Atrofia retinei, o tulburare oculară moștenită la câini și pisici

O viziune bună este importantă nu numai pentru oameni, ci și pentru animalele lor de companie. Din păcate, există o listă imensă de boli oftalmice care nu numai că poate duce la o deteriorare a stării sistemului vizual, dar, de asemenea, poate priva animalul de companie de capacitatea de a vedea. Exemplu - atrofie retiniană.

Ce este?

Cea mai severă patologie în care apare dispariția receptorilor sensibili la lumină din retină. În majoritatea cazurilor, boala se dezvoltă simultan la ambii ochi. Procesul patologic nu provoacă durere animalului. Mulți medici veterinari presupun că atrofia retinei poate fi numită pe bună dreptate o boală ereditară (acest lucru confirmă indirect faptul că patologia se găsește predominant la animalele cu pedigree).

Animalele de companie îmbogățite se îmbolnăvesc mult mai rar, dar încrucișările lor „pe baza„ raselor - mai des. Acest lucru se explică prin prezența unei gene recesive și o muncă slabă de reproducere, când mulți crescători nu au de fapt ce caracteristici aveau chiar și cei mai apropiați strămoși ai producătorilor pe care îi folosesc..

Tablou clinic, mecanism de dezvoltare a patologiei

Cu fenomene atrofice din retină, tijele suferă, adică, în primul rând, este afectată vederea nocturnă. Primul și destul de evident simptom este apariția bruscă a orbirii nocturne, care se remarcă mai ales în cazul pisicilor. În plus, la un animal bolnav, elevii sunt adesea foarte dilatați, iar ochii înșiși par să „strălucească”, ceea ce se explică prin gradul mai mic de absorbție a luminii. În cazuri ușoare, animalul dvs. poate deveni complet orb, dar acest lucru va apărea doar noaptea și în amurgul dens. Dacă procesul se desfășoară conform celui mai dificil scenariu, animalul își pierde complet vederea în orice situație. Din păcate, dacă nu-ți tratezi deloc animalul de companie, atunci la aproximativ un an de la apariția primelor semne clinice, acesta devine complet orb. Din păcate, în unele cazuri, proprietarii aduc animale de companie practic orbe la clinică, atunci când atrofia retinei la o pisică sau câine a ajuns la stadiul final (final).

Până în prezent, boala este considerată incurabilă, dar cele mai recente cercetări ale farmaciștilor veterinari dau speranță că rata decesului fotoreceptorilor poate fi redusă în mod vizibil. Din păcate, încă nu se vorbește despre o vindecare completă, deoarece patologia (despre care am scris deja) aparține categoriei celor genetice. Deci, cum se dezvoltă în general procesul atrofic din retină??

După cum am menționat deja, cu această patologie, unul dintre tipurile de fotoreceptori, adică tije, pier. Ei sunt responsabili pentru viziunea nocturnă și crepusculară. Conurile (al doilea tip de receptori) nu sunt practic afectate de boală. Acestea oferă o viziune diurnă "standard". Există aproximativ 150 de milioane de receptori în retina câinelui, dintre care ... doar 1,2 milioane sunt conuri.

În acest fel, cu atrofie retiniană, peste 96% din toți receptorii din ochiul animalului mor! La pisici, a căror acuitate a vederii nocturne este cunoscută de toți, boala este și mai severă. Apare o întrebare logică: „De ce, dacă numai receptorii„ de noapte ”se atrofiază, animalul de companie nu vede nimic nici măcar ziua??

Când tijele mor, există o mulțime de „resturi”, oxigen excesiv care nu mai poate fi folosit de fotoreceptorii morți. Oxigenul liber este un oxidant puternic și cu atât mai mult în astfel de volume. Începe să distrugă conurile. Pe cunoașterea acestor procese se bazează singurul tratament mai mult sau mai puțin eficient al atrofiei: unui animal bolnav i se prescriu antioxidanți speciali, care reduc semnificativ activitatea oxigenului liber și economisesc cel puțin o parte din fotoreceptorii din timpul zilei. Cu cât începe terapia mai devreme, cu atât sunt mai multe șanse de a menține o calitate a vieții acceptabilă pentru animal..

Mai mult, dovezile actuale confirmă că uneori se obține un succes impresionant. Chiar și animalele care au fost aduse la clinică aproape orb, după administrarea de antioxidanți, și-au păstrat capacitatea de a vedea cel puțin ceva mult timp. Antioxidantul mitocondrial SKQ1 s-a dovedit a fi cel mai bun. Unele animale îl primesc mai mult de șapte ani și, în prezența atrofiei dezvoltate (până la momentul în care merg la clinică), nu au devenit complet orbi în tot acest timp..

Dacă nu faci deloc nimic, sunt posibile două variante de evenimente: sau animalul de companie „doar” orbește într-un an complet sau în ambii ochi imens cataracta (ceea ce duce, de asemenea, la pierderea completă a vederii și, de asemenea, amenință glaucom și, în general, pierderea unui ochi).

Probleme suplimentare

Nu renunțați dacă animalul dvs. de companie are atrofie retiniană! Nu mai este o boală complet lipsită de speranță. Este de dorit ca animalul despreurmărit de un oftalmolog veterinar care poate identifica prezența / absența patologiilor concomitente. Cu cât o face mai repede, cu atât mai bine. Animalele de companie cu atrofie progresivă a retinei nu ar trebui să fie permise niciodată în procesul de reproducere! Mai mult, trebuie să anunțați crescătorul de la care ați cumpărat pisica / câinele cu privire la prezența genei defecte de la producătorii săi.

Un pericol suplimentar de atrofie îl reprezintă cataracta severă care se dezvoltă pe fondul proceselor oxidative din retină. Cantitatea uriașă de oxigen eliberat oxidează țesutul lentilei. În plus, fotoreceptorii degradanți eliberează numeroși produși metabolici toxici, ceea ce, de asemenea, nu adaugă sănătate globului ocular. Chiar dacă unele dintre conuri și tije rămân intacte, toxinele le elimină cu succes, iar cataracta care apare complet și orbeste complet animalul! Deci, atrofia retinei la un câine sau o pisică este un proces „multifacetic” și foarte periculos..

Tot la fel antioxidanții sunt capabili nu numai să încetinească, ci, în unele cazuri, să oprească complet acest proces patologic. Chiar dacă obiectivul începe să se tulbure, SKQ1 ajută la menținerea acestuia într-o stare „sănătoasă”, păstrând restul vederii.

din pacate, în cazuri avansate, este puțin probabil ca animalul să fie ajutat de nimic: chiar și intervenția chirurgicală într-o astfel de situație este complet lipsită de sens, deoarece cauza principală a pierderii vederii nu poate fi corectată. Da, un bun chirurg oftalmolog va putea schimba lentila pentru analogul său sintetic, dar oricum nu va putea prinde lumina ochilor!

Posibilitatea intervenției chirurgicale trebuie luată în considerare numai atunci când cel puțin o parte a fotoreceptorilor retinieni continuă să funcționeze. Adică, în cazurile în care animalul a primit SKQ1 de cel puțin câțiva ani, există șanse pentru succesul operației și vindecarea completă a cataractei..

Vă rugăm să rețineți că este exact ceea ce trebuie să vă luptați în tratament, deoarece cataracta, spre deosebire de procesul de atrofie a retinei în sine, este un proces foarte dureros și plin de dezvoltarea glaucomului.

Iar aceasta din urmă duce adesea la necesitatea îndepărtării complete (!) A globului ocular. Astfel, din nou, rezumăm concluzia logică - de îndată ce dumneavoastră sau medicul veterinar observați primele simptome de atrofie, ar trebui să începeți imediat să dați animalului un curs de antioxidanți. Numai în acest caz animalul de companie are șanse la o viață relativ normală..

Important! În medicină, medicamente precum OcuVite®, Preser-Vision® sau ICaps® etc. sunt utilizate în aceleași scopuri, dar nu trebuie utilizate pentru tratarea atrofiei retinei la pisici și câini. Biochimia oamenilor și a animalelor este diferită, noi și animalele noastre de companie avem un raport diferit de fotoreceptori. Pur și simplu, rezultatele pozitive în tratament vor fi de neatins, dar veți cheltui mulți bani ...

De asemenea, este important să înțelegem asta atrofia retinei la animale înseamnă administrarea zilnică și constantă de antioxidanți. Dacă încetați să mai dați animalelor de companie aceste medicamente, atunci el va orbi foarte repede și cu garanție. Se recomandă să cântăriți imediat toate avantajele și dezavantajele. În cazurile severe, când majoritatea bețelor au murit și câinele / pisica nu vede aproape nimic, chiar și în lumină, se recomandă eutanasierea.

În plus, chiar dacă terapia are succes și animalul dvs. de companie păstrează o viziune bună, vă sfătuim cu tărie castra/steriliza aceasta, pentru a elimina complet probabilitatea transmiterii ulterioare a genelor „defecte”. Așa că poți salva alți proprietari de contemplarea amară și dificilă a unei pisici orbe sau a unui câine..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Atrofia retinei, o tulburare oculară moștenită la câini și pisici