Câine de munte bernez: caracteristici și descriere a rasei

Nu este un secret faptul că câinii ciobănești sunt cei mai potriviți pentru rolul animalelor de companie din familie.

Instinctele dezvoltate de-a lungul secolelor îi fac pe „bonici” griji și tovarăși loiali pentru întreaga familie.

Istoria rasei

La fel ca majoritatea raselor de păstori străvechi, nu este posibil să se stabilească cu certitudine originile câinelui de munte Bernez. Cu toate acestea, există dovezi că acești câini au apărut în Berna elvețiană și Durbach.

Gross, Entlebucher și Appenzeller Mountain Dog sunt considerați rudele lor cele mai apropiate. Toate aceste rase pot fi combinate sub un singur nume: Ciobanesc elvețian sau Câine de munte și se diferențiază unul de celălalt doar în exterior.

Din timpuri imemoriale, câinii ciobănești au trăit în Elveția. Legionarii romani, care au mărșăluit victorios prin acest teritoriu, au adus cu ei câini de luptă uriași - molosieni.

Câine ciobanesc
Câine ciobanesc

Ipoteza răspândită a originii Sennenhund vorbește despre încrucișarea câinilor romani cu păstorii locali și nu este nerezonabilă, deși alte specii au participat și la formarea rasei, judecând după diferențele exterioare..

După căderea Imperiului Roman, teritoriile neocupate au fost confiscate de triburile germanice care au crescut pini și șnauzeri. Treptat, popoarele s-au asimilat, câinii au ajuns în Alpi și s-au amestecat cu păstorii locali - de aici și culoarea tricoloră a Sennenhund-ului.

Deoarece regiunea alpină nu este ușor accesibilă, marea majoritate a câinilor ciobănesc elvețieni s-au dezvoltat într-un mod original. Inițial, au fost crescuți pentru a proteja animalele de prădători, dar în timp, animalele sălbatice din această regiune au dispărut, iar câinii au stăpânit o nouă activitate - un păstor.

De-a lungul timpului, localnicii au găsit o altă utilizare pentru o rasă atât de mare. Datorită deficitului de cai pe terenul montan, fermierii locali au folosit câinele de munte ca forță de tragere..

Având în vedere gradul de izolare al văilor alpine între ele până la invenția mijloacelor moderne de comunicare, până în a doua jumătate a secolului al XIX-lea existau câteva zeci de specii de câini ciobănești folosiți în diferite activități și diferiți în ceea ce privește dimensiunea corpului și lungimea hainei.

Odată cu automatizarea activităților umane, mașinile au luat treptat locul câinilor în ferme și, la începutul secolului al XX-lea, majoritatea speciilor de păstori elvețieni erau pe cale de dispariție. Cele mai norocoase animale cu patru picioare tricolore, cu părul lung, care trăiesc în regiunea Bernei - au început odată cu salvarea rasei Mountain Dog..

Adevărat, la acel moment erau numiți de locul de reședință - dyurbakhler. Din 1902 până în 1907, foști ciobani au participat la expoziții, după care crescătorii au organizat clubul de amatori Dürbahler. Noua rasă nu a provocat emoție, dar interesul pentru ea a crescut constant. În anii 1910, numele „Dürbachler” a fost schimbat în „câine de munte Bernez”.

În 1936, puii acestei rase s-au răspândit în toată Europa și au fost exportați în Statele Unite. Primul război mondial a împiedicat extinderea câinilor ciobănești elvețieni pe continentul european, dar în Statele Unite acești câini au fost întâmpinați cu o explozie.

În țara noastră, o creștere a interesului pentru această rasă la începutul anilor 2000, într-un anumit sens, a fost facilitată de un serial de televiziune popular, iar o interogare de căutare de genul „rasa câinelui lui Bukin” nu a fost neobișnuită.

Dyourbahler
Dyourbahler

Descriere și standard de rasă

Standardul rasei Bernese Mountain Dog descrie un câine mare, robust, cu următoarele caracteristici:

  • Înălțimea la greabăn: 64 până la 71 cm pentru bărbați, 58 până la 69 cm pentru cățele;
  • Greutate: 38 - 50 kg pentru bărbați, 36 - 48 kg pentru cățele.

Corpul este musculos - acești câini se pot lăuda cu o forță remarcabilă, bine construiți și bine dezvoltați. Coada este suficient de lungă, acoperită cu păr gros.

Capul este proporțional cu corpul, cu o tranziție lină de la nas la frunte. Buzele se potrivesc strâns între ele, deci nu ar trebui să fie babe. Ochi în formă de migdale de culoare „ciocolată”. Urechile sunt triunghiulare, nu foarte mari, atârnând pe părțile laterale ale capului într-o stare calmă. Dacă câinele este alert, pliul urechilor formează o singură linie dreaptă cu capul. Gâtul este puternic, cu o circumferință largă.

Câinele ciobanesc bernez se remarcă printre altele prin haina sa. Lucios, lung sau mediu, poate fi drept, ondulat sau undeva între ele. Dar cerințele pentru culoare sunt foarte specifice. Lana ar trebui să fie în trei culori - negru-maro-alb.

Partea principală este negru de cărbune, în a doua culoare, maro, petele sunt pictate sub coadă, pe sprâncene, labe și pe piept. Fața cămășii, botul, vârfurile labelor și coada rămân albe. Toate aceste nuanțe de culoare trebuie să fie prezente fără greș, altfel individul este considerat „defect” în ceea ce privește standardul.

În general, rasa Mountain Dog dă impresia că este inteligentă, echilibrată și muncitoare și nici măcar un „defect” al rasei nu îi împiedică să fie animale de companie ideale pentru întreaga familie..

Câine inteligent
- Sunt cioban ...

Caracteristicile rasei și trăsăturile de caracter

Câinele pastor bernez este un câine foarte agil și rezistent, cu curaj remarcabil și aspect rafinat. Acești băieți mari sunt sincer loiali proprietarului lor și se înțeleg bine cu alte animale de pe același teritoriu. Adevărat, prietenia nu îi împiedică să se străduiască să obțină superioritatea în „haită” - încrederea în sine înnăscută își are efectul.

Cu toate acestea, acest câine prietenos, și chiar undeva iubitor, din rasa Mountain Dog, rămâne un câine de pază excelent, arătând vigilență față de străini. Agresivitatea sau, dimpotrivă, lașitatea nu sunt tipice pentru câinii bernezi și este considerată o abatere din cauza predispozițiilor genetice sau a lipsei de creștere. Rețineți, Sennenhund devine matur sexual la 1,5-2 ani și, înainte de acel moment, fervoarea cățelușului transformă câinele într-un glonț de lână.

Deoarece întreaga semnificație a vieții unui „bernets” este un serviciu dedicat proprietarului său, animalul nu poate fi lăsat singur mult timp sau lipsit de atenția sa. Câinele devine trist și poate chiar să se descurajeze..

Câinele de munte Bernez este unul dintre cei mai potriviți câini pentru familiile cu copii. Motivul pentru aceasta este natura bună, răbdarea și tandrețea cu care acești patrupedi „păsc” pe cei care sunt mai mici și mai slabi decât ei. Singura întrebare este dimensiunea animalului de companie - poate împinge din greșeală un copil mic. În plus, copiii ar trebui să fie conștienți în mod clar de cum să se comporte cu un câine și de ce să nu facă..

Îngrijire și

Cum să-ți pese?

Câinele de pastor Bernez se varsă pe tot parcursul anului, în special în perioadele sezoniere de năpârlire. Lâna de la acest câine va fi întotdeauna pe mobilă, podea și chiar pe pereți, astfel încât persoanele prea curate sau persoanele alergice nu sunt recomandate să înceapă această rasă. Pentru a atenua „ocupația lânii” va ajuta la pieptănatul animalului de două ori pe săptămână. Dacă este necesar, încurcăturile formate în lână pot fi tăiate, dar nu trebuie să abuzați de asemenea „îngrijire”.

De asemenea, acordați atenție urechilor „Bernz” - acestea deseori acumulează murdărie, ceea ce poate provoca apariția unei infecții.

Ca orice alt câine, câinele de munte are nevoie de îngrijire pentru ghearele și dinții săi. Pentru „manichiură”, procedurile de baie și alte delicii de igienă ar trebui să fie obișnuite cu animalul de companie de la vârsta unui catel - este incomparabil mai ușor să păstrezi un cățeluș pufos decât un colos de 50 de kilograme pentru adulți..

Baie
Baie

Aceste animale necesită multă mișcare, așa că plimbările lungi sunt indispensabile. Nu este necesar să încărcați câinele ciobanesc cu exerciții fizice - vor fi suficiente mișcări calme și prelungite cu un pas sau un jogging ușor.

Probleme de sanatate

În general, câinele de munte Bernez este în stare bună de sănătate. Cu toate acestea, datorită dimensiunii și greutății sale, pot apărea probleme cu articulațiile coatelor și ale pelvisului. Prin urmare, nu ar trebui să-ți faci animalul să sară de la înălțime sau să sari peste obstacole în timp ce mergi..

O altă problemă obișnuită cu această rasă este balonarea. Pentru ca stomacul să nu se umple cu aer și să nu existe volvulus, câinele trebuie să se odihnească neapărat după ce a mâncat..

Această rasă a fost crescută la munte, prin urmare are un strat gros. Acest lucru poate duce la supraîncălzire și, ca rezultat, la căldură în timpul anotimpurilor calde. Fii cu ochii pe animalul tău de companie și ține-l departe de umbră prea mult timp.

Ce să hrănești?

Câinele de munte nu este pretențios în ceea ce privește mâncarea, dar dieta sa trebuie să fie strict echilibrată..

Principalele alimente pentru pui sunt „laptele” și carnea slabă. Hrănirea are loc de până la trei ori pe zi. Pentru funcția renală eficientă, bebelușii au nevoie de sare (până la 8 g pe zi). Ar trebui să aveți mare grijă cu suplimentele de vitamine - acestea pot provoca o reacție alergică severă.

În general, este mai bine să vă hrăniți animalul de companie cu alimente uscate de o calitate super premium, nu mai scăzută - va sprijini sănătatea și imunitatea câinelui dvs. la nivelul adecvat. Un adult poate trece cu ușurință cu o singură masă..

Încercați să evitați hrănirea excesivă a câinelui pentru a nu provoca probleme cu aparatul de os și cartilaj.

- Vreau mai mult!..
- Vreau mai mult!..

educatie si antrenament

Comportamentul chiar și al celui mai agresiv câine poate fi corectat prin creșterea și antrenarea acestuia de la cățeluș. Rasa Bernese Mountain Dog nu face excepție, deși reprezentanții săi prezintă semne de comportament deviant destul de rar..

Este necesar să instruiți câinele în mod constant, persistent, dar fără presiune și agresiune inutile. Bateria este inacceptabilă. Este posibil ca animalul dvs. să nu poată înțelege totul din mers, dar cu siguranță va încerca să vă mulțumească..

Cât trăiește câinele de munte Bernez?

Cu cât câinele este mai mare, cu atât durata de viață este mai scurtă - aceasta este legea imuabilă a naturii. Câinele de munte Bernez trăiește aproximativ 8 ani. Este în puterea ta să maximizezi viața animalului tău de companie cu ajutorul îngrijirii și afecțiunii..

Cât costă și cum să alegi un cățeluș?

Prețul pentru un cățeluș Bernese Mountain Dog depinde de mai mulți factori, inclusiv:

  • Origine;
  • Pachet complet de documente;
  • Date externe.

În medie, prețul unei mingi pufoase variază de la 300 la 4.000 de dolari. Cea mai potrivită vârstă pentru dobândirea unui câine este de 2 până la 6 luni. Va fi foarte dificil ca un câine adult să se atașeze de primul proprietar care să se „reorienteze” către el însuși.

Criteriile pentru alegerea unui viitor animal de companie sunt standard. În primul rând, ar trebui să acordați preferință caniselor oficiale, mai degrabă decât să cumpărați „de mână” - economiile vă pot reveni. Cereți crescătorului să furnizeze toate documentele necesare pentru cățeluș, să-și cunoască părinții și condițiile în care trăiesc.

Cel mai bun dintre toate, dacă canisa este situată în afara orașului - puii au nevoie de spațiu pentru jocuri în aer liber și o dezvoltare musculară adecvată. Viitorul animal de companie trebuie să fie sănătos, vaccinat, activ, dar nu agresiv.

Concluzie

Câinele de munte Bernez este potrivit atât crescătorilor de câini cu experiență, cât și celor care au decis mai întâi să aibă un animal de companie. Aceste creaturi amabile, loiale și inteligente vor deveni tovarăși loiali față de tine și de cei dragi..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Câine de munte bernez: caracteristici și descriere a rasei