Vesel și loial: caracteristici ale păstrării rasei cairn terrier

Cairn terrierÎn ciuda faptului că rasa Cairn Terrier a apărut pe teritoriul țărilor CSI nu cu mult timp în urmă, în toți acești 20 de ani, a reușit perfect să câștige inima multor crescători de câini. În primul rând, rasa se distinge prin prietenie, dispoziție veselă și activitate. De aceea este iubit atât de mult de multe familii.

În ciuda faptului că este mic și aparent amabil câine, ea poate deveni o adevărată apărătoare, deoarece rădăcinile de vânătoare solide fac ajustări destul de serioase la un aspect aparent inofensiv. Astăzi am decis să infirmăm toate miturile și declarațiile false despre Cairn Terrier, astfel încât acest câine prietenos și energic să poată face fericiți mai multor familii.

Descriere și fotografie

Terrierii Cairn sunt cunoscuți în primul rând ca câini de vânătoare. Cu doar câteva secole în urmă, această rasă a participat activ la vânătorile masive de vulpi și alte mamifere care se îngropa..Cairn terrierÎn ciuda dimensiunii sale miniaturale și a aspectului său amabil, câinele își poate arăta în siguranță caracterul și poate susține o persoană în cele mai dificile situații. Cairn Terrier este un partener excelent atât pentru adulți, cât și pentru copii, cu care cu siguranță nu vă veți plictisi.

Știați? Cairn Terrier este considerat una dintre cele mai vechi rase cunoscute. terieri. În plus, acest câine este considerat cel mai vechi câine de lucru. rasă în Scoția, care a fost folosită în vânătoare.

Rasa standard

 • Tara de origine: Scoţia.
 • Înălțime: 25-33 cm.
 • Greutate: 6-8 kg.
 • Speranța de viață: 13-15 ani, cu îngrijire adecvată - până la 18 ani.
 • Grup: vânătoarea, destinată în principal vânătorii de animale de vizuină.
 • Recunoscut după: AKS, KS, ICF, FCI.
 • Culoarea hainei: cenușiu, roșu, crem, grâu, brun închis, brun roșu, brun gri.
 • Lungime lână: in medie.
 • Molting: absent.
 • Marime mica.

Rasa Cairn TerrierCairn Terrier se caracterizează printr-un fizic armonios, o mișcare ușoară și liberă atât în ​​timpul alergării active, cât și în timpul mersului calm. O trăsătură distinctivă a rasei este trăsăturile caracteristice ale hainei și vulpii în expresia botului..

Capul câinelui este mic. Botul este scurt, pe obrajii ei iese lână. Ochii sunt diferiți, de dimensiuni medii, predominant căprui. O canelură este clar vizibilă între ele. Urechile sunt mici, ascuțite, erecte, înalte. Nas mic și negru.

Știați? Numele rasei Cairn Terrier ascunde scopul funcțional al câinelui, deoarece a fost crescut pentru vânătoare în miezuri - grămezi de pietre inerente regiunilor stâncoase din zonele muntoase din nordul Scoției.
Caine Cairn TerrierPicioarele din față ale rasei sunt drepte, iar dimensiunea lor depășește cele posterioare, care pot fi văzute chiar și cu ochiul liber. Coada miezurilor este scurtă, întotdeauna pregătită, dar nu aruncată înapoi. Blana este formată din substrat și copac, puternic dezvăluit. Părul lui Awn este lung și grosier, substratul este scurt, moale și pufos.

Această structură a hainei protejează perfect câinele de apă, astfel încât poate fi umblat în siguranță chiar și pe timp ploios. Culoarea hainei poate fi variată, dar nuanțele pure alb-negru din Cairn Terrier, așa cum este descris în standardul oficial al rasei, nu sunt permise.

Personaj de companie

Cairn Terrier este ideal pentru cei care caută un animal de companie inteligent, activ, vesel și loial.. Rasa combină perfect calitățile unui câine de pază și a unui câine domestic afectuos. Prin urmare, câinele este foarte bun și se înțelege bine cu oamenii și alte animale sub un singur acoperiș..Cairn terrierÎnsă, în ciuda acestui fapt, cairnul este un câine de vânătoare, așa că de multe ori ies instincte și curaj. Astfel, animalul de companie are nevoie de socializare și educație serioase, altfel natura sa asertivă poate juca o glumă crudă cu el, iar câinele poate suferi de mai multe rase mari.

Un Cairn Terrier bine crescut este o alegere excelentă ca animal de companie pentru o familie numeroasă. În plus, un astfel de animal de companie este minunat pentru copii și va participa activ la toate jocurile pentru copii în aer liber. Cu toate acestea, câinele este destul de gelos pe mâncare și propriile jucării, deci este mai bine să nu-i atingeți proprietatea..

Terrierii sunt un grup de rase de câini care sunt folosite pentru a vâna animale în vizuină și a lupta împotriva rozătoarelor. Printre ei staffordshire terrier, Yorkshire Terrier, Jack Russell terrier, terrier de jucărie rusesc, Fox Terrier, jagdterrier, bull terrier, american pit bull terrier.

Kern este rasa care are nevoie de un contact uman constant., în caz contrar, câinele poate deveni destul de agresiv față de străini și alte animale. Dar, în ciuda acestui fapt, câinele nu va mai da o voce din nou, deoarece se distinge prin calm, echilibru și răbdare.. Cairn terrierȘi numai în caz de amenințare directă, el este capabil să facă totul pentru a-și proteja stăpânul, chiar să încerce să facă față unui atacator mai mare.

Important! Pentru ca Cairn Terrier să devină animalul de companie ideal, câinele are nevoie de un antrenament serios, folosind metode recompensatoare. Instruire.

Istoria rasei

Rasa este un descendent al unora dintre cei mai vechi câini din Scoția. Conform cercetărilor istorice, acest câine a fost creat pentru vânătoarea de vulpi și iepuri de câmp. În ciuda dimensiunilor sale mici, Cairn Terrier a dobândit toate abilitățile necesare pentru a deveni partenerul ideal pentru o persoană care face o excursie..

Primele mențiuni scrise despre acest câine datează din anii 1600, în acel moment animalul fiind numit „câine de pământ”. Până în 1907, această rasă a fost numită „sky terrier”.Istoria raseiÎn acest an, datorită lui Alistair Campbell, rasa și-a primit numele modern, iar femeia a fost considerată oficial fondatorul rasei..

După 1910, popularitatea acestei rase a crescut rapid, miezul părăsește limitele habitatului său natural și se răspândește pe teritoriul lumii vechi..

În același timp, rasa a fost înregistrată oficial, până la sfârșitul anului 1910 numărul reprezentanților pur ai acestei rase număra 35 de indivizi, iar până la sfârșitul anului 1912 numărul acestora a crescut la 134. Începutul distribuției în masă a miezurilor poate fi considerat în 1928, tocmai în acest moment au apărut primele fapte înregistrate. creșterea în masă a câinilor din această rasă.Istoria rasei Cairn Terrier

Știați? În secolul al XVI-lea, abilitățile de vânătoare ale descendenților Cairn Terrier au fost utilizate în mod activ pentru a deratiza locul de reședință umană: câinele a făcut o treabă excelentă de a prinde mici și mari rozătoare-dăunători.

Preț și reguli pentru alegerea unui cățeluș

Pentru a alege cățelul de bază potrivit, trebuie să luați în considerare următoarele caracteristici:

 • forma fizică (câinele trebuie să fie activ și mobil, cu proporții corporale corecte);
 • caracter și temperament (cățelușul ar trebui să fie prietenos și fericit să perceapă persoana);
 • părinți sănătoși.

Cățelușul ar trebui să arate interes pentru o persoană și să fie interesat activ de lumea din jur, dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci, cel mai probabil, ai un animal bolnav în fața ta. Asigurați-vă că acordați atenție condițiilor de detenție, curățenie și atitudinii proprietarilor față de cățeluș.Puii Cairn TerrierDacă un câine este ținut în condiții de igienă și nutriție insuficiente, animalul poate fi slăbit, afectat de helminți sau boli bacteriene. În plus, abuzul de cățeluși poate afecta psihicul unui câine adult, caz în care veți obține un animal de companie agresiv și supărat..

De asemenea, este necesar să faceți o examinare completă a viitorului animal de companie. Pielea trebuie să fie curată, fără ulcere și peeling, iar haina trebuie să acopere uniform suprafața corpului. Membranele mucoase trebuie să fie curate, fără miros neplăcut și scurgeri de culoare, nasul trebuie să fie rece și umed.

În plus, un apetit excelent este un indicator al sănătății bune: dacă catelul mănâncă puțin sau este complet indiferent față de mâncare, cel mai probabil este bolnav..

Știați? Cairn Terrier, ca cea mai veche varietate de terrieri, este progenitorul unor rase precum Scotch Terrier, Skye Terrier, West Highland White Terrier etc..
Prețul unui cățeluș poate fi foarte diferit: de la 50-100 $ (fără pedigree) la 1000-1500 $ (de la părinți cu titlul). Dacă nu intenționați să participați la expoziții și pedigree-ul animalului dvs. de companie nu este important pentru dvs., atunci puteți contacta mici adăposturi private, unde prețul pentru un cățeluș nu va depăși 200-300 USD.

Cum să creați cele mai bune condiții pentru câinele dvs.

Condițiile ideale pentru păstrarea unui câine ar fi o zonă deschisă, departe de orașul zgomotos. Acești câini adoră spațiul, așa că se vor simți cel mai bine într-o casă de țară. În ciuda stratului gros și dens, Cairn Terrier nu este potrivit pentru viața de pe stradă, de aceea este mai bine să-l păstrați acasă sau într-un cadru bine echipat și cald. stand.Cairn terrierÎnghesuit apartament - nu sunt cele mai bune condiții pentru acest câine, deoarece este activ, jucăuș și mobil. Cu toate acestea, din fire, el are capacitatea de a se adapta perfect oricăror condiții de viață, așa că, dacă aveți un spațiu mic într-un apartament și o dorință mare de a achiziționa un astfel de animal de companie, îl puteți cumpăra în siguranță.

Important! Activitatea fizică constantă este principala regulă a păstrării cu succes a Cairn Terrier, altfel câinele poate deveni prost și iritabil. În acest caz, câinele încetează să asculte proprietarul și deseori strică proprietatea..

Bazele îngrijirii adecvate

Îngrijirea unui Cairn Terrier nu este mai dificilă decât pentru o altă rasă de câine și, în unele cazuri, dimensiunea redusă a câinelui facilitează păstrarea. Cu toate acestea, rasa necesită mers constant, îngrijire și scăldat. Să luăm în considerare mai detaliat condițiile pentru desfășurarea fiecăreia dintre procedurile enumerate.Cairn terrier

Urmărim lâna

Îngrijirea a șase persoane din această rasă este destul de simplă și nu necesită mult timp. Pentru a-l păstra în stare excelentă, este suficient să speli câinele de 3 ori pe săptămână. În plus, câinele nu are nevoie de o tunsoare, este suficient să faceți tunderea (smulgerea lânii) doar de 2-3 ori pe an. Persoanele care participă în mod constant la expoziții trebuie, de asemenea, să fie supuse unor profesioniști îngrijire.

Ochii, urechile, labele

Ochii, urechile și labele trebuie curățate pe măsură ce se murdăresc, dar acest lucru nu este adesea recomandat, în special cu utilizarea detergenților. În caz contrar, puteți deteriora pielea acestor zone. Ghearele câinelui trebuie tăiate constant, dar nu mai des decât o dată la 3 săptămâni. În aceste scopuri, utilizați o pensă specială..Tăierea ghearelor corectDupă tăierea unghiilor, capetele ascuțite trebuie ascuțite cu o pila de unghii. Dinții acestui câine necesită o îngrijire minuțioasă. În ciuda faptului că sunt destul de puternice și puternice, trebuie curățate în mod regulat, la intervale de 2-3 ori pe săptămână..

Rasa de scăldat

De multe ori nu este necesar să scăldăm miezul, cu excepția cazului în care animalul de companie se murdărește foarte mult în timpul unei plimbări. Baia frecventă a câinelui duce la faptul că haina este înmuiată semnificativ, caz în care structura sa naturală este perturbată. Prin urmare, atunci când miezul după următoarea plimbare a contaminat puternic labele și stomacul, nu ar trebui să-l scăldați întreg, trebuie doar să curățați doar aceste zone.

Activitate fizica

Câinele trebuie plimbat cel puțin 2 ore pe zi, mai ales dacă este ținut într-un apartament. În cazul în care nu aveți timp suplimentar pentru aceasta, puteți accelera procesul de mers..Mersul pe josPentru aceasta, câinele trebuie să fie implicat în jocuri în aer liber.. Mingile de tenis sau un băț sunt cele mai potrivite pentru aceste scopuri, după care câinele va fi fericit să alerge pe tot parcursul mersului. Dacă locuiți într-o casă privată, atunci mersul pe jos poate fi alternat cu o plimbare prin zona locală.

Important! Dacă în timpul plimbării Cairn Terrier-ul dvs. începe să mănânce rădăcini, iarbă sau altă vegetație, nu este nevoie să-l certați pe câine, deoarece în acest caz animalul încearcă să umple corpul cu vitaminele și mineralele lipsă.

Ce să hrănească Cairn Terrier

Nu există dificultăți deosebite în furnizarea unei diete sănătoase pentru nucleu, atât natural cât și natural mâncare uscată. În acest caz, trebuie să utilizați singura regulă: nu ar trebui să economisiți la mâncare, doar că în acest caz va fi lângă dvs. un animal de companie sănătos și activ.Cairn Terriers

Puțin

După ce vă aduceți cățelușul Cairn Terrier acasă, trebuie să vă acordați imediat faptul că trebuie să îi ofere mese regulate de cel puțin 5 ori pe zi. În ciuda faptului că aceasta este o rasă omnivoră, cățelușul ar trebui să aibă o dietă specială..

Pentru aceasta, este cel mai potrivit un aliment special pentru pui, cantitatea de proteine ​​în care nu trebuie să depășească 25%. Merită, de asemenea, să îmbogățiți dieta animalelor în creștere cu legume proaspete. Treptat, este necesar să treceți de la un aliment special la dieta unui câine adult și după 1 an să transferați complet cățelușul la mâncare pentru adulți, despre care vom vorbi mai departe.Cățeluș Cairn Terrier

Important! Dacă decideți să vă hrăniți cățelușul cu legume proaspete, atunci asigurați-vă că bucățile nu sunt prea mari, deoarece altfel animalul poate refuza astfel de alimente.

Adult

Miezul adult poate fi hrănit cu orice tip de mâncare uscată, dar mâncarea premium este cea mai bună alegere. Acest tip de hrană uscată este oarecum mai scump decât de obicei, dar numai în acest caz va fi posibil să se asigure câinelui cu toți nutrienții necesari..Mâncare uscatăDacă decideți să furnizați animalelor de companie hrană naturală, atunci trebuie să vă asigurați că aceasta constă din:

 • 80% din alimente proteice (carne și produse lactate);
 • zece% din cereale (terci de orice tip este potrivit);
 • zece% din legume (orice tip va face).
În plus, câinele trebuie să aibă suplimente de minerale și vitamine la alimente, acest lucru este deosebit de important în timpul schimbării anotimpurilor sau a debutului vremii reci și să ofere o dietă de cel puțin 3 ori pe zi..

Ce îți poți învăța câinele?

Cairn Terrier este un câine foarte inteligent și rapid, așa că această rasă se pretează bine la antrenament. Cu abordarea corectă, animalul va putea să predea toate comenzile cele mai comune. În plus, câinele înțelege perfect intonația și gesturile unei persoane, ceea ce facilitează foarte mult procesul de antrenament..Cairn Terrier se joacă cu un bățDe asemenea, puii se împrumută bine la diverse jocuri sociale, așa că în doar câteva zile puteți învăța cel mai simplu joc cu o minge sau un băț cu el. Este demn de remarcat faptul că, cu un antrenament adecvat la un câine, puteți aduce o pază reală.

Boli tipice și vaccinări

Miezul este câine rezistent la boli, dar destul de des această rasă poate avea probleme grave de sănătate. Acestea includ:

 • necroza capului femural (boala Legg-Perthes);
 • tulburare ereditară a sângelui (boala von Willebrand);
 • dislocarea rotulei;
 • cataractă;
 • glaucom;
 • obezitate cronică;
 • șunt hepatic.
Rasa este sensibilă la mușcături puricii și căpușe, prin urmare, este imperativ să se trateze animalul paraziți.Cairn terrierÎn aceste scopuri, cel mai bine este să folosiți un guler special. În plus, nucleele sunt sensibile la dezvoltarea multor infecțioase boli, prin urmare, câinele trebuie vaccinat împotriva:
 • hepatita A;
 • ciuma;
 • rabie;
 • parainfluenza;
 • infecție cu parvovirus.
Cairn Terrier este, în primul rând, un câine jucăuș, activ și vesel, care, cu toate acestea, în orice moment își poate apăra stăpânul. În ciuda mărimii și calmului său, câinele are un caracter puternic și, în orice moment, poate arăta că este real luptător.Cairn terrierȘi, deși această rasă este destul de aristocratică, Cairn Terrierii sunt adevărați gărzi de acasă, pe care aproape toată lumea le poate păstra..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Vesel și loial: caracteristici ale păstrării rasei cairn terrier