Alabai (câine ciobanesc din asia centrală, sao)

Câinele Ciobănesc din Asia Centrală (SAO), Alabai sau Turkmen Wolfhound - numele unui aborigen din Asia Centrală. Timp de multe secole, acești câini mari au trăit alături de nomazi, făcând munca responsabilă a păstorilor și paznicilor. În societatea modernă, atitudinea față de asiatici s-a dezvoltat foarte ambiguă, unii oameni îi admiră, alții se tem și se tem. Acest lucru se datorează în mare parte naturii complexe. Numai în mâinile crescătorilor de câini cu experiență un câine independent, mândru și neînfricat poate deveni un paznic de încredere și un prieten devotat..

câine de câine turc lup de câine

Pentru putere și putere, turkmenii îl numesc pe Alabai câinele de lup turcman. Este o comoară națională, prin urmare, până de curând, era strict interzisă exportarea acesteia de pe teritoriul statului. În Kazahstan, câinii sunt folosiți în mod tradițional pentru a păzi turmele de oi. Reprezentanții rasei au dobândit calități excelente de păstor și câine de pază, datorită combinației de reținere a unui câine ciobanesc, a forței unui câine de luptă și a înțelepciunii unui lup negru tibetan. În plus, legăturile lor de familie cu Mastini tibetani și câini ciobănești mongoli.

Numele „Alabay” provine de la numele culorii și are o importanță secundară. Singura denumire corectă a rasei acceptată de organizațiile internaționale este „câine ciobanesc din Asia Centrală” care indică regiunea de origine.

În anii 30 ai secolului XX, în Uniunea Sovietică au început lucrările la fabrică pe rasa CAO. S-a decis să se folosească asiaticii pentru a păzi facilitățile la nivel de stat, dar datorită naturii complexe a câinilor, sarcina antrenamentului în masă s-a dovedit a fi dificilă și impracticabilă..

În 1990, Agropromul de stat al Republicii Turkmen a aprobat standardul pentru câinele de lup Turkmen. În 1993, standardul acestei rase a fost aprobat de FCI, pe baza standardului național din 1989. În 2000, standardul rasei a fost ușor modificat - cerințele pentru mușcătură și culoare au fost simplificate. Dacă luăm în considerare poziția în clasificarea internațională, atunci rasa de câine Alabai aparține grupului de pini, schnauzeri, molosi, câini de munte și elvețieni, este inclusă în secțiunea molosiană, subsecțiunea - câini de munte.

Recenzie video a rasei de câini Ciobanesc din Asia Centrală (Alabai):

Aspect și standarde

Câinii Ciobănesc din Asia Centrală sunt câini mari construiți armonios, cu un corp solid, proporții bine definite, mușchi bine dezvoltați, dar nu proeminenți. Înălțimea medie la greabăn la bărbați este de la 65 la 70 de centimetri, la cățele - 62-65 de centimetri. Greutatea animalelor este de 40-80 kg. Alabai este unul dintre cei mai mari zece câini din lume, în care ocupă onorabilul loc al optulea.

Cap și bot

Capul Alabai este proporțional cu dimensiunea corpului. Forma este mai aproape de dreptunghiulară. Fruntea este plată, protuberanța occipitală este pronunțată, dar slab vizibilă datorită mușchilor dezvoltați. Botul este de lungime moderată, obtuz, ușor înclinat spre oglinda nazală. Lungimea botului este mai mică de 1/2, dar mai mult de 1/3 din lungimea capului. Nasul este mare, dar nu iese dincolo de linia profilului, culoarea este neagră, lumina este permisă la câinii albi și albi. Puntea nasului este largă și uniformă. Barbia este bine dezvoltata. Buzele sunt groase, de preferință pigmentate. Fălcile puternice, largi. Mușcă foarfeca și dreapta sunt permise, precum și „foarfeca inversă” fără retragere. Ochii sunt de dimensiuni medii și ovali. Culoarea maro. Pleoapele sunt dense, pleoapele inferioare pot fi ușor înclinate. Indiferent de culoare, conturul din jurul ochilor ar trebui să fie negru. Urechile sunt de dimensiuni medii, triunghiulare, așezate jos, căzute.

Tăierea tradițională a urechii și a cozii se practică în țările în care astfel de operațiuni nu sunt interzise de lege..

Locuințe

Fizicul este proporțional, ceea ce a făcut posibilă evidențierea mai multor măsurători importante: lungimea corpului depășește ușor înălțimea la greabăn, iar lungimea membrului anterior până la cot este de 50-52% din înălțime. O pălărie proeminentă este o trăsătură caracteristică. Linia de sus este solidă. Greierul este bine definit. Spatele este drept și larg. Lomul este ușor arcuit. Crupul este înclinat și cade spre coadă. Înălțimea la greabăn depășește înălțimea la crestă cu 1-2 cm. Pieptul este lat și adânc, lărgindu-se spre spate. Abdomenul este moderat ascuns. Coada este ridicată, în starea sa naturală este curbată într-un inel liber sau în formă de seceră. Membrele sunt drepte, proporțional cu corpul, cu oase puternice și mușchi bine dezvoltați.

Palton și culori

Pielea este groasă, elastică, în raport cu mușchii este liberă. Blana este dublă, formată dintr-un păr drept și grosier de gardă și un substrat gros. În funcție de lungimea copertinei, haina poate fi scurtă (3-5 cm pe tot corpul) sau alungită (7-10 cm), formează o coamă, cu pene în spatele urechilor, pe coadă și pe picioarele din spate.

După cum puteți vedea din fotografie, CAO se disting printr-o gamă largă de culori. Standardul nu permite doar gri (albastru) și maro (ficat) în diferite combinații, precum și o mantie neagră pe un fundal pal.

rasa de câine alabai

Personaj și portret psihologic

Câinii Ciobănesc din Asia Centrală sunt încrezători, echilibrați și calmi, mândri și independenți, sunt inteligenți și curajoși, foarte duri, au o capacitate ridicată de lucru și un puternic instinct înnăscut de teritorialitate. Una dintre trăsăturile caracteristice este neînfricarea față de alte animale, inclusiv prădătorii mari. Sunt amabili și pașnici cu familiile lor..

Asiaticii recunosc doar proprietarul și membrii familiei sale. De obicei, copiii se înțeleg bine și sunt toleranți. Dar merită să înțelegem că câinele rămâne o amenințare potențială pentru copil, deoarece pur și simplu nu își poate calcula propria forță. Oamenii sunt de obicei indiferenți față de străini. Alertă sau agresivitate este afișată ca răspuns la un interes față de un câine sau proprietar. Indivizii pot avea inițial o antipatie clară.

După cum sa menționat mai sus, Alabai este un câine cu un caracter foarte complex, care nu este întotdeauna acceptabil în condițiile vieții suburbane și chiar mai mult urbane. Unele calități trebuie ajustate. De exemplu, încăpățânarea, independența și încrederea în sine sunt adesea sporite și uneori hipertrofiate datorită utilizării specifice a rasei, și anume munca independentă a unui paznic și a unui cioban. Câinele trebuie să fie conștient de faptul că există cineva de rang superior și trebuie să fie ascultat, chiar dacă acest lucru este contrar propriilor sale planuri..

Rasa este destinată exclusiv proprietarilor experimentați. Crescătorii fără experiență și oamenii ocupați nu vor putea face față unei rase CAO, aceasta este aproape o axiomă.

Este întotdeauna necesar să ne amintim despre teritorialitatea ridicată. Puii asiatici sunt foarte ieșiți și prietenoși, dar pe măsură ce îmbătrânesc, vor încerca să ocupe cel mai înalt rang din haită și în niciun caz să nu permită unui străin să intre pe teritoriul lor. În condiții urbane, acest lucru ia forma unei agresivități crescute și a unui conflict față de alți câini și, uneori, față de oameni.

Conținut asiatic

educatie si antrenament

La pregătirea unui asiatic, trebuie să urmați o regulă simplă - orice cerință trebuie îndeplinită, chiar dacă durează mult. Cățelușul se poate elibera, poate rezista, dar reacția umană ar trebui să fie aceeași: continuați cu calm și încredere ceea ce a planificat (mersul pe lesă, examinarea dinților, elaborarea comenzii). CAO are o memorie excelentă, sunt amintite nu numai rapid, ci și pentru o lungă perioadă de timp. Și cea mai gravă greșeală este de a anunța câinele că cerințele pot fi ignorate. Nerespectarea unei comenzi va duce la eșecul avalanșei celorlalți. Uneori asiaticii prezintă viclenie fără precedent, chiar dacă ar fi rămași singuri. În plus, sunt foarte voitori, este aproape imposibil să-i forțezi să-și schimbe atitudinea față de ceea ce nu le place..

Creșterea unui câine adecvat, tactos, loial și controlat dintr-un Alabai este posibilă doar cu prețul unei mari răbdări și eforturi regulate, care ar trebui să meargă cot la cot cu grijă și înțelegere reciprocă.

Alabai sunt destul de inteligenți, dar gândesc mult timp, ceea ce poate crea o impresie greșită a dezvoltării lor mentale. Spre deosebire de câinii de serviciu, care pot fi instruiți pentru a executa aproape orice comandă, asiaticul este încrezător în propria sa competență, este independent și mândru și, prin urmare, nu va efectua comenzi precum „Aduceți” sau „Rotiți” la cerere dacă nu le consideră necesare. Totul despre formarea CAO ar trebui să fie logic și serios..

Câine ciobanesc asiatic central

Caracteristici ale dezvoltării fizice și ale sarcinii

Puii cresc rapid, câștigând o greutate semnificativă cu 6-7 luni. Această perioadă se caracterizează prin creșterea inegală a diferitelor părți ale corpului, nu ar trebui să vă faceți griji dacă nu există semne evidente de rahitism. Pe toată perioada de creștere, câinele are nevoie de exerciții active, dar fără sarcini grele. Cățelușul ar trebui să meargă, să meargă sau să meargă la un trap. Înotul oferă o sarcină chiar bună. Dar joggingul ar putea fi dăunător. Ar trebui să mergeți la muncă grea nu mai devreme de 1,5-2 ani. Asiaticii ating maturitatea fizică deplină doar cu 2-3 ani. De la o vârstă fragedă, este necesar să se antreneze câinele să meargă cu botul și cu lesa.

Asiaticii sunt potriviți într-o casă privată, zonă suburbană sau fermă cu un teritoriu care trebuie protejat. Câinele trebuie să simtă spațiul și să cunoască amploarea posesiei sale. Este demn de remarcat faptul că pot apărea unele dificultăți în timpul creșterii și dincolo. Câinilor le place să sape găuri, mai ales pe căldura verii. Adesea pun lucrurile în ordine în curte, trăgând diverse obiecte la discreția lor. Sunt foarte iubitori de libertate, așa că se simt strânși și inconfortabili pe lesă..

Locuirea într-un apartament este o problemă foarte controversată. Mulți proprietari susțin că animalele lor de companie sunt fericite și fericite cu viața de familie, merg pe jos și văd mult mai mult din colegii lor de volier, iar lipsa de muncă este remarcată remarcabil prin petrecerea timpului împreună..

AOC

Îngrijire

Din păcate, există o părere puternică printre compatrioți că un câine care trăiește în curte nu are nevoie de îngrijire regulată. Desigur, lâna unui astfel de animal nu va arăta cel mai bine, va apărea un miros caracteristic de câine și apoi boli de piele. CAO va arăta ca în fotografia din spectacol numai dacă câinele este îngrijit în mod regulat.

Periajul hainei, curățarea urechilor, frecarea ochilor este programul minim care trebuie efectuat în fiecare săptămână. Blana rasei se autocurăță, dar este totuși recomandabil să le scăldați de cel puțin două sau trei ori pe an, de obicei după năpârlirea sezonieră. Dacă un Alabai participă la expoziții, ar trebui să arate ca un câine în fotografie, aproape perfect. În mod firesc, aceasta implică îngrijirea mai complexă și utilizarea produselor cosmetice profesionale..

Dietă

În alimente, alabaiul este de obicei nepretențios și nu este pretențios în ceea ce privește cantitatea și calitatea produselor din carne. Câinii mănâncă cu bucurie carne cu oase și tendoane, cartilaj și organe, din care este nevoie de o cantitate relativ mică. Particularitatea rasei este capacitatea de a digera și de a utiliza în mod eficient furajele cu carbohidrați. În sezonul cald, mulți asiatici preferă chiar terciul decât carnea, se bucură să mănânce legume și fructe. Crescătorii au observat că furajele voluminoase și neconcentrate sunt mai benefice decât concentratele cu volum redus (furaje gata preparate) în care câinii devin mai uscați și își pierd forma. Marea majoritate a Alabaiilor nu tolerează laptele integral, în timp ce produsele lactate fermentate sunt bine absorbite.

Câinii Ciobănesc din Asia Centrală nu prezintă cerințe ridicate în ceea ce privește tipul și varietatea alimentelor. Cu toate acestea, trebuie amintit că, pentru a menține sănătatea, ar trebui respectată o dietă echilibrată..

La vârsta de aproximativ un an, câinii sunt sfătuiți să intre într-o zi înfometată pe săptămână - o lipsă completă de hrană, menținând în același timp accesul gratuit la apă. Descărcarea se potrivește cu caracteristicile biologice ale corpului și vă permite să rămâneți într-o formă bună.

Câine ciobanesc asiatic central

Sănătate și longevitate

Câinii Ciobănesc din Asia Centrală se pot lăuda cu o sănătate excelentă, sunt puternici și rezistenți, dar nu sunt lipsiți de boli ereditare. Unele defecte sunt vizibile aproape de la naștere, altele se găsesc pe măsură ce cresc:

  • Albinism;
  • Galactozemie;
  • Fuziunea pleoapelor;
  • Gigantism sau nanism;
  • Displazia articulației șoldului (se manifestă în 4-6 luni);
  • Tulburări mentale (agresivitate nerezonabilă, oboseală severă, alte modificări ale comportamentului);
  • Diabet zaharat (se manifestă la orice vârstă);
  • Criptorhidism (se manifestă la 4-5 luni);
  • Atrofia congenitală a nervului optic (se manifestă la vârsta de 1-2 luni).

La fel ca alte rase gigantice, asiaticii sunt expuși riscului de volvulus gastric și intestinal. Rasa este predispusă și sensibilă la infestarea cu viermi. Și, desigur, dezvoltarea bolilor asociate cu îngrijirea deficitară, întreținerea, nutriția sau lipsa vaccinării nu poate fi exclusă. Speranța medie de viață 10-12 ani.

Puii Alabai

Alegerea unui cățeluș și prețul unui câine din rasa Alabai

Alegerea unui catelus bun din Asia Centrală este o sarcină responsabilă și foarte dificilă. În primul rând, merită luat în considerare faptul că există mai multe tipuri intra-rase, cele mai frecvente: tadjik, turkmen, kazah și uzbec. Fiecare dintre ele are un exterior și un psihic diferit. Apoi, trebuie să decideți pentru ce este cățelușul: pentru o carieră expozițională, de reproducție sau ca animal de companie. Aceasta va determina cât de serioase vor fi cerințele pentru pedigree, precum și prețul și locul de cumpărare. În unele cazuri, sexul CAO este, de asemenea, important.

Când examinați puii de rasă Alabai, trebuie să acordați atenție celor trei puncte: sănătate, comportament, condiții de detenție. Aspectul va spune despre sănătate: grăsime. starea hainei, ochilor, urechilor, apetitului și activității. Probabilitatea de a dobândi un copil subnutrit, predispus la rahitism și alte boli, scade dacă nu sunt mai mult de 6 pui în așternut. Condițiile de detenție vor spune despre atitudinea crescătorului față de afacerea sa și față de câini.

În ceea ce privește caracterul, unele trăsături sunt deja clar vizibile la vârsta de 2-3 luni. Unii pui sunt excesiv de furioși, alții sunt timizi, unii vor deveni independenți mai devreme și unii au nevoie de mai mult timp pentru a se adapta. Pentru ca puiul să-și îndeplinească în mod corespunzător funcțiile de protecție și protecție, este necesar să se aducă un caracter puternic și o putere ridicată a minții. Dar elementele pentru acest lucru ar trebui să fie inițial, prin urmare, înainte de cumpărare, ele aranjează adesea diferite verificări de testare dezvoltate de manipulatorii de câini.

Este mult mai dificil să alegeți un câine de reproducție sau de prezentare. Acestea sunt, de regulă, animale scumpe cu sânge bun de la pepiniere cunoscute. Chiar și experții nu pot avea întotdeauna încredere în indicarea celui mai bun cățeluș dintr-o așternut..

Prețuri

Așa cum se întâmplă adesea cu rasele obișnuite, există o mulțime de oferte pentru vânzarea de pui de cea mai variată calitate. Reproducerea este efectuată atât de crescători cu experiență în cluburi, cât și doar de amatori. Câinii pot fi cumpărați în canise, pe internet și, respectiv, pe piața păsărilor de curte, iar prețul acestora fluctuează într-o gamă foarte largă.

Un catelus sao bun nu poate fi foarte ieftin, prețul său mediu este de 500 USD. Bebelușii fără documente sunt vândute pentru o medie de 5.000-15.000 de ruble. Alabai cu un pedigree bun și perspectivele pot costa mai mult de 50.000 de ruble.

Fotografii

Galerie dedicată rasei Câinelui Ciobanesc din Asia Centrală (Alabai): fotografii frumoase ale câinilor adulți, adolescenților și puiilor.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Alabai (câine ciobanesc din asia centrală, sao)