Dermatita de purici la câini: simptome, diagnostic, tratament

Dacă câinele tău locuiește pe stradă, atunci probabil că te-ai împăcat cu faptul că mănâncă în mod constant și, uneori, chiar își mestecă labele, exprimându-și astfel „afecțiunea” înfocată pentru purici. Dar nu lăsa animalul să alerge așa. Faptul este că dermatita prin purici la câini este un lucru neplăcut, uneori boala duce la consecințe foarte grave..

Informatii de baza

Acest termen se referă la inflamația pielii rezultată din cauza severă reactie alergica, cauzate de mușcăturile constante de purici. De regulă, patologia este detectată la câinii cu vârste cuprinse între un și cinci ani, dar toate animalele sunt bolnave, indiferent de vârsta și sexul lor. Se presupune că cauza principală a bolii este saliva de purici, care conține multe componente neplăcute în compoziția sa..

Puricii adulți reprezintă nu mai mult de 20% din populația totală. Restul „membrilor familiei”, adică ouă și larve, sunt mult mai puțin susceptibili de a fi văzuți de oameni. Insectele adulte pot rămâne în mediul extern o perioadă relativ lungă de timp, dar mor fără să se hrănească cu sânge de câine. Dacă nu este absolut nimic de mâncat, dar vrei să mănânci, puricii atacă și o persoană. Paraziții depun ouă pe pielea câinelui, dar apoi cad și se maturizează în mediul extern. De ce descriem toate acestea? Totul este foarte simplu. Dacă nu opriți ciclul de viață al unui purice, atunci nu veți putea face nimic cu dermatita de purici la câine..

Simptome

De obicei, principalele simptome ale dermatitei de purici la câini includ severe, mâncărime epuizantă, din cauza cărora animalele își roșesc uneori labele de sânge și carne. Din fericire, acest lucru nu vine întotdeauna la acest lucru și cel mai adesea câinele mănâncă doar. Dar o face dezinteresat și frenetic, răsfățându-se constant cu această ocupație. În același timp, chiar și antihistaminicele nu ajută mult timp, deoarece puricii flămânzi mușcă animalul de companie tot timpul..

Dacă câinele se află într-o gamă liberă sau semi-liberă, este posibil ca proprietarii să nu observe nimic mult timp. Pentru câinii care locuiesc în condiții de apartament, acest lucru, de regulă, nu vine la acest lucru, deoarece proprietarul ia încă unele măsuri pentru a elimina „regatul puricilor”. Adesea tabloul clinic se manifestă sporadic, dar în timp, dacă nu se face nimic, starea animalului se va înrăutăți inevitabil. Puii și câinii tineri cu o puternică infestare cu purici pot muri și, prin urmare, este mai bine să nu întârziați cu tratamentul.

Datorită mâncărimilor severe și constante pe pielea câinelui, acestea apar rapid zgârieturi multiple, haina devine rigidă și fragil, apar în cazuri severe multiple cruste. Cel mai adesea pot fi văzute la rădăcina cozii, dar cu invazia severă, aceste neoplasme pot apărea pe tot corpul. Dar crustele nu sunt cel mai rău lucru care se poate întâmpla..

Deoarece mâncărimea și zgârierea constantă, precum și durerea pielii zgâiate nu contribuie la o bună odihnă, câinele devine în curând foarte nervos și iritabil, posibil comportamentul ei nepotrivit. În plus, există probleme cu apetitul, cu invazie severă, chiar vărsături, dezvoltându-se datorită cantității mari de toxine din sânge.

Numeroase zgârieturi și răni în aproape toate cazurile sunt însămânțate cu microflora patogenă, rezultând inflamații severe. Este adesea purulent. Pe piele apar numeroase cruste de exsudat uscat, lâna se lipeste și cade. Animalul arată foarte prost, ceea ce este clar vizibil în fotografia prezentată în articol. Câinii slăbiți prezintă un risc ridicat de a dezvolta sepsis, din cauza căruia câinele poate muri..

În mod ciudat, dar principalele probleme apar uneori cu identificarea „eroilor de ocazie”, adică puricii înșiși.

Cea mai ușoară cale este să spălați câinele în caz de dificultate, apoi să luați un pieptene cu dinți frecvenți și să pieptănați blana animalului în timp ce este încă ud. Dacă există purici, atunci cu siguranță vor cădea în această „plasă”. La câinii mici, puteți face același lucru ca și la pisici în acest caz: puneți o foaie mare de hârtie albă și pieptănați-le corespunzător. În cazul în care câinele are purici, mici „boabe de nisip” cad pe așternut. Este vorba de fecale uscate de purici. Când le arunci în apă, acestea se „dispersează”, nuanțând rozul lichid.

În cele mai dificile și implicite cazuri, este de dorit să se efectueze un test cutanat într-o clinică veterinară. Aceasta este o tehnică de diagnostic 100%. După ce ați abordat diagnosticul, puteți începe să scăpați animalul de companie de purici și dermatită..

Activități terapeutice

Tratamentul dermatitei cu purici la câini este multilateral și implică în mare măsură nu eliminarea simptomelor inflamației, deși acest lucru este important, ci distrugerea completă a puricilor și a larvelor acestora. Astăzi pe piață există multe medicamente pentru acest lucru, deci nu merită să vorbim despre el mai ales. Vă rugăm să rețineți că picături de purici și alte medicamente de contact trebuie aplicate pe greabăn și pe ceafă, adică în acele locuri pe care câinele nu le poate linge. În caz contrar, este posibilă otrăvirea câinelui..

Încă o dată, subliniem că prima prioritate este eliminarea puricilor din mediul câinelui. Dacă animalul dvs. de companie locuiește pe stradă, tratați-i cu grijă voliera sau cabina. Se utilizează apă clocotită, abur și dezinfectanți. Luați probleme, scoateți scândurile și prăjiți totul cu o suflantă. Așa sunt distruse ouăle și larvele de purici. Adăugați abundent pelin uscat în așternut, crăpăturile și alte colțuri pot fi tratate cu apă fierbinte cu ulei de pelin. În cazuri ușoare, aceste măsuri sunt suficiente pentru a calma câinele. Toate daunele și zgârieturile se vor vindeca rapid, animalul va reveni la normal.

Dacă câinele este un animal de interior, atunci apartamentul trebuie să fie supus unor măsuri similare. Nu, este mai bine să faci fără o torcă, dar va trebui să speli totul, să te uiți chiar și în cele mai îndepărtate colțuri ale casei tale, să umple dens toate crăpăturile suspecte cu insecticide..

Tratamentul dermatitei în sine

Deci, ne-am ocupat de purici. Și ce să faci cu pielea inflamată, zgâriată a unui animal? La început, antihistaminicele sunt prescrise fără greș, ceea ce poate împiedica mâncărimea. Dacă dermatita alergică la purici nu a mers prea departe, atunci un astfel de tratament simplu este deja suficient pentru o recuperare completă a câinelui..

Câinele va înceta cel puțin să se zgârie în fiecare secundă și va putea dormi normal. În al doilea rând, consultați medicul veterinar pentru antisepticul optim şampon. În primele săptămâni de tratament, merită să vă spălați animalul de companie mai des, deoarece la spălare nu numai puricii sunt spălați, ci și înmuiați, iar apoi crustele se desprind.

Plăgile și zgârieturile inflamate trebuie eliberate cu grijă de crustele exudate și trebuie mai întâi înmuiate cu ulei vegetal steril, apoi lubrifiate cu orice unguent antiseptic. Linimentul balsamic este destul de potrivit, chiar dacă mirosul de la el este departe de a fi plăcut. Este recomandabil să tăiați cu grijă haina în zonele cele mai problematice, deoarece părul, ajungând pe zonele zgâiate, contribuie doar la iritare.

Abcesele și abcesele existente (și este foarte probabil) sunt tratate într-o manieră generală. În cazurile severe, când animalul este grav emaciat și pielea acestuia este complet acoperită de ulcere și zgârieturi, în același timp, sunt prescrise antibiotice puternice cu un spectru larg de acțiune, care ajută la rezolvarea rapidă și cu garanție a infecțiilor secundare.

Dacă starea câinelui creează îngrijorare, nu este rău să injectați glucoză intravenoasă și soluție salină normală timp de câteva zile la rând. Astfel de mijloace simple vor ajuta la ameliorarea intoxicației (și se dezvoltă rapid din mușcăturile de purici), precum și la ameliorarea încărcăturii unui corp epuizat..

Important! În cazul în care animalul este grav slăbit, slab și arată jalnic, tratamentul la domiciliu nu îl va ajuta, ci va pierde doar timp prețios. Mai bine vă vedeți imediat medicul veterinar!

Prevenirea bolilor este simplă și nu necesită costuri speciale. La început, cumpărați pentru animalul dvs. de companie un lucru normal guler guler. Amintiți-vă că astfel de gulere au o anumită dată de expirare, după care trebuie schimbate.. În al doilea rând, schimbă adesea așternutul în volier dacă câinele locuiește afară. Nu uitați de „dragostea” puricilor pentru pelin și puneți adesea tulpinile sale uscate în cabina câinelui. Acasă, curățați camera în care trăiește câinele, spălați-vă regulat sau schimbați complet așternutul.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Dermatita de purici la câini: simptome, diagnostic, tratament