Boli ale stomacului la câini: o descriere a principalelor patologii

Bolile care afectează stomacul și intestinele sunt frecvente la câini. Pot exista numeroase motive: bacterii și viruși, corpuri străine și otrăvuri, tumori și reacții alergice. Oricum ar fi, dar bolile de stomac la câini provoacă daune enorme în fiecare an. Prin urmare, crescătorii acestor animale trebuie să știe cel puțin despre principalele patologii care amenință viața animalelor de companie. Imediat, observăm că nu este posibil să descriem numai bolile stomacului, deoarece aceste patologii captează aproape întotdeauna și intestinul subțire (enterită).

Infecție cu parvovirus

O patologie potențial fatală, care este deosebit de periculoasă pentru pui și animale tinere. Virusul este suficient de rezistent la acțiunea factorilor negativi de mediu; poate rămâne virulent câteva luni. Rottweilers, Pit Bulls, Doberman Pinschers și German Shepherds sunt expuși unui risc crescut. Rata mortalității variază între 16 și 48%. Virusul se transmite prin contact direct, dar infecția din produsele alimentare și de îngrijire contaminate cu agentul patogen este foarte frecventă. Virusul poate trăi în fecale cel puțin trei săptămâni. Câinii recuperați sunt aproape întotdeauna purtători.Care este pericolul acestei boli? Problema este că parvovirusul trăiește în interiorul celulelor epiteliale care acoperă stomacul și intestinul subțire din interior. Când începe să le distrugă în masă, începe diareea sângeroasă, intoxicația crește, câinii mor din cauza deshidratării, epuizării și acțiunii substanțelor otrăvitoare, pe care ficatul, bătut de viață, nu le mai poate face față. Pentru o lungă perioadă de timp, este posibil ca virusul să nu se manifeste deloc, activându-se în momentul stresului sever (de exemplu, o excursie la o expoziție). În acest caz, numărul animalelor infectate ajunge la zeci. Este important să ne amintim că chiar și un câine cu aspect sănătos reprezintă un pericol considerabil, deoarece virusul a început deja să fie eliberat din corpul său.gastroenterităapar deja la vârsta de 6-20 săptămâni. Acesta este momentul cel mai periculos pentru ei: nivelul anticorpilor obținuți cu laptele matern este deja foarte redus, iar propriul lor sistem imunitar nu a început încă să funcționeze. Vaccinarea este inutilă în acest caz. De aceea, mai mult de 85% din cazurile de boală apar la câinii cu vârsta sub un an. Animalele pot cădea brusc chiar în comă. În cazuri mai frecvente, pierderea poftei de mâncare, febră, vărsături și diaree. Fecalele pot conține mucus și sânge. Dacă tratamentul este început în timp util, atunci recuperarea are loc în câteva zile. În caz contrar, probabilitatea de deces este mare. Din păcate, nu există o terapie specifică în principiu. În cele mai multe cazuri, totul se termină destul de bine atunci când soluțiile electrolitice sunt administrate intravenos câinilor. Ele ameliorează deshidratarea și ameliorează semnificativ semnele de intoxicație generală. Dacă starea animalului este mai mult sau mai puțin stabilă, aceleași soluții (soluție salină,Ringer) le poți bea. Dacă câinele supraviețuiește primelor două-trei zile, atunci supraviețuiește de obicei. Ei încearcă să utilizeze terapia cu antibiotice numai în cazurile în care probabilitatea de a dezvolta o infecție bacteriană secundară este prea mare. Faptul este că antibioticele distrug în cele din urmă microflora benefică deja „ponosită” a tractului gastro-intestinal, care în acest caz are un efect negativ asupra stării generale a animalului..

Inflamația stomacului (gastrită)

Gastrită sau inflamația stomacului la câini se dezvoltă adesea pe fondul ingestiei unor corpuri străine și / și substanțe toxice. Câinii sunt adesea predispuși la tendința de a mânca tot felul de gunoaie la plimbări, așa că nu este nimic surprinzător în acest sens.. Vărsături este un simptom frecvent al gastritei. În multe cazuri, voma poate conține fragmente din ceea ce animalul a mâncat. Bilele, spuma, sângele digerat care arată ca zahărul de cafea sunt, de asemenea, adesea observate de proprietarii atenți. Ulcerul de stomac la câini poate avea, de asemenea, aceleași simptome..Ce alte semne de patologie mai există? Amintiți-vă cum un câine vă „cere” ceva: apăsând pieptul pe podea, împingând spatele în sus și dând din coadă? Dacă vă observați animalul de companie în această poziție, dar animalul nu dă semne de bucurie, atunci este probabil ca el să aibă doar dureri de stomac. Simptomele includ adesea reacții dureroase severe. Vărsăturile și durerile de stomac sunt aproape întotdeauna însoțite de polidipsie (adică creșterea setei). Diareea este uneori prezentă. Acesta din urmă este deosebit de periculos, deoarece în timp duce la o încălcare a metabolismului apei-electrolit și deshidratare.În ceea ce privește tratamentul, cazurile ușoare se opresc relativ repede atunci când câinele încetează să mai primească alimente de calitate slabă sau orice toxine care au provocat inflamația. Dacă boala este de natură infecțioasă, sunt prescrise antibiotice și alți agenți antimicrobieni. În cazurile acute, la spălarea gastrică, se recomandă numirea cărbunelui activ. Pentru orice gastrită, terapeutică dietă (mai ales dacă este identificat ulcer la stomac).

Cancere de stomac

Spre deosebire de oameni, aceste patologii la animalele lor de companie sunt extrem de rare. Veterinarii raportează că bărbații sunt cei mai sensibili la ei. În ceea ce privește anumite rase, există boxeri, ciobanii germani, pudelii, Mare Danez și mulți spanielii. Până în prezent, nu există o înțelegere exactă și uniformă a motivelor dezvoltării neoplasmelor. Din păcate, cel puțin 70% din tumorile de stomac la câini sunt de natură canceroasă..Semnele bolii de stomac la câini variază foarte mult în funcție de locație și de tipul specific de neoplasm. Vărsături de sânge, diaree (și scaunul conține tot același sânge), scădere în greutate, constipație, durere abdominală, ascita și chiar peritonită, cauzată de perforarea peretelui stomacului - acestea nu sunt toate semnele posibile. Un simptom important al prezenței unei tumori în stomac este anemia progresivă. Am spus deja că aproape toate astfel de neoplasme sunt maligne. În consecință, ele sângerează adesea, motiv pentru care se dezvoltă anemia. Diagnosticul utilizează examinarea cu raze X sau cu ultrasunete a cavității abdominale. Faptul sângerării este ușor de dovedit examinând fecalele pentru sânge ocult. Probele de biopsie pot fi luate în momentul laparotomiei diagnostice. Diagnosticul final se face numai prin rezultatele examinării microscopice a materialului patologic. Singurul tratament eficient este intervenția chirurgicală, completată de chimioterapie. Prognosticul depinde atât de tipul și localizarea tumorii în stomac, cât și de actualitatea tratamentului început..

Volvulusul stomacului

Boală gastrică chirurgicală la câinii specifici acestei specii. Volvulus Este răsucirea stomacului de-a lungul axei sale, iar procesul este însoțit de necroză tisulară și acumularea de volume mari de gaz în cavitatea organelor. La câini, volvulusul stomacului provoacă dureri foarte severe, până la dezvoltarea șocului dureros. Se ridică pe fundalul hrănirii abundente și satisfăcătoare imediat înainte de plimbare. Poate fi tratat numai cu o intervenție chirurgicală urgentă.
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Boli ale stomacului la câini: o descriere a principalelor patologii