Tipuri de viermi la câini și metode de tratare a acestora

Fiecare câine domestic, oricât de bine îngrijit, este expus riscului de infectare cu helminți.

Mai mult, viermii pot trăi mult timp, se pot înmulți și lăsa urme ale activității lor vitale în corpul animalului de companie, fără semne vizibile de disconfort din partea sa. Aceasta este insidiositatea principală a endoparaziților.

De ce helmintii sunt periculoși?

Există o opinie eronată, dar foarte răspândită, conform căreia viermii se instalează numai în organele digestive ale unui animal. Prin urmare, prezența sau absența lor este foarte ușor de verificat: dacă ies cu fecalele câinelui, câinele este infectat cu ele, dacă nu, atunci totul este în regulă și nu trebuie să vă faceți griji. Dar helmintii nu sunt atât de simpli.

Respectând diagnosticul de mai sus, vă puteți pierde definitiv prietenul cu patru picioare, aducându-l la moarte. Lista organelor în care helmintii se simt grozav este destul de extinsă. Acesta este tractul gastro-intestinal, plămânii și inima și traheea și ganglionii limfatici și căile biliare și vasele de sânge..

Caine bolnav
Caine bolnav

Pericolul viermilor interni este că, parazitând în corpul câinelui, ei aspiră substanțele nutritive din acesta, lăsând la locul lor produsele activității lor vitale. Și cu cât viermii se înmulțesc, cu atât mai mult eliberează toxine în țesuturile și sângele animalului. Odată cu aceasta, viermii înfundă intestinele, ficatul, inima, plămânii.

Toate faptele de mai sus duc la întreruperea activității organelor, la ruperea lor și, ca urmare, la moartea câinelui..

În legătură cu pericolul considerabil al helmintilor, se pune întrebarea - câinii pot infecta oamenii cu ei? Din păcate, pot. Dar există și un punct pozitiv.. Un singur tip de vierme, numit tenie Echinococcus granulosis, este transmis oamenilor de la un animal de companie.. Și pentru ca un câine să ridice acest parazit, trebuie să mănânce carnea crudă a unei oi infectate..

Alte tipuri de helminți, care intră în corpul uman, mor din cauza temperaturii scăzute a corpului său în comparație cu câinele. La canini, temperatura normală a corpului este de 38,5 ° C, la om - 36,6 ° C. Deci, riscul de infecție umană cu viermi care trec de la animalul său de companie este minim..

Tipuri de viermi și descriere

Există două tipuri de helminți care parazitează corpul câinelui:

 1. Nematode sau viermi rotunzi.
 2. Viermi plati.

Viermii plate, la rândul lor, sunt împărțiți în două subspecii:

 • Cestode sau tenii.
 • Trematode sau fluturi.
Suge
Suge

Nematode

Nematodele sau, așa cum se mai numesc, viermii rotunzi au o formă alungită și sunt foarte asemănătoare cu șireturile. La fel ca șireturile, ele sunt rotunjite și conice la capăt..

Habitatul și reproducerea nematodelor sunt cel mai adesea intestinele, dar soiurile lor cele mai periculoase pot parazita și în inimă. Testiculele viermilor intră în mediu prin fecalele unui animal bolnav și după 10 zile devin infecțioase.

Cele mai frecvente nematode:

 1. Toxocars - viermi rotunzi, lungi, heterosexuali, de culoare deschisă. În condiții favorabile dezvoltării lor, cresc în lungime de până la 20 de centimetri.

Intră în corpul câinelui sub formă de ouă prin tractul digestiv. Apoi ouăle își vărsează cojile, iar larvele se dezvoltă din ele, începând migrația prin corp. Migrația are loc prin distrugerea mucoasei intestinale de către larve și intrarea lor în fluxul sanguin.

Trecându-se treptat prin fluxul sanguin, paraziții se instalează temporar într-un anumit organ, provocând un eșec pe termen scurt în activitatea sa. Cel mai adesea, acest eșec este nesemnificativ și trece neobservat de proprietarul câinelui. În cele din urmă, larvele ajung în plămâni, primind cantitatea necesară de oxigen pentru dezvoltarea lor..

În acest stadiu, câinele prezintă simptome evidente de stare de rău - începe să tusească. În procesul de tuse, animalul înghite din nou larvele, care pătrund în intestine și cresc acolo până la indivizi maturi..

Acum sunt capabili să se reproducă și să depună zeci de mii de ouă într-o singură zi. Ouăle ies cu fecalele câinelui și ciclul se repetă din nou. Durata de viață a toxocarei în corpul unui câine este de 6 luni. Apoi mor și părăsesc corpul animalului împreună cu fecalele..

Și totul ar fi în regulă, dar din cauza auto-infecției necontenite, câinele nu poate face față în mod independent cu viermii care îl atacă și are nevoie de un curs de tratament.

 1. Toxacaride - viermi rotunzi mici. La fel ca toxocaras, acestea se dezvoltă în intestinele unui câine, purtând cu ei viruși și bacterii..

Principala lor diferență este că infectează animale adulte, în timp ce toxocarii sunt corpul câinilor tineri.

 1. Anchilostomoză și uncinaria, în termeni simpli, ei sunt prădători în linia nematodelor. Sunt mult mai mici decât viermii descriși mai sus și intră în corpul câinelui în același mod, adică prin tractul digestiv.

Principalul lor pericol constă în faptul că au dinți în structura lor, cu care roșesc pereții intestinali, încercând să ajungă la mâncare. Și acești viermi se hrănesc cu sângele unui animal.

În același timp, sunt foarte activi, nu stau într-un singur loc, ajungând la plămâni, bronhii, trahee, deteriorând atriul și lăsând produsele activității lor vitale în calea lor. Acestea din urmă sunt otravă pentru câine.

Enzimele salivei hookworms și uncinaria nu permit sângelui să se coaguleze pe răni, motiv pentru care ele sângerează tot timpul și nu se vindecă.

 1. Dirofilaria aparțin și tipului de viermi rotunzi. Tantarul este purtatorul acestor viermi interni..

Când este mușcată, larva rupe proboscida țânțarului și astfel pătrunde în sistemul circulator al câinelui. De-a lungul acestuia, se deplasează către diferite organe ale animalului și se oprește în mușchiul inimii - ventriculul drept. Acolo larva se transformă într-un adult, atingând o lungime de cel mult 2 centimetri.

Reproducându-se în inimă, dirofilariae își întrerupe activitatea și duce la blocarea vaselor de sânge adiacente.

Toxocars
Toxocars

Viermi plati

Cestodele sau teniile sunt asemănătoare vizual cu tăiței obișnuiți datorită faptului că au un aspect turtit. Acestea sunt cele mai lungi helminți de toate tipurile. Dimensiunea lor poate fi de 10 metri.

Particularitatea structurii cestodelor este prezența cârligelor chitinoase pe corpul lor, cu care se atașează de pereții organelor interne ale câinelui. Aceste cârlige sunt destul de dure și rănesc în mod constant membranele mucoase, formând ulcere pe ele. O altă neplăcere a teniei este producerea de toxine..

La cele mai frecvente tipuri cestode raporta:

 1. Dipilidia. Lungimea unui adult poate fi de 40 cm. Paraziții trăiesc în intestine, a căror membrană mucoasă se deteriorează, provocând inflamații.
 2. Echinococ. Un câine poate ridica acest tip de viermi consumând carne crudă infectată cu ei..
 3. Difilobotria sunt transmise câinelui prin consumul de pește crud. Acest tip de vierme este foarte toxic și periculos. Lungimea lor poate ajunge la 10 metri..

O altă subspecie a helmintilor plati - trematode. Al doilea nume al acestor paraziți este flukes datorită prezenței fraierelor pe corpul lor. Corpul viermilor în sine are forma unei frunze. Ventuzele - abdominale și orale - se agață ferm de țesuturile organelor interne ale câinelui.

Trematodele sunt de dimensiuni mici, dar rata lor de răspândire pe corpul animalului este foarte mare. Se hrănesc cu limfă, mucus, sânge și alte fluide. Ciclul lor de dezvoltare este multietajat, cu o schimbare de proprietari..

Principalele tipuri de trematode:

 1. Opistorohize. Lungimea corpului lor este de 1 cm. Următoarele organe sunt alese pentru reproducere: vezica biliară, ficat, pancreas.
 2. Paragonimi. Habitatul lor este câinii ușori..
 3. Alaria. Aceste mici helminți pătrund mai întâi în plămâni, trahee, diafragmă și apoi umplu intestinele.
Paragonimi
Paragonimi

Infecţie

În natură, există un număr imens de factori care contribuie la infecția unui câine cu diferite tipuri de helminti. Este imposibil să le prevedem pe toate, dar cunoștințele despre principalele metode de penetrare a ouălor endoparazite în corpul animalului ajută la reducerea riscului de invazie helmintică..

Principalele modalități de penetrare a viermilor interni în corpul unui animal:

 1. Prin tractul digestiv când mâncați alimente și apă contaminate: carne crudă, pește crud, apă din rezervoare, bălți. Larvele de viermi se găsesc și pe iarbă și pe suprafața solului, astfel încât pot fi ușor aduse în casă pe talpa pantofilor. Linsul obiectelor și suprafețelor enumerate există șansa ca câinele să înghită helmintii.
 2. Mușcând un câine cu un țânțar, și, de asemenea, cu ajutorul puricilor, păduchilor și altor insecte care parazitează animalul. Puricii sunt adesea purtători de paraziți, lăsând ouă de viermi plati pe haina câinelui. Linsându-și blana și mușcând pielea pentru a ameliora mâncărimea, câinii deschid calea pătrunderii ouălor în intestine..
 3. Puii se pot infecta cu viermi maturi de la mama lor în perioada de hrănire cu lapte sau in utero. Prin urmare, înainte de vâscoși, proprietarii responsabili efectuează întotdeauna deparazitarea..

Este important să ne amintim că puii și câinii adulți cu imunitate redusă sunt mai predispuși să fie infectați cu viermi decât cei sănătoși și este mai greu să tolerezi boala.

Simptomele invaziei helmintice

Există o serie de semne caracteristice care indică prezența helmintilor în corpul unui câine. Acestea includ:

 • Mâncărime în zona anală. Prin linsul și călărirea frecventă a „preotului” cu coada ridicată, animalul de companie încearcă să scape de senzația neplăcută.
 • O scădere accentuată a greutății corporale. În același timp, apetitul este crescut.
Câine slab
Câine slab
 • Comportamentul animalului dintr-o stare activă se schimbă dramatic în apatic.
 • Vărsături, apar spasme. Scaunul devine lichid sau invers, câinele este chinuit de constipație.
 • Stomacul devine dur, balonat.
 • Există urme de sânge și mucus în scaun.
 • Lana se estompează.
 • Mucoasele gingiilor devin albe.
 • Pielea este acoperită de erupții cutanate.
 • Când este infectat cu viermi pulmonari, cel mai evident simptom este tusea frecventă..
 • Când este infectat cu dirofilarii, apare un murmur cardiac.
 • Creșterea puiilor se oprește, dezvoltarea fizică se oprește.

Și ceva mai mult despre aspectul viermilor în fecalele câinilor cu invazie - granulele albe alungite, foarte asemănătoare cu orezul, sunt clar vizibile în produsele reziduale.

Diagnostic de laborator

Pentru a determina cu ce fel de helminți este infectat un câine, este imperativ să consultați un medic veterinar. Este foarte dificil și uneori imposibil să rezolvi singuri această problemă..

Specialistul va analiza fecalele, conform cărora va fi clar ce viermi interni s-au instalat în corp. În caz de infecție cu viermi cardiaci, va trebui să faceți un test de sânge.

Tratament și prevenire

După ce medicul veterinar a diagnosticat tipul de helminți, el prescrie un curs de antihelmintici cu spectru îngust animalului infectat. Este foarte important să înțelegem că numai un medic veterinar poate alege medicamentul potrivit pentru viermi specifici. În caz contrar, problema poate fi agravată..

Pentru a preveni apariția viermilor la un animal, trebuie să respectați mai multe reguli. Mai întâi, asigurați-i o nutriție adecvată și sănătoasă. Dacă dieta animalului include carne crudă, aceasta trebuie procesată termic..

Vasul trebuie spălat de fiecare dată după hrănire. În al doilea rând, efectuați periodic prevenire și deparazitare. O altă regulă obligatorie este monitorizarea constantă a sănătății animalului de companie, o dată pe an vizitând o clinică veterinară împreună cu acesta.

Concluzie

Menținerea sănătății câinelui este responsabilitatea principală a fiecărui proprietar. Este mai ușor să preveniți infecția cu helminti decât să tratați consecințele șederii lor în corp pentru o lungă perioadă de timp și persistent. Mai mult, măsurile preventive nu sunt complicate și pot fi puse în aplicare fără stres special.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Tipuri de viermi la câini și metode de tratare a acestora