Sarcom veneric la câini: caracteristici ale bolii, precum și metode de diagnostic, tratament și recomandări preventive

Bolile cu transmitere sexuală la câini este un subiect slab studiat, iar proprietarii obișnuiți de câini nu știu deloc nimic despre asta. În general, se gândesc puțin la asta, dar degeaba. Chiar și un câine cu un pedigree bun și o valoare crescută pentru reproducere poate „ridica” o astfel de durere atunci când se împerechează cu animale dovedite care au toate certificatele. Ce putem spune despre animalele de companie din „curte”, care deseori fug să participe la „nunți cu câini”. Așadar, sarcomul veneric la câini nu este doar o problemă reală, ci și extrem de periculos..

Ce este?

Acest lucru este specific patologie oncologică, caracteristică numai pentru câini. Inițial avea o distribuție focală, dar astăzi este omniprezentă în Caraibe, în SUA, sudul Europei, Asia și Africa, precum și în unele regiuni ale țării noastre. Se transmite nu numai prin contact sexual, ci și prin linsul suprafețelor infectate. Contrar credinței populare, manifestările sale, inclusiv numeroși noduli subcutanati pe organele genitale și alte părți ale corpului, se găsesc nu numai la bărbați, ci și la cățele. Doar că la bărbați, semnele clinice sunt mult mai pronunțate și sunt aduse mai des la medicii veterinari..

Ce știm despre cauzele bolii? Nu se știu prea multe despre declanșatori în special. Ca și în cazul oricărui alt cancer, boala este o consecință a mutației structurilor celulare normale ale corpului. Celulele canceroase din sarcomul veneric au întotdeauna un număr anormal de cromozomi (59 în loc de 78 normal). Se crede că „elementele de bază” pentru acest tip de cancer sunt histiocite (celule ale sistemului imunitar), dar este posibil, dar celulele precedente pot fi diferite. Această întrebare este încă în studiu..

Căi de transmisie

Când se poate îmbolnăvi animalul tău de companie? După cum am spus deja, există două căi de transmitere: prima este prin actul sexual direct, a doua este atunci când linge zona genitală. Deoarece animalele fac adesea ambele, orice contact cu o persoană bolnavă este plin de infecție. Astfel, nu există o modalitate sigură de a vă proteja animalul de companie de sarcom veneric, cu excepția cazului în care îl țineți constant în lesă..

În plus, în ultimii ani, o serie de edituri veterinare au publicat materiale care demonstrează acest lucru sarcomul veneric este transmisibil. Aceasta înseamnă că, în caz de „noroc” special, câinele se poate îmbolnăvi după ce a fost mușcat de o insectă care suge sângele care a fost anterior în contact cu un animal bolnav. Într-un cuvânt, totul este rău.

Important! Dacă medicii veterinari detectează adesea cazuri de venosarcom în zona dvs., trebuie să vă aduceți animalul de companie pentru o examinare preventivă cel puțin o dată pe trimestru..

Nu este surprinzător faptul că această patologie apare peste tot la câinii vagabonzi din toate țările lumii. Și cel mai puțin, este diagnosticat unde sunt adormiți „tuzikii” fără adăpost. Da, poate părea crud, dar în Germania, unde se luptă cu câini vagabonzi, practic nu există sarcom veneric, dar în Grecia, unde există mai mulți astfel de câini decât în ​​haldele de gunoi domestice, este plin. Și sterilizarea nu va ajuta aici: acest tip de cancer „preia” cu ușurință organele genitale atât ale animalelor „cu drepturi depline”, cât și ale animalelor castrate. Deoarece comportamentul ierarhic și de ambalaj al câinilor practic nu se schimbă după sterilizare, oricum vor linge organele genitale afectate. În general, același lucru se poate spune pentru orice boală infecțioasă sau parazitară..

Etiologie

Originea acestei tumori a fost mult timp pusă în discuție și chiar și acum există momente de neînțeles. Până de curând, unii experți care spumau la gură apărau teoria originii virale a sarcomului veneric. Dar cele mai recente date confirmă acest lucru tumora este, mai degrabă, de origine clonală, transmiterea celulelor neoplazice este necesară pentru infecție (în plus, este vorba de celule, și nu de substanțe celulare din țesuturile distruse) de la un câine la altul. Mai mult, astăzi experții iau în considerare chiar teoria susceptibilității locale a animalelor. La studierea acestei patologii, s-a constatat că un sarcom veneric din Italia, de exemplu, nu poate fi transmis unui câine, de exemplu, din Bulgaria. Motivul este diferențele cromozomiale vizibile în țesuturile afectate.

La diagnostic, prezența moleculelor de ARN variabile transcrise (mai bine cunoscute sub numele de retrotranspozoni) este mult mai importantă. Acestea sunt esențiale pentru identificarea markerilor pentru tipuri specifice de tumori. Histogeneza celulelor tumorale venerice canine este slab înțeleasă. În ciuda teoriei „populare” despre originea lor din histiocite, astăzi tot mai mulți cercetători sunt înclinați să creadă că de fapt strămoșii acestui sarcom sunt leucocite subdezvoltate.

Tablou clinic

Cum poți înțelege că animalul tău are sarcom venos, ce simptome dezvoltă? Mai întâi pe penis sau vulvă apărea noduli mici, dar sunt foarte mulți încă din primele zile. În curând (sarcomul este un tip de cancer foarte agresiv), se inflamează, sângerează și apare o reacție dureroasă severă. Subliniem încă o dată că sarcomul este unul dintre cele mai teribile și agresive tipuri de cancer. În câteva săptămâni, aceiași noduli pot apărea pe alte părți ale corpului și acesta este deja sfârșitul.

Rețineți că tumorile cresc rapid numai pentru prima dată și ulterior rămân statice (de la câteva săptămâni la câteva luni). În ciuda tuturor celor de mai sus, Vensarcomul la câini deseori, dar dispare spontan. Acest lucru se datorează faptului că corpul unui animal tânăr și puternic din punct de vedere fizic poate începe să producă anticorpi, în urma cărora tumorile se vor dizolva. Dar nu ar trebui să sperăm în mod deosebit, deoarece este încă o patologie oncologică, în plus, predispusă la dezvoltarea metastazelor și răspândirea rapidă în tot corpul..

Tehnici de diagnostic

Spre deosebire de alte tipuri de cancer, acestea tumorile pot fi adesea recunoscute prin semne clinice externe caracteristice. Deci, chiar și în stadiile incipiente ale dezvoltării bolii, puteți observa aproape întotdeauna acumulări masive de noduli pe suprafața penisului și vulvei organelor genitale externe..

În ciuda acestui fapt, un diagnostic precis se face întotdeauna pe baza examinării microscopice a țesutului. Sunt utilizate multe tehnici de diagnostic, care includ biopsia puncției, perforația și biopsia excizională. Indiferent de metoda de obținere a probelor de țesut, acestea din urmă sunt examinate atât prin metode microscopice standard, cât și prin metode histologice mai „avansate”. În histologie, este util să recurgeți la biopsia de aspirație, deoarece în acest caz puteți obține foarte rapid material pentru cercetare fără a recurge la fixarea rigidă sau la anestezia animalului.

Examenul citologic al amprentelor digitale este utilizat pe scară largă. Acest lucru se face simplu: se ia o bucată de țesut excizat (de la marginea sănătosului și renăscut) și apoi este „tipărită” pe o lamă. Și trebuie să faceți o impresie clară și clară și să nu târâți o bucată de tumoare pe sticlă!

Importanța biopsiei

În acest caz, amprenta arată în mod clar o mulțime de celule rotunde omogene, discrete, cu anizocitoză moderată și anizocarioză (absența / modificarea dimensiunii nucleului celulei, respectiv). Aceste celule se disting printr-o citoplasmă albastră pal, conținând adesea mai multe vacuole mici, punctate. În nuclee, sunt vizibile incluziuni de cromatină grosieră și un nucleol mic. Neutrofile ocazionale, limfocitele, plasma și celulele scuamoase și eritrocitele pot fi observate și în câmpul vizual al microscopului.

Examen histologic important nu numai sub aspectul punerii unui diagnostic precis. Cu ajutorul său, sunt selectate cele mai eficiente metode terapeutice și se oferă o prognoză adecvată pentru dezvoltarea ulterioară a procesului patologic. Pur și simplu, pe baza acestor date, se poate înțelege cum se va comporta tumora în viitor. Histopatologia exclude și alte forme de cancer. În cazurile îndoielnice, este necesar să se trimită probe la clinici specializate în tratamentul oncologiei. Trebuie avut în vedere faptul că, chiar și în perioada postoperatorie (sau după chimioterapie), proprietarul va trebui să-și aducă în permanență animalul de companie pentru prelevarea de probe repetate, întrucât altfel poate fi ratată o recidivă a bolii.

Tehnici terapeutice

Cum se tratează sarcomul veneric la câini? Cel mai un tratament comun este îndepărtarea chirurgicală a tumorii / tumorilor. Se folosesc adesea tehnici chimice și de radiații. Problema este că nu sunt potrivite pentru toate tipurile de tumori, iar efectele secundare ale acestor tratamente pot fi destul de grave..

Desigur, am scris deja despre cazurile de dispariție spontană a sarcomului veneric la câini. Da, nu ar trebui să sperați în mod deosebit pentru un rezultat atât de reușit, dar ar trebui totuși să țineți cont de dinamica procesului patologic. Deci, dacă o tumoare de acest tip a încetat să crească, atunci corpul animalului, cel mai probabil, a început să producă anticorpi, ceea ce este bine. Aceasta înseamnă că probabilitatea metastazelor în acest caz este redusă la minimum și că animalul va tolera bine îndepărtarea chirurgicală a neoplasmelor..

Însă în situațiile în care animalul de companie este prea tânăr sau bătrân, nu ar trebui să trageți în special cauciucul: sistemul lor imunitar este prea slab și este puțin probabil ca o astfel de așteptare să poată ajunge la ceva bun. Este mult mai probabil ca în acest timp tumora să aibă timp să se metastazeze la organele interne ale animalului și atunci totul să fie foarte rău. Pentru a exclude un astfel de rezultat trist, medicul veterinar trebuie să monitorizeze constant tumora timp de aproximativ câteva săptămâni: dacă este vizibilă o creștere constantă cu formarea de noduli noi, este mai bine să nu o riscăm. În astfel de cazuri, se efectuează o biopsie a țesutului afectat și se ia o decizie cu privire la metodele terapeutice specifice care vor fi utilizate..

Rețineți că, spre deosebire de alte boli „venerice”, sarcomul afectează rareori ovarele și testiculele animalelor. Pur și simplu pune, sterilizarea sau sterilizarea unui animal de companie bolnav este inutilă. Patologia, așa cum am scris deja de multe ori, are o origine celulară, nu a fost identificată încă nicio relație între aceasta și fundalul hormonal al animalului. În plus, experții nu sunt încă pe deplin siguri ce se poate spune despre potențialul de reproducere suplimentar al animalelor recuperate. Nu există informații care să indice posibilitatea unei predispoziții genetice. De asemenea, nu există informații despre faptul că boala poate fi transmisă descendenților unui animal bolnav anterior și recuperat complet.

Totuși, crescătorii cu experiență consideră că este mai bine să nu riști. Faptul este că este posibil ca câinele să nu-și revină complet. Nimeni nu poate oferi o garanție exactă a absenței unei recidive și, prin urmare, un al doilea animal se poate îmbolnăvi și nu ar trebui exclusă posibilitatea infectării puiilor..

Abordări terapeutice experimentale

Rețineți că în ultimii cinci ani, toate devine mai popular metodă biologică experimentală de „modificare” a neoplasmelor tumorale. Scopul utilizării produselor biologice este de a modifica răspunsul imun. Adică, aceste fonduri permit organismului să facă față în mod independent tumorii. Unele medicamente (din nou, experimentale) de origine biologică afectează în mod direct tumora, distrugând-o și dizolvând-o. Un fel de „chimioterapie biologică”. Cele mai fiabile metode de acest tip sunt introducerea antigenelor într-un tip specific de tumoare (încă o dată subliniem importanța studiilor histologice și identificarea markerilor), cu prescrierea simultană a imunomodulatorilor nespecifici.

Dacă boala a început deja sau când nodulii tumorali sunt multipli și dens localizați într-o parte a corpului, patologia trebuie tratată imediat. Incidența deteriorării organelor interne și a pielii variază de la 20% la 60%. În aceste situații, se arată și utilizarea obligatorie a radioterapiei, deoarece poate încetini creșterea neoplasmelor oncologice și preveni dezvoltarea metastazelor. Numai terapia complexă în cazurile avansate poate garanta păstrarea vieții și sănătății animalului..

În plus, odată cu debutul infecției zonelor afectate ale pielii microflora patogenă și patogenă condiționată, pentru a preveni cele mai grave consecințe, trebuie prescrise antibiotice cu spectru larg.

Dar totuși, în practică, se dovedește adesea că cel mai eficient tratament pentru sarcom veneric este chimioterapie, în ciuda potențialului său pericol sub formă de efecte secundare severe. Diferite medicamente pentru chimioterapie, cum ar fi vincristina, ciclofosfamida, doxorubicina și metotrexatul, au dat rezultate bune. Vincristina este considerată, în general, unul dintre cele mai eficiente medicamente pentru tratarea mai multor tipuri de sarcom. Dar chiar și cu utilizarea acestuia, va dura cel puțin patru până la șase săptămâni până când se va dezvolta o remisie susținută. Prognosticul cu tratament în timp util al sarcomului veneric este destul de bun - până la 90% din cazurile de vindecare completă.

Despre metodele de îngrijire a animalului operat

Animalul dvs. de companie va avea nevoie de spălare regulată, deoarece aceasta va curăța rănile și va preveni mâncărimea, infecția și alte boli secundare. Toate locurile în care s-au format tumori trebuie păstrate complet curate. Dacă s-a efectuat o operație, trebuie depuse toate eforturile pentru a preveni animalul să lingă și să zgârie locul chirurgical. Perfect potrivit pentru acest scop guler chirurgical (elizabetan). Orice umflare sau roșeață în zona cusăturii trebuie raportată imediat medicului veterinar. De asemenea, trebuie să fie consultat cu privire la modul și la ce să hrănească animalul de companie operat..

Dar totuși, cum să hrănești animalul de companie dacă câinele a avut un venosarcom? În general, totul depinde de vârsta și starea fiziologică a animalului. Deci, cu un apetit normal și un aspect bun, animalul poate fi hrănit cu carne de pui fiartă, bulionuri, legume în piure (amestecate cu același bulion) și se poate da o cantitate mică de cereale. La o astfel de dietă, animalul de companie este ținut până când starea sa este complet normalizată (aproximativ două săptămâni), după care este transferat la o dietă obișnuită.

Când animalul dvs. nu se simte atât de bine, dificultățile vor apărea mult mai mult. Așadar, poate că va trebui să-l hrănești cu bulionuri bogate în primele câteva zile. Din nou, cu slăbiciune severă, acest lucru va trebui probabil să se facă prin intermediul unui tub gastric. După câteva zile, când câinele este mai mult sau mai puțin recuperat, puteți include în dietă o cantitate mică de legume în piure în bulion etc. Adică, în timp ce animalul de companie este slab și nici măcar nu poate merge singur, trebuie să fie hrănit cu alimente excepțional de moi, bine digerabile..

Tehnici preventive și recomandări

În general, putem vorbi despre o vindecare completă. Nu. Deoarece termenul „recuperare completă”, din păcate, în raport cu orice oncologie ar trebui să fie folosit cu extremă prudență. În general, am vorbit deja despre acest lucru atunci când am scris despre perspectivele de utilizare a unui animal recuperat condiționat în scopuri de reproducere. Poate că singurul caz în care puteți avea aproximativ 80% încredere în recuperarea completă a unui câine este recuperarea sa spontană. Acest lucru indică faptul că corpul său are un set complet de anticorpi specifici și, cel mai probabil, nu mai există celule mutante. Subliniem încă o dată - ca în cazul oricărui tip de cancer, nimeni nu vă poate oferi o garanție deplină a recuperării absolute.!

Dar, pentru a vă asigura complet împotriva consecințelor neplăcute, este puternic se recomandă aducerea unui câine recuperat pentru o examinare preventivă cel puțin o dată pe trimestru. Pe parcursul vaccina animal de companie, dați (prin acord prealabil) preparate multivitamine. La un câine sănătos și puternic din punct de vedere fizic, cu imunitate normală, probabilitatea unei recidive a bolii este minimizată.

În cele din urmă, mai este o problemă importantă de luat în considerare. Există vreun risc pentru oameni și alte animale de companie dacă un animal de companie bolnav este ținut și tratat în casă? Am spus deja că de la câine la câine boala se transmite instantaneu, astfel încât animalul bolnav să fie izolat. De asemenea, este recomandabil să preveniți contactul cu alte animale de companie (acestea pot fi purtătoare). Spălați-vă bine mâinile, articolele de îngrijire, podelele și alte obiecte de mediu care pot transfera celulele neoplazice de la câine la câine. Sarcomul veneric nu se răspândește la oameni sau alte animale de companie!

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Sarcom veneric la câini: caracteristici ale bolii, precum și metode de diagnostic, tratament și recomandări preventive