Kuvasz maghiar: o imagine de ansamblu excelentă asupra rasei (+ foto)

Cunoscut din cele mai vechi timpuri și uitat pe nedrept în vremurile moderne, kuvaszul maghiar este un păstor și paznic mare, puternic, inteligent, loial și incoruptibil. Aspect impresionant, culoare albă sau de grâu pal, completată cu lână de lux, acesta nu este un capriciu sau un tribut adus modei, ci o condiție necesară pentru supraviețuire. Apropo, originea rasei este permanent legată de un alt câine alb, dar cu părul lung - Comandantul.

Referință istorică

Este aproape imposibil să aflăm locul de origine și modalitățile de distribuție ale lui Kuvasz. Mărimea și structura craniului indică o relație atât cu molosii, cât și cu polițiștii antici. Majoritatea persoanelor care manipulează câinii sunt înclinați să creadă că până în secolul al XV-lea, rasa de câini maghiară Kuvasz era considerată un animal de companie obișnuit „din casă în casă”. Conducătorul Ungariei, Matthias I Corvin, a contribuit la popularizarea rasei. Câinii care l-au atras pe rege au slujit la curte și s-au crescut peste tot.

De-a lungul anilor de reproducere, doar câinii cu părul mediu lung și culoarea deschisă au participat la activitățile de reproducere. Prima condiție a permis rasei să fie mai versatilă decât Comandanții cu păr lung și să participe la vânătoare. Haina ușoară, distinge câinele în întuneric și pe fundalul fiarei (pradă), care sunt cel mai adesea vopsite într-o paletă gri.

Este interesant! În multe surse, Comandanții și Kuvasses sunt descriși ca o singură rasă, dar autorii au observat întotdeauna că câinii diferă în ceea ce privește lungimea hainei.

Primul spectacol de kuvasz maghiar datează din 1863. După un spectacol de succes, crescătorii și oamenii obișnuiți care au nevoie de păstori și câini de pază au devenit interesați de rasă. Banda strălucitoare a lui Kuvasz nu a durat mult, până în al doilea război mondial, acțiunile cărora au distrus aproape complet efectivele rasei. La sfârșitul ostilităților, literalmente 30 de indivizi care au crescut au rămas în toată țara..

Prevalența scăzută a rasei astăzi este asociată cu un temperament independent și pentru mulți „insuportabil” al câinelui. Kuvasz maghiar se află la egalitate cu Rottweilers, câini ciobănești caucazieni și alte rase înconjurate de mituri despre incontrolabilitate. De fapt, aproape toate „poveștile de groază” poartă subtextul unei educații incorecte (sau chiar absența acesteia), conținut incorect sau o abordare analfabetă a naturii animalelor de companie.

Aspect

Conform descrierii oficiale a rasei, Kuvasz maghiar este un câine ciobanesc mare, nobil, cu o haină ușoară superbă. Teribil pentru străini și infinit loial proprietarului, patrupedul, se distinge printr-o minte ascuțită și capacitatea de a lua decizii independente. Principala cerință se referă la adăugarea corectă a câinelui, greutatea nu este stabilită de standard (de la 37 la 70 kg), creșterea este „legată” de podea:

 • Masculin: 71-75 cm.
 • Căţea: 66-70 cm.

Rasa standard

 • Cap - construcție mare, nobilă, în formă de pană. Craniul este lat, destul de spațios și moderat arcuit. Trecerea la podul nazal este netedă și pronunțată. Partea frontală este împărțită printr-o brazdă pronunțată. Orbitele sunt exprimate moderat, mușchii de mestecat sunt dezvoltați. Botul se micșorează ușor spre capătul în formă de U. Buzele sunt destul de groase, nu prea uscate, dar nici slabe. Linia extremă a buzelor și palatul sunt pigmentate în negru.
 • Dinții - set complet, mare, alb, strâns, închis cu foarfece fără gol.
 • Nas - destul de mare, dreptunghiular, când este privit de sus, din lateral - ascuțit. Nările sunt rotunde și deschise. Pigmentare numai neagră.
 • Ochi - pleoapele sunt pronunțate, negre, dense, ascund complet albul ochiului. Incizia este în formă de migdale, colțurile interioare sunt coborâte până la puntea nasului. Într-o stare excitată, privirea poate fi sfidătoare sau agresivă, datorită expresiilor faciale.
 • Urechi - coborât până la obraji, triunghiular sau, după cum se spune, sub forma literei U. Într-o stare excitată, urechile sunt ridicate pe cartilaj și întoarse înainte.
 • Corp - coloană vertebrală puternică, puternică, musculatură bine dezvoltată, format dreptunghiular, proporțional. Gâtul este destul de scurt, drept, așezat jos, fuzionând ușor în greaban pronunțat. Cutia toracică este de lățime moderată, dar foarte adâncă, coastele sunt ovale. Spatele este lat și aproape plat (coapsele abia arcuite), crupul este bine înclinat în coapsă. Linia inghinală este foarte bine ascunsă, dar din cauza lânii, subminarea nu este pronunțată.
 • Membre - lung, drept, gros cu articulații puternice. Picioarele anterioare aproape perfect de la cot la sol. Pe picioarele din spate, unghiul genunchiului și al cârligului este pronunțat. Toate articulațiile sunt paralele între ele, direcționate strict înapoi. Mâini puternice cu degetele de la picioare bine arcuite, tampoane ferme și unghii cenușii puternice.
 • Coadă - lungime naturală, coborâtă la odihnă. Coada trebuie să fie dreaptă sau semilună, dar nu ondulată. În timpul lucrului, puneți-vă la înălțime, dar nu vertical la sol.

Tipul și culoarea stratului

Kuvaszul maghiar este recunoscut în întreaga lume pentru lâna superbă. Este de remarcat faptul că câinii din aceeași rasă pot arăta complet diferit înainte și după îngrijire. Kuvasz pieptănat și pufos, în fotografie seamănă cu un Golden Retriever mare. Câinele în forma sa naturală seamănă mai mult cu un câine ciobanesc. Paleta de culori variază de la alb la fildeș.

Pielea este pigmentată cu o culoare uniformă gri, substratul este alb, nu prea gros, dar dens. Capota este de lungime medie, structură ondulată, duritate medie. Pe gât, piept, linia abdomenului, spatele membrelor la un câine adult, se formează pene abundente de 5-8 cm lungime..

Caracter și antrenament

Rasa se distinge printr-un temperament moderat energic, reținut, echilibrat. Datorită dimensiunilor sale mari, câinele conservă instinctiv energia, încercând să facă mai puține mișcări inutile. În același timp, patrupedul va fi fericit să vă însoțească în plimbări lungi, să exploreze zona, să se joace cu câini (de sex opus). La fel ca majoritatea câinilor de păstorit, Kuvaszul maghiar nu are un instinct de apucare foarte dezvoltat. Patrupedele preferă să evite vorbirea în public și munca monotonă. Cea mai bună alternativă la cheltuirea energiei este protejarea teritoriului.

Kuvasz este precaut și uneori agresiv față de animalele necunoscute. Animalele care trăiesc în aceeași locuință cu un câine sunt adesea percepute indiferent. Bineînțeles, nu merită să aveți doi bărbați (cu excepția cazului în care este planificată castrarea sau creșterea articulară din copilărie). Apropo, Kuvasz împarte pisicile, păsările, animalele în „prieteni și dușmani” (acest lucru este important pentru păstrarea în zonele rurale).

În raport cu străinii, rasa prezintă o puternică neîncredere, mai ales dacă străinul se află într-o zonă protejată. Agresiunea necontrolată este neobișnuită pentru Kuvasam și chiar și în cazul unui atac, câinele se calmează rapid. În raport cu proprietarul și familia, tetrapodele manifestă devotament nelimitat. Nobilul cioban nu poate fi mituit sau păcălit atunci când vine vorba de siguranța proprietarului.

Caracteristicile terifiante ale rasei, citate în titlurile despre câinii ucigași, sunt extrem de nedrepte față de Kuvasz maghiar. Bineînțeles, un câine care nu a finalizat un curs de formare și socializare se poate comporta inadecvat, dar acesta este „meritul” proprietarului, nu cel cu patru picioare. Rasa se pretează bine antrenamentului cu antrenament scurt, dar regulat. De asemenea, nu vă învățați animalul de companie să afișeze sau comenzi inutile pentru service..

Caracterul kuvaszului maghiar depinde în mod direct de nivelul și intensitatea socializării. Începând de la 4 luni și până la sfârșitul maturizării morale (3 ani), patrupedul trebuie să comunice în mod regulat cu oamenii și rudele. Restricționarea unui câine de pază de a comunica cu lumea exterioară este o greșeală gravă care va duce cu siguranță la o tragedie.

Kuwa maghiari nu ar trebui să fie instruiți la cursurile Serviciului de pază și protecție (SSC). Protecția teritoriului este stabilită la rasă la un nivel instinctiv, iar provocarea excesivă a agresiunii poate dăuna psihicului animalului de companie. Crede-mă, dacă cineva îndrăznește să te jignească în fața lui Kuvas, va regreta amarnic chiar și fără să-l antreneze pe ZKS. Ca sport și divertisment, puteți pășuna cu animale cu patru picioare, animalul de companie este garantat că va da rezultate excelente și va trece teste de lucru cu onoare.

Întreținere și îngrijire

Un câine atât de mare și, în plus, iubitor de libertate nu trebuie ținut într-un apartament. Pentru a compensa pe deplin nevoile de bază, kuvasse-ul maghiar trebuie să păzească teritoriul. Dacă locuiți într-o casă, dar zona înconjurătoare este mică, animalul dvs. de companie va avea nevoie de plimbări suplimentare. De obicei, pe teritoriul străin, Kuvasz se comportă cu atenție, dar reținut. Întâlnirile directe cu câini de același sex (în special bărbați) și agresiv cu patru picioare trebuie evitate.

Mulți potențiali proprietari sunt respinși de culoarea deschisă a hainei, deoarece câinele care trăiește în curte se va murdări. Da, o va face, dar structura hainei și a stratului de acoperire va proteja pielea animalului de companie, iar acesta este principalul lucru. Nu trebuie abuzat de scăldat, în „mediul lor natural”, Kuvasi înoată doar în sezonul cald și la cererea lor. Încercați să urmați ritmul natural al vieții secției și efectuați proceduri de baie de cel mult 4 ori pe an - nu se discută scăldatul înainte de spectacole, după năvălire și în caz de poluare severă. Cu o periaj regulat, câinele va arăta demn și îngrijit. Pentru a pieptăna părul gros, aveți nevoie de o perie de masaj (cu peri naturali și cu dinți de metal), un pieptene, un tăietor de guler, un furminator sau un șlefuitor.

Kuvaszul maghiar are o sănătate excelentă și nu este predispus la inflamație. Firește, niciun animal nu este imun la boli, mai ales dacă patrupedul este activ. Faceți o regulă să vă verificați ochii, urechile și dinții în fiecare zi. Curățați dacă este necesar și dacă găsiți roșeață sau alte simptome suspecte, contactați medicul veterinar.

Notă! Kuvaszul maghiar are gheare curbate care se epuizează în mod natural. Cu o reducere a activității fizice sau prezența ghearelor de rouă, merită să controlați lungimea ghearelor și, dacă este necesar, să le tăiați. Rețineți că ghearele prea lungi nu numai că strică poziția câinelui, dar pot afecta negativ și articulațiile..

Aproape toți câinii de păstor sunt omnivori. Este surprinzător faptul că o viață cu patru picioare chiar și în „condiții de câmp” rareori suferă de tulburări ale sistemului digestiv sau indigestie. O întrebare complet diferită este creșterea unui cățeluș. Kuvasele cresc foarte repede, iar oasele și articulațiile lor slabe nu țin pasul cu setul de masă musculară. Bebelușii trebuie să obțină suficiente proteine, calciu, fosfor, magneziu și potasiu, altfel problemele articulare nu pot fi evitate. „În mod tradițional”, câinii adulți sunt hrăniți cu alimente naturale - cereale, legume și carne în proporții egale. Pentru un cățeluș, cantitatea de carne trebuie să fie de cel puțin 50% din dieta totală. Hrănirea cu alimente industriale este acceptabilă și chiar relevantă dacă starea cățelușului prezintă probleme cu articulațiile.

Important! Primele clopote de avertizare care indică o lipsă de calciu este peria liberă a catelului. Degetele se întind atunci când articulația încheieturii mâinii nu poate suporta greutatea corporală.

Sănătate

Distribuția mică a rasei, s-ar putea spune, a avut un efect pozitiv asupra sănătății acesteia. Kuvaszul maghiar trăiește 12-16 ani, iar dintre bolile comune, numai:

 • Displazia articulației șoldului - o patologie comună legată de vârstă a câinilor de talie mare. Cu o cultivare și o nutriție adecvate, Kuvasses nu suferă de boli articulare până la bătrânețe.
 • Cataractă și glaucom - patologii oculare care pot duce atât la pierderea parțială, cât și completă a vederii.
 • Modificări degenerative ale țesutului cartilajului la bătrânețe.
 • Tulburări hormonale, insuficiență tiroidiană - extrem de rar.

Fotografii

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Kuvasz maghiar: o imagine de ansamblu excelentă asupra rasei (+ foto)