11 Echipe ale cursului general de formare a câinilor: cum să-ți înveți ascultarea câinelui

câineCâinii care nu sunt obișnuiți cu astfel de comenzi de bază precum „Vino la mine!”, „Loc!”, „Nu!”, Cel mai probabil nu au primit educație adecvată, este puțin probabil să-și recunoască proprietarul ca lider și să-i provoace proprietarilor o mulțime de inconveniente. Dresajul câinilor beneficiază întotdeauna atât de prietenii cu patru picioare, cât și de proprietarii lor. Cursul general de formare (GLC) include un set de comenzi de bază de care animalul dvs. de companie are nevoie în viața de zi cu zi, îl face complet gestionabil și este un pas important înainte de alte tipuri de antrenament. Se recomandă pornirea acestuia la vârsta de șase luni a animalului de companie. Vom analiza în detaliu comenzile care sunt incluse în cursul general de formare a câinilor.

Mie

Echipa „Vino la mine!” este una dintre cele mai importante și primele care îți învață animalul de companie. Încep să o învețe chiar și cu un cățeluș care tocmai a fost adus în casă. Și de la vârsta de patru luni încep să lucreze pe deplin în diferite condiții.Echipa „Vino la mine!”Executarea completă a acestei comenzi constă din două etape:

  • abordarea însăși a unui animal către o persoană;
  • contracție lângă o persoană.
Știați? Mai devreme, din comanda „Vino la mine!” era necesar ca câinele să se plimbe în jurul persoanei din spate și abia apoi să se așeze lângă picioarele din stânga. Acum este permis să micșorați pur și simplu animalul lângă piciorul stâng sau în fața proprietarului.
Pentru primele activități cu normă întreagă în aer liber și cu distracții, aveți nevoie de o lesă lungă. Chiar dacă tu și animalul dvs. de companie ați învățat deja această comandă acasă, există atât de multe distrageri pentru el pe stradă, încât cel mai adesea câinele încetează să o facă. La urma urmei, animalul nu știe încă că această comandă trebuie executată întotdeauna și în orice condiții. Înainte de orice activitate, câinele trebuie să fie lăsat să urce, să-și amelioreze nevoile naturale și să-i fie foame.
Va fi interesant de știut - de unde să începi antrenamentul câinilor, cum să predați comenzile cățelușului, și ce este agilitatea.
Atunci tratamentul pe care l-ai luat pentru a-l recompensa va fi mai important pentru ea decât diversele distrageri. Când animalul se află la o distanță suficientă de tine, numește-l după nume. De obicei, câinii reacționează imediat la porecla lor, dar dacă animalul tău de companie nu reacționează așa cum ar trebui, trage lesa spre tine, doar că nu e greu să atragi atenția.

Odată stabilit contactul, comandați „Vino la mine!”. Dacă aveți o legătură bună cu animalul dvs. de companie, el va veni să alerge. Dacă nu, încercați să-i atrageți atenția așezându-vă (o persoană așezată este interesantă pentru câini) sau prefăcându-vă că pleacă, îndepărtându-se încet de animal. De obicei, sunt suficienți câțiva pași.Dacă câinele aleargă spre tine, atunci dă-i o încurajare pregătită, laudă-l emoțional și aprobator. Când animalul tău de companie, în ciuda tuturor trucurilor, nu vine la tine, atunci cu ajutorul unei lese, cu smucituri îngrijite, trage animalul spre tine și laudă, încurajează și renunță imediat la mersul mai departe. După mai multe repetări ale unor astfel de evenimente, chiar și cel mai încăpățânat câine își va da seama că este mai bine să te apropii de tine, deoarece în același timp îl lauzi, îl tratezi și îi dai o plimbare.

Important! Atunci când dezvoltați această echipă, ar trebui să utilizați doar metode satisfăcătoare. Nu puteți suna câinele pentru a pedepsi sau pedepsi dacă nu, altfel veți dezvolta această abilitate pentru o lungă perioadă de timp. Nu poți imediat după această comandă să o pui în lesă și să pleci acasă. Nu este nevoie să chemați câinele la dvs. în timpul orelor de curs, dacă vedeți că este foarte interesat de ceva - lăsați-l să vă satisfacă curiozitatea. Nu alerga după câine dacă nu se potrivește la apel: este mai bine să-l interesezi sau să folosești o lesă.
Când animalul dvs. de companie începe să se apropie de dvs. când vi se solicită în orice condiții, ar trebui să începeți să-l învățați să se așeze, folosind aceleași tehnici ca și atunci când dezvoltați comanda „Sit!”.

Este imposibil

Comanda „Nu!” (sau „Fu!”) este, de asemenea, extrem de important și începe să dezvățe de la o vârstă fragedă, când câinele, ca un cățeluș, învață să se comporte așa cum ar trebui (mergeți corect la toaletă, nu vă stricați lucrurile, nu mâncați de la masă, nu mușcați etc.). Desigur, nu este recomandat să bateți cățelul (maxim - o palmă pe fund), ci mai degrabă, ca un câine-mamă, să bateți puțin greabanul (gâtul). Mai mult, pedepsește și spune „Nu poți!” urmează întotdeauna la începutul unei acțiuni nedorite și nu atunci când fapta este încheiată, iar câinele a uitat deja de ea. Nu va înțelege pentru ce a fost pedepsită, iar acțiunile proprietarului, în cel mai bun caz, vor provoca nedumerire..Comanda „Nu!”Atunci când un cățeluș mănâncă un cârnat interzis cu mare putere, această comandă va fi, de asemenea, ineficientă. În timpul trecerii la OKD, o altă tactică este deja în vigoare. Aceasta este o poruncă care trebuie dată o singură dată, iar eșecul ei este întotdeauna și imediat urmat de pedeapsă.. Împlinirea necondiționată a acestuia este foarte importantă în dresajul oricărui câine.. Este ușor să exersați această comandă în timpul antrenamentului. În același timp, animalul de companie trebuie să fie în lesă. Luați o bucată mică din delicatese și hrăniți-o animalului și apăsați următoarea bucată pe palma mâinii cu degetul mare și spuneți rău augur: „Nu poți!”.Câinele vă poate ignora comanda și poate încerca să ajungă la mâncare, apoi ar trebui să-l loviți pe față cu o palmă cu un tratament. După ce animalul, sub această interdicție, începe să refuze tratamentul, îl lăudați, dar nu ar trebui să-l încurajați cu delicatețea „interzisă”. Aceste acțiuni sunt practicate nu mai mult de o dată pe antrenament, deoarece sunt foarte neplăcute pentru animalul de companie..

Când începe întotdeauna să execute această comandă, o puteți folosi pentru a întrerupe alte acțiuni negative (lătrând la trecători și bicicliști, culegând resturi etc.). Când în viața de zi cu zi animalul de companie reacționează întotdeauna corect la cuvântul „Nu!”, El nu este niciodată încurajat pentru asta.

Important! Dacă îi interzici câinelui să facă ceva, nu-l mai permite niciodată. Aceasta este o interdicție completă, nu o frână. Nu trebuie utilizat în toate cazurile. Dacă animalul tău de companie îți apucă eșarfa, spune-i „Dă!”, Iar dacă merge în direcția greșită, spune „Aproape!”. Dacă a sărit pe canapea, pe care uneori i s-a permis să se odihnească, dar acum prezența lui acolo nu este necesară, poruncește „Loc!” Dar în astfel de cazuri, când câinele prezintă agresivitate inadecvată sau se bagă în gunoi, - o firmă fără echivoc „Nu!”.
Se întâmplă ca unii câini rău crescuți să nu răspundă la o lesă. Pentru câinii de talie mare, se recomandă utilizarea unui guler ascuțit sau electric. Deși, uneori, este suficient ca neascultarea să pedepsească cu o palmă pe crestă cu un ziar înfășurat.

Din apropiere

Comanda nu este la fel de importantă ca cele două precedente. Veți avea nevoie de el când vă plimbați pe străzile orașului, când este de preferat să găsiți animalul de companie lângă proprietar. Această abilitate este necesară în special pentru rasele mari. Practicând comanda „Aproape!” cel mai bine este să o faci atunci când ți-ai dresat deja cățelul cu lesa. După ce v-ați plimbat animalul în mod corespunzător, îl fixați de lesă și, încercând să îl țineți la piciorul stâng, începeți să vă mișcați în direcția pe care ați ales-o. Lesa trebuie slăbită, astfel încât catelul să se poată îndepărta de tine. Și, desigur, va încerca să o facă și să te târască undeva..Echipa AproapeDe îndată ce se întâmplă acest lucru, porunci „Aproape!” și fă un smucitură la picior. Echipa ar trebui să pară fermă și oarecum amenințătoare. Cel mai probabil, va trebui să faceți acest lucru de mai multe ori până când animalul dvs. de companie își dă seama că tragerea lesei duce la disconfort și nu va merge pe lângă tine. După ce cățelul a umblat cu tine cel puțin câțiva metri, încurajează-l cu laudă, tratează-l și dă-i o plimbare. La început, faceți asta o dată, apoi măriți timpul petrecut în apropiere și complicați, deplasându-vă de-a lungul curbei.Când animalul tău de companie este obișnuit să meargă alături, antrenează-l să se așeze când se oprește din mișcare. Când câinele începe să învețe să meargă alături fără lesă și încearcă să se îndepărteze, proprietarul pune cu grijă lesa pe pământ. Dacă animalul de companie, atunci când încearcă să se îndepărteze, reacționează la comanda „Aproape!” imediat, lesa poate fi îndepărtată. Când comanda este executată corect, animalul, la prima comandă, ocupă un loc la piciorul stâng al proprietarului și îl reține în orice condiții.

Aport

Executarea comenzii „Aport!” construit pe instinctul inerent câinelui pentru a aduce obiectele aruncate. Dacă doriți să învățați un câine să vă aducă lucruri abandonate, atunci trebuie să faceți acest lucru cu el chiar și din cățeluș. În timpul jocurilor și al plimbărilor, folosiți o jucărie specială sau un obiect de interes, trageți-o cu comanda „Aport!” și cu cuvântul „Dă!” ia-l de la cățeluș, recompensându-l cu afecțiune și delicatețe. De-a lungul timpului, veți obține acest lucru prin comanda „Aport!” copilul va lua jucăria și cu cuvântul „Dă!” da gratis.

Îngrijirea câinilor este foarte importantă, așa că aveți grijă, cum se taie ghearele corect, realizează un model pentru salopetă, alege o jucărie, clamă de păr, guler, furminator, și află ce este tunderea și îngrijire.
Apoi jucăria ar trebui aruncată și solicitând întoarcerea, aruncând obiectul puțin mai departe de fiecare dată. Când un copil încearcă să fugă cu o jucărie, folosește comanda „Vino la mine!”. Dacă câinele are o vârstă mai mare de 6 luni, nu a fost învățat la cățeluș și nu arată interes pentru lucrurile abandonate, va fi destul de dificil să-l înveți această poruncă. Un animal de companie ar trebui să-i fie învățat în timpul antrenamentului după ce a început să execute comenzile „Pentru mine!”, „Stai!”, „Aproape!” Și începe cu predarea comenzii „Dă!”..Echipa AportÎn acest caz, antrenamentul începe cu un joc care trage un obiect interesant pentru câine cu cuvântul „Aport!” și continuă cu selecția sa ulterioară cu comanda "Dă!" Apoi animalul de companie este încurajat ca întotdeauna. Dacă animalul are un temperament coleric, atunci în timpul portării se poate excita prea mult și poate fi agățat de subiectul remorcherului. Apoi, trebuie să reduceți timpul de joc cu obiectul și, luându-l cu cuvântul „Dă!”, Ascundeți-l imediat, acordați timp animalului de companie să se calmeze.
afla, cine este antrenorul și cinolog.
Astfel de clase sunt necesare pentru comanda „Aport!” câinele tău a luat obiectul și l-a ținut în gură până când s-a auzit porunca „Dă!” și ai luat chestia asta. Ar trebui să verificați și să consolidați această abilitate dobândită în timpul mersului. În timp ce conduceți, vă opriți, comandând „Aproape!”, Dați animalului de companie un aport cu comanda „Aport!”. Apoi, continuați să vă mișcați, comandând „Aproape!”, Iar animalul trebuie să meargă în același timp alături și să ducă lucrul dat acestuia. Dacă s-a întâmplat acest lucru, atunci trebuie să faceți pasul următor..După ce ați așezat anterior câinele, trebuie să aruncați un aport nu departe, iar ea trebuie să alerge la el și să se întoarcă. După ce ați luat lucrul aruncat de la animalul de companie, trebuie să-l lăudați. Ocazional se întâmplă ca animalul să nu alerge să ia un aport, atunci ar trebui să alergi după el cu câinele. Ar trebui să luați chestia și să o dați animalului de companie cu comanda „Aport!”, Apoi întoarceți-vă și cu comanda „Dă!” ridic-o. După câteva sesiuni, prietenul tău cu patru picioare va ghici de ce ai nevoie de la el, iar el însuși va alerga după obiect.
Mare pentru antrenament păstor, leonberg, beauceron, mittel schnauzer, Komondor, cioban belgian, Labrador, bichon frize, setter irlandez, terrier negru, Câine german și pinscher.
Câinele nu trebuie să alerge după obiectul aruncat fără cuvântul „Aport!” Prin urmare, ar trebui instruit aruncând obiectul și comandând „Aproape!” când animalul încearcă să alerge după obiect, întărindu-l, dacă este necesar, cu o smucitură a lesei. Această comandă este considerată complet elaborată dacă câinele, printr-o singură ordine sau gest al proprietarului, ridică rapid și imediat și returnează diferite obiecte care au fost aruncate suficient de departe (cel puțin 15 m). În același timp, întorcându-se, stă la piciorul stâng al proprietarului, ocolindu-l la dreapta, sau se așează în fața lui și dă obiectul la cerere.

Sta

Dacă tu și animalul dvs. de companie ieșiți afară împreună, atunci veți avea nevoie de această comandă pentru a o păstra într-un singur loc în timp ce vă așteaptă (de exemplu, dacă ați fost la un magazin). Și dacă vrei să antrenezi animalul mai departe, atunci ai nevoie doar de el.Stai! ComandăStai! Comandă include practicarea a două abilități:

  • stai la comandă;
  • ținând animalul în poziție șezând până la următoarea comandă.
Dacă ați practicat deja așezarea la comandă cu un cățeluș, atunci vă va fi mai ușor să exersați complet aceste abilități. Dar cu o persoană adultă neinstruită, trebuie să transpiri. Este necesar să vă obișnuiți să stați nu mai devreme de comanda „Vino la mine!” Practica ei este, de asemenea, adesea combinată cu stăpânirea comenzii „Aproape!”. Câinele merge pe o lesă scurtă, comandând „Aproape!”. Dacă câinele merge deja alături și nu trage nicăieri, atunci începeți să-l așezați cu comanda „Stați!”.

Pentru a face acest lucru, oprește-te în timp ce mergi și spune-i să „Stai!” Un animal care a stăpânit pe deplin abilitatea de a merge lângă el este probabil să stea. Dar dacă acest lucru nu s-a întâmplat, atunci arătați-i răsfățul și ridicați-l deasupra capului, astfel încât, pentru ușurința vizionării, trebuie să se așeze. Se întâmplă ca animalul să nu se așeze, apoi trebuie să fie ajutat să se așeze apăsând palma pe crupă și în același timp trăgând lesa în sus. După ce ați repetat comanda, dați răsfăța animalului de companie șezând și lăudați-l. De obicei, această tehnică se repetă de aproximativ trei ori într-un singur antrenament pentru a consolida rezultatul..Dacă faceți acest lucru în fiecare zi, câinele învață să stea la comandă pentru mai multe sesiuni de antrenament. După aceea, trebuie să faci rezistență. Așezați animalul de companie și, ținându-l în poziție așezat, deplasați-vă încet în jurul animalului. După ce turul a fost făcut, animalul de companie trebuie lăudat, încurajat și eliberat să alerge. Dacă câinele încearcă să se ridice, așezați-l din nou în același loc și repetați comanda „Stai!” cu o amenințare și nemulțumire în voce. Când, când se plimbă în jurul cercului, câinele stă calm, începe să crească treptat raza cercurilor umblate și numărul lor.

Citiți și cum să aveți grijă de puii de rasă ciobănesc german, chihuahua, Bulldog englez, teckelii, husky siberian, labrador și Câine ciobanesc caucazian.
Conform standardelor, această abilitate este dezvoltată atunci când animalul dvs. de companie se așază imediat la comandă sau un gest special, în circumstanțe diferite și din poziții diferite, și stă cel puțin 15 secunde sau până la următoarea comandă. Proprietarul poate sta până la 15 metri distanță de el. Comanda „Stai!” poate fi însoțit de un gest. Îndoiți brațul drept la cot, deschideți palma și ridicați-o vertical.

A te intinde pe jos

Dezvoltarea comenzii „Culcă-te!” include abilități similare comenzii Sit!

  • minți la cerere;
  • ținând animalul în poziție culcată până la următoarea comandă.
Aceste abilități pot fi utile atunci când călătoriți. Această postură supusă vă va ajuta, de asemenea, să vă afirmați dominația asupra animalului. Încep să o rezolve după ce animalul de companie începe să se așeze la comanda „Stai!”, Deoarece un animal așezat este mai ușor de așezat.comanda „Culcă-te!”Când câinele este așezat, spune-i să „Culcă-te!” și arată-i o bucată din delicatese, dacă animalul este interesat, mișcă-l în jos și ușor înainte, forțându-l să ajungă la delicatese și să se întindă. Poate că va trebui să-l ajuți să se întindă apăsând mâna pe greabăn. Când animalul de companie este în poziția corectă, recompensează-l cu laude și delicii.
Știați? Câinilor de serviciu li se învață o poziție predispusă în care le este ridicat capul. În această poziție, animalul nu trebuie să se întindă pe lateral, ci doar să stea plat pe membrele posterioare, pentru a putea reacționa întotdeauna rapid, dacă este necesar..
În primul rând, creștem încet timpul dintre momentul în care animalul de companie se întinde și dă un tratament. Apoi, pentru a-și dezvolta rezistența, proprietarul începe să se îndepărteze de el, de fiecare dată mai departe. Când un animal încearcă să se ridice, trebuie să îl comanzi cu asprime, cu o amenințare în vocea „Culcă-te!” Această comandă poate fi dată cu un gest - ridicați mâna dreaptă cu palma în jos la nivelul umerilor și coborâți brusc.

A sta

"A sta!" - o altă comandă de frânare. Câinele, când intră, trebuie să înghețe în picioare din orice poziție. Animalul de companie este obișnuit cu el atunci când, în timpul emiterii ordinului „Stop!” ridicat sub stomac cu mâinile sau tras cu lesa în poziție în picioare. Îl țin în această poziție pentru puțin timp, apoi îl laudă și îi dau un tratament. Apoi, când câinele însuși devine la cerere, încep să se obișnuiască cu rezistența, crescând timpul de așteptare.

Această poziție este mai dificilă pentru animal decât așezat sau culcat, deoarece uneori nu este ușor să-l înveți să stea nemișcat, fără a-și călca labele. Această comandă poate fi dată cu un gest, fluturând în sus cu mâna dreaptă ușor îndoită, cu palma în sus de jos până la linia centurii.

Un loc

Echipa este foarte importantă, mai ales în viața de zi cu zi, când trebuie să vă faceți o afacere proprie, astfel încât animalul de companie să nu se învârtă. Într-un loc bine ales și mobilat, animalul însuși vrea să fie, dar acest lucru ar trebui totuși rezolvat prin antrenament. Desigur, cel mai bine este să antrenezi cățelușul pe un loc transferându-l pe un saltea de odihnă când adoarme. Astfel, este necesar să spunem „Loc!” și returnează-l acolo de fiecare dată când încerci să pleci. Dar îi poți desemna locul cu orice obiect, de exemplu, o lesă și să-l înveți.

Verificați ratingul feedului premium și clasa super-premium, și aflați dacă câinelui i se poate da mâncare uscată.
Obișnuirea cu locul se practică împreună cu comanda „Culcă-te!”. Dacă câinele se întinde la cerere, împreună cu comanda „Culcă-te!” comanda „Plasați!” și marchează locul cu o lesă. Treptat ordinul „Culcă-te!” va corespunde comenzii „Plasați!” și a pus o lesă. După un timp, comanda „Culcă-te!” nu poți servi, doar „Loc!”. După ce practică punerea animalului în loc și rezistență, aceștia trec la abilitatea de a reveni la locul desemnat.Pentru a face acest lucru, sunați animalul cu comanda „Vino la mine!” și, lăudând pentru executarea corectă a ordinului, îndreaptă cu mâna în direcția lesei stabilite anterior și spun „Plasează!” Cel mai probabil, va trebui să duceți câinele la locul respectiv și să repetați „Loc!” Din nou. După ce animalul de companie s-a întins la locul potrivit, rezistăm puțin timp și îl lăsăm să se plimbe.

Câteva activități sunt suficiente, iar prietenul tău cu patru picioare își va da seama de ce ai nevoie de la el, iar el se va potrivi în locul desemnat la prima cerere. Cu fiecare sesiune ulterioară, măriți distanța până la locație și timpul de păstrare.

Mers pe jos

Aceasta este comanda preferată și cea mai rapidă de învățare a câinelui. De obicei, este folosit pentru a anula comanda anterioară, astfel încât animalul de companie să înțeleagă că este liber. El îl ajută să separe serviciul și timpul liber. De asemenea, este folosit ca recompensă atunci când înveți alte comenzi. După comenzile „Vino la mine!”, „Stai!”, „Următorul!” și alte ordine, mai ales cu reținere, cuvântul „Mergeți!” sună ca muzică pentru urechile câinilor. Procesul de a te obișnui cu această comandă este simplu. Câinele este eliberat din lesă și i se spune „Ia o plimbare!” Dacă animalul de companie stă lângă el nedumerit, pentru că nu știe ce vrei de la el, atunci joacă-te cu ea, fugi.mers pe jos

Important! Nu uitați să vă controlați prietenul cu patru picioare în timp ce merge pe jos. La urma urmei, în momentul în care ești distras, el poate urca în coșul de gunoi sau poate începe o luptă cu un alt câine.

Redirecţiona

În anumite condiții de mișcare, câinii nu se pot deplasa lângă o persoană: de exemplu, pentru a trece peste un bușteni, de-a lungul unei cărări înguste sau a scărilor, intrând într-un lift, urcând într-o mașină etc. Cățelușul poate fi încurajat să meargă înainte aruncând deliciul ușor înainte și spunând „Înainte!” În loc de o delicatese, puteți utiliza un aport.Când se obișnuiesc, aleg un loc în care animalul va fi forțat să se miște în fața proprietarului, deoarece pur și simplu nu poate merge alături. Pentru ca animalul să nu alerge puternic înainte, folosește o lesă. După un timp, la comanda „Înainte!” un prieten cu patru picioare va merge în fața proprietarului, având în vedere viteza sa. Această comandă corespunde următorului gest: mâna dreaptă cu palma întoarsă în jos, este ridicată în direcția dorită.

Barieră

Această comandă nu este foarte importantă, dar poate fi utilă, de exemplu, pentru a sări într-un tren. Cu toate acestea, dacă animalul dvs. de companie este adesea lăsat nesupravegheat în curtea unei case private, luați în considerare dacă merită să-l învățați să depășească obstacolele. Plictisit în curte, poate sări peste gard și să meargă în căutarea aventurii.

Inițial, vă puteți folosi propriile membre punând piciorul sau brațul pe gard (copac, perete etc.). Aduceți câinele dvs. printr-un astfel de obstacol cu ​​o delicatese. Când animalul de companie încearcă să sară peste o delicatese, spuneți „Barieră!” Astfel, este necesar să începeți de la înălțimi mici, chiar și pentru câinii mari, crescând treptat înălțimea și obișnuindu-vă să luați obstacole la comanda „Barieră!”.echipăPe o platformă echipată cu bariere, puteți comanda animalului de companie „Aproape!” și săriți singur peste barieră, trăgându-l și spunând „Barieră!”, apoi învățați animalul să sară peste obstacole de unul singur. După ce ați ajuns la obstacol, trebuie să mergeți în partea cealaltă și să comandați „Barieră!” După săritură, câinele trebuie lăudat și tratat cu un tratament. Este important să creșteți treptat înălțimea de depășire și să consolidați această abilitate, făcând salturi pe diferite terenuri cu diferite obstacole.

Știați? Proprietarii de câini trăiesc cu 66% mai activi decât ceilalți oameni.
Nu trebuie să supraîncărcați câinele cu cursuri sau să dați o înălțime excesivă pentru puterea lui. De asemenea, animalul ar trebui să aibă întotdeauna posibilitatea de a alerga înainte de a sări. Luați-vă timp pentru a vă antrena animalul de companie și vă puteți crește un prieten de încredere care vă va servi cu fidelitate. O bună pregătire ajută la întărirea legăturii dintre proprietar și câine, facilitează înțelegerea reciprocă și trăirea împreună. Pentru câinii de rase mari sau agresive, aceasta este, de asemenea, o garanție a siguranței lor pentru alții..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » 11 Echipe ale cursului general de formare a câinilor: cum să-ți înveți ascultarea câinelui