Câine de munte elvețian mai mare (câine de munte mare și grosolan)

Câinele de munte elvețian, mai puțin cunoscut decât fratele său bernez, este la fel de interesant. Este un câine de lucru și de familie versatil. Se mai numește câine de munte cu părul scurt sau grosolan.

fotografie a câinelui de munte elvețian mare

În cinologia modernă, versiunea corectă a originii câinilor este considerată a fi calea de la Mastiff-ul tibetan prin vechii Molossieni romani la Mastiff-ii din Europa Centrală și apoi la Câinii de Munte. În Elveția, câinii au făcut aceeași treabă ca și în alte țări. Câinii mari erau paznici și păstori, iar câinii mici erau paznici. Timp de secole, rasele locale s-au format spontan, fără participarea umană, dar acest lucru nu le-a împiedicat să dobândească un anumit tip și culoare caracteristică.

După ce călugării au început să folosească câinii (actualul Sfântul Bernard) ca salvatori, câinii în două tonuri din Berna au devenit foarte populari. Câinii pufoși în două culori au început să fie vânduți pentru o mulțime de bani, ca urmare, au dispărut practic în Elveția. Dar câinii tricolori, care au fost considerați crescuți, au supraviețuit. Aceștia au devenit baza pentru crearea tuturor tipurilor de Sennenhund. În total, grupul include patru rase:

 • Câine de munte Entlebucher;
 • Câine de munte Appenzeller;
 • Câine de munte Bernez;
 • Câine de munte elvețian mai mare (câine de munte mare).

Rasa câinelui de munte

În ceea ce privește brutul, acesta își datorează aspectul crescătorului Câini de munte bernezi Franz Schertenleib. El a decis că câinii mari tricolori merită și ei atenție și, pentru prima dată, l-au adus pe câinele de munte cu părul scurt la o expoziție în Langenthal în 1908. El a reușit să demonstreze că aceștia sunt reprezentanți ai câinilor mari de munte care aproape au dispărut. În 1909, rasa a fost recunoscută de Clubul Kennel elvețian. Și deja în 1939 a fost publicat primul standard și rasa a fost înregistrată în VFC. Apropo, marii Câini de Munte sunt considerați strămoșii câinilor măcelari, din care au coborât rottweilers. Deși brutul a fost inițial crescut în Elveția, astăzi principalele animale sunt concentrate în Austria și Germania..

Recenzie video a rasei câinelui de munte elvețian (brut):

Aspect și standarde

Marele câine de munte elvețian este un câine mare, construit robust, cu o haină tricoloră caracteristică. Înălțimea la greabăn - 60-72 cm. Bărbații sunt vizibil mai mari și mai masivi decât cățelele.

Mai multe proporții importante se disting în standardul brut:

 • Raport lungime / înălțime - 10 - 9;
 • Adâncimea pieptului până la înălțimea 1: 2;
 • Lungimea nasului este egală cu lungimea părții superioare a craniului 1: 1;
 • Partea superioară a craniului este de două ori mai lată decât nasul.

Capul este puternic, dar nu greu, la masculi este mai masiv. Fruntea este largă, plată, canelura frontală se îngustează spre vârful nasului, tuberculul din spatele capului este slab vizibil. Nasul ar trebui să fie negru. Botul este puternic, nu ascuțit, mai lung decât lat. Puntea nazală este dreaptă. Buzele cărnoase se potrivesc bine maxilarului. Mușcătură de foarfecă, lipsa dinților este permisă. Ochii sunt în formă de migdale, de dimensiuni medii, de culoare maro deschis până la maro închis. Pleoapele sunt complet pigmentate și strânse. Urechile sunt de formă triunghiulară, de mărime medie, înălțate. Într-o stare calmă, se atârnă, apăsând pe pomeți, iar când câinele este entuziasmat, sunt ridicați pe cartilaj și întorși înainte. Interiorul și exteriorul urechilor sunt acoperite cu lână.

Gâtul cu ceafa puternică. Corpul este ușor alungit. Spatele este puternic și drept. Crupul este lat. Pieptul este lat, ușor înclinat, cu secțiune ovală. Burta câinelui este ușor trasă. Coada continuă armonios linia de sus. Este greu și ajunge la jambe. Într-o stare calmă, este coborât, ținut de o îndoire slabă, iar în mișcare este ușor ridicat și îndoit. Picioarele sunt puternice, puternice, drepte. Labe sunt rotunde, închise, cu gheare puternice.

Stratul este dublu și constă dintr-un strat superior dens de lungime scurtă până la medie și un strat subțire mai moale, care poate fi gri închis sau negru. Doar tricolor. Culoarea principală este neagră, cu marcaje simetrice maroniu-roșcat care sunt situate pe obraji, deasupra ochilor, pe interiorul auriculei, pe părțile laterale ale sternului, pe toate cele patru picioare și la baza cozii. Un semn alb pur se găsește pe cap, gât, piept și picioare (formând „șosete”), precum și pe vârful cozii. Este important să existe o dungă neagră între banda albă de pe frunte și marcajele maronii de deasupra ochilor. Culoarea albă poate acoperi întregul gât, formând un guler.

Fotografie cu câine de munte elvețian mai mare

Caracter

Câinele de munte elvețian are un caracter bun. Trăsăturile pronunțate sunt nobilimea, neînfricarea, echanimitatea și echilibrul. Brutii sunt calmi, dar nicidecum încet. Nu se caracterizează nici prin timiditate, nici prin agresivitate. Aspectul amenințător al unui câine mare te face să îl tratezi cu teamă, dar nu va lăsa niciodată inutil. Apropo, agresivitatea lor începe de obicei și se termină doar cu lătrat. Mai ales cu sârguință, acești câini vor proteja femeile și copiii.

Sunt câini de pază excelenți, care acordă atenție fiecărui mic detaliu..

Va fi foarte ușor pentru o persoană să devină un lider pentru brut, deoarece are nevoie de un patron drept și nu caută să domine. Câinii se înțeleg bine cu alte animale, mai ales dacă sunt familiarizați de la cățeluș..

Numire și instruire

Câinii moderni elvețieni de munte sunt în mare parte ținuți în familii, dar sunt folosiți și în operațiuni de salvare. În plus, ei fac excelenți paznici și păstori. La o vârstă fragedă, grosolanul poate fi foarte neîngrădit și încăpățânat. Dacă câinele este obosit de ceva sau este obosit și nu vrea să meargă - nicio convingere nu va ajuta, acest lucru trebuie tratat cu înțelegere.

Trebuie să ai răbdare când ai de-a face cu brutalitatea. Trebuie să vă antrenați câinele în mod regulat, într-un ritm moderat. O perioadă importantă este vârsta de până la un an și jumătate. Câinele arată mare, dar la suflet rămâne în continuare un cățeluș plictisitor. Apropo, pentru un elvețian de jumătate de an, a face bălți în casă este un lucru obișnuit..

Fără antrenament și comunicare cu o persoană, câinii devin plictisitori, capătă obiceiuri proaste și uneori devin periculos de agresivi.

Se antrenează suficient de ușor, rapid și își amintesc comenzile pentru o lungă perioadă de timp. Faptul că mulți sportivi grosolani participă la agilitate și la alte sporturi canine confirmă nivelul lor ridicat de inteligență. Câinii au nevoie de o socializare foarte bună. În plus, crescătorii și proprietarii de câini elvețieni de munte recomandă cu tărie să urmeze cursuri OKD și ZKS cu câini..

rasa Mare câine de munte elvețian

Întreținere și îngrijire

Câinele de munte elvețian nu este potrivit pentru păstrarea într-un apartament. Va fi confortabil într-o casă privată cu o curte mare sau la o fermă, unde va fi fericit să facă treaba unui câine de pază și a unui paznic. Brutii au nevoie de o comunicare regulată cu proprietarul și membrii familiei, aceștia nu tolerează singurătatea și sunt complet nepotrivite pentru păstrarea în lesă sau într-o volieră care ar trebui să servească doar ca adăpost împotriva ploii și a soarelui. Spațiul valoric brut este foarte mare. În plus, tolerează frigul mai ușor decât căldura..

Brutii sunt câini de ambalaj, deci au relații diferite cu fiecare dintre membrii familiei. De obicei, ei nu aleg o singură persoană ca proprietar, ceea ce este foarte convenabil, deoarece un câine cu un antrenament bun îi va asculta necondiționat pe fiecare membru al familiei..

Chiar dacă brutul trăiește într-o curte mare, are nevoie de plimbări lungi regulate. Joggingul cu bicicleta, înotul și iarna - săniușul pentru copii vor fi activități excelente. Când vă plimbați cu câinele de munte, fiți conștienți de obiceiurile sale proaste. Poate găsi ceva foarte urât mirositor și să cadă în el, sau va apuca orice în gură care îi vine în cale. Este mai bine să înțărcați câinele din toate acestea din copilărie..

Îngrijire

Câinele de munte elvețian mare este complet nedorit în ceea ce privește îngrijirea. Este suficient să pieptănați câinele o dată pe săptămână pentru a îndepărta părul vechi. Un pic mai des, procedura va trebui efectuată în timpul perioadei de năpârlire sezoniere. Nu este de dorit să scăldați complet câinele; acest lucru se face numai atunci când este absolut necesar. Este indicat să învățați să vă spălați dinții din copilărie, apoi se face în mod regulat folosind o perie specială și pastă de dinți veterinară. Dacă câinele nu-și macină singur unghiile, acestea trebuie tăiate, iar urechile sunt curățate după cum este necesar.

Dietă

Se recomandă hrănirea câinilor dimineața și seara, împărțind rația zilnică în două părți. Alimentele pot fi preparate din produse naturale, dar alimentele gata preparate sunt, de asemenea, potrivite. Dieta trebuie selectată ținând cont de vârsta, dimensiunea și starea fiziologică a câinelui. Mulți producători din linia lor oferă hrană pentru rase mari și uriașe. Suplimentele cu condroitină și glucozamină pot fi potrivite ca supliment la dietă, care sunt benefice în special înainte de vârsta de un an și jumătate.

Sănătate și longevitate

În general, câinii mari elvețieni sunt foarte robusti și rezistenți, au o imunitate bună, sunt rezistenți la stres și se adaptează cu ușurință la noile condiții. Însă munca de reproducere și-a pus amprenta asupra rasei sub forma mai multor boli ereditare:

 • Displazia articulațiilor cotului și șoldului;
 • Osteocondroza;
 • Entropion;
 • Atrofia retinei;
 • Cataractă;
 • Alergie;
 • Boli oncologice.

Acest lucru nu înseamnă că toate aceste boli vor fi la un singur câine. Este posibil să nu existe deloc. Doar că toate aceste patologii și boli se găsesc cel mai adesea la reprezentanții rasei. Vaccinarea de rutină și tratamentul regulat împotriva paraziților externi și interni ar trebui să facă parte din îngrijirea adecvată a câinilor. Speranța de viață este de obicei de 10-12 ani.

Cățeluș câine de munte elvețian

Alegerea unui catelus. Preț

Animalele câinilor de munte elvețieni mari din Rusia sunt mici, dar nu va fi dificil să găsești o creșă care să reproducă această rasă în orașele mari. Practic, crescătorii lucrează simultan cu două rase: câini de munte elvețieni și bernezi.

De obicei, viitorii proprietari sunt de două tipuri. Unii caută un cățeluș de vânzare pe avizier, nu vor să aștepte și să intre în detalii despre originea acestuia. Această abordare nu este pe deplin corectă și poate duce la consecințe triste. Cumpărătorii de al doilea tip aleg meticulos o canisa, fac cunoștință cu producătorii și numai dacă totul li se potrivește, procedează la alegerea unui cățeluș din așternutul planificat. În această chestiune, totul este important să se ia în considerare până în cele mai mici detalii: condițiile de păstrare a câinilor, hrănirea, aspectul. Puii și câinii adulți trebuie să fie sănătoși și activi, cu o haină strălucitoare și ochi limpezi.

Costul mediu al unui cățeluș elvețian de munte este de 25-30 de mii de ruble. În unele cazuri, bebelușii se vând mai ieftin, în special câini de clasă animală de companie. Puii promițători de sânge de elită, care sunt de interes pentru crescători, pot costa mult mai mult - 50 de mii de ruble. și mai mare.

Fotografii

Galeria conține fotografii cu pui și câini adulți din rasa Great Swiss Mountain Dog:

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Câine de munte elvețian mai mare (câine de munte mare și grosolan)