără urme de fecale și lână lipite de diaree.

Asigurați-vă că priviți în gură: asigurați-vă că are o culoare naturală, fără răni sau inflamații. Vizualizați certificatele de vaccinare, deparazitare.

Observați puii de afară. Când se joacă, este ușor să vezi caracterul bebelușului. Alegeți care vi se potrivește.

Unde să-ți ții animalul de companie

Mastiff-ul francez poate fi păstrat atât într-un apartament, cât și într-o casă privată. Dacă locuiți într-un apartament, câinele va avea nevoie de o plimbare de două ori (nu mai mult de 1 oră).

Asigurați-vă că echipați un loc specific cu un șezlong pentru câinele dvs.. Mâncarea trebuie să fie, de asemenea, într-o anumită locație. Ar trebui să existe o lesă de mers în același loc.

Mai bine, desigur, să țineți câinele într-o casă privată cu o curte mare. Câinele poate trăi în condiții interioare, dar plimbările în curtea spațioasă nu-i vor aduce decât beneficii. Într-adevăr, într-o zonă împrejmuită, câinele va putea să meargă și să se relaxeze fără restricții.Dogue de bordeaux

Cum să ai grijă de o rasă

Îngrijirea unui mastin francez este simplă. Include îngrijirea, scăldatul, măsuri preventive pentru dinți, urechi, ochi și labute, un anumit nivel de efort și, desigur, o alimentație adecvată..

Îngrijirea părului

Bordeaux are haina foarte scurtă, vărsare moderată. Nu este nevoie să piepteneți câinele. Va fi suficient să vă plimbați periodic, cel puțin o dată pe săptămână, peste lână cu o mănușă de cauciuc achiziționată într-un magazin specializat.

Acest lucru va elimina părul liber și celulele moarte ale pielii. După această procedură, haina devine strălucitoare, câinele arată bine îngrijit. Un astfel de masaj este bun numai pentru ea.

Baie

Vă puteți scălda câinele mai rar: deoarece se murdărește sau de 2 ori pe lună. După o plimbare pe timp cald, ea poate face un duș răcoros timp de 10-15 minute.

Ceea ce este cu adevărat important este tratamentul și clătirea pliurilor pielii după mers. Într-adevăr, pot fi praf, murdărie în pliuri, care vor provoca inflamații sau iritații ale pielii..BaieAcest lucru este valabil mai ales pentru pliurile de pe față. La urma urmei, chiar și particulele de alimente se pot așeza acolo, ceea ce va provoca un miros neplăcut de la cățeluș..

Labele trebuie spălate după fiecare plimbare. După spălare, ștergeți tampoanele cu ulei vegetal. În acest fel, puteți evita uscarea excesivă și pielea aspră..

Știați? Rasa a câștigat faima la nivel mondial grație filmului „Turner și Hooch” (1989), unde Hooch este numele câinelui.

Examinarea ochilor, labelor, urechilor, dinților

Dogue de Bordeaux poate avea ochi acri. Trebuie să monitorizați îndeaproape acest lucru, examinându-l zilnic. Dacă este acru, apoi ștergeți cu un tampon de bumbac cu apă fiartă caldă, puteți - ceai fără zahăr.

Urechile trebuie, de asemenea, examinate frecvent. Nu ar trebui să existe roșeață, inflamație, o cantitate mare de sulf și un miros neplăcut. Dacă apare cel puțin unul dintre simptome, contactați medicul veterinar. Nu vă tratați niciodată câinele.

Când vă spălați labele după mers, ar trebui să le inspectați pentru a detecta crăpături și deteriorări. La fiecare două săptămâni, ghearele sunt tăiate cu un tăietor special pentru unghii, marginile ascuțite sunt depuse cu o pila.Dogue de bordeauxDinții câinilor necesită, de asemenea, îngrijire, din care trebuie îndepărtată placa și, dacă sunt trecute cu vederea, apoi tartru. Este necesar să vă spălați dinții în mod regulat, folosind o perie specială și pastă. Numai un medic veterinar poate elimina tartrul..

Important! Pentru a evita rănirea gurii câinelui, nu încercați să îndepărtați singur calculul..

De asemenea, la pui, trebuie să monitorizați cavitatea bucală atunci când schimbați dinții. Subiectul examinării este mușcătura corectă, rămășițele dinților din lapte, sănătatea dinților noi.

Încărcare și activitate

Mastiff-ul francez este un câine destul de flegmatic căruia nu îi plac alergarea, jocurile active, sesiunile lungi de antrenament. Și nu li se arată rasa..

Puii, desigur, se pot juca activ, dar nu ar trebui să-i supraîncărcați, deoarece acest lucru poate duce la tulburări în dezvoltarea osoasă, tulburări de postură și formarea scheletului în general. Exercițiile fizice sunt deosebit de dăunătoare pentru pui după ce au mâncat..

Un câine matur trebuie să meargă o oră de două ori pe zi. E suficient pentru ea. Când aleargă repede, câinele poate avea dificultăți de respirație, respirație răgușită și bătăi rapide ale inimii. Este rău pentru ea.Dogue de bordeaux

Ce să hrănești

Nutriția este unul dintre cele mai importante ingrediente în păstrarea oricărui câine. Trebuie să fie echilibrat și hrănitor.

Bordeaux, în primul rând, are nevoie de produse din carne. Pentru ca câinele să primească o cantitate suficientă de vitamine și minerale, dieta trebuie să conțină în mod necesar fructe, legume, pește de mare.

Aflați dacă vă puteți da câinele mâncare uscată.
Poate fi hrănit cu furaje gata de consum echilibrate, numai furajele premium sunt potrivite pentru această rasă.

Cățeluș

Înainte de a ridica un cățeluș cumpărat de la un crescător sau dintr-o crescătoare, trebuie să îi cunoașteți dieta. O schimbare bruscă a dietei este dăunătoare câinelui, poate fi însoțită de tulburări digestive.

Puteți hrăni puii cu mâncare specială gata preparată „Pentru pui”, întotdeauna premium. Dacă mâncarea este naturală, atunci dieta cățelușului va fi în mare parte produse lactate. De la trei luni - lapte fermentat.

Important! Nu poți da lapte de vacă cățeluș.
A hraniDe la vârsta de două luni, puii trebuie hrăniți cu carne crudă. Pentru o zi - 100 g. Până la vârsta de șase luni, norma crește la 800 g. Dar apoi norma va scădea și, la atingerea a 1,5 ani, bordeaux vor mânca aproximativ 500 g de carne pe zi..

Cea mai bună carne pentru un mastin este carnea de vită (nu vițelul). Un aditiv obligatoriu este măruntaiele. Cartilajul și oasele pentru Dogue de Bordeaux nu sunt doar o delicatesă, ci și o necesitate.

Sunt bogate în calciu și sunt necesare pentru dezvoltarea corectă a scheletului, articulațiilor și dinților. Suplimentul alimentar pentru pui va fi uleiul de pește. Accesul la apă curată trebuie să fie constant.

Dieta unui câine la o vârstă fragedă ar trebui să includă fructe și legume crude sau fierte..

Important! Nu poți hrăni Marele Danez cu produse din făină și cartofi.
Cățeluș

Câine adult

Un câine adult este hrănit cu aceeași mâncare ca un cățeluș, se va adăuga doar puțină mâncare. Deci, meniul: în primul rând, desigur, carne, apoi măruntaie, pește (numai fructe de mare), lapte acru (brânză de vaci, kefir), legume și fructe.

Cu asta nutriție sunt necesare vitamine, acestea vor fi selectate de un medic veterinar. Pentru a hrăni câinele cu alimente gata preparate, trebuie să alegeți doar un produs premium pentru rasele mari.

Această hrană este echilibrată, nu necesită aditivi suplimentari (vitamine). Când hrăniți alimente preparate, urmați instrucțiunile, respectați normele și nu uitați de accesul constant la apă.

Important! Regula de bază a hrănirii Bordeaux: cu cât mâncarea este mai simplă, cu atât este mai bine pentru câine.

educatie si antrenament

Predarea și instruirea mastinilor francezi este mai mult un proces de creștere. Reprezentanții rasei dobândesc diverse abilități ușor și rapid, deoarece au un nivel ridicat de inteligență.

Câinele trebuie învățat într-un loc de odihnă și hrană, să studieze comenzile de bază cu acesta: „loc”, „lângă”, „nepermis” etc. În continuare, trebuie socializat: învățați să nu vă fie frică de mașini, de un număr mare de oameni, de întâlnirea cu alte animale.Dogue de bordeauxÎn acest proces, proprietarul trebuie să fie răbdător și atent. Forțarea unui mastin să poarte un băț sau să alerge după o minge este inadecvată, deoarece astfel de acțiuni active nu sunt pentru această rasă.

Știați? Mai presus de toate, Bordeaux nu-i place comanda „voce”, pentru că sunt tăcute din fire.

Boli tipice și dificultăți de îngrijire

Dogue de Bordeaux, ca și alte rase, este susceptibil la anumite boli. Există dificultăți în a pleca.

Boli

Cele mai frecvente probleme cu Bordeaux sunt cinci:

  • displazia articulației pelvine;
  • alergie;
  • travaliu dificil (datorită capului mare al fătului);
  • boli oncologice;
  • predispoziție ereditară la bolile de inimă.

Vă recomandăm să citiți despre bolile câinilor, cum ar fi lichen, aspergiloză, puricii, dirofilarioza, demodicoză, bursită, piroplasmoza.
Starea câinelui depinde în mare măsură de condițiile de detenție. Starea în camere închise și înfundate afectează negativ animalul. Apare lipsa de aer, Marele Danez poate chiar să moară.Dogue de bordeauxCondițiile de temperatură sunt, de asemenea, foarte importante. Câinele este cu părul scurt, prin urmare nu tolerează înghețurile severe. Hipotermia este foarte dăunătoare pentru ea, precum și supraîncălzirea. Hrănirea excesivă sau alimentația necorespunzătoare, Dogue de Bordeaux este predispusă la obezitate.

Știați? În Anglia există o lege conform căreia proprietarii de câini, obezi, urmărit penal. Dacă câinele se îmbolnăvește, iar proprietarul este vinovat de acest lucru, poate fi trimis la închisoare pentru până la 1 an sau o amendă în valoare de 20 de mii de lire sterline.

Vaccinări necesare

Prevenirea bolilor este cheia sănătății animalelor. Vaccinările preventive pentru Bordeaux sunt esențiale.

La momentul potrivit, puii și adulții sunt vaccinați împotriva enteritei parvovirusului, a hepatitei virale, a ciumei și a rabiei. Calendarul de vaccinare va fi întocmit de medic.

Deci, dacă doriți să obțineți un câine intelectual calm, echilibrat, atunci alegerea dvs. poate cădea pe Mastiff-ul francez sau pe Dogue de Bordeaux (orice vă place). Această rasă este potrivită în special pentru o casă cu copii mici. Bordeaux este o bonă de neînlocuit.Dogue de bordeaux

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Luptător sau bona pentru copii: îngrijirea dogue de bordeaux (mastin francez)