Tipuri și soiuri de rase de câini chihuahua

Rasa de câine Chihuahua

Chihuahua este cea mai mică rasă de câini. Acești câini de companie vioi și curajoși s-au îndrăgostit de mulți, iar acum rasa se află la vârful popularității sale. În articol, voi lua în considerare ce tipuri există, împărțirea chihuahuailor după tipul corpului, haina și dimensiunea și, de asemenea, voi analiza caracteristicile fiecărui soi.

Specii de chihuahua după tip

Există mai multe tipuri de acești bebeluși. În primul rând, chihuahua-urile sunt împărțite în funcție de diferențele fizice. Conform standardului de rasă adoptat de Kennel Clubul englez, astăzi există 2 tipuri:

 1. Cobby;
 2. Cerb.

Cobby

„Cobby” este tradus ca subdimensionat, care este principalul parametru de acest tip.

Chihuahua tip Cobby
Chihuahua tip Cobby

Caracteristicile distinctive ale copiilor cobby:

 • capul mare seamănă cu un măr;
 • bot scurt, „față de bebeluș”, umplut, cu nas înfundat;
 • ochi mari bombați, rotunzi, așezați destul de larg;
 • urechi mari triunghiulare, stând în poziție verticală, depărtate;
 • corpul este mai masiv și mai îndesat, cu pieptul adânc;
 • haina este scurtă, densă, cu un substrat mic;
 • labele sunt scurte, destul de puternice;
 • coada este destul de densă, acoperită cu păr.

Cerb

Acești câini sunt mai grațioși și seamănă cu cerbi mici. Numele soiului „cerb” este tradus din engleză - căprioară.

Chihuahua tip Cerb
Chihuahua tip Cerb

Chihuahua de tip Cerb se disting prin următoarele caracteristici:

 • dimensiunea capului „cerbului” este mult mai mică;
 • botul este mai lung decât cel al cobby-ului;
 • urechile lor sunt comparate în formă cu cele ale unui liliac;
 • corpul este mai slab cu pieptul îngust;
 • labele sunt subțiri fără mușchi pronunțați;
 • coada este mai subțire și mai lungă;
 • mersul de tocat;
 • haina nu este atât de densă, practic nu există substrat.
În ciuda faptului că standardul permite ambele soiuri în condiții egale, crescătorii și crescătorii de câini amatori din Rusia preferă în cea mai mare parte Chihuahua de tip cobby.!

Cu toate acestea, în Statele Unite, se preferă din ce în ce mai mult al doilea tip de cerb..

În plus față de căprioare și căprioare, unii crescători încearcă să izoleze alte soiuri - pechinez (structura botului are o formă turtită, expresia seamănă mai mult cu pechinez, decât un Chihuahua), engleză (câinii sunt chiar mai masivi și mai densi decât Cobbies), aborigeni (asemănători în structura corpului cu un cerb, dar urechile și ochii sunt așezați prea aproape unul de altul) și alții.

Canisele de calitate superioară și crescătorii profesioniști spun că nu ar trebui să cumpărați reprezentanți ai rasei, al căror aspect nu este înscris în standard. Aceste soiuri nu sunt recunoscute de experți..

Separarea câinilor conform hainei

Indiferent de tipul de corp al Chihuahua, există părul lung și părul scurt.

Păr lung

Primul tip include bebelușii cu părul lung. Au apărut mult mai târziu decât cu părul scurt. Au fost crescuți la mijlocul secolului al XX-lea în Marea Britanie ca urmare a traversării Chihuahua-urilor cu părul scurt cu spitz și papilioane.

Chihuahua cu păr lung
Chihuahua cu păr lung

Noul aspect are părul moale lung și urechile cu smocuri. Gâtul bebelușilor cu păr lung este decorat cu un guler pufos, iar așa-numiții „pantaloni” sunt formați pe picioare..

Părul este foarte fin și drept, undele ușoare sunt acceptabile, dar nu cret. Prezența unui substrat în chihuahua cu părul lung nu contează.

Se recomandă pieptănarea acestor câini zilnic pentru a evita pâslirea și covorașele. Tunsorile decorative sunt perfect acceptabile.

Cu parul scurt

Al doilea tip include reprezentanți cu părul scurt. Structura părului este moale, uniformă și netedă. Haina este strânsă pe piele și nu se ciocnește. Părurile puțin mai lungi de pe gât și coadă sunt acceptabile decât pe restul corpului.

Chihuahua cu păr scurt
Chihuahua cu păr scurt

Paltonul trebuie să fie strălucitor. Dacă cade și are un aspect estompat, crescătorii recomandă schimbarea dietei animalului de companie..

Să îi piepteniți câinilor de câteva ori pe săptămână cu o perie rigidă. Nodul sezonier apare rar în chihuahua domestice. Datorită absenței schimbărilor bruște de temperatură, căderea părului devine uniformă și pe tot parcursul anului.

Iarna, când sunt atinse temperaturile minus atunci când câinii ies afară, este imperativ să îi izolați cu salopete de protecție..

Tipuri de culori

Nu există o singură rasă dintr-un număr atât de mare de culori permise ca cea a unui Chihuahua. ICF clasifică o singură culoare ca fiind interzisă - marmură (sau merle).

Culorile posibile nu depind de tipul și lungimea părului de companie:

 • culoare solidă (permite mici pete de alb pe piept sau degete);
 • simplu cu marcaje (sunt permise pete albe mai mari pe cap, piept, picioare și vârful cozii);
 • alb cu pete (în acest caz, albul este culoarea principală, petele cu o culoare diferită nu ocupă mai mult de 20% din corpul animalului de companie);
 • culoare tricolor (pe culoarea albă principală, care ocupă mai mult de jumătate din corp, sunt permise pete de două culori suplimentare).
Tigru albastru Chihuahua
Tigru albastru Chihuahua

Cele mai frecvente culori sunt roșu, negru cu marcaje albe și tricolor negru. Opțiunile mai rare includ ciocolată, tigru, alb, gri-albastru și liliac cu o nuanță roz nobilă..

Puii cu marmură au cel mai adesea defecte grave de sănătate - surditate, orbire sau afecțiuni incompatibile cu viața! Creșterea acestor persoane este strict interzisă.!

Clasificarea mărimii

Înălțimea nu este deloc specificată în standardul rasei. De obicei, 18-25 cm la greabăn este considerat norma. Dar există o indicație clară a greutății animalelor de companie:

 • greutatea de până la 600 g a unui câine adult este un defect descalificator;
 • mini-chihuahua - animale de companie cu greutatea de la 600 la 1800 g;
 • categoria „standard” înseamnă greutatea de la 1,8 la 3,5 kg.
Chihuahua mini
Chihuahua mini

Masculii acestei rase sunt de obicei puțin mai mici decât femelele..

Cu cât greutatea câinelui este mai mică, cu atât mai calitativ este considerat un reprezentant al rasei. Cu toate acestea, cele mai mari probleme de sănătate apar tocmai în mini-Chihuahua..

Atunci când aleg un cățeluș, mulți îndrăgostiți privesc în primul rând diminuarea și apropierea botului față de expresia „față de bebeluș”. Profesioniștii sfătuiesc să acorde o atenție sporită sănătății bebelușului..

Indiferent de greutate, tipul corpului și lungimea hainei, Chihuahua va deveni un membru al familiei devotat și iubitor..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Tipuri și soiuri de rase de câini chihuahua