Sindrom vestibular la câini: cauze, simptome, tratament

Probabil că toată lumea s-a gândit măcar o dată cum o persoană sau animale pot merge drept fără să se încline sau să cadă nicăieri. Aparatul vestibular este responsabil pentru aceasta. De regulă, stăpânii câinilor nici măcar nu bănuiesc despre existența lui ... Este în bine, pentru că în acele situații în care organul „se face simțit”, lucrurile sunt rele. Cel mai adesea în practica medicilor veterinari este sindrom vestibular la câini.

Ce este această boală și cu ce este plină?

Acesta este numele patologiei în care acest dispozitiv începe să funcționeze defectuos. Consecințele sunt catastrofale, până la transformarea unui câine recent sănătos într-o „legumă” care nu poate ajunge nici măcar la un castron.

Această patologie poate fi comparată cu modul în care o persoană nepregătită a apărut brusc la bordul ISS: lipsa de greutate, un sentiment de pierdere a orientării spațiale, o lipsă totală de înțelegere a locului în care se află vârful și partea de jos. Intr-un cuvant, câinele se transformă într-un fel de analog al unui acrobat intoxicat. Pare amuzant, dar de fapt totul este foarte, foarte rău..

În ce tipuri este împărțită boala?

Există o formă periferică a bolii, care rezultă din deteriorarea sistemului nervos periferic, care, totuși, poate afecta urechea internă. Dar acest soi este relativ rar..

Unde sa forma centrală a bolii este mai frecventă, dar este mult mai greu. Motivul este simplu - în acest caz, este afectat sistemul nervos central, care este plin nu numai de deteriorarea aparatului vestibular, ci și de alte patologii, dintre care multe sunt letale.

Sindromul vestibular periferic la câini se dezvoltă atunci când sunt afectați nervii care leagă urechea internă de creier. Ca urmare, câinele poate avea amețeli constante, care afectează negativ capacitatea de a menține stabilitatea în spațiu. Mulți crescători de câini începători, care au întâlnit această patologie pentru prima dată, cred că i s-a întâmplat ceva foarte rău câinelui..

din fericire, sindrom vestibular periferic - boala este destul de „inofensivă”, întrucât în ​​multe cazuri este posibil să se facă față manifestărilor sale rapid și fără costuri speciale.

Din cauza a ceea ce se dezvoltă?

Să examinăm mai întâi cauzele varietății periferice. Aceasta include procese inflamatorii cronice și recurente în urechea internă și medie, inclusiv cele cauzate de curățarea fanatică a urechii, consecințele leziunilor traumatice ale creierului, accident vascular cerebral, tumori, polipi, meningoencefalită, hipotiroidism, precum și utilizarea necugetată a anumitor medicamente (antibiotice din grupul aminoglicozidelor). În special pentru câinii în această privință sunt periculoși: amikacina, gentamicina, neomicina.

Sunt ieftini și, prin urmare, proprietarii „îngrijitori” care au decis să-și „trateze” câinele singuri îi cumpără adesea. Uneori, primirea lor se termină bine pentru câine, dar uneori apar consecințe grave..

De asemenea, este foarte periculos pentru proprietari să folosească excesiv o varietate de produse pentru a curăța urechile câinelui. Dacă le scapi în urechi cu ochelari, nu se poate aștepta la nimic bun. Compușii care alcătuiesc aceste medicamente, dacă se depășește doza, provoacă iritații grave și inflamație a urechii medii și interne.

Uneori este un defect congenital. La câinii mai în vârstă, boala trebuie deseori considerată idiopatică. Este posibil ca, în unele cazuri, să fie de vină procesul autoimun, din cauza căruia corpul însuși începe să atace țesuturile nervoase și aparatul vestibular. La puii și câinii de vârstă mijlocie, infecțiile urechii medii sunt cea mai frecventă cauză. Cu cât câinele este mai în vârstă, cu atât este mai probabil ca patologia să fie cauzată de un fel de tumoare.

Și care sunt factorii predispozanți în cazul sindromului vestibular central? Meningita, encefalită, meningoencefalită, alte infecții sau leziuni care afectează creierul, perturbând integritatea și funcționalitatea acestuia. Nu trebuie exclusă posibilitatea hemoragiei cerebrale, a hematomului, cancer.

Simptome

Simptomele bolii vestibulare includ: înclinarea constantă și severă a capului, pierderea coordonării, animalul începe să se împiedice literalmente din senin, câinele cade adesea, începe să se rotească pe podea. Foarte des, cu sindrom vestibular, apare nistagmus și vertical.

Toate acestea sunt însoțite de salivare abundentă și, uneori, vărsături (amintiți-vă sentimentele pe carusel). În cazul în care sindromul vestibular se dezvoltă pe o singură parte, capul animalului se va abate în direcția leziunii. Dacă patologia este bilaterală, boala este indicată de un comportament extrem de inadecvat al animalului, precum și de nistagmus vertical la ambii ochi.

Boala vestibulară congenitală la câini este depistată din momentul nașterii până la vârsta de trei luni. Ambele soiuri de ciobanesc german sunt predispuse în special., doberman pinscher, Akitu-Inu, cocker spaniel englezesc, bigley, fox terrier, tibetan terrier.

Boala vestibulară la câinii mai în vârstă este adesea confundată cu accident vascular cerebral. Amețeala cauzată de boli poate fi deosebit de intensă la câinii foarte bătrâni, care în acest caz nu se pot ridica deloc sau o fac cu dificultăți extreme, gâtul se îndoaie, se observă nistagmus.

În cazuri grave, starea animalului este atât de severă încât nu poate mânca, golește intestinele și vezica urinară chiar sub el. Rețineți că într-o astfel de situație, problema oportunității tratamentului ar trebui rezolvată. Poate că eutanasierea este o opțiune mai umană..

Terapie

Vă vom avertiza imediat că tratamentul sindromului vestibular la câini nu este posibil dacă este un caz congenital, sau când boala a început să se dezvolte la un câine bătrân. În acest caz, numai medicamente sunt prescrise pentru a atenua starea animalului. Desigur, în cazurile în care câinele devine neajutorat, proprietarul va trebui să aibă grijă în permanență de el, să îndepărteze descărcarea, să facă masaj pentru a evita dezvoltarea escarelor.

Există vești bune: dacă sindromul vestibular se manifestă la un cățeluș foarte mic, există șanse mari ca aparatul său vestibular să se adapteze pe deplin la condiții neobișnuite, după care animalul va putea trăi o viață plină. În principiu, chiar și la câinii mai în vârstă este cel mai adesea posibilă inducerea remisiunii, dar câinele poate avea în continuare „obiceiul” de a merge cu capul înclinat..

Deoarece în majoritatea cazurilor boala este cauzată de inflamația unei etiologii infecțioase, se prescriu antibiotice cu spectru larg, cancerul este tratat chirurgical (dacă este posibil) sau prin chimioterapie. În situațiile în care hipotiroidismul a condus la dezvoltarea bolii, acestea recurg la terapia de substituție.

Obișnuit, odată cu eliminarea completă a cauzei principale, este posibil să scăpați complet de sindromul vestibular. Din păcate, acest lucru se aplică într-o măsură mai mică în cazurile de oncologie: chiar și cu îndepărtarea unei tumori maligne, animalul poate suferi efecte reziduale..

Forma centrală a sindromului vestibular are adesea un prognostic nefavorabil, deoarece cauzele care duc la dezvoltarea acestuia au un efect extrem de negativ asupra sistemului nervos central.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Sindrom vestibular la câini: cauze, simptome, tratament