Bordeteloza la câini este o boală infecțioasă periculoasă

Din păcate, tusea, șuieratul și chiar mucul nu sunt apanajul „coroanei creației”, adică o persoană. Destul de des aceste probleme îi bântuie pe prietenii noștri mai mici! Mai mult, aceste simptome ar trebui luate în serios: aceeași bordeteloză la câini poate duce chiar la moartea unui animal ...

Ce este?

Acesta este numele unei boli infecțioase destul de neplăcute, al cărei agent cauzal afectează aproape întregul sistem respirator al unui câine: de la căile respiratorii superioare la plămâni. Diagnosticul său este extrem de dificil, deoarece patologia este în mod constant complicată de infecții secundare, care nu numai că estompează imaginea de ansamblu, ci și fac ca boala să fie și mai periculoasă. Agentul patogen în sine aparține aceleiași familii ca și „părintele” brucelozei, care este, de asemenea, extrem de periculos pentru oameni. Într-un cuvânt, „familia” este încă.

Surse și susceptibilitate

La fel ca în multe alte cazuri, câinii tineri care nu au încă un an sunt deosebit de sensibili la adversități. Se îmbolnăvesc mai repede și evoluția bolii este mult mai severă. Puii sunt infectați de picături aeropurtate. Sursa infecției sunt animalele recuperate, care pentru o lungă perioadă de timp pot servi drept rezervor pentru agentul patogen. Desigur, atunci când se întâlnește cu un câine absolut bolnav, catelul va „prinde” infecția în aproape 100% din cazuri.

Pericolul este că boala poate evolua nu numai într-o formă pronunțată, acută, ci și să fie caracterizată printr-o evoluție cronică. În acest din urmă caz, chiar și proprietarii unui câine bolnav nu pot suspecta nici măcar cât de grav este bolnavul lor..

Atenția iubitorilor de expoziții! Cel mai adesea, cazurile de boală sunt observate tocmai în condițiile aglomerate ale acestor evenimente, în care multe animale sunt în contact strâns între ele pentru o lungă perioadă de timp. Stresul joacă, de asemenea, un rol important..

Așa cum am spus deja, situațiile puternice de stres, precum și aglomerarea, curenții constanți sau, dimpotrivă, aerul foarte prăfuit, mucegai, reduc imunitatea animalului. Contrar credinței populare, acest „frig” poate aștepta animalul de companie în orice moment al anului. Veterinarii observă chiar că există mai multe cazuri doar vara: acest lucru se datorează plimbărilor lungi de câini și contactului lor constant cu rudele lor. Poate dura până la 20 de zile (dar nu mai puțin de patru) de la infecția directă până la manifestarea primelor simptome, așa că amintirea exactă unde câinele tău ar putea „ridica” ceva este nerealistă.

Să facem o divagare.Foarte des această „durere” se manifestă la cățelele care au născut.Dacă câinele avea doi sau trei ani în momentul infecției, atunci boala nu s-ar putea manifesta deloc. Dar nașterea, care, așa cum frumoasa jumătate a umanității știe perfect, este cel mai puternic stres, pornește mecanismul. Drept urmare, „mama fericită” zace într-un strat, iar puii nu numai că nu primesc alimente, ci se îmbolnăvesc și ei înșiși. O astfel de situație tristă poate apărea ...

Cum se manifestă?

La început, nu se observă nimic teribil: cățelușul începe să tusească, o anumită cantitate de secreție mucoasă poate fi eliberată din nas. Apoi temperatura crește, iar câinele refuză aproape imediat orice mâncare oferită. Animalul este letargic, încercând să nu se ridice inutil din locul său. Se dezvoltă o apatie puternică. După aceea, apare o tuse, care în timp devine mai pronunțată și crește rapid. Dacă știți puțin despre anatomia canină, puteți găsi cu ușurință ganglionii limfatici submandibulari uriași, umflați..

Dacă câinele dvs. are aceste simptome, asigurați-vă că contactați o clinică veterinară, deoarece sunt utilizate numai metode specifice pentru a pune un diagnostic.

Acțiuni preventive

În primul rând, dacă în zona dvs. există cazuri frecvente de „tuse de canisa” (și toți proprietarii de câini vor ști despre acest lucru), nu ar trebui să vă duceți animalul de companie în acele locuri în care există o concentrație de un număr mare de câini. Dacă la un moment dat se înregistrează un focar deosebit de mare și grav al bolii, nu este nevoie să aduceți câinele la spectacol. Perioada de incubație este lungă, deci ar putea exista animale infectate ...

Apartamentul trebuie ventilat și curățat mai des(în general, acest lucru este util nu numai pentru câini). De asemenea, trebuie evitate hipotermia și supraîncălzirea animalului. Dacă intenționați să împerecheați un câine, ar trebui să vă contactați cu siguranță medicul veterinar: acesta va lua toate materialele necesare pentru analiză și va putea spune cu siguranță dacă cățeaua este bolnavă de bordeteloză latentă. În cele din urmă, cel mai important.

Amintiți-vă că nu există deloc un tratament specific (specific pentru această boală) și, prin urmare, pentru a evita consecințele extrem de neplăcute ale animalului dvs. de companieeste obligatoriu (!) vaccinarea. Aceasta este singura metodă de prevenire fiabilă. În general, este nerealist să vă protejați complet câinele de o boală aeriană. Desigur, puteți merge undeva în munții Pamir, dar aceasta este o metodă prea radicală ...

Câteva cuvinte despre tratament

După cum am spus deja, medicina veterinară modernă pur și simplu nu cunoaște niciun mijloc special și, prin urmare, toată terapia se bazează exclusiv pe metode simptomatice. Câinelui i se vor oferi expectoranți, niște antibiotice puternice. Aceasta este o afacere lungă și costisitoare și nimeni nu vă va oferi nicio garanție a unui rezultat pozitiv! Chiar dacă câinele „vindecă”, va fi mult timp un rezervor pentru agentul cauzal al infecției și, prin urmare, intrarea în expoziții vă va fi închisă. În plus, dacă decideți să mai aveți unul sau doi pui, aceștia se pot infecta.

Dacă aveți ghinion și câinele dvs. este bolnav, va trebui să vă acordați munca lungă, plictisitoare și grea. Animalul va refuza să mănânce, așa că trebuie să depuneți mult efort pentru a-l interesa cel puțin o delicatesă. De asemenea, va trebui să oferim unele mijloace pentru terapia compensatorie: antibioticele distrug și microflora intestinală benefică, astfel încât, fără mijloace speciale, câinelui i se oferă cea mai puternică disbioză.

Vă reamintim încă o dată - toți puii trebuie vaccinați împotriva acestei infecții în mod obligatoriu, universal. Dacă zona dvs. este, în general, printre liderii pentru această boală, trebuie să faceți acest lucru imediat!

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Bordeteloza la câini este o boală infecțioasă periculoasă