Cardigan welsh corgi: caracteristici și descriere a rasei

Welsh Corgi este o rasă de câini surprinzător de veseli, activi și amabili, care au parcurs un drum lung de la păstorii satului până la tovarășii regali. Inteligenți, înțelepți și demni, vor deveni cu siguranță favoritele oricărei familii.

Istoria rasei

Origine

Există o frumoasă legendă despre originea corgiilor. Se spune că cu mult timp în urmă elfii călăreau acești câini. Odată, aceste creaturi magice s-au împrietenit cu copiii de la fermă și, în semn de prietenie, le-au dat câțiva pui. De atunci, aceste degete scurte au trăit cot la cot cu oamenii..

Fapte istorice mai fiabile mărturisesc următoarele. Istoria acestei rase este înrădăcinată în antichitate și, potrivit unor surse, are câteva mii de ani. Welsh Corgi a apărut pe teritoriul județului Țara Galilor din Regatul Unit.

În primul mileniu d.Hr., acești păstori cu picioare scurte au fost folosiți de păstorii locali. Au însoțit vitele la pășuni, s-au luptat curajos cu tâlhari și lupi, au păzit turma ziua, iar seara l-au condus acasă. Acești câini cu înțelepciune nu au fost doar ajutoare, ci și un înlocuitor complet pentru păstori..

Activati
Activitate

În acea perioadă, locuitorii județului primeau principalele venituri din vânzarea cărnii pe piețe, astfel încât păstorii cu patru picioare erau solicitați în cantități mari. În timp, oamenii au început să crească păsări în fermă. Welsh Corgi s-a dovedit a fi foarte util aici. Câinii cu același succes au pășunat gâște și rațe, împiedicându-i să plece și au făcut-o fără să latre prea mult, pentru a nu speria animalele domestice..

Acești bebeluși ridicoli își meritau greutatea în aur. În secolul al X-lea, monarhul domnitor a stabilit compensația pentru moartea accidentală a unui corgi pentru proprietar în cantitatea unui bou întreg, întrucât moartea unui păstor cu patru picioare a amenințat moartea întregii efective, iar crescătorul de vite însuși risca să fie permis în lume. În plus, un atacator care a ucis un câine de cioban a fost pedepsit cu moartea.

De-a lungul anilor, acești câini au excelat într-o serie de alte profesii. S-a dovedit că au un simț al mirosului excelent și sunt capabili să urmeze traseul chiar și în condiții de asfalt urban. Aceeași calitate le-a permis să își ia locul în rândurile poliției în căutarea drogurilor..

Pembroke și cardigan

Reunirea istoriei rasei nu a fost ușoară, dar sa dovedit a fi imposibil de urmărit genealogia. În tot timpul existenței ca un câine de păstor, corgi se amestecau liber cu frații lor genealogici și genealogici, motiv pentru care varietatea exterioară era destul de largă.

Cardigan și Pembork

Comunitatea mondială a aflat despre corgi abia în 1892, când au început să fie arătați la expoziții de câini de păstor. Și doar 28 de ani mai târziu, această rasă a primit recunoaștere oficială și numele "Welsh Corgi".

După alți 5 ani, s-a format un club de crescători, dar a fost dificil de evaluat astfel de câini pestriți. S-a decis împărțirea rasei în două tipuri:

  • Cardigan Welsh Corgi;
  • Welsh corgi pembroke.

Cel mai probabil, numele au fost preluate din două județe galeze în care locuiau câinii: Pembrokeshire și Cardiganshire. Distanța geografică a făcut posibilă evitarea intersecțiilor inutile între specii și consolidarea caracteristicilor celor două rase. Drept urmare, diferențele dintre Pembroke Welsh Corgi și cardigan se află nu numai în exterior, ci și în personaj.

În 1932, un cățeluș Pembroke a venit la palat în dar pentru viitoarea regină engleză. De atunci, ciobanul a câștigat faima ca câine de salon - acest lucru a contribuit la creșterea popularității ambelor rase din întreaga lume..

Descriere și standard de rasă

În general, câinii Cardigan Welsh Corgi pot fi descriși ca fiind bine tricotați, rezistenți și agili. Standardul rasei presupune un corp lung, cu pieptul lat, mușchii bine dezvoltați, talia pronunțată, spatele drept și coada „vulpei”. Picioarele sunt scurte, destul de mari, cu metatarsiene strict verticale. Înălțimea ideală - 30 cm.

Copii
Copii

Capul are o formă similară cu o vulpe, craniul este lat, mai îngust la ochi. Raportul dintre lungimile botului și întregul craniu este de 3/5, vârful nasului este negru. Ochii sunt de dimensiuni medii, depărtați, predominant întunecați, cu o margine întunecată în jur. Pigmentarea albastră sau albastră a ochilor este permisă numai în cazul culorii corespunzătoare a stratului albastru.

Câinii Welsh Cardigan sunt mai „urcați” decât frații lor Pembroke. Vârfurile urechilor sunt mai rotunjite, bazele sunt suficient de late. Distanța de la ureche la ureche este de aproximativ 8 cm. Gâtul este muscular, bine format.

Lâna cardiganului corgi este de lungime mică până la medie, grosieră, cu un strat dens. Părul drept este binevenit. Orice culoare este permisă, prezența (precum și absența) marcajelor albe nu este interzisă, totuși acestea nu ar trebui să prevaleze.

Caracteristicile rasei și trăsăturile de caracter

Acești câini au o dispoziție bună și veselă, dar vigilența nu le este străină. Nu vor mângâia pe toți la rând, cerșind zgârieturi. Cardiganele rămân mereu alerte: în primul rând, analizează situația și abia apoi acționează. Cu toate acestea, pentru toată independența lor, corgi au nevoie de contact cu „haita” lor - o trăsătură a oricărui câine ciobanesc.

- Odihna! ..
- Odihna!..

Îi iubesc sincer pe toți membrii gospodăriei, dar, de regulă, aleg o persoană ca lider. Cardiganele nu sunt dornice să devină lider, cu excepția cazului în care proprietarul însuși arată slăbiciune din punctul de vedere al câinilor: „isteric” și tratează animalul de companie nedemn.

Rasa de câini Welsh Corgi Cardigan se înțelege bine atât cu alte animale din casă, cât și cu copiii, cu excepția cazului în care aceștia își permit libertăți și grosolănie inutile.

Îngrijire, întreținere și hrănire

Cum se conține?

Orice animal de companie are nevoie de îngrijire. Cardiganul este un câine care nu necesită mari probleme în acest sens. Stratul său necesită periaj zilnic de bază. Corgis neagă de două ori pe an - în aceste perioade, pentru a evita transformarea casei într-o minge de lână, ar trebui să vă apropiați de câine cu un pieptene.

Datorită staturii lor mici și a picioarelor scurte, corgi se murdăresc adesea în timpul mersului, mai ales pe vreme umedă. În acest sens, trebuie să-și spele labele și stomacul după fiecare plimbare, dar aranjează o zi completă de baie nu mai mult de o dată la șase luni folosind șampoane speciale.

Trecutul Shepherd se manifestă la acești câini, inclusiv dragostea pentru jocuri active și plimbări. Exercițiul prelungit este soluția perfectă. Câteva minute afară pentru a „face lucrurile”, nu veți face.

Este mai bine să umblați câinele cu lesa, altfel instinctul „gardianului teritoriului” poate duce corgiul foarte departe de casă. În orice caz, animalul de companie ar trebui să aibă un guler cu datele de contact ale proprietarului - pentru orice eventualitate. Este posibil și necesar să combinați plimbările cu antrenamentul - afaceri cu plăcere.

Având în vedere natura și dimensiunea cardiganului, este ușor să îl păstrați atât într-o casă la țară, cât și într-un apartament obișnuit. Problema deteriorării lucrurilor și a zgomotului inutil este rezolvată prin educarea de la cățeluș. Așternutul câinelui trebuie să fie de susținere, ortopedic, ținând cont de particularitățile structurii corpului. Este mai bine să așezați boluri pe standuri, astfel încât corgiul să nu fie nevoit să se aplece prea mult..

La o plimbare
La o plimbare

Cum se hrănește?

Cardigan Welsh Corgi poate mânca aproape orice le oferiți, cu toate acestea, dieta lor trebuie monitorizată cu atenție, deoarece această rasă de câini este predispusă la creșterea rapidă în greutate. Nu vă îndrăgostiți de „ochi de cățeluș” atunci când animalul dvs. de companie vă imploră o „delicioasă delicioasă” - sănătatea și longevitatea lui depind complet de dvs..

Ca un cățeluș, cardiganul ar trebui să mănânce de până la 5-6 ori pe zi, cu șase luni numărul de mese este redus la două. Un vas cu apă proaspătă curată ar trebui să fie disponibil în orice moment. Este recomandabil să evitați schimbările frecvente în companiile de hrană uscată pentru câini și să utilizați alimente de cel puțin o clasă super premium din categoria de vârstă necesară. În primul rând, mâncarea cățelușului trebuie înmuiată în apă sau lapte..

Când vă hrăniți cu produse naturale, este recomandat să folosiți carne slabă, pește, produse lactate și vegetale, precum și gălbenușuri. În niciun caz nu hrăniți câinele de la masă, evitați să le dați dulciurilor corgi, precum și alimentelor cu condimente - piper, sare. Dacă este necesar, utilizați complexe suplimentare de vitamine și minerale.

Principala regulă: mai întâi o plimbare și abia apoi hrănirea. În caz contrar, trebuie să treacă cel puțin 1,5 ore între masă și mers..

educatie si antrenament

Instinctul de gardian la câinii din rasele Welsh Corgi Pembroke și Cardigan este prezent, dar nu este suficient de dezvoltat, așa că se dovedesc a fi gardieni fără importanță. Cu toate acestea, dacă câinele dvs. reacționează zgomotos sau nu la fiecare sunet, depinde în totalitate de părinți. Apropo, corgi nu au o voce impresionantă ca mărime - se pare adesea că există un câine „mare și înfricoșător” în spatele ușii și nu un câine de 30 de centimetri.

Același principiu se aplică și interacțiunii câinelui cu străinii, în special cu cei care vin să te viziteze. Corgi nu au o tendință înnăscută de agresiune, cu toate acestea, pot percepe dureri pe „cei din afară” pe teritoriul lor. Dacă observați că puiul, atunci când apar străini în casă, caută să „protejeze” animalele de companie, să-și corecteze comportamentul, prevenind astfel de atacuri la muguri de la o vârstă fragedă..

Câine cu proprietar
Câine cu proprietar

O altă nuanță comportamentală constă în instinctul corgi de a „pășuni” membrii familiei lor. Acest lucru este evident mai ales în ceea ce privește copiii. În cazul în care aceste zdruncinate încearcă să ajungă undeva, cardiganul consideră că este de datoria sa „să direcționeze, după părerea sa, mielul neglijent pe adevărata cale” mușcând ușor.

Un astfel de comportament al unui câine trebuie oprit imediat, în niciun caz nu își exprimă afecțiunea față de un „câine drăguț care alăptează un copil” - acest lucru va fi considerat de animal ca o încurajare.

În general, această rasă este ușor de învățat, înțelege rapid toate trucurile din mers, astfel încât antrenamentul este într-o oarecare măsură adecvat plăcerii. Cu toate acestea, aceste animatoare mobile se plictisesc rapid de aceleași acțiuni, așa că din când în când va trebui să veniți cu ceva nou..

Probleme de sanatate

Cardiganele sunt o rasă robustă, sănătoasă în mod natural, cu o durată de viață de aproximativ 15 ani. Punctele cele mai slabe din punct de vedere al sănătății sunt ochii (glaucom, volvulus), oasele (articulația coloanei vertebrale și a șoldului) și gura (boala parodontală) a corgiilor.

Cât costă și cum să alegi un cățeluș?

Prețul unui cățeluș de clasă de spectacol poate ajunge la 100 de mii de ruble. Persoanele fără drept de reproducere vor fi, desigur, mai ieftine. Este recomandabil să cumpărați corgi în creșe specializate pentru a evita în viitor problemele de sănătate ale animalului de companie..

Rețineți că, dacă catelul este timid sau agresiv, personajul se va schimba puțin odată cu vârsta. Câinele trebuie să aibă un pașaport cu semne de vaccinare, precum și părinții săi. Verificați cu crescătorul despre condițiile moștenite. Alegeți cu atenție viitorul membru al familiei!

Concluzie

Cardiganele Welsh Corgi sunt animale de companie excelente pentru crescătorii de câini începători. Sunt amabili, afectuoși și jucăuși. Ai grijă de animalul tău de companie și el nu va omite să te înlocuiască.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cardigan welsh corgi: caracteristici și descriere a rasei