Câinii văd în întuneric

Întotdeauna au existat controverse și întrebări despre viziunea câinilor. Au existat multe opinii cu privire la percepția lor despre culorile familiare oamenilor, claritatea și gama de percepție a imaginii și alte caracteristici. Pentru o lungă perioadă de timp, oamenii au fost siguri că aceste animale de companie văd lumea în alb și negru, dar mai târziu s-a dovedit că pot fi numite mai degrabă orb de culoare și animale hipermetrope, care disting slab detaliile și culorile, dar în același timp răspund bine la orice mișcare. Acum rămâne să ne dăm seama dacă câinii văd în întuneric.

Câine pe o bancă

Cum văd câinii noaptea

Capacitatea de a vedea în condiții de lumină limitată depinde de structura organelor vizuale. Retina este formată din două tipuri de celule - conuri și tije. La om predomină conurile, care sunt responsabile de percepția culorilor și a vederii în timpul zilei. Există trei tipuri de ele, fiecare dintre care percepe un spectru de nuanțe roșu-portocaliu, verde-galben și albastru-albastru, dar câinii au doar două dintre ele (nu există conuri care să perceapă spectrul roșu).

Dar la câini, lansetele predomină într-un număr mai mare, care oferă capacitatea de a vedea mai bine noaptea decât la oameni. În timp ce o persoană, după apusul soarelui, nu poate vedea mult fără iluminare suplimentară, câinii se simt în continuare la fel de confortabili ca în timpul zilei. Acest lucru le permite să distingă mai multe nuanțe de gri (peste 40), ceea ce are și un efect benefic asupra capacității de a vedea în întuneric..

Labrador în întuneric

În plus, în partea inferioară a retinei există un strat special de pigmenți - tapetum, care asigură reflectarea luminii direcționate în ochii animalului. Prezența sa poate explica faptul că ochii câinelui strălucesc în întuneric. Iar partea superioară a retinei absoarbe lumina soarelui strălucitoare, ceea ce permite acestor animale să vadă bine și să nu se strâmbe sub razele strălucitoare ale soarelui..

Caracteristicile viziunii câinilor

Indiferent de apartenența la o anumită rasă, câinii văd în întuneric suficient de bine, dar totuși percep lumea mai bine și mai confortabil cu lumina.

Pe o notă! Câinii văd în întuneric nu la fel de bine ca pisicile, dar de 3-4 ori mai bine decât oamenii. Se crede că văd obiecte noaptea la fel cum vede o persoană la amurg..

Viziunea de noapte a câinilor a evoluat. După cum știți, la animalele sălbatice prădătoare viziunea este mai bine dezvoltată decât la animalele domestice, ceea ce se explică prin selecția genetică naturală și antrenamentul constant al vederii în timpul vânătorii în orice moment al zilei. În plus, aparțin clasei de prădători, pentru care este important să monitorizăm obiectul vânătorii atât ziua, cât și noaptea și să avem viziune nocturnă. În ciuda faptului că câinele este unul dintre primele animale care a fost îmblânzit de om, acesta și-a păstrat trăsăturile caracteristice ale unui prădător până în prezent..

Oamenii de știință clasifică, de asemenea, câinii ca animale de tranziție, care sunt capabili să navigheze bine în spațiu, atât în ​​timpul zilei, cât și noaptea. Acestea se caracterizează printr-o ușoară miopie, care nu interferează cu vederea bine a mediului după întuneric. În același timp, recunosc cel mai clar obiectele în mișcare decât în ​​repaus: în întuneric, un câine poate vedea prada mișcându-se la o distanță de aproximativ 800-900 de metri, în timp ce un obiect staționar poate fi văzut la o distanță de 200-600 de metri (în funcție de rasă ).

Câine în întuneric

Indiferent de toate caracteristicile vederii, este suficient pentru animalele de companie pentru viața unui câine cu drepturi depline. La urma urmei, ei sunt protectorii, paznicii, asistenții la vânătoare și doar prietenii omului.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Câinii văd în întuneric