Pumi maghiară

Pumi este o rasă de câini unguri de mărime medie. Pumi sunt agili, inteligenți și prietenoși, au nevoie de un stres fizic și mental bun. S-au dovedit bine ca un câine de familie și însoțitor pentru oameni activi. Poate fi folosit în scopul propus - pentru pășunat șeptel și este, de asemenea, potrivit pentru diverse sporturi.

patru pumi

De unde a venit numele modern al rasei nu se știe cu siguranță, dar există mai multe ipoteze. Potrivit unuia dintre ei, „pumi” este un cuvânt distorsionat pentru „pomeranian”. Potrivit altuia, pumi este prescurtarea de la puli miskulancia. Puli (gloanțe) este un alt câine de păstor maghiar, iar cuvântul miskulancia provine din latină și înseamnă „cruce”. A doua versiune confirmă presupunerea că pumisii au fost crescuți prin încrucișarea câinilor ciobănești maghiari, gloanțe cu câini ciobănești francezi și germani..

La începutul secolului al XX-lea, ungurii și-au împărțit câinii de păstor în trei rase: gloanțe, pumi și mudi. Puțin mai târziu, Emil Reitsist a dezvoltat standarde pentru ei. Rasa a fost recunoscută oficial de Asociația Internațională Cinologică în 1935. Pumi are unele caracteristici inerente terrierilor, este agil, agil, puternic, cu fizicul corect și mușchii bine dezvoltați, poate vâna animale mici, dar nu există sânge terrier în rasă.

Video despre câinii pumi (viața cu pumis):

Aspect

Aspectul pumi este foarte amuzant, la fel și temperamentul unui mic păstor. Pumi este un câine ușor mai mic decât media, de tip terrier, puternic, cu botul alungit și urechile semi-erecte. Corpul este pătrat, gâtul este ridicat, coada este ridicată, răsucită într-un inel. Învelișul este ondulat sau ondulat de lungime medie, formând fire. Dimorfismul sexual este moderat. Înălțimea la greabănul masculilor - 41-47 cm, greutate - 10-15 kg - înălțimea cățelelor - 38-44 cm, greutate - 8-13 kg.

Capul este lung, uscat, relativ îngust. Craniul este ușor convex, cu o frunte plană și lungă. Stopul este slab, plat. Botul este lung, înclinat spre nas, dar nu îngustat. Puntea nasului este dreaptă. Lobul este tăiat drept, îngust, orice culoare este permisă. Buzele sunt uscate, strânse și bine pigmentate. Fălcile sunt bine dezvoltate și puternice. Mușcătură de foarfecă. Ochii sunt de dimensiuni medii, așezate oblic, de formă ovală, expresia este vie și inteligentă. Ochii sunt maro închis. Pleoapele se potrivesc bine, bine pigmentate, uscate. Urechile sunt ridicate, semi-erecte. Treimea superioară a auriculei este ruptă; vârfurile atârnă înainte și ușor în lateral. Urechile sunt de dimensiuni medii, foarte mobile.

Gâtul este muscular, de lungime medie, cu ceafa mică. Setați la un unghi de 50-55 de grade. Lungimea corpului corespunde înălțimii. Kostya este puternic. Musculatura este elastică și uscată. În general, tipul de constituție este uscat. Linia din spate este dreaptă. Greierul este bine definit și lung. Spatele este scurt, puternic și drept. Lomul este drept și scurt. Crupul este suficient de larg, înclinat, scurt. Pieptul este plat în față, profund și moderat lat. Burta este bine ascunsă, elastică. Coada este înălțată și înfășurată într-un inel. Nu este permisă nici o coadă sau ancorarea cozii. Picioarele drepte și paralele, uscate, puternice. Picioarele sunt înalte, arcuite, rotunjite cu degetele bine închise. Unghii puternice, negre sau gri. Tampoane elastice.

Pielea este subțire, strânsă, nu formează riduri, elastică, bine pigmentată în culoarea gri ardezie. Lâna ondulată sau creț formează bucle sau șuvițe de până la 7 cm lungime. Nu trebuie să se rătăcească în corzi ca un glonț sau să fie netedă. Se compune din păr de protecție, tegumentar și substrat. Pe urechi, părul formează smocuri care ies în toate direcțiile. Ochii și botul sunt clar vizibili. Culoare solida:

  • Gri în toate nuanțele
  • Negrul
  • alb
  • Sable, roșu, roșu, cu o nuanță neagră sau gri la capetele urechilor, bot, de-a lungul creastei și pe coadă.

Câinii întunecați pot avea un plasture alb pe piept și papuci mici pe picioare.

pumi este o rasă rară de păstorit

Caracter și comportament

Pumi este vesel, neliniștit, rezistent și neobișnuit de activ. El este întotdeauna gata să lucreze, în timp ce se comportă discret, curajos și curajos. În raport cu străinii, reținuți, uneori neîncrezători. Îi place să fie în centrul evenimentelor și atrage atenția asupra sa cu inteligență. Are propria sa opinie despre toate și nu ezită să o exprime. Chiar și standul său de afișaj oferă impresia de rapiditate și atenție. Câinii lași și flegmatici sunt descalificați..

Pumi are un temperament exploziv, este multilateral înzestrat, inteligent și alert, mereu în alertă, aude totul și vede totul, îl va avertiza pe proprietar despre toate. Se adaptează bine la viață în orice condiții. Pumi a fost inițial crescut și adaptat pentru munca unui păstor, dovadă fiind obiceiurile și activitatea sa. De asemenea, este capabil să vâneze animale mici, s-a dovedit a fi un câine însoțitor și sportiv..

Gloanțele latră tare, tare și mult. Într-un mediu fermier, aceasta este o calitate utilă care, împreună cu activitatea, îi face pe câini buni păstori și paznici. Cu toate acestea, pentru câinii care locuiesc în zonele urbane, inclusiv în apartamente, această calitate nu este de dorit și nu ar trebui încurajată..

Pumi se înțelege bine cu copiii de orice vârstă. Cu un exces de atenție, vor prefera să se retragă la o distanță sigură pentru ei înșiși. Vor fi fericiți să devină un tovarăș pentru copil în jocuri și tot felul de distracții. El este puternic atașat de toți membrii familiei, se supune, dar de obicei îi vede pe proprietar și mentor într-unul singur.

Se înțelege bine cu alte animale. Uneori poate prezenta un interes de vânătoare în raport cu animalele mici și păsările, dar acestea nu se vor atinge de ale lor dacă ar fi fost bine crescute și socializate.

educatie si antrenament

Pumi este foarte inteligent și inteligent, în muncă poate să arate oarecare independență dacă se simte încrezător, dar altfel este orientat spre om. Învață repede regulile de conduită în casă, învață ușor noi comenzi, se străduiește întotdeauna să-i facă pe plac proprietarului. Datorită capacității sale de învățare ridicate, este foarte potrivit chiar și pentru crescătorii începători, poate fi considerat un câine pentru un adolescent responsabil.

Pumisii care trăiesc în ferme învață elementele de bază ale turmei de la câinii adulți. Este suficient ca proprietarul să învețe câinelui comenzile de bază pentru a corecta sau direcționa dacă este necesar. Socializarea este foarte importantă pentru pumis. Încă din copilărie, câinele este introdus în diverse situații și este lăudat pentru un comportament bun. O atenție deosebită este acordată relațiilor cu animalele mici, care pot trezi instinctul de vânătoare. Este important să învățați câinii din oraș încă din copilărie să nu latre la fiecare foșnet.

pumi pumi

Caracteristicile conținutului

Pumi nu sunt absolut exigenți cu privire la condițiile de detenție. Se adaptează bine vieții dintr-un apartament, supuse unui stres fizic și mental bun, pot trăi în curte și chiar cu animale într-un hambar. Singura opțiune care nu este potrivită pentru paznicii energici este să locuiești într-o volieră sau în lesă.

Pumi este un câine foarte energic, agil, care nu poate fi fericit fără muncă și efort activ. Plictisit, devine obiceiuri urâte și devine predispus la vagabondaj.

Pumi are nevoie de activitate fizică moderată, este întotdeauna și pretutindeni pregătit să însoțească proprietarul, inclusiv în drumeții lungi. Pentru câinii care nu locuiesc în ferme și nu aleargă pe teritoriu toată ziua, este important să se ofere plimbări lungi, să se diversifice cu jocuri și antrenament. Sportul va fi distractiv pentru câine și proprietar. Pumi arată rezultate bune în competiții de agilitate, freestyle, flyball și altele.

Îngrijire

Îngrijirea pumi include periajul regulat, îngrijirea, scăldatul, examinarea și curățarea urechilor, a dinților, tăierea. De 2-3 ori pe an, este indicat să tăiați pumi, adică să smulgeți lână peste tot, cu excepția capului și a picioarelor, unde este permisă o tunsoare. Câinii de spectacol sunt ciupiți constant, păstrând un aspect îngrijit. Se recomandă pieptănarea acestuia cel puțin o dată pe săptămână și imediat după plimbare pentru a alege resturi vegetale din lână, care contribuie la încurcarea părului în încurcături. Un miros specific apare doar în prezența bolilor de piele și a îngrijirii deficitare. Spălați câinele de 1-2 ori pe lună. Urechile sunt examinate săptămânal și curățate dacă este necesar. De asemenea, vă puteți antrena animalul să se spele pe dinți pentru a preveni formarea ulterioară a tartrului. Ei monitorizează cu atenție starea ochilor, dacă este necesar, îi șterg, eliminând secretul care s-a acumulat în colțuri. În mod normal, ochii pumi nu sunt predispuși la lacrimare abundentă, ar trebui să fie uscați și curați.

Alimente

Pumisii nu sunt de obicei pretențioși și se adaptează bine la dieta propusă. Aceasta poate fi mâncare naturală sau preparată. Atât în ​​primul, cât și în al doilea caz, este important ca dieta să fie echilibrată. Dieta naturală este alcătuită conform regulilor standard. Ar trebui să fie adecvat pentru dimensiune, vârstă și condiție fizică. Dacă câinele este un gurmand și sortează produsele, este mai bine să stați pe mâncare uscată peste clasa super-premium. În perioada de activitate fizică activă și în sezonul rece, porțiile sau conținutul de calorii ale dietei cresc ușor.

pumi pe agilitate

Sănătate și longevitate

Pumi sunt puternici și duri din fire. Majoritatea câinilor se laudă cu o sănătate bună și numai la vârsta adultă încep să sufere de boli senile comune. Dar sunt cei care sunt mai puțin norocoși. Mai multe boli ereditare caracteristice se disting în rasă. Pentru a preveni răspândirea lor, crescătorii continuă să testeze câinii pentru prezența patologiilor și, dacă sunt găsiți, exclud animalul de la reproducere. Lista acestor boli include:

  • Displazia articulației șoldului;
  • Dislocarea rotulei;
  • Luxația primară a lentilei;
  • Mielopatie generativă;
  • Displazia genunchiului.

Măsurile preventive sunt importante pentru a păstra sănătatea pumi, care include vaccinări, examinări medicale anuale și tratament regulat împotriva paraziților externi și interni. Pumi are de obicei o durată de viață de 12 și 15 ani..

Alegerea unui cățeluș pumi

Pumi este o rasă foarte rară și relativ mică. Principalele animale sunt concentrate în Ungaria și SUA, în Rusia și în țările învecinate, în orașele mari, puteți găsi canise care cresc pumis și fac coadă pentru un cățeluș. Uneori puteți găsi reclame pentru vânzarea unui bebeluș gratuit.

Un factor important care afectează datele externe și psihicul unui cățeluș pumi este ereditatea. Prin urmare, este important să cunoaștem părinții așternutului. Indiferent de scopul achiziției, aceștia acordă atenție stării de sănătate, respectării standardului și prezenței defectelor, în care sunt numite căsătorie de reproducere (criptorhidie, dinți incompleti, malocluzie, culoare non-standard și altele).

Cățelușul este recomandat să fie luat la 2-3 luni. El trebuie tratat pentru paraziți și vaccinat pentru vârstă. Împreună cu bebelușul, viitorii proprietari ar trebui să primească o metrică (cardul cățelușului este ulterior schimbat în pedigree) și un pașaport veterinar, care indică data vaccinării.

Preț

Puii Pumi din Rusia sunt relativ ieftini, ceea ce se datorează cel mai probabil cererii reduse. Un cățeluș pumi care nu este pentru expoziții sau reproducere poate fi cumpărat cu 15.000-25.000 de ruble. Câinii potențiali pot costa mult mai mult. În Ungaria, puii pumi sunt relativ ieftini, dar având în vedere costurile de livrare, prețul va fi complet diferit..

Fotografii

Galeria conține fotografii luminoase ale câinilor Pumi de diferite vârste și culori.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Pumi maghiară