Ataxia - afectarea coordonării mișcărilor la câini

Tulburările neurologice la animalele de companie sunt, de asemenea, o „durere de cap”. În toate cazurile, astfel de fenomene indică tulburări funcționale grave în corpul lor, dar problema este că pisica sau câinele nu pot spune proprietarului motivele pentru ceea ce se întâmplă. Multe dintre aceste patologii sunt grupate sub termenul de ataxie. La câini, semne similare se dezvoltă (de regulă) cu leziuni ale sistemului nervos..

Informatii de baza

Ce este oricum ataxia? Nu este o boală separată. Acesta este un spectru de simptome: o pierdere bruscă de coordonare, echilibru, tremur, animalul poate cădea fără niciun motiv. Există trei tipuri de ataxie - vestibulară, sensibilă (proprioceptivă), ataxie cerebeloasă (cea mai severă la câini). Fiecare tip are propriile sale manifestări și cauze clinice specifice..

Ataxia sensibilă se dezvoltă atunci când sunt afectate fasciculele lui Gaulle și Burdach, precum și ceea ce se crede că este măduva spinării. Un simptom tipic este o deteriorare accentuată a mersului, iar câinele își privește în mod constant picioarele în timp ce se mișcă. Dacă leziunile sunt severe, câinele este complet lipsit de posibilitatea de a sta și de a sta în picioare.

Aparatul vestibular ajută animalul să mențină echilibrul și poziția în spațiu. Dacă este afectată, se dezvoltă ataxia cu același nume. Câinele nu își poate ține în mod corespunzător capul, se rostogolește constant când merge, este foarte instabil, uneori se întoarce într-un singur loc. Mișcări ale ochilor „necoordonate” foarte caracteristice, somnolență constantă, amorțeală.

Important! Ataxiile sensibile și vestibulare nu afectează în niciun fel aspectele comportamentale. Pur și simplu, comportamentul câinelui (până la anumite limite) rămâne normal, în timp ce nu există semne de abateri „mentale”. Acest lucru ajută la diferențierea acestor patologii de bolile infecțioase periculoase..

În timp ce vom discuta despre ataxia cerebeloasă, deoarece această patologie este cea mai severă, este mai gravă decât altele care pot fi supuse încercărilor de tratament..

Cerebelul este regiunea creierului care controlează coordonarea și mișcarea. Când această zonă este deteriorată, aceasta duce la pierderea coordonării, echilibrului și pierderea controlului motor. În unele cazuri, acest lucru duce, de asemenea, la o încălcare a orientării spațiale, animalul bolnav nu recunoaște locul și proprietarii..

Deteriorarea cerebelului poate fi cauzată de o tumoare cerebrală sau de o infecție, dar aceasta apare de obicei ca urmare a unor malformații congenitale care omoară neuronii normali (ataxie cerebelară ereditară). Astfel de boli sunt moștenite printr-o genă recesivă. Aceasta înseamnă că pentru manifestarea patologiei la ambii indivizi părinți, aceasta trebuie să fie prezentă. De aceea, ataxia cerebeloasă ereditară este încă destul de rară, deoarece crescătorii conștiincioși se luptă cu bolile moștenite și astfel de câini nu au voie să se reproducă..

Simptome

Simptomele ataxiei cerebeloase progresează pe parcursul mai multor ani sau luni (ceea ce este mai puțin frecvent). De regulă, tabloul clinic nu se dezvoltă deloc până la doi ani. Cele mai frecvente simptome de ataxie la câini sunt:

 • Fior, nervozitate, animalul de companie este inadecvat.
 • Când merge, se comportă într-un mod extrem de ciudat și neobișnuit. De exemplu, face pași incredibil de lungi, înghețând după fiecare dintre ei pentru o secundă sau unul și jumătate.
 • Pierderea coordonării (primele simptome).
 • Atacuri de panica. Animalul este confuz, entuziasmat, încercând să se ascundă undeva și să se ascundă.
 • Din când în când câinele cade în jos în timp ce merge.
 • Slăbiciune progresivă.
 • Uneori câinele începe să-și rotească rapid capul și se observă, de asemenea, mișcări neregulate, circulare ale globilor oculari.

De asemenea, tabloul clinic include:

 • Înclinare constantă a capului.
 • Afectarea auzului.
 • Letargie.
 • Ascuțit scăderea apetitului.
 • Alte schimbări de comportament.

Diagnostic și tehnici terapeutice

Dacă bănuiți că animalul dvs. de companie suferă de ataxie cerebeloasă, contactați imediat medicul veterinar. Faptul este că astăzi nu există o singură metodă specifică de analiză sau diagnostic care să permită identificarea fără echivoc a ataxiei cerebelului (sau a altui tip) la un câine. Diagnosticul se face prin combinarea tabloului clinic, o examinare completă și o gamă întreagă de analize.

Necesar preluat test de sange, Analiza urinei. RMN-ul este foarte util, dar nu fiecare oraș are ocazia să o facă. Deci, uneori, acestea se limitează la radiografie simplă. Alte teste pot fi comandate în funcție de ceea ce dezvăluie medicul veterinar în timpul testării inițiale.

Tratamentul pentru ataxie la câini va depinde de cauză. Dacă se constată o infecție sau o tumoare, se administrează antibiotice puternice cu spectru larg sau se utilizează intervenția chirurgicală în consecință. Cu toate acestea, nu există nici un remediu pentru ataxia cauzată de un defect congenital sau moștenit. În aceste cazuri, tratamentul de susținere este singura cale de ieșire și vizează menținerea nivelului normal de viață al animalului..

De regulă, cu o astfel de terapie, sunt prescrise sedative, sedative. Ele ameliorează starea de panică a unui animal. Pentru tratamentul tulburărilor de mișcare, se utilizează medicamente mai specifice, care ar trebui prescrise doar de un medic veterinar. În niciun caz nu „înfundați” animalul însuți, deoarece nu puteți decât să îl înrăutăți.

Animalele care suferă de ataxie cerebelară trebuie ținute acasă. În camera în care câinele va fi de cele mai multe ori, nu ar trebui să existe colțuri ascuțite, obiecte străine și mobilier, deoarece starea animalului de companie se va agrava inevitabil (din păcate). În acest caz, câinele va începe în mod inevitabil să se lovească de mobilier și colțuri, ceea ce poate duce la o deteriorare și mai mare a procesului și nu trebuie să uitați de probabilitatea unor leziuni „simple”..

Unele animale de companie cu ataxie congenitală sau ereditară trăiesc cu această patologie toată viața și nu le deranjează mai ales (corpul se adaptează într-o oarecare măsură la această afecțiune). Din păcate, în alte cazuri, progresia constantă a bolii poate provoca eutanasie, deoarece un câine nu trăiește bine într-o stare vegetală. Dacă câinele nici măcar nu se poate ridica sau cade prin fiecare pas, nu e nimic imoral în eutanasie..

Cauzele altor tipuri de ataxie

Ele pot fi diferite. După cum vă amintiți, ataxia vestibulară și sensibilă se dezvoltă pe fundalul deteriorării aparatului vestibular sau a corzilor nervoase. Primul motiv care îmi vine în minte în aceste cazuri este oncologie. Dacă tumora dăunează acestor organe importante, se vor dezvolta multe simptome neplăcute, pe care le-am menționat deja mai sus..

Uneori toxinele pot fi cauza. Și vorbim nu numai despre otrăvuri, ci și despre acele substanțe pe care viermii le eliberează în fluxul sanguin general (în special la un cățeluș). Dacă câinele dvs. are o tenie de castravete de mai mulți metri în intestine, atunci în unele cazuri poate ajunge chiar la encefalopatie, ca să nu mai vorbim de funcția motorie afectată. Din fericire, dacă oaspeții sunt distruși la timp, atunci procesul patologic nu va avea timp să meargă departe (cel mai probabil).

Dar totuși, otrăvirea este mai frecventă.. Dacă animalul dvs. de companie preia o momeală otrăvită cu, să zicem, stricnină în timpul unei plimbări, atunci este posibil să prezinte simptome de ataxie. Desigur, dacă nu-l ajuți pentru câteva ore maximum, atunci aceasta este cea mai mică dintre toate problemele..

Bolile autoimune sunt foarte insidioase. De exemplu, lupusul sistemic. În acest caz, corpul începe să se autodistrugă, iar sistemul nervos poate cădea sub „distribuție”. Semnele de ataxie în aceste condiții sunt frecvente. Prognoza proastă.

In cele din urma, trauma. Este puțin probabil ca un câine prins sub roțile unei biciclete sau a unei mașini să strălucească de sănătate. Ataxia în acest caz este foarte probabilă, iar cauzele acesteia pot fi foarte grave: până la hematom în dura mater, ciupirea cordoanelor nervoase sau leziuni cerebrale „banale” traumatice. Dacă câinele începe să se comporte ciudat după incident cu problemele ei, duceți-l imediat la medicul veterinar!

În toate cazurile pe care le-am descris, tratamentul depinde de cauză. În cazuri simple (helminti) totul se rezolvă prin simpla eliminare a factorilor predispozanți, animalul revine apoi la normal. Dacă ataxia apare pe fondul unei vătămări grave, numai operația de urgență poate salva animalul etc..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Ataxia - afectarea coordonării mișcărilor la câini