Câinii ciobănești maghiari de rasă mudi: descriere, caracteristici

Moody

Moody este o rasă maghiară de câini de păstorit. Are multe avantaje, dar nu este deosebit de popular printre crescătorii de câini. Dar vânătorii și fermierii de oi dau cele mai mari calificări acestor câini. În acest articol vom învăța mai multe despre rasa rară mudi și vom lua în considerare toate avantajele și posibilele dificultăți în educație și întreținere..

Povestea originii

Câinele mudi (accent pe ultima silabă) este câinele păstorilor unguri. Acești câini ciobănești sunt una dintre cele mai vechi rase canine. Rasa a fost recunoscută oficial abia în secolul al XIX-lea, dar a fost formată cu două secole înainte. Câinii conduceau vite prin pășuni, foarte asemănătoare cu asistenții păstori moderni, care s-au stabilit destul de bine ca bătători capabili de turme mari de oi..

Fermierii maghiari au decis să reproducă o rasă care ar fi un asistent la pășunat și care ar putea fi cu succes un vânător și o pază a gospodăriilor. Acești asistenți de păstor au fost crescuți prin încrucișarea diferitelor rase de câini de păstor cu caracteristicile necesare: pumi germani, croați și maghiari..Moody

Ca o rasă unică, mudi-ul a fost observat abia la începutul anilor 30 ai secolului al XX-lea. Descoperirea ei aparține doctorului Dezso Feniez, care era expert în creșterea câinilor. El a recunoscut că această rasă rară și specifică este un tip complet stabil și omogen și poate fi considerată nouă. În timpul celui de-al doilea război mondial, ciobanii mudi au fost practic exterminați, dar la mijlocul anilor 60, populația acestor câini a fost restaurată. În această perioadă, genele câinilor ciobănesc belgian și scoțian au fost adăugate la genotipul acestui tip de câine..

Aflați cele mai bune top 10 câini pentru apartament, câini mijlocii și dimensiuni mari, despre rase cel mai amabil și câini scumpi in lume, câini de luptă și despre cele mai cumplite și periculoase rase de câini.

Câinele păstor Mudi modern este un câine versatil cu toate calitățile necesare acestei rase. El va face o companie excelentă pentru vânătoare, plimbări la țară și jocuri sportive și va fi, de asemenea, un paznic loial pentru casă și familie..

Aspect

Datorită faptului că în timpul celui de-al doilea război mondial rasa a fost pe cale de dispariție, a trebuit să fie restaurată literalmente de la zero, finalizând standardul pentru a-l apropia cât mai mult de imaginea sa originală.

Culoare

Există mai multe culori recunoscute: maro, negru, alb, frasin, merle, variațiile lor: de exemplu, maro și frasin. Uneori există pui cu culoarea bronzului, „lupului” sau tigrat. Poate apărea un merle galben pal. Dar, în primul rând, toate culorile păstorului maghiar Mudi sunt uniforme. Interesant este faptul că culoarea solidă este obținută datorită genei dominante K. Această genă nu permite să apară, alb sau negru-roșcat-alb, care este prezent în husky.

Standarde

 • Forma generală - structura proporțională a corpului, de dimensiuni reduse. Masculii - 43-45 cm, femelele - 40-42 cm.
 • Greutate - 8-13 kilograme.
 • Lână - ondulat de-a lungul corpului, neted pe cap și pe picioarele din față.
 • Cap - frunte în formă de pană, înclinată, ceafă turtită.
 • Craniu - cupolat.
 • Bot - alungit, mai mic decât întreaga lungime a craniului.
 • Nas - îngust, rotunjit spre lob. Culoarea este neagră atât la câinii albi, cât și la câinii negri. Restul au un lob maro sau culoarea hainei.
 • Buze - alăturați-vă strâns, linia gurii scade ușor când treceți la gât.
 • Dinți - mușcătură mică, foarfecă.
 • Ochii - migdalat, plantat sub o ușoară diagonală. Ar trebui să existe doar ochi întunecați, albastrul este acceptabil în arlequin.
 • Urechi - erect, ca un ciobanesc german, cu o haină groasă.
 • Tors - compact, spatele este întotdeauna drept, musculos, are o coborâre spre crestă. Se ofileste aproximativ egala cu lungimea corpului.
 • Gât - situat la un unghi de aproximativ 50 de grade față de coloana vertebrală, muscular, puternic, fără guler. Bărbații au o coamă.
 • Cufăr - cu o îndoire subtilă în față, coastele sunt aplatizate.
 • Coada - Așezat pe înalt, lung, agățat, cu părul gros. Când câinele se mișcă sau este fericit, coada capătă o formă de semilună. Cozile ancorate sunt acceptabile.
 • Paws - mediu, cu mușchi pronunțați, gheare negre, tampoane rotunde pentru labe.

dezavantaje

Singurul dezavantaj al câinelui ciobanesc maghiar poate fi considerat că reprezentanții acestei rase sunt foarte jucăuși și mobili. Dacă sunteți în căutarea unui câine care să se lase ore întregi pe canapeaua de lângă dvs., atunci nu este vorba de mudi..

Următoarele rase de câini sunt potrivite pentru păstrarea în casă: chihuahua, basset hound, castor York, pudel în miniatură, Welsh Corgi, spitz german, Malteză, maltipu, pomeranian.
Moody

Viciile descalificatoare

Nasul câinilor negri, galbeni, frasin, albi este de culoare carne, pătat sau maro. Este posibil să lipsească dinții (unul sau mai mulți).

Aflați și, cum să antrenezi un câine pentru a merge la toaletă pe stradă
Maxilarul superior iese dincolo de maxilarul inferior și invers. Culoare maro deschis a ochilor la câinii negri. Lasă urechile, nu urechile ascuțite. Părul este scurt și drept pe tot corpul, lung pe cap. Alb total, culoarea stratului zonal, negru și cafeniu, cu stropi de galben și maro. Subdimensionat sau prea înalt.

Caracter și comportament

Deși acest câine neînfricat, rezistent și puternic are o sursă inepuizabilă de energie, este ascultător, ușor de antrenat. Aceștia sunt câini foarte curajoși și curajoși. Nu vor tăcea niciodată dacă ceva îi amenință pe ei sau pe proprietarii lor. Când pericolul amenință, dimensiunea și aspectul terifiant al inamicului lui Mudi nu se înspăimântă deloc.

Știați? Uneori, câinele ciobănesc Mudi, în calitate de câine de serviciu, cooperează cu poliția și serviciul vamal maghiar datorită simțului său miros. Acești câini ciobănești găsesc cu succes droguri ascunse în bagaje. Moodies sunt, de asemenea, cunoscuți ca salvatori curajoși în zonele montane, cum ar fi Finlanda..

Din acest motiv, animalul de companie maghiar are nevoie de un ochi și un ochi și este, de asemenea, necesar să acorde o atenție constantă, altfel reprezentantul acestei rase, lăsat fără educație adecvată, se va transforma într-un „dezastru natural” pentru proprietarii săi. Moody sunt foarte sensibili psihologic, au un caracter independent. Ideal pentru pășunat turme mari. Reprezentanții acestei rase au un fler puternic, astfel încât proprietarii iau mudi pentru a vâna mistreț..

Moody

Moody și om

Cel mai important lucru din viața unui câine ciobănesc maghiar curat este proprietarul acestuia, deoarece Mudis sunt monogami. Prin urmare, acești câini nu manifestă agresivitate față de o persoană, ci dimpotrivă, își adoră stăpânii și sunt gata să-i servească și să-i protejeze până la moartea lor. Într-un mediu de casă prietenos, sunt foarte jucăuși și afectuoși. Astfel de câini se încadrează perfect în familii numeroase și devin membri cu drepturi depline. Acești câini se pot comporta puțin agresiv cu străinii..

Important! Proprietarii de Mudi ar trebui să fie atenți la faptul că acești câini au tendința de a mușca, deci nu este recomandabil să-i lăsați singuri cu copii mici..
Câinele ciobănesc maghiar are instincte de vânătoare foarte dezvoltate, astfel încât pot fi periculoase pentru animalele mici din casă..

Moody sunt excelenți exterminatori de șobolani și șoareci, care sunt adesea o mare problemă pentru locuitorii caselor de țară private.Moody

Întreținere și îngrijire

În îngrijire, acești ciobani maghiari sunt nepretențioși: după plimbare, este suficient să ștergeți labele, coada și burta câinelui cu un prosop umed. Nu trebuie să vă spălați câinele mudi des, deoarece acești câini sunt foarte curați. Pentru a face acest lucru, trebuie să utilizați instrumente speciale. Dacă câinele locuiește într-un apartament mic, atunci energia lui îi poate dăuna pe proprietari și le poate zdrobi nervii. Nu poți înlănțui acest câine ciobanesc iubitor de libertate. Pieptănând în permanență blana animalului lor de companie, tundând ghearele la timp, ținând cu ochii pe sănătatea urechilor și a ochilor, proprietarii îngrijitori vor primi un bonus plăcut din aspectul îngrijit al animalului lor de companie, dispoziția sa veselă și jucăușă.

Furminator - aceasta nu este o perie obișnuită, cu ajutorul acestui instrument, puteți salva animalul dvs. de companie din majoritatea părului decolorat în mai mulți pași.
Moody

Îngrijirea părului

Lâna Mudi nu necesită întreținere. Nu se confundă, nu necesită spălare și periaj frecvent. Este recomandabil să o pieptănați cu o perie metalică puțin în fiecare zi, dar cel puțin o dată pe săptămână.

Aflați ce criterii să alegeți tăietor pentru câini acasa.

Exercițiu fizic

Ciobanii Mudi sunt potriviți pentru păstrarea într-o casă la țară. De asemenea, pot fi păstrate într-un apartament spațios din oraș, dar supuse plimbărilor zilnice, exercițiilor fizice și stresului. Doar zburdă pe stradă, răutatea cu patru picioare își va cheltui energia din plin, apoi se va liniști temporar. Activitatea fizică îi ajută pe reprezentanții acestei rase mobile să obosească mai repede și, în același timp, să-și mențină sănătatea. Puteți include antrenament în diferite trucuri aici..

afla ce jucării sunt cele mai bune pentru animalul dvs. de companie.

Alimente

La fel ca toți câinii ciobănești, câinele ciobănesc maghiar are nevoie de o dietă echilibrată corespunzător: toate grăsimile, proteinele și carbohidrații necesari. Este necesar să se includă produsele de origine animală în dieta mudi: carne și subproduse ale acesteia, produse lactate, se adaugă cereale, legume, fructe în dietă.

Alegeți mâncarea cea mai potrivită pentru câinele dvs.: "Pedigri", „Grandorf”, „FortiFlora”.
Manipulatorii de câini recomandă, de asemenea, să îi dați câinelui ouă fierte, pește fără os și brânză. Există, de asemenea, un tabu în dietă pentru animalele de companie maghiare - acestea sunt alimente dulci, afumate, picante, precum și produse de panificație..
Important! Nu uitați de un castron cu apă proaspătă, care ar trebui să fie întotdeauna în câmpul vizual al animalului de companie..

Toate acestea pot provoca alergii și boli de stomac. Mâncarea echilibrată uscată cu un set de microelemente necesare unui câine este, de asemenea, acceptabilă în nutriție..Moody

Instruire și educație

Datorită naturii lor independente, instruirea câinilor ciobănești maghiari necesită un efort îndelungat și persistent. Cel mai important lucru aici este să ai răbdare. Dar în niciun caz nu trebuie să manifestați agresivitate sau iritare față de animalul de companie. De la vârsta de trei luni, puii acestei rase de cioban trebuie să fie instruiți, obișnuindu-i cu locul care i-a fost acordat în casă și, de asemenea, își dezvoltă obiceiul de a le cere să-și îndeplinească nevoile naturale pe stradă..

Important! Cel mai bine este să înveți mudi în timp ce joacă, astfel încât să nu-și piardă interesul pentru procesul de învățare..
Ca orice câine de orice rasă, Păstorul Moody trebuie să înțeleagă și să respecte cu strictețe comenzile specifice ale proprietarului. Puteți începe să vă antrenați animalul de companie cu o simplă plimbare împreună. Lăsați cățelul să alerge, să privească în jur, să-și exploreze teritoriul, să-și satisfacă instinctul de gardian și să marcheze granițele. Atunci când mergeți, trebuie să știți și când să vă opriți: este imposibil ca animalul să depășească munca, deoarece dacă câinele este obosit, este posibil să nu dorească să învețe comenzile proprietarului său..
Trebuie știut cu ce echipe sunt cele mai bune pentru a începe antrenamentul și cum să întoarceți proces de instruire într-un joc interesant.
Unul dintre avantajele rasei de câini ciobănesc unguri este că sunt capabili să facă același lucru mult timp, în ciuda căldurii sau a înghețului. Prin urmare, în procesul lung de instruire, se simt destul de confortabil. Un alt plus - acest câine este foarte ascultător și nu agresiv. Acești câini adoră să facă pe plac proprietarului, în timp ce el va fi bucuros de orice încurajare. Toate aceste calități se vor manifesta în comportamentul câinelui în viitor..Moody

Astăzi, câinii Mudi nu trebuie învățați protecția turmei. Le place să participe la jocuri sportive de agilitate, flyball.

Știați? Corsarul francez Robert Surcouf a câștigat porecla de „baron al câinilor” datorită faptului că a folosit câini mudi în timpul capturării navelor. Pirații au aruncat scânduri pe nava cucerită, de-a lungul căreia o hoardă de câini supărați s-au repezit pe puntea ei cu lătrat puternic. Ulterior, pe mormântul piratului de lângă inscripția „Toate în numele Franței!” s-a realizat o amprentă laba mudi.

Sănătate și boli

Nu se cunosc boli ereditare sau specifice ale mudi. Principalul lucru este să faceți toate vaccinările la timp și să monitorizați sănătatea animalului de companie. Uneori există displazie. Câinii ai căror stăpâni acordă suficientă atenție activității fizice a animalului lor de companie nu au probleme cu sistemul musculo-scheletic. O alimentație adecvată, posibilitatea unui stil de viață permanent activ pentru păstorul mudi îi va garanta frumusețea și sănătatea.

Pentru a vă menține animalul în siguranță, verificați simptomele și tratamentele pentru afecțiuni ale câinilor, cum ar fi dirofilarioza, piroplasmoza, micoplasmoza, toxoplasmoza, enterită, ciuma, coronavirus, stafilococ, piometru, pancreatită, eclampsie, epilepsie, chlamydia.

Speranța medie de viață a lui Moody`s este de 14 ani.

Reproducerea

Cele mai reușite zile pentru împerechere sunt luate în considerare între a 11-a și a 15-a zi de la debutul estului la femelă. Este ideal să tricotați o cățea și un câine mudi de aproximativ 2 ani. Dacă acest lucru se face la o vârstă mai timpurie, acesta va afecta negativ sănătatea ambilor părinți și a descendenților..Moody

Pentru împerecherea cu succes, animalele nu trebuie hrănite, dar este mai bine să le plimbi bine, să le dai ocazia să se cunoască bine. Cel mai bine este să faceți acest lucru pe un teritoriu neutru, astfel încât să se poată juca și să fugă. Este recomandabil să se împerecheze numai pe teritoriul câinelui..

Vă recomandăm să citiți despre caracteristici câini în căldură și caracteristici câini împerechere.

După ejaculare, mușchii pelvieni ai femelei spasm. Se întâmplă că după acest proces, spasmul nu apare, iar bărbatul poate pierde interesul și dorința de a se împerechea din nou. Apoi, trebuie să repetați tricotatul într-o zi sau două..

Alegerea cățelușului potrivit

Rasa câinelui ciobanesc Mudi maghiar este foarte rară, astfel încât achiziționarea unui cățeluș este plină de anumite dificultăți. În medie, un cățeluș va costa câteva mii de grivne. Din cauza unui cost atât de ridicat, cel mai bine este să îl achiziționați într-o creșă de la crescători buni sau într-un club, unde vor fi furnizate documentele relevante din pedigree-ul părinților, precum și un certificat de sănătate al viitorului animal de companie. Acest lucru va asigura că puiul dobândit va fi vaccinat, fără boli în curs de dezvoltare și va îndeplini standardele. Acolo puteți primi, de asemenea, sfaturi de specialitate cu privire la hrănire, sănătate și îngrijirea animalelor de companie..

Important! Vârsta optimă pentru achiziționarea de pui mudi este de o lună și jumătate.
Nu este recomandat să achiziționați un cățeluș mudi mai vechi de 2-3 luni, acest lucru poate fi plin de anumite dificultăți: în acest moment, este posibil să fi format deja obiceiuri comportamentale nedorite, din care va fi dificil să înțărcați câinele.

Moody

Dacă ați făcut alegerea dvs. în favoarea unui câine mudi - această creatură jucăușă, agilă și loială, atunci calitățile sale remarcabile de pază, curajul și puterea, precum și lătratul sonor vor servi drept protecție fiabilă pentru dvs. și familia dvs., iar câinele în sine va deveni un prieten minunat pentru toate ocaziile viaţă. Nu te vei plictisi niciodată lângă un animal de companie atât de amuzant, pentru că el te va însoți întotdeauna oriunde ai merge. Cunoscătorii acestei rase au caracterizat mudi cu expresia potrivită: „Acest câine rar are rareori o dispoziție proastă”..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Câinii ciobănești maghiari de rasă mudi: descriere, caracteristici