Câine de munte elvețian mai mare: descrierea rasei, întreținerea și îngrijirea

Câini de păstorit 05/03/2018 4,8 mii 3,2 mii 7 minute.

Câinele de munte elvețian sau Gross este un câine mare, cu oase grele și o forță fizică mare. Este considerată cea mai veche rasă. Acesta este un câine de păstor de munte, care a fost apreciat de fermieri pentru munca sa grea, inteligența rapidă și puterea mare. În ciuda aspectului său formidabil, acesta este un animal liniștit, foarte calm și calm, caracterizat prin jucăuș și disciplină, prin urmare este adesea luat ca un câine de companie.

1 Originea

Nu se știe sigur cum s-au născut Marii Câini de Munte Elvețieni. Există o versiune conform căreia strămoșii lor sunt mastini tricolori mari, care au fost folosiți ca animale de pază, păstorire și animale de tracțiune; au fost aduși în Europa de către fenicieni. Împreună cu legionarii romani, au venit în Elveția și s-au încrucișat cu rase locale..

La început, câinii erau folosiți pentru a proteja animalele, iar mai târziu, ciobanii i-au învățat să gestioneze turma. În Elveția, aproape toate văile sunt izolate unele de altele, motiv pentru care au apărut mulți câini de munte diferiți. Toate erau foarte asemănătoare, dar folosite în scopuri diferite..

Când progresul tehnic și-a făcut loc în Alpi, câinii au început să-și piardă popularitatea. La începutul anului 1900, erau pe cale de dispariție. În acest moment, profesorul elvețian Albert Heim a decis să salveze rasa. Împreună cu un grup de entuziaști, s-a apucat de treabă, iar eforturile sale au fost încununate de succes. Până la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, existau deja 350-400 de indivizi. Standardul rasei a fost aprobat în 1939.

În ciuda faptului că numărul de Sennenhunds crește în fiecare an, acestea sunt încă o rasă rară și pot fi găsite în principal în Elveția și SUA.

2 Descriere

Marea brută se remarcă prin dimensiunea sa masivă. În exterior, animalul este foarte frumos: corpul dens, capul mic, pieptul larg, coada grea, mușchii dezvoltați pe picioare.

Descrierea rasei:

OpțiuniCaracteristică
CreştereBărbat - 65-72 cm, cățele - 60-68 cm
GreutateMascul - 50-54 kg, femele - 48-54 kg
CapLățime, de dimensiuni medii, sub formă de pană bontă. Lungimea botului și a frunții este aceeași
FruntePlat, mult mai larg decât botul; o canelură îl împarte în 2 părți
A cădeaAdânci, buzele nu sunt lăsate, se potrivesc bine. La buze, linia extremă are pigmentare neagră
DințiiMușcătură puternică, de foarfecă. Primul și al doilea molar din spatele caninilor pot lipsi, ceea ce nu este un defect
NasMare, negru, iese dincolo de linia maxilarului
OchiDe dimensiuni mici, reduse, rotunjite. Colțurile interioare sunt ușor coborâte spre nas. Aspectul este alert, inteligent. Iris maro
UrechiTriunghiular, gros, aproape de cap. Când câinele este interesat de ceva, îi ridică.
CorpNu alungit, dreptunghiular. Fără pliuri sau exces de piele
GâtTreceri puternice, scurte, lin, către un greabăn slab pronunțat
ÎnapoiMusculatura netedă, largă, bine definită
CufărOval cu os non-convex al chilei
StomacPotrivi
MembreNetedă, puternică. Picioarele posterioare în poziție sunt ușor trase înapoi, genunchii sunt aproape drepți. Coapse bine musculoase, hock puternic. Unghiile sunt scurte. Tampoane groase
CoadăGros, larg, scăzut

Câine de munte elvețian mai mare

Păstrează părul de lungime medie sau scurt. Învelișul este semi-dur, dens. Există un strat dens de diferite culori - de la negru la gri. Tricolor simetric.

Culoare principală Marele câine elvețian de munte negru profund, cu pete de două tipuri:

 1. 1. Alb - pe gât, bărbie, vârful cozii și labe. Există un semn în formă de T pe față.
 2. 2. Roșu saturat - pe picioare, partea interioară a cozii în treimea superioară, în zona umerilor, pe urechi, pomeți, arcade oculare.

3 Caracter

Natura rasei este moale și flexibilă. Este un animal de companie util, gata să urmeze în permanență comenzile. Scopul Marelui Câine de Munte Elvețian este să păzească turma, proprietatea și casa. Datorită instinctului de protecție dezvoltat, câinele este întotdeauna gata să-și protejeze stăpânul și familia. Puii sunt, de asemenea, foarte alertați și alertați la orice foșnet..

Dacă animalul de companie este ținut într-un apartament, atunci trebuie să clarifice imediat că este imposibil să latre în cameră. Deoarece câinii din această rasă au o minte ascuțită, animalul va înțelege rapid acest lucru prin intonația proprietarului..

Sennenhund are o atitudine prietenoasă și de încredere față de copii. Dacă animalul de companie nu păzește teritoriul, atunci trebuie să fie atras de altceva, de exemplu, de a face sport. Brutele sunt foarte rezistente, dar nu ar trebui să le uzezi prea mult.

Acești câini sunt loiali și incoruptibili. Când întâlnesc alte animale sau străini, aceștia se comportă complet calm, dar în același timp nu își iau ochii de la „dușmanul potențial”. Sennenhunds nu suportă singurătatea și îndepărtarea îndelungată.

Avantajele și dezavantajele rasei sunt prezentate în tabel.

Trăsături pozitiveCaracteristici negative
 • Devotament;
 • natura buna;
 • prietenie;
 • perseverenţă;
 • iute la minte
 • Încăpăţânare

4 Alegerea unui catelus

În Rusia, câinii din această rasă pot fi găsiți foarte rar, astfel încât cumpărarea unui cățeluș trebuie abordată cu mare responsabilitate. Cel mai bine este să-l achiziționați în creșe dovedite care există în multe orașe ale țării noastre (Moscova, Sankt Petersburg, Voronej).

Atunci când alegeți un cățeluș, trebuie să acordați atenție următoarelor caracteristici:

 • animalul este bine hrănit, dar cu măsură;
 • haina este netedă și strălucitoare;
 • urechile sunt curate, fără miros neplăcut.

Puteți trece degetele de-a lungul coastelor bebelușului. Dacă se simt mazăre mici, înseamnă că are rahitism. Mersul nu trebuie să șchiopăteze, iar picioarele să fie libere de orice creștere.

5 Educație și instruire

Când creșteți un brut, trebuie să vă amintiți că acesta este un câine de haită. Animalul va percepe familia în care trăiește ca o turmă. Socializarea timpurie și determinarea cine este șeful în casă sunt extrem de importante pentru câine. Acest lucru ar trebui făcut fără a folosi forța și strigătele. Este foarte important să-l înveți să asculte toți membrii familiei..

Deoarece câinele de munte se maturizează mult timp, nu este ușor să-l antrenezi pe toaletă pe stradă. Chiar și cu 6 luni, animalul de companie poate să nu înțeleagă ce îi cere proprietarul..

Pentru ca câinele să nu o facă "a scăpat de sub control", este recomandat să urmeze un curs de formare, deși acest proces este foarte dificil pentru ea. Acest lucru se explică și prin maturizarea îndelungată a animalului de companie. Până la 1,5-2 ani, animalul este constant activ și în mișcare constantă, motiv pentru care este adesea distras de la învățare.

La început, antrenamentul ar trebui să semene cu un joc, iar pentru punerea în aplicare cu succes a comenzii animalului de companie, trebuie să laudați și să recompensați cu un tratament. Nu este recomandat să lăsați câinele să obosească foarte mult, altfel îi va afecta psihicul. Cel mai bine este dacă antrenamentul se desfășoară în cluburi pentru câini. Principalul lucru atunci când te antrenezi este să dai comenzi cu voce tare și cu încredere și să le asociezi cu ceva. Acest lucru va ajuta brutul să învețe mai ușor..

6 Întreținere și îngrijire

Un loc ideal pentru păstrarea unui câine de munte este o casă privată, unde se va plimba liber în jurul sitului. Nu-l puteți pune pe un lanț sau într-un stand. Chiar și o volieră spațioasă va deveni doar un refugiu temporar pentru el. Câinele poate locui într-un apartament din oraș, dar în acest caz trebuie să mergeți cu el în fiecare zi timp de cel puțin 2-2,5 ore.

Nu este dificil să ai grijă de brut. Trebuie respectate regulile de bază:

O parte a corpului care are nevoie de îngrijireProceduri necesare
LânăAnimalul este pieptănat în fiecare săptămână. În timpul vărsării, acest lucru se face de două ori mai des, acordând o atenție deosebită acelor locuri în care părul cade cel mai mult. Acesta este pieptul și gâtul
Urechi și ochiAcestea sunt examinate în mod regulat și, dacă este necesar, curățate. Pentru a face acest lucru, un tampon de bumbac este umezit în bulion de mușețel sau frunze de ceai
LabeEle sunt spălate sau șterse după fiecare vizită pe stradă. Înainte de aceasta, labele sunt inspectate pentru a nu se deteriora. Ghearele sunt tăiate pe măsură ce cresc din nou

Trebuie să examinați în mod regulat câinele pentru purici sau căpușe. Puricii se scot cu picături speciale, de exemplu, Baruri. Dacă se găsește o căpușă, este recomandat să duceți câinele la un medic veterinar.

7 Hrănirea

Câinele de munte elvețian mare are nevoie de o nutriție bună. Dacă furajele conțin o cantitate insuficientă de substanțe esențiale, atunci în perioada de creștere activă, pot apărea probleme cu oasele..

Puii trebuie hrăniți de 6 ori pe zi. Dieta lor ar trebui să fie formată din carne slabă, oase și brânză de vaci. Pentru ca rinichii să funcționeze mai bine, alimentele sunt puțin sărate. Nu trebuie permis un exces de vitamine A, B, C, deoarece acest lucru poate provoca alergii severe.

Cu un an, numărul meselor se reduce treptat la două. Dieta unui câine adult ar trebui să conțină carne și organe (inimă, rinichi, ficat, mamă). Carnea se servește crudă și tăiată în bucăți, iar măruntaiele se fierb.

Cereale utile: orez, porumb, fulgi de ovăz, hrișcă etc. Fierbeți-le în bulion sau folosiți-le ca bază, adăugând ierburi, legume, bucăți de carne. Produsele din lapte fermentat - chefir, lapte la cuptor fermentat, iaurt - sunt administrate cu moderatie. Este necesar să se includă în dietă făina de oase, care este o sursă de minerale și vitamine.

Interzis categoric:

 • oase tubulare;
 • produse de patiserie;
 • dulciuri.

Dacă câinelui i se administrează mâncare uscată, atunci trebuie să achiziționați un produs premium sau super premium. Această hrană este echilibrată corespunzător și conține toate vitaminele și complexele minerale necesare. Următoarele mărci sunt recomandate pentru hrănirea câinilor de munte:

 • Grandorf;
 • Merge;
 • Acana;
 • Salut;
 • Royal canin.

Câinele trebuie să aibă întotdeauna apă proaspătă și curată în ceașcă..

8 Boli

Câine de munte elvețian mai mare are o stare bună de sănătate. Dar, datorită faptului că rasa a fost crescută artificial, animalul poate suferi unele boli ereditare..

Adesea, osteocondroza sau displazia articulațiilor se observă în grosime. Din bolile oculare, acestea sunt susceptibile la cataractă, atrofie retiniană, entropion. Uneori sunt diagnosticați cu cancer. Adesea, animalele suferă de alergii la orice substanță.

Dar astfel de boli se dezvoltă destul de rar.. Dacă un animal de companie este îngrijit corespunzător, poate trăi până la 10-12 ani.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Câine de munte elvețian mai mare: descrierea rasei, întreținerea și îngrijirea