Boli ale tractului gastro-intestinal la câini - o listă de boli cu care nu puteți „glumi”

Sistemul digestiv include toate organele care sunt implicate în recepția și procesarea alimentelor care intră în organism. Apropo, aceasta include cavitatea bucală și chiar anusul (și nu doar stomacul cu intestine). Orice boli ale tractului gastrointestinal la câini sunt pline de consecințe grave și, prin urmare, dacă apare chiar și cea mai mică suspiciune sau „disfuncționalitate” în activitatea tractului digestiv, există o singură cale - către cea mai apropiată clinică veterinară. Cu siguranță nu merită să glumești cu aceste patologii..

informatii generale

Oamenii din stradă sunt obișnuiți să creadă că digestia este un proces care începe exclusiv în stomac. Dar acest lucru nu este cazul. Digestia începe când câinele începe să mestece mâncare. Enzimele conținute în salivă ajută alimentele să înceapă să se „macine” în constituenții săi chimici. Procesul continuă atunci când animalul înghite o bucată mestecată de alimente atunci când coboară în esofag în stomac.

Și mai departe. În general, este acceptat faptul că procesul de digestie este necesar doar pentru a furniza organismului nutrienți: proteine, carbohidrați și grăsimi. Dar, dintr-un anumit motiv, mulți oameni uită de micro și macro elemente. Dar sunt extrem de importante! În special, cu lipsa lor, se pot dezvolta edeme și alte „efecte secundare”.

Astfel, toate funcțiile sistemului digestiv pot fi împărțite în patru mari categorii: digestia însăși, absorbția nutrienților, peristaltismul (contracțiile intestinelor pentru a împinge alimentele) și excreția fecalelor. Astfel, medicul veterinar, căruia i s-a adus câinele cu probleme de digestie, trebuie să afle din ce parte a tractului gastro-intestinal a apărut această problemă. Dar, uneori, bolile tractului gastro-intestinal la câini apar atât de neclare încât trebuie să colectați o anamneză foarte detaliată, fără a pierde din vedere un singur simptom.

Simptomele tulburărilor digestive

Prezența patologiilor poate fi determinată de următoarele semne: hipersalivație (salivație excesivă), diaree, vărsături și constipație, puternic deshidratare și șoc. Localizarea și natura patologiei pot fi adesea aflate aruncând o privire mai atentă asupra animalului de companie bolnav. de exemplu, probleme de mestecat și de înghițire - o consecință a defectelor dinților, maxilarului și, ocazional, esofagului. Vărsăturile se dezvoltă de obicei când boli de stomac sau / și intestine cauzate de factori de origine infecțioasă sau de altă natură. Dar trebuie amintit că vărsăturile sunt un semn comun al criticilor intoxicaţie, ceea ce este adesea cazul bolilor renale, de exemplu.

Diareea este aproape întotdeauna o manifestare a unor probleme digestive exact, dar nu trebuie excluse nici alte motive. În special, diareea apoasă, în care bucăți de fecale împrăștiate „se scaldă” în volume uriașe de lichid, pot indica foarte bine otrăvirea ... sare de masă. Pentru câini NaCl "inofensiv" NaCl este o otravă destul de puternică. Deci, trebuie acordată o atenție deosebită atunci când hrăniți un animal cu deșeuri alimentare. Apropo, de ce tocmai sarea poate da un efect atât de neobișnuit? Totul este simplu aici - atrage apa în lumenul intestinal. Pentru a scăpa de exces, corpul activează peristaltismul, rezultând diaree severă.

Alți factori predispozanți

Rareori, diareea este cauzată de malabsorbție, adică de probleme cu absorbția nutrienților. Acest lucru se întâmplă cu deteriorarea gravă a celulelor epiteliale responsabile de asimilarea acestor compuși. Multe boli virale (de exemplu, canin parvovirus, coronavirus, rotavirus). Malabsorbția poate fi, de asemenea, cauzată de orice defect care limitează capacitatea intestinelor de a absorbi lichide (anomalii congenitale) sau o tulburare pancreatică / hepatică. În special, tulburările digestive sunt posibile după o leziune, atunci când organele interne sunt grav deteriorate..

În cazuri foarte rare, unii pui nou-născuți dezvoltă diaree severă, deoarece au intoleranta congenitala la lactoza (zahăr din lapte).

Și principala problemă a diareei nu este chiar pierderea de substanțe nutritive, așa cum cred mulți oameni, ci în încălcarea metabolismului apei-sare, a intoxicației și a deshidratare. Acesta din urmă este deosebit de periculos pentru puii mici, care pot muri în doar câteva ore. Având în vedere că aproape toate bolile gastro-intestinale sunt însoțite de diaree, nu este surprinzător faptul că toate sunt letale pentru animalele tinere..

Semne diagnostice importante

Nu ar trebui să uităm și despre culoarea fecalelor. Aceasta este o caracteristică de diagnostic foarte importantă, care poate indica cu exactitate locația problemei. În special, fecalele negre, care au o consistență similară cu gudronul, indică în mod clar sângerări în stomac sau în intestinul subțire. Dacă sângele roșu nedigerat se găsește în fecale, atunci problema este probabil asociată cu deteriorarea intestinului gros sau a anusului.

Balonare (flatulența) poate fi cauzată de o varietate de motive, inclusiv paraziți, corpuri străine în intestine și alimente de calitate slabă. De multe ori, vină este lăcomia obișnuită. În acest caz, masele alimentare nu au timp să fie digerate și încep să putrezească. Acest lucru este însoțit nu numai de evoluția abundentă a gazelor, ci și de formarea unui număr mare de compuși toxici.. Deci, cazurile de flatulență nu sunt doar un câine care strică atmosfera, ci și o posibilitate reală de otrăvire endogenă la animalul de companie..

În cele din urmă, durerea la palparea abdomenului sau a pereților abdominali este un semn sigur al problemelor digestive. Așadar, la câini, un semn destul de caracteristic al durerii de stomac este o mișcare oscilantă, „rulantă”. Animalul refuză hrana, încearcă să se întindă și să se înghesuie într-o minge, apăsând ferm labele pe stomac. Desigur, astfel de simptome pot indica un fel de tulburare posttraumatică, dar este puțin probabil ca o leziune atât de gravă să scape de atenția proprietarilor de animale de companie..

Boli parazitare

Paraziți - o cauză frecventă a bolilor tractului digestiv la animale. Numărul tipurilor lor este în sute (acestea sunt doar cele mai „relevante”). Diversitatea și formele „pervertite” ale ciclurilor lor de viață sunt, de asemenea, izbitoare. niste helminti uneori sunt necesare mai multe gazde intermediare, dar tot mai des infecția este foarte simplă: câinele mănâncă alimente sau bea apă contaminată cu ouă de viermi. După aceea, viermii cresc într-o stare adultă în maximum o lună. În mod ciudat, prezența lor în corpul animalului nu este întotdeauna evidentă: infecția cu unele helminți nu oferă deloc semne clinice distincte vizual..

Dar, mai des, câinele pierde în greutate, dezvoltă diaree și / sau constipație. Din păcate, mulți paraziți sunt periculoși pentru oameni și, prin urmare, proprietarul, atunci când comunică cu un animal de companie bolnav, trebuie să respecte cu strictețe standardele sanitare și igienice. Deoarece bolile parazitare pot fi ușor confundate cu alte boli datorită asemănării puternice a semnelor clinice, diagnosticul trebuie pus exclusiv pe analiza fecalelor, sângelui (util în cazul viermilor cardiaci) și a altor metode de diagnostic. Tratamentul în toate aceste cazuri este destul de simplu (din nou, cu excepția viermilor cardiaci), adesea este suficientă o doză de medicament.

Ce sa fac?

Permiteți-ne să vă avertizăm imediat - este imposibil să dați recomandări specifice în acest capitol, deoarece există prea multe boli. Dar totuși, vom lua în considerare principalele dispoziții care sunt ghidate în toate clinicile veterinare din lume..

În primul rând, sarcina principală este de a găsi cauza principală și apoi de a o elimina. Cu toate acestea, nu uitați de ameliorarea simptomelor, deoarece acestea sunt adesea și mai periculoase. Deci, iată regulile de bază care guvernează tratamentul patologiilor gastro-intestinale:

  • Eliminarea cauzei principale. Deci, pentru infecții, se prescriu antibiotice sau alte medicamente antimicrobiene și seruri, pentru tumori și corpuri străine, acestea recurg la intervenții chirurgicale, helmintii sunt distruși cu agenți antihelmintici etc..
  • Decizie de utilizare sedative depinde de cazul specific. Sigur, ameliorarea durerii pare a fi luată de la sine înțeles, dar uneori poate fi dăunătoare. De exemplu, în unele cazuri, este important ca medicul veterinar să înțeleagă dacă tratamentul utilizat funcționează, iar analgezicele pot da falsă încredere în starea normală a animalului (ceea ce poate să nu fie deloc cazul). În cele din urmă, în țara noastră, analgezicele de înaltă calitate pentru animale sunt pur și simplu interzise, ​​iar analogii ieftini provoacă adesea efecte secundare severe și lovesc puternic ficatul..
  • În cazurile în care se observă diaree severă, prevenirea deshidratării este obligatorie. Pentru aceasta, se injectează compuși intravenoși care stabilizează metabolismul apei-sare și previn acumularea de compuși toxici în sânge..
  • Dacă câinele are flatulență severă cauzată de mâncare de calitate slabă sau de mâncare excesivă, recurgeți la lavaj gastric și clisme, stabiliți în doze „letale” de cărbune activ obișnuit, absorbind compuși toxici și gaze.

În cele din urmă, chiar și după o vindecare „formală”, alimentația adecvată joacă un rol imens în recuperarea ulterioară a animalului. Indiferent de cauzele tulburărilor gastrointestinale, în prima zi câinele este hrănit doar cu alimente de înaltă calitate și „ușoare”.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Boli ale tractului gastro-intestinal la câini - o listă de boli cu care nu puteți „glumi”