Lupusul, o boală autoimună la câini

În trecutul nu atât de îndepărtat, pe toate ecranele țării (și nu numai pe ale noastre), se putea vedea o serie dedicată unui medic excentric ... Care pur și simplu era încântat de lupus! Dar ce fel de boală este aceasta și ne afectează animalele de companie? Da, câinii au lupus. Nu, câinele nu se transformă într-un lup..

Informații de bază despre boală

Lupusul eritematos sistemic (LES) este o boală autoimună multisistemică caracterizată prin formarea de anticorpi împotriva unui număr mare de autoantigeni. Prea de neînțeles? Cu alte cuvinte, este o boală în care sistemul imunitar al organismului devine „supraprotejat” prin atacarea celulelor, organelor și țesuturilor propriului corp, confundându-le cu bacterii dăunătoare, viruși și ciuperci. Bineînțeles, acest lucru nu duce la nimic bun..

Niveluri ridicate de complexe antigen-anticorp se formează în zonele glomerulare ale rinichilor, în sinoviul capsulelor articulare, în piele și în vasele de sânge. În unele cazuri, pot apărea anticorpi care vizează anumite celule sanguine. Oarecum mai rar se întâmplă ca macrofagele, leucocitele, bazofilele etc. atacate să atace simultan pereții vasculari, alte celule și țesuturi ale corpului..

Lupusul eritematos sistemic este rar la câini, dar se crede că se datorează în mare măsură diagnosticului slab al bolii. Se crede că colii, ciobanii germani, ciobanii englezi, câinii afgani, câțiva câini, coloniștii irlandezi și pudelii au o anumită predispoziție. În prezent, mulți medici veterinari tind să creadă că lupusul poate fi într-o oarecare măsură numit o boală ereditară a ciobanilor germani, deoarece populația lor este deosebit de susceptibilă la această patologie. De regulă, boala se dezvoltă la vârsta de șase ani. Sexul și starea fiziologică a animalului nu joacă un rol.

Simptome și sisteme afectate

Astfel, simptomele lupusului la câini depind atât de tipul de anticorp produs, cât și de localizarea leziunilor subiacente. Cu toate acestea, factorii genetici, de mediu, farmacologici și infecțioși pot juca un rol negativ. Luați în considerare răspunsul sistemului musculo-scheletic:

 • Depunerea complexelor imune în membranele sinoviale (țesut moale care acoperă suprafețele interioare ale articulațiilor).
 • Articulațiile umflate și / sau dureroase sunt un simptom major al lupusului la mulți câini.
 • Șchiopătarea, poziția nefirească a picioarelor.
 • Dureri musculare, epuizare treptată a animalului.

Mai rar, puteți vedea răspunsul de la nivelul pielii și al sistemului endocrin al corpului. Semnele clinice în acest caz sunt următoarele:

 • Depunerea complexelor imune în piele.
 • Leziunile cutanate care au apărut fără niciun motiv aparent, brusc. Ele pot fi simetrice sau unilaterale: roșeață, umflături, ulcere, depigmentare și / sau căderea părului. Din păcate, nu toți crescătorii sunt atenți la aceste semne..
 • Un simptom foarte caracteristic sunt ulcerele atât pe piele, cât și pe toate membranele mucoase vizibile. Există multe leziuni în jurul gurii, nasului (în imagine), anus. În unele cazuri, rănile sunt atât de extinse și severe încât câinele nu poate defeca, mânca sau bea în mod normal..

Toate acestea nu sunt bune, dar aceste simptome nu prezintă o amenințare directă pentru viața animalului. Următoarele semne și procese clinice sunt diferite:

 • Depunerea complexelor imune în rinichi.
 • Hepatonefromegalie, adică o creștere bruscă a volumului rinichilor și ficatului.
 • Producerea de anticorpi împotriva globulelor roșii, globulelor albe sau trombocitelor.
 • Limfadenopatie - ganglioni limfatici umflați.
 • Se pot diagnostica leziuni bruște ale altor organe și țesuturi și depinde exclusiv de ce „țintă” aleg limfocitele pentru ele însele.

Rețineți că simptomul clasic al acestei boli la câini este sângerările nazale bruște. Ele apar adesea chiar înainte de leziunile cutanate..

Ce cauzează și cum este diagnosticat?

Până în prezent, motivul pentru care lupusul eritematos se dezvoltă la câini nu a fost determinat fără echivoc. Oamenii de știință sugerează că, în majoritatea cazurilor, această patologie este determinată genetic, deoarece la aceiași ciobani germani (despre care am scris deja) lupusul este foarte frecvent în întreaga populație..

S-a putut stabili că animalele care își petrec tot timpul în aer liber se îmbolnăvesc mai des. Acest lucru se datorează cel mai probabil radiațiilor ultraviolete. Există, de asemenea, dovezi că unele boli virale pot contribui la un comportament inadecvat al sistemului imunitar, inclusiv leucemie, infecții de origine bacteriană și fungică.

În special, medicii veterinari americani au reușit să obțină ceva similar prin menținerea animalelor experimentale pe o dietă cu o cantitate mică de toxine de mucegai pentru o lungă perioadă de timp. Deci, posibilele cauze ale lupusului sunt extrem de diverse. În orice caz, identificarea exactă a factorului de predispoziție este inadecvată (acest lucru nu va ajuta în continuare tratamentul și veți pierde timpul).

Imediat, observăm că lupusul discoid la câini (ca și alte boli autoimune) este dificil de diagnosticat. Este necesară o hemoleucogramă completă, se efectuează un studiu biochimic și se face o analiză a urinei. Trebuie să vă informați medicul veterinar când au început să apară semnele clinice, ce a precedat apariția lor, cât de bruscă a fost apariția bolii. Durerile articulare, problemele renale, leziunile cutanate, descompunerea globulelor roșii, numărul scăzut de trombocite și slăbiciunea generală sunt semne care sugerează prezența lupusului..

Dar trebuie menționat aici că diagnosticul final se poate face numai pe baza unui examen genetic profesional. „Prin ochi” prezența sau absența unei astfel de boli specifice nu poate fi niciodată judecată.

Tehnici terapeutice

Dacă starea câinelui este gravă și există deja semne de hemoliză a sângelui, acesta trebuie internat urgent, deoarece tratamentul lupusului la câini în acest caz este foarte dificil. Cu toate acestea, în situațiile în care efectele severe nu au fost încă identificate, terapia la domiciliu este acceptabilă. Desigur, nu există un tratament specific, iar tehnicile terapeutice specifice depind de acele sisteme care au fost afectate într-un anumit caz..

Deci, atunci când articulațiile câinelui suferă și sunt distruse, i se prescriu analgezice, se recomandă odihnă completă. Această abordare va ajuta la încetinirea dezvoltării bolii și la prevenirea distrugerii ulterioare a țesutului articular. Mulți medici veterinari (și chiar medici „umani”) recomandă cu tărie limitarea timpului petrecut de un câine la soare. Dacă locuiți într-o zonă cu vreme însorită frecventă, ar trebui să mergeți cu animalul de companie doar dimineața devreme sau seara târziu. Deoarece rinichii cu lupus suferă aproape întotdeauna, o dietă săracă în proteine ​​care nu încarcă sistemul excretor nu dăunează..

Există multe medicamente care pot fi utilizate pentru tratarea lupusului. Imunosupresoare sunt utilizate întotdeauna pentru a reduce răspunsul sistemului imunitar și corticosteroizi pentru a reduce inflamația în ganglionii limfatici și alte țesuturi ale corpului. Oricum ar fi, numai un medic veterinar ar trebui să se ocupe de numirea lor..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Lupusul, o boală autoimună la câini