Welsh corgi - descrierea rasei, îngrijirea și întreținerea câinelui

Welsh Corgi este o rasă de câini de păstor care a apărut în secolul al X-lea. Țara Galilor (Marea Britanie) este considerată patria câinilor. Acești câini ciobănești pitici sunt tovarăși loiali și sunt minunați pentru păstrarea într-un apartament din oraș. Sunt îngrijitori, prietenoși, jucăuși, iubesc copiii. În medie, reprezentanții acestei rase trăiesc 12-15 ani. Welsh Corgi a câștigat o popularitate deosebită datorită dragostei reginei Marii Britanii pentru rasă.

1 Istoria originii

Primele mențiuni scrise despre acești câini cu picior scurt au apărut în codul 920, recunoscut de regele galez. Există mai multe versiuni ale originii Welsh Corgi, dar experții încă nu își pot stabili autenticitatea. Potrivit primului, câinii ciobănești în miniatură au apărut în 1500 î.Hr., iar celții erau implicați în creșterea lor în acel moment. Welsh Corgi erau folosiți ca câini de păstorit. Walhundienii suedezi sunt considerați progenitori..

Potrivit legendei galeze, puii din această rasă au fost donați zânelor care i-au călărit. De atunci, fiecare câine de rasă are o urmă pe spate, care amintește de o șa. A treia legendă spune că 2 pui Welsh Corgi au fost găsiți în pădure de copiii țăranilor din Welsh.

Această rasă a devenit faimoasă abia la sfârșitul secolului al XIX-lea și a început să se bucure de popularitate în anii 30 ai secolului trecut, după ce ducele le-a dat pui fiicelor sale. Astfel, viitoarea regină a Marii Britanii Elisabeta a II-a a devenit unul dintre primii proprietari ai unui cioban în miniatură..

2 Descrierea rasei

Această rasă a fost înregistrată oficial în 1987..

Standardul rasei Welsh Corgi:

 1. 1. Înălțime și greutate. Masculii cântăresc aproximativ 15 kg, iar femelele - 13 kg. Înălțimea la greabăn variază între 26 și 32 cm.
 2. 2. Fizicul este puternic, pieptul este rotunjit. Corpul alungit seamănă puțin cu trunchiul terrierilor.
 3. 3. Extremități. Picioarele scurte și puternice.
 4. 4. Cap. Are o formă similară cu fața unei vulpi. Datorită structurii botului, se pare întotdeauna că câinele zâmbește. Craniul este suficient de larg, iar nasul este vopsit în negru. Fălcile sunt puternice, dinții sunt puternici, mușcătura este foarfecă. Ochii sunt ovali, de dimensiuni medii, de culoare maro. Auriculele sunt medii, erecte.
 5. 5. Lână. Părul este de lungime medie, rigid în structură și aproape de corp. Este acceptabilă o ușoară ondulație în strat. Substratul este scurt.
 6. 6. Culoarea stratului. Sunt permise culorile roșiatice, galben-maroniu, negru-pal și sable. Pot exista pete albe în gât, stern și bot.

Defectele din Welsh Corgi includ:

 • luxația articulației genunchiului;
 • bot alungit;
 • ochi adânci;
 • haina alungită sau prea pufoasă;
 • undershot și overshot.

Persoanele cu următoarele dizabilități fizice și psihice sunt respinse de la reproducere ulterioară:

 • culoare inacceptabilă a stratului;
 • urechi căzute sau semi-căzute
 • laşitate;
 • agresivitate;
 • nu coborâre unul sau ambele testicule în scrot (la bărbați);
 • prea înalt sau scurt.

2.1 Soiuri de corgi galezi

Există 2 tipuri de Welsh Corgi.

Un felCaracteristicile aspectuluiCaracterFotografie
BluzaPrincipala caracteristică vizuală a cardiganului este coada destul de lungă. Urechile lor sunt mari, mai rotunjite. Înălțimea la greabăn nu este mai mică de 30 cm, iar greutatea este de la 14 la 15 kg. Lâna cardigan este cel mai adesea de culoare brindle sau albastru merlePersonajul este destul de reținut și calm. Cardiganele sunt, de asemenea, discrete și discrete.
PembrokeCâinii sunt puțin mai înguste și mai puține cardigane. Pembrokes au bobtail. Cel mai adesea există indivizi cu culoarea stratului alb-zibel, tricolor (cap roșu sau negru) și alb-roșcatPembrokes sunt mai activi, sensibili și excitabili. Contact mai rapid cu străinii

Una dintre principalele diferențe între cardigan și pembroke este că prima specie este mai asemănătoare cu câinii teckel, iar a doua cu spitz.

3 Caracter

Caracterul Welsh Corgi este prietenos și flexibil. Acești câini se disting printr-un psihic stabil și o devoție excepțională față de iubitul lor stăpân. Sunt foarte sensibili, curioși și activi. Deoarece corgi sunt câini de păstorire, ei tratează toți membrii familiei ca fiind "turmă". Ei au grijă de copii, le place să se joace cu ei.

Puii Corgi au obiceiul de a mușca ușor picioarele membrilor gospodăriei. Așa că încearcă să adune oamenii împreună "într-o grămadă". De aceea nu este recomandat să lăsați copiii mici (sub 7 ani) singuri cu câinele..

Corgi echilibrați și cuminți se înțeleg bine cu alte animale de companie. Sunt foarte prietenoși cu pisicile, rozătoarele mici și hamsterii. Câinii din această rasă sunt minunați pentru păstrarea în familii numeroase, dar va fi dificil pentru o persoană în vârstă și pentru persoane cu dizabilități datorită activității lor crescute.

4 Avantaje și dezavantaje

Dezavantajele câinilor din rasa Welsh Corgi includ:

 1. 1. Vărsare puternică. În ciuda faptului că corgi sunt câini cu părul scurt, ei pierd mult păr în timpul năpârlirii. În acest moment, animalul de companie trebuie să fie pieptănat cu atenție..
 2. 2. Lătrând puternic. Acești câini cu picioare scurte latră ca și cum ar fi mari, în ciuda dimensiunilor lor modeste. Nu numai că latră, dar și gem și țipă tare..
 3. 3. Hiperactivitate. Dacă nu începeți să vă creșteți animalul de companie încă din copilărie, atunci acesta va arunca energia acumulată în apartament, creând o mizerie..

Avantajele reprezentanților acestei rase pot fi luate în considerare:

 1. 1. Inteligență și discernământ. Corgis simte starea de spirit a proprietarului și nu necesită o atenție sporită din partea acestuia față de persoana sa, dacă nu are spirit.
 2. 2. Dragoste pentru copii. Pentru copii, acești câini galezi sunt gata să ierte orice farse. Le place să-și petreacă timpul cu ei și sunt niște dădaci grozave..
 3. 3. Echilibru. Câinii de rasă pură nu manifestă niciodată agresivitate nerezonabilă, tratează-i cu calm pe străini.
 4. 4. Ușor de învățat. Corgis sunt înzestrați cu o minte extraordinară și sunt ușor de antrenat.

5 Educație și instruire

De la o vârstă fragedă, ar trebui să înceapă procesul de socializare și educare a Welsh Corgi. De obicei, puii jucăuși până la vârsta de un an devin mai calmi, dar numai dacă proprietarul a fost implicat în creșterea lor. Dacă animalul de companie este obraznic, ar trebui să fie certat cu o voce severă.. Este imposibil să strigi și cu atât mai mult să învingi corgi. Nu vor manifesta agresivitate într-o astfel de situație, dar vor înceta să-l respecte pe proprietar..

Animalele de companie sunt fericite să învețe noi trucuri și comenzi. Chiar și un crescător novice poate antrena acești câini cu înțelepciune. Profesioniștii recomandă ca antrenamentul să se facă într-un mod jucăuș, deoarece astfel câinii învață mai repede material nou. Antrenamentul nu ar trebui să fie monoton, altfel Welsh Corgi va obosi rapid. Este recomandabil să le diluați cu jocuri active, să schimbați sarcinile în locuri și să faceți pauze.

Dacă proprietarul nu are posibilitatea de a crește singur corgi, ar trebui să solicitați ajutorul unui manipulator profesionist de câini. Până la un an, nu trebuie să dați animalului sarcini grele. Puteți lua cu dvs. un câine adult pentru a face jogging și lăsați-l să înoate în lac. Jocurile regulate în aer liber sunt, de asemenea, necesare pentru corgi-urile galeze pentru a arunca energia acumulată..

6 Caracteristici de îngrijire și întreținere

Welsh Corgi poate locui atât în ​​apartamente de oraș, cât și în case de țară. Câinii se adaptează oricărui climat, dar căldura este greu de suportat din cauza stratului gros.

Deoarece corgi are picioare scurte, este dificil pentru ei să se deplaseze în jurul podelei din gresie din casă. Cățelușul poate aluneca și rupe labă. Prin urmare, este recomandabil ca proprietarul să aibă grijă de schimbarea pardoselii în prealabil..

Un reprezentant al acestei rase trebuie, de asemenea, să fie îngrijit corespunzător. Blana tare a animalului de companie necesită îngrijire specifică. Se recomandă pieptănarea câinelui cel puțin o dată pe săptămână și în timpul perioadei de mutare - zilnic. Este de dorit să se obișnuiască câinele cu această procedură de la cățeluș..

Pieptene, perie și furminator

Un animal de companie cu picioare scurte ar trebui să fie pieptănat cu un pieptene cu dinți metalici rari, o perie cu peri naturali și un furminator. Primul instrument face o treabă excelentă cu încurcături și, cu ajutorul celui de-al doilea, puteți oferi hainei de blană a animalului dvs. de companie un aspect atractiv. Un lucios sau furminator este necesar numai pentru pieptănarea în timpul năpârlirii.

Se recomandă scăldarea corgiului numai atunci când se murdărește sau înainte de a participa la o expoziție. Ar trebui utilizat un șampon specializat pentru câinii cu părul scurt, deoarece agenții umani pot provoca alergii la câine.

Animalul cu patru picioare trebuie, de asemenea, să curețe urechile și ochii. Ștergeți-vă ochii cu un tampon de bumbac înmuiat în apă caldă. Se recomandă efectuarea acestei proceduri o dată la 3 zile. Puiilor ar trebui să li se curățe urechile de două ori pe săptămână, iar o dată pe săptămână este suficient pentru câinii adulți. Pentru procedură, trebuie să utilizați un tampon de bumbac înmuiat într-o loțiune specială.

Corgi trebuie să tundă părul între degete o dată pe lună. Unghiile unui animal de companie trebuie tăiate o dată la 14 zile, folosind un tăietor special de gheare vândut la magazinul pentru animale de companie.

De asemenea, este necesar să se monitorizeze starea dinților din Welsh Corgi. Acestea trebuie curățate cu o perie specială și pastă de dinți pentru câini. Curățenia este recomandată de 2 ori pe săptămână. Puteți cumpăra accesorii pentru această procedură de la magazinul de animale de companie..

7 Hrănirea

O dietă echilibrată este unul dintre cele mai importante puncte în îngrijirea acestei rase. Puteți hrăni câinele cu alimente naturale sau alimente gata preparate. În același timp, mâncarea mixtă este contraindicată în Welsh Corgi..

Atunci când alegeți să vă hrăniți cu alimente naturale, ar trebui să îmbogățiți dieta animalului cu suplimente de vitamine. Un medic veterinar vă va ajuta să alegeți complexul potrivit.

7.1 Hrana naturala

Lista produselor care pot fi date unui reprezentant al acestei rase este următoarea:

 • carne crudă de miel, curcan sau iepure congelată (carnea ar trebui să constituie baza dietei);
 • organe fierte (rinichi, ficat, inimă);
 • produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi (chefir, brânză de vaci);
 • legume și fructe (morcovi, sfeclă roșie, castraveți, roșii, dovlecei, mere);
 • oua fierte de pui sau prepelita;
 • pește de mare dezosat;
 • terci (orez, hrișcă).

Condimentele, sarea și piperul nu trebuie adăugate la felurile de mâncare pentru animale. De asemenea, este interzisă hrănirea câinelui cu mâncare de pe masa comună. Este recomandabil să puneți mâncarea într-un recipient metalic, înalt și stabil, deoarece este greu pentru un animal de companie cu picioare scurte să se aplece.

Întrucât corgiii galezi sunt predispuși la supraalimentare, nu ar trebui să fie hrăniți de cel mult 2 ori pe zi. Nu este recomandat să vă hrăniți animalul între mese, altfel va începe să crească în exces. Puii trebuie hrăniți de cel mult 5 ori pe zi în același timp. După plimbare, ar trebui să așteptați câteva ore înainte de a hrăni câinele. De asemenea, nu merită să mergi cu câinele imediat după masă..

Pentru a menține dinții animalului tău puternic și sănătos, îl poți hrăni ocazional cu oase. Cu toate acestea, acestea nu trebuie să fie tubulare sau ascuțite, intestinele și cavitatea bucală a animalului de companie pot fi deteriorate.

O alternativă la oase ar fi mâncărurile speciale pentru câini vândute în supermarketuri și magazine de animale de companie..

7.2 Furaje industriale

Producătorii produc produse umede și uscate pentru câini. Merită să cumpărați numai hrană de cel puțin clasă premium. Experții recomandă să acordați preferință atunci când alegeți mărcile prezentate în tabel.

NumeDescriereImagine
AcanaMâncare canadiană super premium. Acestea produc produse uscate specializate pentru câinii mici. Acest furaj are o compoziție echilibrată și folosește puiul ca ingredient principal.
Du-te naturalHrana uscată canadiană holistică este produsă sub această marcă. Sunt fabricate din proteine ​​animale de calitate și sunt îmbogățite cu toate vitaminele și mineralele esențiale
Royal caninMâncare premium de înaltă calitate și la prețuri accesibile. Pentru corgiii galezi, este recomandabil să achiziționați alimente pentru câinii predispuși la câini activi sau supraponderali
Canidae platinăAceastă holistică americană este excelentă pentru hrănirea câinilor sterilizați. Este scăzut de calorii, fără cereale și la egalitate cu hrana umană

Fiecare pachet conține alocația zilnică de hrană, calculată pe baza greutății animalului de companie cu patru picioare. Când hrăniți Welsh Corgi cu alimente uscate, nu merită să adăugați complexe de vitamine și minerale în dieta sa, deoarece va primi toți nutrienții din alimentele principale. Câinele trebuie să aibă întotdeauna un bol cu ​​apă filtrată disponibil gratuit.

8 Sănătate

Welsh Corgi sunt predispuși la apariția următoarelor boli:

 • epilepsie;
 • boli oftalmice (glaucom, atrofie retiniană);
 • reactii alergice;
 • patologii ale pielii (eczeme crude, ciumă cutanată).

Dacă nu sunt hrăniți corect, câinii dezvoltă obezitate, ceea ce duce la funcționarea defectuoasă a inimii și a altor organe interne. Vaccinarea la timp și examinările preventive anuale de către un medic veterinar vor ajuta la prevenirea dezvoltării bolilor de mai sus..

9 Cumpărarea unui cățeluș

Se recomandă cumpărarea unui cățeluș Welsh Corgi la vârsta de 2-3 luni. Atunci când alegeți un câine, ar trebui să acordați în primul rând atenție stării ochilor, urechilor și gingiilor sale. Gingiile roșiatice, mirosul neplăcut care provine din urechi, umflarea în colțurile ochilor indică faptul că animalul de companie este bolnav.

O atenție deosebită trebuie acordată stării hainei cățelușului. O haină strălucitoare indică sănătatea unui câine. În caz contrar, puteți suspecta tulburări metabolice în corpul cățelușului..

Un cățel de rasa Welsh Corgi de rasă este neagresiv și prietenos. Dacă animalul de companie este greu să ia contact și prezintă agresivitate nerezonabilă, atunci va fi destul de dificil să îl reeducați.

Se recomandă achiziționarea de pui de rasă în creșe specializate care se ocupă cu reproducerea și vânzarea de rasa Welsh Corgi de rasă:

 • "AETHWY" (Regiunea Moscovei);
 • "Din Imperiul Adamant" (Moscova);
 • "Viață de stil" (St.Petersburg);
 • "Expo-Margaret" (Samara);
 • "Alphalavita" (Ekaterinburg);
 • "Funkyfox" (Minsk);
 • "Corwood" (Kiev).
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Welsh corgi - descrierea rasei, îngrijirea și întreținerea câinelui