13 Boli ereditare labrador: descriere și tratament

Istoria rasei Labrador este foarte fascinantă și tristă în același timp. Rasa a devenit atât de populară încât oamenii, fără ezitare, au „completat-o” cu o listă solidă de afecțiuni. Bolile comune Labrador sunt informații foarte importante pentru potențialii proprietari, întrucât majoritatea iubitorilor de câini consideră că rasa este „sănătoasă din punct de vedere patologic”. Din păcate, problemele genetice și bolile ereditare sunt foarte frecvente la Labrador..

Istoria rasei Labrador

Istoria rasei Labrador începe în Newfoundland la începutul secolului al XVI-lea. În acest timp, oamenii au încercat în mod deliberat să reproducă câini mici care se simt liberi în apă. Câinii de apă au fost folosiți activ de pescari în timpul pescuitului.

Labradorii au trăit doar în Newfoundland până la începutul secolului al XIX-lea. Primii reprezentanți ai rasei pe care i-a văzut lumea au fost exportați în Marea Britanie. Minunat de abilitățile câinilor, contele de Malmesbury nu numai că i-a adus în orașul său natal, ci și a început să se reproducă.

În Anglia, Labradorii au început să fie folosiți ca câini de armă.. În Marea Britanie, rasa și-a primit numele - câinii Labrador. În 1903, prin eforturile crescătorilor din Anglia, rasa a fost recunoscută de Asociația Cinologică a Marii Britanii.

La începutul secolului al XX-lea, au aflat despre Labradorii din Statele Unite. În primele etape de distribuție în America, reprezentanții rasei trăiau exclusiv în sate, cu pescari și vânători. În mai puțin de 5 ani, rasa a devenit atât de populară încât este considerată până în prezent „câinele de familie tipic american”. Asociația Kennel din Statele Unite a recunoscut rasa în 1917.

Rasa a devenit renumită pentru dedicarea sa nemărginită față de oameni, dragostea față de copii, abilitățile sociale și versatilitatea. Din păcate, în procesul de reproducere în masă și adesea haotică, rasa a fost „altoită” cu boli genetice, despre acestea vom vorbi mai jos.

Probleme genetice ale rasei și boli ereditare

Să aruncăm o privire mai atentă asupra problemelor genetice și a bolilor ereditare ale rasei în Labrador Retrievers. Pentru comoditate, să împărțim afecțiunile în blocuri.

SIstemul musculoscheletal:

 • Displazia articulației șoldului - este o boală ereditară. Esența bolii se află în dezvoltarea anormală a articulației șoldului - capul osului și cavitatea glenoidă. Șchiopătarea și linxul de iepure sunt semne tipice ale displaziei șoldului. Evoluția bolii poate varia de la ușoară la severă. Tratamentul include terapia medicamentoasă și / sau intervenția chirurgicală.
 • Displazia articulația cotului Este un grup de boli congenitale. În special, o malformație a articulațiilor cotului duce la deteriorarea ireversibilă a cartilajului sau a oaselor. Deteriorarea poate duce la procese degenerative la nivelul articulațiilor și la dezvoltarea bolilor concomitente, de exemplu, osteoartrita. Câinii cu displazie de cot suferă de obicei de diferite grade de șchiopătură la nivelul membrelor anterioare.

Ochi:

 • Cataractă - înnorarea congenitală sau dobândită a cristalinului. În forma dobândită, primele simptome apar peste vârsta de 6 ani. Tratamentul cataractei poate fi conservator și chirurgical.
 • Displazia retiniană - anomalie de dezvoltare congenitală. Displazia retiniană poate varia în severitate și leziune. Cu o formă ușoară și o zonă mică a leziunii, se efectuează terapie de susținere, deoarece boala nu afectează calitatea vieții. Mai mult, problema poate deveni mai puțin acută odată cu reapariția. Cu toate acestea, nu trebuie să lăsați problemele să treacă de la sine, deoarece displazia poate provoca detașarea retinei și orbirea. Nu există protocol aprobat pentru tratamentul displaziei retiniene canine.
 • Atrofia progresivă a retinei (PRA) - Acesta este un grup de afecțiuni oftalmice în care celulele retiniene ale unuia dintre ambii ochi sunt distruse, ceea ce duce la orbire. Primul simptom este vederea slabă la amurg sau întuneric. Puteți înțelege că câinele nu vede bine dacă se comportă nesigur, nu se bucură de plimbările de seară, refuză să meargă, mai ales pe scări. Atrofia progresivă a retinei se poate dezvolta la ritmuri diferite, fie în afecțiuni dobândite, fie în afecțiuni congenitale. Statistic, forma dobândită de atrofie apare la Labrori mai mari de 2 ani. Nu există un protocol de tratament aprobat pentru atrofia progresivă a retinei.

Sistem nervos:

 • Miopatie centronucleară congenitală - o boală însoțită de degenerare progresivă a mușchilor scheletici. Semne de slăbiciune musculară apar între 6 săptămâni și 7 luni. Simptome: oboseală, dificultăți severe la exerciții, dificultăți la ridicarea capului, căderi bruște. Simptomele se agravează dacă câinele este rece. Boala se poate opri sau slăbi în manifestări spontan (cățelul depășește boala) de la 6 la 12 luni. Puii afectați de miopatie nu ar trebui să fie hipotermi. Cu o scădere spontană a severității simptomelor, Labradorii duc o viață împlinită. Dacă boala progresează, câinele moare..
 • Epilepsie Este o tulburare a sistemului nervos, însoțită de convulsii. Epilepsia poate fi idiopatică (din motive necunoscute). Epilepsia idiopatică este considerată ereditară, dar există și o formă dobândită. Retrievers-urile Labrador suferă adesea de epilepsie idiopatică. Atacurile (de obicei foarte severe) încep între 6 luni și 5 ani. Tratamentul include utilizarea sedativelor severe. Terapia nu vindecă boala, dar ajută la controlul severității atacurilor.

Sistemul cardiovascular:

 • Stenoza arterei pulmonare - boala este asociată cu un defect congenital al valvei pulmonare și include orice defecte cardiace. Defectul face dificilă ieșirea sângelui din ventriculul drept și intrarea în artera pulmonară și plămâni. Boala duce la creșterea tensiunii arteriale în partea dreaptă a inimii și în vasele de sânge. Cu stenoza ușoară, calitatea vieții câinelui nu se deteriorează. Într-o formă severă a evoluției bolii, pot apărea semne de insuficiență cardiacă și aritmii. Leșinul este frecvent în cazul stenozei, mai ales atunci când este agitat sau în timpul exercițiului. Stenoza arterei pulmonare poate provoca moartea subită. În formele avansate, tratamentul include utilizarea de medicamente pentru ameliorarea insuficienței cardiace congestive și / sau a aritmiilor. În cazurile severe, se efectuează o operație chirurgicală complexă.
 • Displazia tricuspidă - Boală cardiacă congenitală Valva nu se închide strâns, provocând un flux anormal de sânge, ceea ce mărește sarcina pe camerele din dreapta ale inimii. Puii cu această problemă obosesc foarte repede, par letargici și nu se joacă. Când ascultați ritmul cardiac, există zgomote clare pe partea dreaptă. Nu există un protocol aprobat pentru tratamentul displaziei tricuspidiene. Puii bolnavi trăiesc în medie 1-2 ani și mor din cauza insuficienței cardiace.

Sistemul endocrin:

 • Hipotiroidism - insuficiență tiroidiană. Boala poate fi congenitală sau dobândită, de exemplu, din cauza unei boli autoimune. Simptome: metabolism lent, creștere rapidă în greutate, intoleranță la vreme rece, slăbiciune și letargie, probleme ale pielii (căderea părului și inflamație persistentă a pielii). Tratamentul implică utilizarea pe termen lung (uneori pe tot parcursul vieții) a medicamentelor hormonale.
 • Diabet - o boală hormonală frecventă. Semnele inițiale ale diabetului sunt băuturile frecvente și urinarea, apetitul crescut și pierderea în greutate. Într-o etapă ulterioară, câinele are o pierdere a poftei de mâncare, infecții regulate de tip infecțios (apărare imună slabă), o dezvoltare bruscă a cataractei și / sau tulburări neurologice. În funcție de tipul și severitatea diabetului, terapia este selectată pentru câine. În tipul insulino-dependent, pentru ca câinele să trăiască, acesta trebuie să primească zilnic injecții cu insulină și o dietă (fără carbohidrați).

Alte boli frecvente:

 • Balonare - o afecțiune însoțită de distensie a stomacului datorită umplerii gazelor. Această afecțiune este adesea dureroasă pentru câine. Mai mult, balonarea poate duce la volvulus, o afecțiune mortală care poate fi controlată doar prin intervenție chirurgicală..
 • Paralizie laringe - o afecțiune dobândită rezultată din deteriorarea nervilor care controlează mișcarea laringelui. Simptome: mârâit, sunete neobișnuite în timpul respirației, salivare, dificultăți de respirație, leșin, oboseală momentană, semne de hipoxie. Paralizia laringiană poate provoca moartea subită a unui documentar Labrador. Terapia include utilizarea sedativelor și corticosteroizilor. În absența unui răspuns la tratament, cu un stadiu reversibil al bolii, câinele este operat.

Labradorii dețin recordul pentru rasele predispuse la cancer. Limfosarcom și cancer de celule mastocitare tipice rasei.

Boli majore la puii labrador

Principalele boli la puii labrador:

 • Displazia congenitală a șoldului și cotului.
 • Miopatie centronucleară congenitală.
 • Epilepsie.
 • Stenoza arterei pulmonare.
 • Displazia tricuspidă.
 • Volvulus intestinal.

Este important să ne amintim că puii Labrador Retriever și orice altă rasă sunt susceptibili la infecții virale. Singura măsură pentru a vă proteja animalul de companie de boli grave și deces este vaccinarea în timp util.

Boli majore ale labratorilor adulți

Principalele boli ale Labradorilor adulți:

 • Displazia dobândită a șoldului și cotului.
 • Cataractă.
 • Displazia retiniană.
 • Atrofia progresivă a retinei.
 • Hipotiroidism.
 • Diabet.
 • Paralizia laringiană.
 • Oncologie.

Important! Labradorii sunt predispuși la obezitate și alergii alimentare. Din păcate, odată cu creșterea în greutate, riscul apariției sau exacerbării tuturor problemelor ereditare crește dramatic.

Cum să vă mențineți câinele sănătos mult timp

Dacă decideți să obțineți un Labrador Retriever, este important să știți cum să vă păstrați câinele sănătos.. Măsurile ar trebui să fie cuprinzătoare:

 • Cumpărați un cățeluș de la crescători de încredere. Când sunt vândute din mâini și „mai ieftine”, puii nu sunt verificați pentru patologii genetice. În plus, așa-numiții crescători rareori acordă atenție genealogiei și împerecherii corecte a sireilor. Asigurați-vă că asigurați-vă că puiul are întregul pachet de documente (nu numai pașaportul veterinar) și că a trecut un examen veterinar.
 • Alimentație adecvată. Hrăniți-vă câinele cu mâncare naturală echilibrată sau mâncare comercială de înaltă calitate. Dacă animalul dvs. de companie este predispus la supraponderalitate sau la probleme hormonale, cel mai bine este să îl treceți imediat la un aliment comercial fără cereale..
 • Exercițiu fizic. Mergeti catelul activ de cel putin 2 ori pe zi. Asigurați-vă că acordați atenție plimbărilor lungi în weekend și în timpul liber.
 • Prevenirea paraziților. In mod regulat tratați câinele de purici, căpușe și viermi. Medicii veterinari recomandă tratarea câinelui pe tot parcursul anului, o dată la 1-3 luni, în funcție de agentul profilactic ales.

Asigurați-vă că vizitați medicul veterinar împreună cu animalul de companie cel puțin o dată la șase luni. Identificarea la timp a bolilor în majoritatea cazurilor facilitează tratamentul și oferă șanse de îmbunătățire a calității vieții animalului de companie.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » 13 Boli ereditare labrador: descriere și tratament